Voor dyslectische kinderen kan het leren van Engels een hele opgave zijn. Toch kunnen kinderen met leermoeilijkheden Engels leren lezen, schrijven en spreken. In feite kan een leerling met leesproblemen vloeiend worden in de taal.

Dyslectici hebben moeite met begrijpend lezen en de geschreven taal. Als gevolg daarvan kan het langer duren om te leren lezen. Het hebben van een leerstoornis bij het leren van een taal kan traumatisch zijn, vooral wanneer ze niet alle steun krijgen die ze nodig hebben. Ouders van kinderen met dyslexie hebben vaak een aantal zorgen:

 • Is dyslexie onoverkomelijk? Zal het de mogelijkheden van mijn kind beperken?
 • Zullen ze volledig kunnen integreren op school?
 • Hoe kun je dyslectische kinderen Engels leren?
 • Welke methoden kunnen hen helpen beter te worden in het Engels?

Je zou graag willen dat ze een normaal leven op school hebben en Engels leren net als hun klasgenoten. Zeker gezien het feit dat Engels nu essentieel is voor hun toekomst.

Geen paniek, niets is onmogelijk! Er is veel hulp beschikbaar voor mensen met dyslexie en ontwikkelings- of leerproblemen, zoals cognitieve therapie, en tegenwoordig wordt de aandoening veel beter begrepen dan in het verleden. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om je kind Engels te leren als het dyslectisch is of een leeshandicap heeft.

Meisje leert Engels
Schrijfvaardigheid oefenen, heel belangrijk | Bron: Pexels

Klik hier om een Engelse cursus online te vinden.

De beste leraren Engels beschikbaar
Cristina
4,9
4,9 (45 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Monique
4,9
4,9 (21 reviews)
Monique
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonathan
5
5 (26 reviews)
Jonathan
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eline
4,9
4,9 (10 reviews)
Eline
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
4,9
4,9 (11 reviews)
Peter
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Seyyed abbas
5
5 (7 reviews)
Seyyed abbas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sylvia
4,9
4,9 (9 reviews)
Sylvia
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hannelore
4,4
4,4 (7 reviews)
Hannelore
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (45 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Monique
4,9
4,9 (21 reviews)
Monique
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonathan
5
5 (26 reviews)
Jonathan
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eline
4,9
4,9 (10 reviews)
Eline
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
4,9
4,9 (11 reviews)
Peter
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Seyyed abbas
5
5 (7 reviews)
Seyyed abbas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sylvia
4,9
4,9 (9 reviews)
Sylvia
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hannelore
4,4
4,4 (7 reviews)
Hannelore
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Hulp bij Dyslexie: Hoe Leer je Kinderen Lezen en Schrijven?

Een dyslectisch kind kan snel achteropraken op school en moeite hebben met lezen en schrijven als de leerkracht niet op de hoogte is van de aandoening van het kind. Zelfs als de leraar op de hoogte is, kan het zijn dat hij of zij geen tijd heeft om het dyslectische kind de juiste ondersteuning te geven, omdat de klas vol zit of omdat de school niet de nodige ondersteuning heeft.

Dit kan tot gevolg hebben dat hun klasgenoten hen uitlachen wanneer ze slechte cijfers halen. Als gevolg daarvan kan hun tijd op school in een nachtmerrie veranderen.

Dyslexie, dysgrafie, dysorthografie en dyspraxie komen bij tussen de 6 en 8% van de kinderen voor. Hoe kun je deze stoornis overwinnen en hun niveau in het Engels verbeteren?

Kijk hier voor lessen Engels die je kunt volgen.

De eerste uitdaging voor het kind is leren lezen terwijl het het spreken negeert. Zij moeten de klanken en lettergrepen die zij horen opschrijven. Zodra ze beginnen met het proberen op te schrijven van de gesproken taal, kan dyslexie de kop opsteken: met als gevolg dat ze hun concentratie of motivatie verliezen.

Zelfs voor mensen zonder dyslexie kan het leren van een taal moeilijk zijn: vooral wanneer zij geconfronteerd worden met een nieuw alfabet, woordenschat en grammatica, die hen uit hun "comfortzone" kunnen halen.

Bovendien zal een dyslectisch kind dat Engels leert, niet vertrouwd zijn met de fonetische elementen van de taal. Dit kan problemen veroorzaken als het gaat om fonologisch bewustzijn en woordherkenning.

Aangezien de uitspraak en fonetiek verschillend zijn, kan het leren van de Engelse grammatica problematisch worden. Vooral omdat de namen van de meeste letters in het alfabet zijn veranderd.

Bovendien is het decoderen van fonemische symbolen al moeilijk genoeg zonder je zorgen te hoeven maken over dyslexie. Dit kan nachtmerries veroorzaken voor mensen zonder dyslexie. Voor mensen met dyslexie kan het een negatieve invloed hebben op zowel hun begrip als hun uitspraak.

Om deze redenen kan het leren van een vreemde taal een berg lijken om te beklimmen, gezien het feit dat het leren van hun moedertaal moeilijker is door dyslexie.

Om online of op school Engels te leren met dyslexie, moet je op zoek gaan naar hulpmiddelen en methoden die speciaal zijn afgestemd op mensen met deze stoornis. Je moet ook heel geduldig zijn en niet het risico lopen hen te demotiveren. Als ze eenmaal met de juiste aanpak beginnen te werken, zullen ze de taal net zo snel leren als ieder ander kind!

Privélessen Engels worden ten zeerste aanbevolen. Is dit de enige optie? Nee. In feite zijn er een aantal ...

Engels voorlezen
Lees je kinderen in het Engels voor | Bron: Pexels

Ga aan de slag met Engelse les Amsterdam!

Hulp bij Dyslexie voor Kinderen die Engels Leren

Het voordeel van bijles Engels is dat de bijlesgever zich kan concentreren op het verlichten van de leesproblemen die het gevolg zijn van dyslexie en het kind weer op het goede spoor kan zetten wat betreft zijn ontwikkeling.

Deze bijlessen moeten leuk zijn en de docent moet geduldig zijn en luisteren. Zoek een docent die kan werken met de sterke en zwakke punten van de student en richt zich op auditieve leertechnieken, voorlezen en bijlesmethoden op maat voor een student met een leesstoornis.

Een goed luisteraar zijn is de belangrijkste kwaliteit van een academische ondersteuningsbijlesgever. Wanneer een kind met leerproblemen moeite heeft om een woord te leren, kan het gefrustreerd raken. De bijlesleraar moet geduldig en kalm blijven!

De bijlesleraar moet zijn ritme aanpassen aan de student. Hij of zij moet zich inspannen om de leerling aan te moedigen en ervoor zorgen dat de bijlessen nooit saai zijn!

De docent Engels kan bijvoorbeeld een dialoog creëren die wordt voorgelezen. De bijlesleraar kan het geheugen van de dyslectische leerling stimuleren door bepaalde Engelse woorden met kleuren te associëren. Na afloop van de les heeft de student een diagram dat hij of zij kan gebruiken om de woorden met de kleuren te associëren.

Om hen Engels te leren, zal de bijlesleraar vaak moeten werken met eenvoudige oefeningen die gericht zijn op het herkennen van bepaalde letters. Door ze te herhalen en te horen, zal de leerling ze beter onthouden.

Daarna kunnen ze overgaan op schooloefeningen voor dyslectici die gericht zijn op hun lees- en schrijfvaardigheid.

Gelukkig kunnen de problemen die dyslexie veroorzaakt gericht en aangepakt worden. Er zijn tal van methoden die kunnen worden gebruikt om mensen met een leesstoornis te helpen lezen en schrijven, zelfs in een vreemde taal.

Spraak- en taaltherapeuten en ergotherapeuten kunnen ook mensen helpen die worstelen met dyslexie en er zijn zelfs gespecialiseerde scholen en klassen gewijd aan mensen met dyslexie.

kinderen leren engels
Samen leren is motiverend! | Bron: Pexels

Hulpmiddelen bij Dyslexie om Kinderen Engels te Leren

Engels kan ook buiten de schoolbanken worden geleerd met aparte cursussen. Hier zijn 5 kleine tips om vooruit te komen in het Engels.

 • Kijk naar Engelstalige films. Zo kunnen ze de fonologische elementen met de woorden gaan associëren als je de ondertitels erbij zet.
 • Lees de tekst opnieuw terwijl je ernaar luistert en oefen.
 • Spreek Engels met familieleden en vrienden. Dit is een leuke en gratis manier om Engels te leren zonder het te beseffen.
 • Koop taalcursussen op CD of MP3 en oefen met het hardop herhalen van zinnen.
 • Oefen tot slot met een dictee, om de cursist te helpen aan zijn spelling te werken.

De eerste tip helpt bij ondertiteling, de tweede helpt bij het geheugen, en de derde en vierde helpen bij het echo-geheugen. De vijfde tip zal helpen bij spelling en grammatica.

Wanneer je leert, moet je gemotiveerd blijven. Een dyslectische student moet zich zowel in zijn academische leven als in zijn persoonlijke leven vrij voelen.

Dyslexie kan iemand belemmeren gedurende de hele kindertijd en tot in de volwassenheid. Dit is vooral belangrijk omdat Engels steeds belangrijker wordt in ons dagelijks leven, of het nu is om met vreemden te communiceren, een beter salaris te verdienen, voor multinationals te werken, onvergetelijke reiservaringen op te doen, of een belangrijke vaardigheid te leren.

Zoals je ziet, zijn er tal van voordelen!

Jongetje leert Engels
Er zijn zoveel manieren om Engels te leren! | Bron: Pexels

Volg een cursus Engels Rotterdam.

Reizen kan Helpen om Dyslexie te Overwinnen

Je jeugd kan bepaald worden door reizen. Of je nu dyslectisch bent of niet, het is altijd een goed idee om je hele leven te reizen.

Bovendien, dankzij dingen zoals budget luchtvaartmaatschappijen, is het nog nooit zo gemakkelijk geweest om te reizen.

Je kunt dyslexie overwinnen en zeer jonge kinderen Engels leren.

Onderdompeling is de beste manier om Engels te leren. Maar de beslissing om te verhuizen is niet altijd een beslissing die je licht op kunt nemen, ook al is het voor zo'n goed doel. Er zijn echter een paar manieren om dit te doen:

 • Studieprogramma's
 • Werkvakantie visa
 • Roadtrips
 • Internationaal vrijwilligerswerk
 • Gewoon toerisme

Er zijn genoeg landen waar een dyslecticus die Engels wil leren zich zou kunnen verbeteren: Het Verenigd Koninkrijk, de VS, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore, India, Hong Kong, enz. In feite heeft bijna elk Commonwealth land wel enige geschiedenis met de Engelse taal...

Om Engels te leren, is er niets beter dan tijd door te brengen in een Engelssprekend land. Je kunt lessen Engels blijven volgen terwijl je ook profiteert van de dagelijkse onderdompeling.

Je zult waarschijnlijk terugkomen met meer kennis dan mensen zonder dyslexie. Er is ook de mogelijkheid om het TOEFL-examen af te leggen dat je niveau in het Engels certificeert.

Als je besluit om voor een werkvakantievisum te gaan, is het nog eenvoudiger. Je hoeft alleen maar te betalen voor het visum, de verzekering, en jonger zijn dan 30 jaar. Met dit visum kun je voor twee jaar naar een land gaan en werken. Je zult elke dag Engels spreken op je werk, tijdens je reizen en in hotels en hostels.

Je moet echter wel mensen vermijden die jouw taal spreken!

Je kunt ook vrijwilligerswerk doen als je jonger dan 30 bent. Er zijn tal van programma's voor vrijwilligers beschikbaar.

Het is een geweldige manier om Engels te leren voor een goed doel en je zult ook de mensen helpen terwijl je ondergedompeld bent in hun taalomgeving. Ontdek hier de beste leeftijd om te beginnen met Engels leren.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.