"Een programmeertaal is low-level als haar programma's aandacht vergen voor het irrelevante." - Alan Perlis

Om programmeur of IT-technicus te worden moet je de basisprincipes van coderen of programmeren kennen. Zelfs voor andere banen wordt coderen een steeds belangrijkere vaardigheid voor werknemers.

In Nederland verdient een web developer gemiddeld 3.125 euro per maand. Met de jaren wordt dit loon hoger.

Wil je apps, UI's, of websites programmeren?

De beste leraren Programmeren beschikbaar
Boris
4,9
4,9 (16 reviews)
Boris
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (11 reviews)
Stephen
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
70€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (10 reviews)
Yanick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (4 reviews)
Bas
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Remsey
4,9
4,9 (8 reviews)
Remsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Boris
4,9
4,9 (16 reviews)
Boris
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (11 reviews)
Stephen
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
70€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (10 reviews)
Yanick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (4 reviews)
Bas
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Remsey
4,9
4,9 (8 reviews)
Remsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De geschiedenis van IT

Het eerste computerprogramma werd in 1842 door een vrouw ontwikkeld. Haar werk wordt door velen beschouwd als de eerste grote stap in de richting van de informatica. Deze vrouw heette Ada Lovelace en creëerde een bewerking met een groot aantal opeenvolgende iteraties.

Ze noemde het proces een "algoritme", een woord dat zijn oorsprong vindt in de naam voor de wetenschapper Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi.

Lovelace vulde een wetenschappelijk artikel aan met aantekeningen, waaronder de aantekeningen waarin ze een proces beschreef waarmee Charles Babbage's Analytical Engine (de eerste computer) de getallen van Bernoulli kon berekenen. HIerdoor werd het technisch gezien 's werelds eerste computerprogramma.

Programmeren bestond al voordat computers de wereld overnamen
Programmeren is waarschijnlijk veel ouder dan je denkt! (Bron: Unsplash.com)

Pas in de jaren 1940 zouden de eerste computers gemaakt worden met de ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer). In die tijd moesten de wetenschappers nog handmatig programma's schrijven in machine-code.

We laten je zelf bedenken hoeveel bladzijden deze regels code in beslag namen!

Programmeertalen ontstonden in de tweede helft van de 20e eeuw en de eerste machines werden gemaakt om wiskundige problemen op te lossen waar het menselijk brein te lang over zou doen.

De eerste programmeertalen ontstonden in de jaren 1950 met Fortran (Formula Translator), die door IBM ontwikkeld werd voor wetenschappelijke berekeningen.
De tweede taal die ontstond was COBOL, dat voor zakelijk gebruik ontworpen was. Fortran en Cobol domineerden de IT en werden regelmatig gebruikt op de eerste transistor computers.

Tussen de jaren 1960 en 1980 ontstonden verschillende andere talen, waaronder:

 • Simula 67 (1967)
 • C (1969-1973)
 • Pascal (1970)
 • SQL (1974)
 • C++ (1983)
 • Objective-C

Daarna kwamen talen als Dbade, Eiffel, Mathematica, Perl, Tcl/Tkm enz.

In 1990, toen de programmeertalen zich verder ontwikkelden, werden onze programmeermogelijkheden verbeterd.

De jaren '90 brachten een revolutie in de informatica teweeg, dankzij de popularisering van het internet, waardoor informatie vrij toegankelijk werd voor iedereen. Webservers kwamen met nieuwe webprogrammeertalen aanzetten en veel economen, filosofen en deskundigen hebben de mogelijkheden van deze nieuwe webtechnologieën ernstig onderschat.

Gecompileerde talen werden steeds beter en er werden scripts gemaakt om webpagina's en kleine eenvoudige programma's beter te laten werken:

 • Python (1991)
 • PHP, JavaScript, Java (1995)
 • Python (1993)
 • C# (2000)

Tegenwoordig behoren talen als Python, PHP, Java, en JavaScript tot de meest courant gebruikte.

JavaScript, bijvoorbeeld, is de meest gebruikte programmeertaal, en bestaat nog maar 25 jaar.

Lees alles over de geschiedenis van het programmeren.

Waarom leren programmeren?

Tegenwoordig hebben programmeurs prima carrièremogelijkheden. Leren coderen geeft je kansen om op te klimmen tot de top van de 10 best betaalde loopbaantrajecten.

Programmeur worden is een goede carrièrekeuze
Programmeur worden brengt veel voordelen met zich mee. (Bron: Unsplash.com)

Waarom leren coderen als we al moeite hebben om een zin te schrijven zonder spelfouten?

Of je nu UI-ontwikkelaar bent, programmeur van games, web-apps maakt, of bedrijfssoftware programmeert, weten hoe je moet coderen is van cruciaal belang. Al deze loopbanen veronderstellen dat je verschillende programmeertalen kent en vaak ook aan de universiteit gestudeerd hebt.

Steeds meer diensten worden gemaakt met behulp van algoritmen en kunstmatige intelligentie (AI). Coderen is voor zoveel loopbanen van nut, dat het in deze tijd lijkt alsof bijna elke baan in de technologiesector deze vaardigheden vereist.

Een software developer verdient ongeveer 3.000 euro per maand en met wat ervaring kan hun salaris tot wel 40% stijgen. De best betaalde programmeurs werken in de VS, Japan en Australië. De allerbesten kunnen zelfs tot 6 cijfers verdienen!

Dit is een vaardigheid die je gratis kunt leren (met behulp van online lessen) en waarmee je een behoorlijk niveau kunt halen. Als je erg gedreven bent, kun je zelfs jezelf leren coderen.

Of je nu HTML, CSS, C, Python, JavaScript, of Java leert, er zijn genoeg online hulpmiddelen te vinden om deze talen te leren.

De kennis van een programmeertaal helpt je ook om je weg te vinden in de wereld van IT en het internet. Programmeren is in essentie instructies schrijven die een computer moet uitvoeren. Programmeertalen worden door computers geïnterpreteerd in machinecode, dat vervolgens door de computer wordt uitgevoerd.

Leren programmeren kan ook van pas komen bij veel webgerichte loopbanen: consultancy, SEO, webontwerp, en webonderzoek en -techniek.

Verschillende talen worden gebruikt voor verschillende toepassingen. Bijvoorbeeld, JavaScript voor websites, C++ voor videospelletjes, Java voor mobiele apps op Android toestellen, Swift of Objective-C voor iOS apps, C# voor Windows Mobile, enz.

Zoals je wel begrepen zult hebben zijn programmeertalen niet erg moeilijk, maar heb je wel iemand nodig die er verstand van heeft. Er zijn trouwens ook heel wat mogelijkheden voor wie er iets over weet!

Lees hier hoe je een programmeerproject plant.

Wat zijn de verschillende soorten programmeren?

Welke programmeertaal moet je dus kiezen?

Er bestaan talloze programmeertalen
Er bestaan veel verschillende programmeertalen, elk met hun eigen voor- en nadelen. (Bron: Unsplash.com)

Er bestaan meer dan 7.000 programmeertalen, maar het is mogelijk dat je er maar één enkele hoeft te leren. De soort taal die je kiest hangt af van wat je probeert te bereiken als programmeur.

Als je bijvoorbeeld met coderen wilt beginnen, is het raadzaam om eens naar HTML te kijken. HTML is vrij toegankelijk en gemakkelijker te leren dan veel andere programmeertalen. Met een beetje HTML kan CSS (Cascading Style Sheets) gebruikt worden om wijzigingen aan te brengen in de lay-out, kleuren, en lettertypes die op webpagina's gebruikt worden. Het is iets dat elke web developer zou moeten kunnen gebruiken.

Als je apps wilt ontwikkelen, zul je waarschijnlijk een beetje van Java willen kennen. Java kan gebruikt worden om native Android apps te programmeren. Hoewel het in het begin lastig kan zijn, wordt het overal gebruikt.

De meest gebruikte taal ter wereld is JavaScript en kent veel toepassingen, waaronder het opzetten van gebruikersinterfaces. Het kan gebruikt worden om de client-side gebruikerservaring (UX) te verbeteren en het is erg  voor nuttig voor SEO en SXO.

Andere gangbare talen zijn:

 • PHP, om websites te maken.
 • C, de taal die gewoonlijk bij de ontwikkeling van videospelletjes gebruikt wordt.
 • Python
 • SQL voor databases.

Onthoud dat een programmeertaal leren veel werk is, dus je moet wel goed gemotiveerd zijn!

Dit zijn de beste redenen om te leren programmeren.

Wat zijn de fasen van programmeren?

Wil je een webproject opzetten en weet je niet waar je moet beginnen? Is er niemand om je te helpen? Ben je een freelancer die klanten wil beheren?

Dan moet je de volgorde van de handelingen kennen!

Planning is erg belangrijk om een project te programmeren
Zoals bij elke ingewikkelde taak is het belangrijk om alles in de juiste volgorde te plannen en te doen. (Bron: Unsplash.com)

Je zult het project eerst moeten schetsen en daarna de specificaties bepalen (gebruik, functie, presentatie, doelen, enz.). Dit helpt je om te bepalen welke gegevens je zult gebruiken en hoe de gebruiker je project zal gebruiken. Je zult rekening moeten houden met het netwerk en de protocollen.

Tijdens de ontwikkeling van het programma of de app moet je de broncode bewerken. Je moet kiezen in welke taal je het programma of de app zult schrijven. Houd er rekening mee dat bepaalde talen beter zijn voor bepaalde toepassingen.

Vervolgens moet de broncode gecompileerd worden tot een uitvoerbaar programma. De compiler moet alle code op de juiste manier samenbrengen.

Welke oplossing je ook gecodeerd hebt, je zult ze daarna moeten testen, debuggen, en eventuele problemen verhelpen. Dit is een essentieel onderdeel van web- en app development.

Je hoeft niet per se een diploma in coderen te hebben om programmeur te worden, je kunt altijd op zoek gaan naar gratis lessen coderen die je een introductie kunnen geven voordat je aan een cursus begint!

Als je meer wilt weten over coderen, programmeren, of web development, denk er dan aan om de hulp in te roepen van één van de vele getalenteerde en ervaren privé-leraren op Superprof!

Met privé-leraren kun je over allerlei verschillende onderwerpen leren. Er bestaan ook verschillende manieren om privéles te krijgen: in persoon, online, of in groepen. Elke soort privéles heeft zijn voor- en nadelen, dus denk goed na over welk type het beste bij jou en je budget past.

Tijdens persoonlijke bijlessen kan de leraar zich volledig op jou concentreren, omdat je de enige student in de klas bent. Zo kunnen ze ook elke sessie specifiek afstemmen op jou, je favoriete leerstijl en je niveau. Natuurlijk is zo'n niveau van service niet gratis, en individuele lessen zijn dus meestal de duurste optie. Je betaalt namelijk voor de tijd en de expertise van de leraar. Omdat al deze tijd en expertise erop gericht is om jou zo goed mogelijk les te geven, zijn deze lessen echter wel het meest rendabel.

Voor mensen met een budget zijn groepslessen een doeltreffende manier om de kosten van de lessen te drukken. Door de tijd en expertise van de leraar te delen met anderen, kun je geld besparen. Natuurlijk betekent dit wel dat de lessen niet volledig op jou afgestemd zijn, maar op de groep als geheel. Ook heb je minder algemene controle over de inhoud van de cursus, want er zijn andere leerlingen die elk hun eigen leerdoelen hebben.

Als je ten slotte geen geschikte leraren in je plaatselijke omgeving kunt vinden, kun je je zoektocht altijd verruimen. Over de hele wereld vind je online leraren die bereid zijn om je te leren programmeren en coderen, zolang je maar een webcam en een fatsoenlijke internetverbinding hebt.

Hier vind je een overzicht van de beste programmeertalen.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (2 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.