Als je een baan hebt waar je van houdt, zul je een zinvoller en bevredigender leven leiden. Als je bedenkt dat je minstens eenderde van je volwassen leven aan het werk bent, is het essentieel dat je de tijd neemt om een baan te vinden die je leuk vindt.

Om je droombaan te vinden, moet je je aanleg, voorkeuren, antipathieën, sterke en zwakke punten kennen om ervoor te zorgen dat je een werkomgeving kiest die aan je behoeften voldoet.

Als je bijvoorbeeld graag kookt en nieuwe recepten uitprobeert, moet je waarschijnlijk in de voedingsindustrie werken. Als je mensen wilt verdedigen, voor hun rechten wilt vechten en graag de wet handhaaft, is een carrière als advocaat het meest geschikt voor jou. En als je houdt van computers, problemen oplossen, en alle aspecten van technologie, dan is een carrière als computerprogrammeur iets voor jou.

In het artikel van vandaag, kijken we naar alle aspecten die van belang zijn voor personen die in de toekomst als computerprogrammeur en coder willen werken.

Collega´s aan het werk
Het is een brede sector! ǀ Bron: Unsplash
De beste leraren Programmeren beschikbaar
Boris
4,9
4,9 (16 reviews)
Boris
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (11 reviews)
Stephen
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
70€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (10 reviews)
Yanick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (4 reviews)
Bas
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Remsey
4,9
4,9 (8 reviews)
Remsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Boris
4,9
4,9 (16 reviews)
Boris
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (11 reviews)
Stephen
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
70€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (10 reviews)
Yanick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (4 reviews)
Bas
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Remsey
4,9
4,9 (8 reviews)
Remsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Dit is het jaarinkomen van een programmeur

Voordat je je laat verleiden door het bovengemiddelde jaarinkomen dat computerprogrammeurs verdienen, is het belangrijk om te kijken naar de mindere punten van dit vak. Door zowel de positieve als de negatieve kenmerken van een toekomstige carrière te beschouwen, krijgen personen een evenwichtiger beeld van wat ze kunnen verwachten.

Daarom is het essentieel om te vermelden dat enkele ergernissen van het werken als computerprogrammeur zijn dat het soms moeilijk is om een bepaalde hoeveelheid tijd uit te trekken voor nieuwe projecten. Ten tweede, omdat programmeurs meestal het woord "computer" in hun functiebenaming hebben, interpreteren veel mensen de feiten verkeerd. Ze denken dat programmeurs alle aspecten van computers kennen, wat leidt tot vervelende vragen over hoe technische problemen moeten worden opgelost. Ten derde hebben programmeurs te maken met frustratie wanneer ze code moeten instellen of schrijven naast code die een andere code-expert heeft geschreven.

Als de eerdergenoemde negatieve aspecten van computerprogrammering je niet hebben afgeschrikt, kunnen we je meer vertellen over de salarissen van programmeurs!

Omdat het mediane jaarinkomen in Nederland voor werknemers die fulltime werken ongeveer €34,000 is, verdient een computerprogrammeur meer dan de gemiddeld. Functies op instapniveau in computerprogrammering beginnen bij bijna €38.000. Afhankelijk van het bedrijf, de vaardigheden die een amateur-programmeur bezit, en de specifieke taken die erbij komen kijken, kan het salaris variëren van €32,000 tot €42,000.

Het startjaarinkomen van een programmeur of een liefhebber van coderen is vrij opmerkelijk als men de lage kosten van de vereiste opleiding bekijkt.

Als iemand die leert coderen zich specialiseert in een aspect van de informatica dat wat complexer is, kan hij meer geld gaan verdienen. Hieronder volgen drie banen die meer inhouden dan alleen coderen en waarmee programmeurs meer geld kunnen verdienen:

 • Computerprogramma-ontwikkelaar: hoewel de naam bijna identiek klinkt, hebben programma-ontwikkelaars een intensievere baan, aangezien hun werkterrein zich richt op meer dan alleen de code, maar eerder het gehele technische project. Het gemiddelde salaris van ontwikkelaars van computerprogrammatuur begint bij €50.000.
 • Software-ingenieurs: hoewel ze ook code schrijven, houden software-ingenieurs zich bezig met bijkomende taken zoals het installeren van oplossingen voor ontwerpproblemen en het uitvoeren van systeemanalyses om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Met de juiste opleiding kunnen software-ingenieurs een jaarinkomen van €55.000 krijgen.
 • Gamesontwikkelaars: gamesontwikkelaars zijn gespecialiseerd in het programmeren van systemen en het creëren van code voor gameservers, consoles en functies. Er is momenteel veel vraag naar gamesontwikkelaars, die een startsalaris van ongeveer €52.000 per jaar kunnen krijgen.

Nu je een idee hebt van hoeveel geld je kunt verdienen met computerprogrammeren in Nederland, kunnen we gaan kijken naar de benodigde vaardigheden die je nodig hebt om een succesvolle programmeur te worden.

ICT op het toetsenbord
Je zult veel moeten oefenen ǀ Bron: Unsplash

Programmeren met Superprof: Zo word je een codeer genie!

Voor elke carrière zijn er specifieke vaardigheden die gevraagd worden en moeten worden aangescherpt om een goede baan te krijgen; computerprogrammeren is daarop geen uitzondering!

Werkgevers in technologie- en computerwetenschappelijke bedrijven willen dat hun computerprogrammeurs de volgende beroepsvaardigheden bezitten of ontwikkelen:

 • Taalvaardigheden: Hoewel het voor de meeste banen in de computerprogrammering niet vereist is om meerdere vreemde talen te spreken, is het van essentieel belang om vertrouwd te zijn met een of meer coderingstalen. Programmeertalen zoals Python, JavaScript, en C++, zijn enkele van de codeertalen die een amateur codeur zou moeten kennen. Bovendien moet een programmeer niet alleen een coderingstaal kennen, maar hij of zij moet ook in staat zijn snel nieuwe talen te leren.
 • Geduld: hoewel het een kwaliteit is die in alle aspecten van het leven van pas komt, is geduld noodzakelijk voor computerprogrammeurs omdat zij hoogstwaarschijnlijk coderingsfouten zullen tegenkomen die pas na lange tijd kunnen worden hersteld. Geduld helpt programmeurs inzien dat er altijd licht aan het eind van de tunnel is!
 • Vaardigheden om problemen op te lossen: als je niet goed bent in het oplossen van problemen of niet de tijd neemt om die vaardigheden aan te scherpen, zal je het moeilijk hebben om als computerprogrammeur te werken. Aangezien programmeurs code schrijven om problemen op te lossen, moet je buiten de gebaande paden denken om oplossingen te schrijven. Programmeurs moeten zich goed bewust zijn van hun vermogen om coderingsproblemen te herkennen.
 • Onafhankelijkheid: als de gedachte om alleen te werken en meestal zonder collega's om een praatje mee te maken je niet aanstaat, kies dan een andere baan dan computerprogrammeren. Computerprogrammeurs moeten zelfstandige werkers zijn die zichzelf kunnen motiveren om hun taken op tijd af te krijgen, aangezien ze zelden een meerdere hebben die hun werk controleert. Maar zelfstandig werken betekent wel dat je meestal thuis kunt blijven, en dat is mooi meegenomen.
 • Communicatievaardigheden: klinkt het niet een beetje tegenstrijdig dat iemand die zelfstandig thuis werkt ook goede communicatievaardigheden moet hebben? Het is echter heel belangrijk dat je jezelf, je coderingsoplossingen en je toekomstige projecten adequaat uit kunt drukken naar je team en werkgever. Aangezien je hoogstwaarschijnlijk met andere teamleden aan projecten zult werken, moeten zij weten wat er gaande is.

Een succesvolle computerprogrammeur wordt nog succesvoller als hij zich concentreert op deze vijf vaardigheden!

Een computerscherm
Je zit je leven lang achter je scherm! ǀ Bron: Unsplash

Werken als programmeur: is het mogelijk om werk te vinden zonder ervaring?

Om een bekwaam computerprogrammeur te worden, is het essentieel om cursussen te volgen of deel te nemen aan een leertraject dat je zal uitrusten met de nodige vaardigheden om code te schrijven en programmeerproblemen op te lossen. Voor computerprogrammeurs in Nederland, zijn de meest voorkomende leertrajecten ofwel universitaire studies, cursussen aan een academisch instituut, of zelfstudiemethoden.

Toekomstige programmeurs kunnen een bachelor's degree in Computer Science op universitair niveau halen, dat ongeveer drie jaar studie duurt. Een andere optie is een leerinstituut in Nederland, waar je via zowel parttime als fulltime cursussen alles leert. En degenen die zichzelf leren coderen, doen dat door boeken te lezen, YouTube-tutorials te bekijken en advies te krijgen van gekwalificeerde professionals.

Hoewel een amateur computerprogrammeur code kan schrijven en programmeerproblemen kan oplossen, kan het moeilijk zijn om werk te vinden bij technologiebedrijven. Werkgevers willen vaak namelijk programmeurs die ervaring hebben en die zo een aanwinst voor hun team zullen zijn.

Het is een eeuwenoude paradox: je hebt een baan nodig om relevante werkervaring op te doen, maar je hebt werkervaring nodig om een goede baan te vinden.

Boze man achter de pc
Het kan frustrerend werk zijn! ǀ Bron: Unsplash

Maar gelukkig hebben vele anderen de frustrerende beproeving van het vinden van een baan op instapniveau zonder enige ervaring al meegemaakt en kunnen verschillende suggesties helpen. Hieronder volgen een paar briljante methodes om zonder enige ervaring een baan in het computerprogrammeren te krijgen:

 • Bied aan om gratis te werken: hoewel het een riskante zet is, kunnen werkgevers accepteren dat je gratis werkt aan een specifieke taak als je het nodige vertrouwen en charisma toont. Als je de taak correct en binnen de gestelde termijn afrondt, is er een grote kans dat de baas je wil aannemen. Als je tijdens het sollicitatiegesprek voorstelt om gratis te werken, zullen recruiters onder de indruk zijn dat je vertrouwen hebt in je vaardigheden, en misschien nemen ze je dan meteen aan.
 • Bouw een netwerk van contacten op: netwerken met professionals en experts in computerwetenschappen en technologie is een fantastische manier om een baan te vinden zonder ervaring. Als een persoon jou en je capaciteiten goed vindt, kan hij voor je instaan en je in zijn bedrijf overwegen. Het is dan ook zeer aangeraden om te netwerken met individuen uit verschillende industrieën en bedrijven.
 • Maak een goede indruk tijdens je eerste sollicitatiegesprek: hoewel iedereen hard moet werken om een goede indruk te maken tijdens hun eerste sollicitatiegesprek, is dat vooral het geval voor programmeurs zonder ervaring. Oefen je vaardigheden van tevoren om een goede indruk te maken en zorg dat je complexe vragen kunt beantwoorden.
 • Kijk online naar freelance opdrachten: op zoek gaan naar kleine, freelance baantjes op websites zoals UpWork of Fiverr is een briljante opstap naar je fulltime, vaste, droombaan als computerprogrammeur. Door freelance klussen succesvol af te ronden, kun je ze aan je cv toevoegen en on-the-job ervaring opdoen.

Als je deze tips volgt en je goed voorbereid, is er geen reden waarom je je droombaan niet zou kunnen krijgen.

Kortom, een carrière als computerprogrammeur betaalt goed en biedt werkzekerheid. We raden je ten zeerste aan om je dromen te volgen en zo snel mogelijk te gaan coderen, want de digitale wereld heeft je nodig!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.