Computerprogrammering voor kinderen is een onderwerp dat enorm in populariteit stijgt, gezien het belang van technologie in de wereld van vandaag.

De kinderen van vandaag zijn verantwoordelijk voor de grootste technologische innovaties van morgen, dus waarom zou je ze niet zo snel mogelijk op weg helpen naar technologische geletterdheid?

Zelfs als je kinderen geen directe interesse hebben getoond in coderen of computerprogrammeren, wordt het snel een zeer gewilde vaardigheid. Je zou ze dus voorbereiden op toekomstig succes in wat ze ook gaan doen.

Aangezien zoveel banen een aantal digitale elementen bevatten, geeft het weten hoe te coderen je kinderen een enorm voordeel op de arbeidsmarkt. Net als lezen en schrijven kan coderen worden gezien als een kerncompetentie die een jonge leerling kan helpen om te communiceren met de wereld om hen heen.

De beste leraren Programmeren beschikbaar
Boris
4,9
4,9 (16 reviews)
Boris
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (11 reviews)
Stephen
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
70€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (10 reviews)
Yanick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (4 reviews)
Bas
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Remsey
4,9
4,9 (8 reviews)
Remsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Boris
4,9
4,9 (16 reviews)
Boris
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (11 reviews)
Stephen
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
70€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (10 reviews)
Yanick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (4 reviews)
Bas
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Remsey
4,9
4,9 (8 reviews)
Remsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Leren Programmeren: Wat is de Beste programmeertaal voor een Kind?

Het kan van belang zijn de interresse voor het programmeren te stimuleren
Leren programmeren is niet echt gemakkelijk voor een kind ǀ Unsplash - Thomas Park

Het gebied van computerprogrammering omvat veel verschillende programmeertalen, die elk hun eigen doel dienen. Er zijn programmeertalen voor computerprocedures, functies, objecten en het maken van scripts.

Een eenvoudige manier om over programmeertalen te denken, is door te denken aan alle vreemde talen die er in de wereld zijn.

Hoewel je ervoor kunt kiezen om een vreemde taal te leren met weinig moedertaalsprekers, zoals Macedonisch of Hongaars, zijn de logische opties meestal die met veel moedertaalsprekers, zoals Engels, Spaans of Mandarijn.

Hetzelfde geldt voor programmeertalen: er zijn er die door velen worden gebruikt en er zijn er die een meer nichepubliek bedienen. Als je dus wilt dat je kind de meeste kans op succes heeft, is het de moeite waard om ze de keuze te geven uit enkele van de meer populaire codeertalen.

De andere nuttige vergelijking tussen vreemde talen en codeertalen is dat kinderen ze veel sneller oppikken dan volwassenen, gezien het aanpassingsvermogen van hun groeiende hersenen. Net als sponzen kunnen ze nieuwe informatie opnemen en deze naar believen uitspugen.

Volgens ons zijn er vier programmeertalen voor kinderen die geweldig zouden zijn voor een kind om mee te beginnen. Dat zijn de volgende: Python, Scratch, Java en Lua.

Programmeren met Python

Python is een scripttaal en velen beschouwen het als een van de gemakkelijkst te leren talen. Daardoor is het een van de beste opties voor kinderen om mee te beginnen. Python heeft de basis gelegd voor enkele van de meest populaire sociale netwerken die er zijn, waaronder Instagram en YouTube. Het zit ook achter veel Google-initiatieven.

De meeste kinderen houden echter van Python om een ​​andere reden. Het kan worden gebruikt om videospellen te maken!

Er zijn talloze bronnen online om kinderen te helpen de programmeertaal Python onder de knie te krijgen. Het heeft een gebruiksvriendelijke interface.

Programmeren met Scratch

Scratch is een gebruiksvriendelijke programmeertaal voor kinderen
Het is eenvoudig om met Scratch zelf een basisspel te maken ǀ Pixabay - Viki_B

Scratch is een andere geweldige optie voor kinderen, vooral omdat het een visuele programmeertaal is. Met Scratch hoeven kinderen geen Matrix-achtige coderegels te schrijven, maar kunnen ze in plaats daarvan creatief worden door kleurrijke blokken te slepen en neer te zetten.

Scratch is een geweldige programmeertaal voor alles wat multimedia betreft. Het maken van geluidseffecten, geanimeerde karakters en eenvoudige spelletjes.

Programmeren met Java

Als Java bij jou een belletje doet rinkelen, komt dat waarschijnlijk omdat het een van de meest populaire programmeertalen is die er zijn. Het kan leiden tot spannende (en lucratieve) carrières, dus het is een goede keuze als je kind interesse heeft getoond in coderen.

Een van de belangrijkste voordelen van het opzetten van je kind om Java te leren, is dat je er zeker van kunt zijn dat het hen ooit zal helpen, gezien de populariteit van de taal. Java zat achter Gmail, Twitter en het spel dat door kinderen over de hele wereld wordt aanbeden: Minecraft. Dat betekent dat het aan veel kinderen gemakkelijk te verkopen valt.

Programmeren met Lua

Lua is misschien wel de meest complexe programmeertalen voor kinderen, maar dat betekent niet dat het de extra moeite niet waard is. Als je kind al eerder interesse heeft getoond in robotica of videospelletjes (wat vrij waarschijnlijk is!), dan zullen ze verder gaan met deze programmeertaal.

Lua zit achter de enorm succesvolle 'Angry Birds'-app en het Roblox-spelplatform.

Als het geen geweldige codeertaal is voor een ​​kind om mee te beginnen, is Lua een goede opstap als ze klaar zijn voor iets uitdagenders.

Programmeren Leren: Codeerprogramma's voor Kinderen

Het laatste dat je wilt doen om je kinderen aan te moedigen om te leren coderen, is ze direkt in het diepe te gooien zonder begeleiding of structuur. Dit is een zekere manier om ervoor te zorgen dat ze hun kracht en motivatie verloren hebben voordat ze zelfs maar begonnen zijn.

Denk er eens over na: als je nu coderen als een vaardigheid zou opnemen, zou je dan in de kou willen staan en het zelf proberen uit te zoeken, of zou je liever door het proces worden begeleid door iemand die weet wat hij doet ?

In de meeste gevallen is het volgen van een cursus of programma in coderen de beste optie om de interesse van kinderen voor programmeertalen te wekken. Het houdt hen gemotiveerd om door te gaan.

Maar wat zijn de beste codeerprogramma's voor kinderen?

Programmeren leren: Codeerprogramma's voor kinderen
Volg een cursus Minecraft om te leren programmeren ǀ Unsplash - Mika Baumeister

Minecraft with Mods

Laten we eerlijk zijn: als er één ding is dat we met vertrouwen kunnen zeggen, is het dat veel kinderen dol zijn op het spel Minecraft.

De speler kan met het blokkerige spel forten bouwen, golven van vijanden bestrijden en plezier hebben met vrienden. Het spel is, sinds de uitgave jaren geleden, een enorme hit gebleken bij jonge gamers. Als zodanig moet een codeercursus die zich richt op het spel een gedoodverfde winnaar zijn voor het beste programma voor kinderen, toch?

Minecraft with mods is precies dat. Een cursus die het spel in de open wereld gebruikt om interesse in codering te wekken.

Scratch Coding

Scratch Coding is een geweldige cursus om grip te krijgen op de programmeertaal Scratch. De cursus leidt de gebruiker door de visuele interface van de taal en vraagt ​​de cursisten vervolgens om creatief te zijn met alles, van animatie tot spelletjes.

Code Combat

Code Combat leert kinderen op tekst gebaseerde code door middel van RPG's (Role Playing Games).

In deze programmeercursus moet de gebruiker zijn personage leiden door een reeks taken en speurtochten met interessante programmeeruitdagingen. Er zijn in totaal 39 niveaus en de cursus omvat alles, van loops tot variabelen.

Coder Kids

Coder Kids is een topprogrammeercursus met codeerkampen die online en persoonlijk plaatsvinden. Op die manier kan je kind de leermethode kiezen die zijn voorkeur heeft. Dit is een uitgebreide cursus die je kind in een mum van tijd op de hoogte brengt van de programmeertaal Scratch.

Als je geïnteresseerd bent in hoe de cursus werkt, kun je hun gratis introductievideo met de titel 'Introduction to Scratch Coding' bekijken.

Coderen voor Kinderen: Online Bronnen en Websites

Naast het inschrijven voor een codeercursus, is het handig om een ​​groot aantal online bronnen en websites bij de hand te hebben om je kind geïnteresseerd te houden in programmeren. Er is zelfs programmeerspeelgoed voor kinderen, geloof het of niet.

Er is een schat aan bronnen op internet beschikbaar om het coderen leuk te houden en om begeleiding te bieden wanneer het moeilijk wordt.

Hier zijn enkele van de meest populaire online bronnen en websites waarvan we denken dat een jonge programmeur het leuk zou vinden om te proberen:

Lightbot

Lightbot is een uitstekend spel/platform waar jonge programmeurs aan kunnen sleutelen om hun programmeervaardigheden aan te scherpen.

Het spel bevat verschillende belangrijke elementen van codering, zoals overloading, sequencing en recursive loops.

Binnen het platform zijn er verschillende code-leer-apps en compatibiliteit met verschillende apparaten zoals Windows-, Mac-, Kindle- en Apple-apparaten.

Cargo-bot

Cargo-bot is een ander leuk, eenvoudig spel dat heel gemakkelijk te begrijpen is en de basisprincipes van coderen goed behandelt.

Om het spel te spelen, moet je een bot (robot) programmeren, puzzels oplossen en vracht afleveren met behulp van de programmeertaal Codea.

Swift Playgrounds

Swift Playgrounds is een gratis coderingsbron platform dat de basisprincipes van de Swift-programmeertaal leert. Er is een visueel indrukwekkende 3D-omgeving die je kind kan verkennen met een personage dat ze zelf hebben gemaakt en gecodeerd.

Je kunt met dit platform aan alles werken, van basiscommando's tot complexe functies, en zelfs meer geavanceerde dingen zoals het maken van games en apps.

Schrijf je kind in voor een cursus programmeren
Cursussen programeren voor kinderen hebben een leerplan dat in eigen tempo kan worden gevolgd ǀ Unsplash - Thomas Park

CodeSpark Academy

CodeSpark Academy is een app voor iOS en Android die vol zit met eenvoudige, leuke activiteiten om mee te spelen.

Het is het beste voor kinderen in de leeftijd van vijf tot negen die op een leuke manier de basis van programmeren onder de knie willen krijgen.

Tynker

Tynker is een van de meest complexe online coderingsbronnen, die ook een uitgebreide programmeercursus voor kinderen heeft.

Met Tynker kunnen jonge programmeurs games en apps maken, spelen met Minecraft-mods en plezier hebben met de vele programmeerspelletjes voor kinderen die geschikt zijn voor hun niveau van codeerervaring.

Er is ook een optie voor een betaald abonnement op Tynker, waarmee de gebruiker toegang krijgt tot verschillende extra bronnen, zoals een privéserver op Minecraft waarop ze hun mods kunnen uitproberen.

Omdat er geen specifiek leerplan is, zijn kinderen vrij om naar believen in en uit Tynker te stappen, wat het een geweldige aanvullende bron maakt voor een andere codeercursus.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (2 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!