Ouders willen het beste voor hun kinderen. Als je bijvoorbeeld op school een taal hebt geleerd, wil je waarschijnlijk dat je kind die taal ook vloeiend spreekt. Dit betekent vaak ook dat ze een vreemde taal moeten leren. Op welke leeftijd moeten ze beginnen met Engels leren?

Kinderen zijn geweldig in het leren van talen, ze leren snel en worden vloeiend in een kwestie van jaren.

Laten we eens kijken naar de voordelen van een jonge leerling: welke methoden je kunt gebruiken om een nieuwe taal te leren, en als het om kinderen gaat, hoe kun je op zeer jonge leeftijd taalvaardigheden aanleren?

Hoe kan het leren van Engels aan kinderen helpen bij hun ontwikkeling?

kinderen leren engels
Broers en zussen kunnen ook samen leren | Bron: Pexels

Klik hier om een Engelse cursus online te vinden.

De beste leraren Engels beschikbaar
Cristina
4,9
4,9 (45 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Monique
4,9
4,9 (21 reviews)
Monique
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonathan
5
5 (26 reviews)
Jonathan
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eline
4,9
4,9 (10 reviews)
Eline
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
4,9
4,9 (11 reviews)
Peter
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Seyyed abbas
5
5 (7 reviews)
Seyyed abbas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sylvia
4,9
4,9 (9 reviews)
Sylvia
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hannelore
4,4
4,4 (7 reviews)
Hannelore
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (45 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Monique
4,9
4,9 (21 reviews)
Monique
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonathan
5
5 (26 reviews)
Jonathan
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eline
4,9
4,9 (10 reviews)
Eline
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
4,9
4,9 (11 reviews)
Peter
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Seyyed abbas
5
5 (7 reviews)
Seyyed abbas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sylvia
4,9
4,9 (9 reviews)
Sylvia
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hannelore
4,4
4,4 (7 reviews)
Hannelore
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wanneer Begin je Engels te Spreken tegen je Kinderen

Er is geen minimumleeftijd als het gaat om het leren van een taal. De meeste kinderen beginnen met het leren van hun taal zodra ze geboren zijn en kunnen al een taal spreken tegen de tijd dat ze naar school gaan.

Jonge ouders vragen zich vaak af of het aanleren van een extra taal aan hun kind of pasgeborene kan helpen om de taal beter te leren beheersen of zelfs vloeiend te leren spreken.

Om ze de best mogelijke start in het leven te geven, kan je al thuis beginnen met het onderwijzen van een nieuwe taal. Het is gewoon logisch. Zeker als een van de ouders Engels als moedertaal heeft. Maar laten we nog niet te veel met grammaticaregels aankomen, oké?

Wanneer moeten onze kinderen beginnen met het leren van Engelse woorden en zinnen? Moet je een volledige onderdompeling overwegen vanaf de geboorte? Dat is toch hoe Engelse sprekers leren?

Experts zeggen dat het al vanaf de geboorte kan! Taalverwerving bij kinderen is een ongelooflijk iets, dus er is geen vaste leeftijd als het gaat om je kind een extra taal te leren!

De psycholoog en taalkundige Barbara Abdelilah-Bauer zei het volgende in de Franse krant L'Express in mei 2014:

"Er is geen minimumleeftijd om te beginnen met het leren van een vreemde taal. Kinderen die geboren worden in een familie met ouders met twee verschillende talen zijn perfect in staat om beide talen te leren."

Kan een kind bijvoorbeeld Nederlands en Engels leren?

Zodra een kind geboren is, is het in staat woorden te reproduceren en kunnen zijn ouders zelfs in het Engels tegen hem beginnen te praten. Het leerproces moet echter wel een beetje anders verlopen dan bij een eentalige opvoeding.

In feite zijn de eerste maanden van een kind "eentalig". Het leren van talen bij zuigelingen is een interessant proces. In het begin leren ze de woorden die hun ouders hen leren en beschouwen ze deze nieuwe woorden als deel van de woordenschat van de ene taal zonder onderscheid te maken tussen de twee talen. Ze zijn zich er niet van bewust dat ze een andere taal leren.

Als papa en mama het kind bijvoorbeeld zowel in het Engels als in het Nederlands toespreken, zal een jong kind niet weten dat het om twee verschillende talen gaat. Je kunt in dit stadium nog niet van de ene taal op het Engels overschakelen. Dit is vaak moeilijk voor meertalige of meertalige ouders die gewend zijn van taal te veranderen wanneer ze daar zin in hebben of wanneer een situatie een bepaalde taal vereist.

Hoe kun je hen laten weten welk woord bij hun eerste taal hoort en welk woord bij hun tweede taal? Hoe kunnen jonge kinderen zo Engels leren spreken?

De twee talen (Nederlands en Engels in dit voorbeeld) moeten door de twee ouders verpersoonlijkt worden. Zo moet bijvoorbeeld mama Nederlands spreken terwijl papa het kind Engels leert. Het kind zal snel de twee talen tegelijk leren en beseffen dat iets op twee manieren kan worden gezegd.

Engels voorlezen
Betrek het hele gezin bij het proces! | Bron: Pexels

Volg een Engels cursus!

 

Kinderen zijn zeer flexibel. Daarom zeggen we vaak dat hun hersenen als een spons zijn. Hoewel het niet noodzakelijk is, zou je ESOL-cursussen kunnen overwegen en er is online veel hulp om Engels te leren.

Ouders hoeven zich geen zorgen te maken dat ze hun kind in de war brengen door talen te mengen in een tweetalige omgeving, want kinderen kunnen zich heel goed aanpassen.

Tweetaligheid kan juist veel voordelen opleveren. Het kind zal opgroeien met twee talen als moedertaal en beide talen al kunnen begrijpen en spreken lang voordat het ooit lessen in een van beide talen heeft gevolgd.

Als het kind naar een school gaat waar geen Engels wordt gesproken door de andere kinderen, zal het in staat zijn om onderscheid te maken en zal het al een voordeel hebben als het gaat om Engelse lessen.

Je hoeft je ook geen zorgen te maken dat het hun ontwikkeling in een andere taal zal belemmeren. Als leerling is een jong kind meer dan in staat om twee talen tegelijk te leren.

Nu is het aan de ouders. Zij moeten het werk verdelen: de vader moet Engels blijven spreken terwijl de moeder Nederlands blijft spreken.

Het kind zou het Engels licht kunnen "afwijzen" als het ontdekt dat geen van zijn leeftijdsgenoten de taal spreekt. In dat geval willen ze misschien niet meer in het Engels reageren omdat ze het niet aanvaardbaar vinden.

Isdat heel raar? Niet echt. Tegen die tijd hebben ze al genoeg dingen in het Engels geleerd.

Hoewel ze op dit punt misschien geen Engels meer willen oefenen, zullen hun oor en hun hersenen de taalkundige regels nog wel begrijpen.

Engels voorlezen
Lees je kind in het Engels voor! | Bron: Pexels

Start met een Engels cursus!

Beperk het Leren van Engels voor Kinderen niet tot Thuis

Dat geldt net zo goed voor studenten Engels als voor een kind dat de taal als moedertaal leert! Ze krijgen een enorme voorsprong door een tweede taal te leren, of het nu voor hun academische carrière is (met privélessen) of voor hun professionele carrière.

Wat kunnen hier in cultureel opzicht uit halen? Je moet onthouden dat dit enorm voordelig voor hen kan zijn. Engels leren als kind hoeft niet altijd alleen maar voor school te zijn. Ze kunnen ook leren over de culturen en de geschiedenis van andere landen.

Het kan hen aanmoedigen om de wereld rond te reizen. Naast alle Engelssprekende landen, kunnen ze ook veel verder zelfstandig reizen zonder hun ouders of familie (als ze eenmaal ouder zijn) en kun je ze ook een cultureel rijke opvoeding geven.

Een reis naar Londen of New York kan een enorme impact op ze hebben. Deze prachtige steden kunnen ervoor zorgen dat ze meer en meer van de prachtige plaatsen willen bezoeken waar ze over gehoord hebben!

Engels boek lezen
Samen Engelse boeken lezen, waarom niet? | Bron: Pexels

Manieren om Kinderen Engels te Leren

Hier zijn enkele goede tips om je kinderen Engels te leren.

Engelse Films en Tekenfilms voor Kinderen

Deze techniek is een klassieker. Plezier hebben is altijd enorm bevorderlijk als het gaat om het leren van een vreemde taal. Dit is altijd leuker dan een les Engels. Je kunt hetzelfde doen met Engelse kindertelevisieseries.

Het is een geweldig idee om een kind films en series te geven om te kijken op hun favoriete apparaat (tv, computer, tablet, etc.). Wanneer je deze methode combineert met je eigen lessen, kan het fantastische resultaten opleveren.

Je weet hoe kinderen zijn als het gaat om hun favoriete shows of films. Ze kunnen tonnen zinnen uit hun hoofd leren en zullen die thuis of op school tegen hun vrienden herhalen. Je kunt hun favoriete personages zelfs gebruiken om hen Engelse uitdrukkingen en liedjes te leren!

Engelse Boeken voor Kinderen

Boeken zijn geweldig voor heel jonge kinderen. Ze kunnen kleuren leren, dieren, landen, enz. Zodra ze ze zelf beginnen te lezen, krijgen ze een heel andere vorm! Als mama in huis Engels spreekt, waarom laat je haar dan geen verhalen en sprookjes in het Engels voorlezen?

Op dit punt heeft de verbeelding van het kind het overgenomen. Alles wordt nu opgenomen.

Wanneer je kind tussen de 8 en 11 jaar oud is, zal het in staat zijn om zijn eerste boeken of romans te lezen. Hun leesvaardigheid en hun Engels zullen beter worden. Boeken kunnen je kind aanmoedigen om een fervent lezer te worden.

Geef ze de kans om fantastische verhalen te lezen en hun Engels nog beter te maken. Hun woordenschat zal verbeteren en ze zullen dichter bij tweetaligheid komen met elk boek dat ze lezen.

Spelletjes Engels voor Kinderen

Spelletjes kunnen kinderen ook aanmoedigen om te leren. Beperk ze niet tot dvd's, maar gebruik tablets of smartphones. Je kunt zelfs bordspellen en educatieve spelletjes in het Engels spelen.

Deze dwingen het kind om in het Engels te lezen en te denken. Ze zullen ook een heleboel andere dingen leren zoals: kleuren, eten, dieren, enz. Concurrentie kan hen ook stimuleren om nog harder hun best te doen en nog meer te leren!

Vergeet niet dat je ook speelgoed kunt kopen dat Engels spreekt. Het soort speelgoed dat iets zegt als je op een knop drukt. Bijna elk kind heeft er wel een, dus waarom zou je er geen kopen die Engels spreekt?

Engelse Liedjes voor Kinderen

Sommige kinderen leren Engelse liedjes op school. Anderen beginnen pas later met het leren van de taal.

Als kinderen Engels leren door te zingen en te dansen, hebben ze plezier en leren ze sneller. Je kunt thuis precies hetzelfde doen.

Samen een liedje leren kan onvergetelijke familiemomenten opleveren. De teksten zullen voor altijd in hun hoofd blijven zitten.

Als je meer wilt weten over hoe dyslectische kinderen Engels leren, lees dan ons artikel over dit onderwerp!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.