We weten dat Frans één van de mooiste talen in de wereld is. De taal wordt officieel gesproken in 33 landen. Dat wil zeggen, er zijn 33 landen waar het Frans ofwel de officiële taal of één van de officiële talen.

Frankrijk is een van de meest favoriete vakantiebestemmingen van ons Nederlanders. Zonovergoten stranden in het zuiden, sprookjesachtige kastelen, mooie steden, heerlijke wijnen en een prachtige natuur. Maar...

De beste leraren Frans beschikbaar
Arianne
4,8
4,8 (11 reviews)
Arianne
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vicky
4,8
4,8 (11 reviews)
Vicky
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ron
5
5 (9 reviews)
Ron
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martinus
5
5 (8 reviews)
Martinus
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maureen
5
5 (8 reviews)
Maureen
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bert
5
5 (7 reviews)
Bert
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Estellei
Estellei
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luisa
5
5 (7 reviews)
Luisa
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arianne
4,8
4,8 (11 reviews)
Arianne
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vicky
4,8
4,8 (11 reviews)
Vicky
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ron
5
5 (9 reviews)
Ron
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martinus
5
5 (8 reviews)
Martinus
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maureen
5
5 (8 reviews)
Maureen
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bert
5
5 (7 reviews)
Bert
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Estellei
Estellei
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luisa
5
5 (7 reviews)
Luisa
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat heeft Amsterdam met Frankrijk?

Réné Descartes woonde een aantal jaren in Amsterdam
Gevelsteen van Réné Descartes in Amsterdam ǀ Visualhunt - EEPaul

Tussen Frankrijk en Amsterdam bestaan eeuwenoude banden. Al in de 17de eeuw was Amsterdam een toevluchtsoord voor Franse hugenoten en vrijdenkers zoals René Descartes. Veel van de ‘nieuwe’ Franse inwoners vestigden zich in de Jordaan, een volkswijk die werd aangelegd bij de stadsuitbreiding vanaf 1613.

René Descartes, de beroemde Franse filosoof, heeft van 1629 tot 1635 voornamelijk in Amsterdam gewoond, om in alle rust en vrijheid aan zijn belangrijkste werken te schrijven. Hij woonde onder meer in het huis Westermarkt 6, waar een gevelsteen aan zijn verblijf herinnert.

In de 17de eeuw ontwikkelde Amsterdam zich tot het belangrijkste handelscentrum van Europa. Deze welvaart ging samen met een voor die tijd ongekende tolerantie ten aanzien van andersdenkenden. Dat gold ook voor de vrijheid van drukpers. Verschillende Franse kranten en boeken werden dan ook in Amsterdam gedrukt omdat dit in Frankrijk niet was verboden.

Van 1795 tot 1813 maakte Nederland deel uit van het Franse rijk. In 1808 werd Lodewijk Napoleon door zijn broer Napoleon Bonaparte uitgeroepen tot koning van Nederland. Hij liet het stadhuis op de Dam inrichten als koninklijk paleis.

Tegenwoordig trekt Amsterdam nog steeds heel veel Franse bezoekers. Dankzij de komst van de Thalys kun je in ruim drie uur van Parijs in hartje Amsterdam zijn.

De Eglise Wallone oftewel de Waalse Kerk aan de Oudezijds Achterburgwal (Walenpleintje) was oorspronkelijk de kapel van het Sint Paulusklooster uit 1409. Toen Amsterdam in 1586 overging van het rooms-katholieke naar het protestantse geloof, kwam de kapel in gebruik bij de Waalse en Franse hugenoten. Sindsdien vinden hier kerkdiensten plaats in de Franse taal. Bovendien vind je daar ook het Centre Français-Néerlandais, waar je de Franse taal kunt leren.

De Jordaan, een Franse 'bloementuin' werd aangelegd vanaf 1610 en is een van de beroemdste buurten van Amsterdam. Waarschijnlijk is de naam een verbastering van het Franse woord jardin (tuin). In deze buurt vestigden zich namelijk veel Franse en Waalse vluchtelingen, de hugenoten. Zij zouden de wijk 'le Jardin' gedoopt hebben, omdat vrijwel alle straten hier naar bloemen, planten en bomen genoemd zijn, zoals de Rozengracht, Bloemgracht, Leliegracht, Lindengracht, enzovoort.

Frans leren online - Superprof is het eerste adres.

De Franse invloed in de Jordaan
Waar komt de naam de Jordaan vandaan? ǀ Visualhunt - Sean Munson

Aan de Vijzelgracht staat het Institut Français des Pays-Bas. Dit gebouw uit 1671, stond vroeger bekend als Maison Descartes. Hier wordt al meer dan drie eeuwen Frans gesproken. Je kunt er ook terecht voor Franse les!

Huis Marseille is gevestigd aan de Keizersgracht. Het is een grachtenpand uit 1665. In de gevel is een gebeeldhouwde steen te zien met in vogelvlucht een gezicht op de havenstad Marseille. Het huis werd in opdracht van een Franse koopman, afkomstig uit Marseille, gebouwd. Tegenwoordig is het een Museum voor Fotografie.

In het Rijksmuseum zijn diverse schilderijen en andere objecten te vinden die een relatie hebben met Frankrijk. In het museum hangt een levensgroot portret van Lodewijk Napoleon, in 1809 geschilderd door Charles Howard Hodges.

Franse Les en Cursussen voor Beginners

Volksuniversiteit Amsterdam

De Volksuniversiteit aan het Javaplein biedt cursussen Frans voor iedereen; van beginner tot half gevorderde en (ver)gevorderde, maar ook privélessen. In de cursussen voor beginners wordt gebruik gemaakt van de methode Voyages 1, waarin veel aandacht wordt besteed aan spreekvaardigheid, maar ook aan luister-, schrijf- en leesvaardigheid. Als je twee of drie jaar Frans hebt geleerd op de middelbare school, maar opnieuw wilt beginnen, raden ze je aan om voor de cursus Frans voor beginners 1 te kiezen. Je kunt de lessen online volgen. Voor twaalf lessen van 1,5 uur betaal je € 205,-. Je kunt je inschrijven op hun website https://www.volksuniversiteitamsterdam.nl/talen/frans.

Centre Français-Néerlandais

In de Waalse Kerk in Amsterdam geeft dit centrum les in allerlei soorten Franse cursussen; van algemene -, conversatie - thema en bedrijfscursussen tot online en privélessen. Een algemene cursus Frans op locatie kost voor 24 lessen van twee uur € 348,-. Het leren lezen, schrijven, spreken en luisteren staat centraal. Alle cursussen worden gegeven door Franse moedertaalsprekers.

Cours de Français

Dit taalinstituut is gespecialiseerd in het geven van Franse taalcursussen en trainingen voor de zakelijke markt en particulieren. De groepscursus Frans voor Beginners niveau A1.1 is geschikt voor mensen die een paar woorden Frans spreken en die hun kennis van het Frans willen opfrissen en verbeteren. Deze cursus Frans kost voor achttien lesuren van 1,5 uur (nu) €254,- en wordt gegeven bij Maison de L'Echappée Belle, aan de Spiegelgracht in Amsterdam.

Alliance Française

Bij de Alliance Française d'Amsterdam aan de Oosterdokskade kun je een cursus Frans volgen op elk niveau. De cursussen zijn er voor iedereen, van beginners tot gevorderden. Naast groepslessen geven ze ook privélessen op maat, cursussen voor kinderen, in company cursussen en een themacursussen. Al de lessen worden gegeven door gediplomeerde Franse moedertaalsprekers en in alle cursussen komt zowel de Franse taal als de cultuur aan bod. Een standaard groepscursus Frans voor Beginners van twaalf weken van twee uur les per week op hun locatie kost € 395,-.

Frans voor Gevorderden en Beroepsmatigen

Frans studeren in Amsterdam
Volg een bacheloropleiding Frans aan de Universiteit Amsterdam ǀ Visualhunt - jpmm

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Frans studeren aan de UvA gaat verder dan Frankrijk alleen: je bestudeert de Maghreb, vroegere koloniën en overzeese gebieden van Frankrijk en andere Franstalige gebieden. Je krijgt een opleiding Frans op academisch niveau en je verdiept je in de literaire, taalkundige en culturele aspecten van Frankrijk, maar ook in de sociale en historische achtergronden ervan.

Het is dus een goede keus om de bacheloropleiding Franse taal en cultuur te volgen aan de UvA. De opleiding duurt drie jaar.

Je moet echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je moet in het bezit zijn van een Vwo-diploma met het liefst Frans in je pakket;
  • Of de propedeuse of eerste fase van een opleiding aan een Hbo-instelling hebben afgerond.

Met een bachelor diploma Franse taal en cultuur kun je je verder verdiepen in de taal, literatuur of cultuur van de Frans sprekende wereld door een van de masterprogramma’s aan de UvA te volgen.

Je kunt kiezen uit de volgende masters die in het Engels worden gegeven:

  • Taalkunde;
  • Literaire Studies;
  • Educatie en Communicatie;
  • Vertalen.

Met bijvoorbeeld de master Educatie en Communicatie kun je je verder verdiepen in het Frans én tegelijkertijd didactische vaardigheden ontwikkelen. Je kunt dan leraar eerste graad worden in het Frans.

Hogeschool van Amsterdam

Wil je je liefde voor de Franse taal en cultuur overbrengen? Word dan leraar Frans!

De voltijdopleiding Leraar Frans duurt vier jaar. De tweedegraads lerarenopleiding rust op drie pijlers: werkplek leren kennen (stage), vakkennis en vakdidactiek, en de professionele ontwikkelingslijn.

Je wordt toegelaten tot de Bachelor of Education als je in het bezit bent van een Havo-, Vwo- of Mbo-4-diploma.

Na je afstuderen kun je als tweedegraads leraar Frans kun je lesgeven op het Vmbo, Mbo of in de onderbouw van Havo/Wwo. Je kansen op een baan na het afstuderen aan de tweedegraads lerarenopleiding zijn gunstig! Denk aan het lerarentekort!

Een Hbo-bachelor biedt een goede basis om verder te studeren. Wat denk je van een Master of Education aan dezelfde Hogeschool? Je bent dan bekwaam en bevoegd om het vak Frans te geven in het eerstegraadsgebied, d.w.z. de bovenbouw van Havo en Vwo en het Hbo. Ook aan de Universiteit van Amsterdam kun je deze master volgen.

Bijles via Superprof, Privé Les of Online

Superprof

Bij Superprof staan er in Amsterdam en omgeving ruim honderd docenten Frans voor je klaar. Het zou gek zijn als er niet een in je straatje zou passen. Je komt voor elk niveau wel een geschikt iemand tegen. Je kunt docenten vinden die je helpen met je Franse spreek-, schrijf- luister- en leesvaardigheid en examentraining. Eigenlijk te veel om op te noemen. Ze komen bij jou thuis, je kunt les krijgen bij de leraar thuis of online. Voor de prijs hoef je het niet te laten want die varieert van ongeveer € 15,- tot € 30,- per uur. En…de eerste les is altijd gratis! Bijles Frans op Superprof

Neem een-op-een bijles Frans
Volg online Franse lessen ǀ Visualhunt - elaclibrary

Apprentus

Apprentus biedt zestien leraren Frans aan in Amsterdam. Ze geven bijles en privéles Frans op allerlei niveaus. Ze komen bij jou thuis, jij gaat naar ze toe of je krijgt les online. De gemiddelde prijs ligt rond de € 25,- per uur.

Eerste Nederlandse Talenpracticum

Dit talenpracticum aan het Koningsplein in Amsterdam is een kleinschalig instituut voor individueel onderwijs. Je kunt kiezen uit Franse lessen via Skype, in het Talenpracticum of privélessen. De cursus in het Talenpracticum is uitermate geschikt voor absolute beginners, maar ook voor mensen met weinig kennis van het Frans. Door het individuele karakter van de lessen leer je sneller dan in de groepslessen. De cursus Frans is te volgen vanaf ieder moment, zo vaak als je wilt, en binnen ruime openingstijden (’s ochtends, ’s middags en ’s avonds). Er zijn lespakketten van tien, dertig, veertig of zestig uur.

Als prijsindicatie kun je uitgaan van dit voorbeeld:

  • Tien privélessen Frans van vijftig minuten via Skype € 600,-;
  • Tien Franse Talenpracticum lessen van een uur € 170,-;
  • Tien privélessen Frans van vijftig minuten € 700,-.

Binnen deze drie manieren van onderwijs kun je allerlei opties met elkaar combineren. Voor nadere informatie kun je een kijkje op hun website: https://www.talenpracticumamsterdam.nl/taalcursussen/.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!