Ook benieuwd naar de grootste verschillen tussen de Fransen en de Nederlanders, dus ook de Utrechters? Superprof heeft de belangrijkste voor jou op een rijtje gezet!

 • Eén van de grootste verschillen tussen Nederland en Frankrijk is dat Nederlanders zich vooral richten op consensus. Een compromis is de beste uitkomst. Bij Fransen draait het er meer om wie gelijk heeft. Om een discussie te winnen, gaan ze over het algemeen vaker de confrontatie aan;
 • De hiërarchie tussen managers en hun personeel in Nederland is klein. Alleen al het feit dat je Hollandse bazen bij hun voornaam noemt, dat ze op de fiets naar hun werk gaan en vaak een broodje kaas eten als lunch, is voor werknemers en werkgevers uit Frankrijk onbegrijpelijk. Status speelt in Franrijk een belangrijke rol. In Nederland worden beslissingen vaak als team genomen. In Frankrijk worden organisaties daarentegen vaak gekenmerkt door een strakke hiërarchische structuur;
 • Nederland is een taakgericht land waarbij de arbeidsrelaties gebaseerd zijn op cognitief vertrouwen: Je komt je afspraken na, je levert je producten op tijd, dus ik vertrouw je. De overeenkomst is het contract. Frankrijk is een land waarbij relaties over het algemeen gebaseerd zijn op affectief vertrouwen. Deze vorm is veel persoonlijker. Het duurt daarom langer voordat het vertrouwen er is. Daar gaan vaak vele etentjes aan vooraf. Loyaliteit speelt een grote rol. De relatie is het contract.

Franse les Amsterdam, boek een les op Superprof

Leer over de Franse cultuur op de werkvloer
Er zijn cultuurverschillen op de werkvloer tussen Nederland en Frankrijk ǀ Visualhunt - nitot

Op de werkvloer gaat het er ook anders aan toe.

 • Afspraak is afspraak en ook vijf minuten te laat komen is al niet erg netjes bij een Nederlandse vergadering. Maar in Frankrijk hoef je bij een kleine vertraging niet meteen diep door het stof te gaan. Zo’n petit retard laat zich nog probleemloos wegwuiven en heet in Zuid-Frankrijk zelfs een ‘quart d’heure marseillais’ (het kwartiertje uit Marseille);
 • Het kan wat ongastvrij voelen voor zakendoende Nederlanders: in Frankrijk krijg je zelden koffie aangeboden. Alleen als je een afspraak voor 10.00 uur hebt gebeurt het nog wel eens. Dat komt waarschijnlijk omdat Nederlanders de hele dag door koffie drinken en de meeste Fransen niet. Water krijg je wel;
 • Het is verwarrend voor Nederlanders dat Fransen zich aan de telefoon niet voorstellen als je ze op een directe lijn belt. Andersom schrikken Fransen weer van de overdaad aan informatie als een onbekende beller zich al voorstelt voordat hij vertelt voor wie of wat hij belt;
 • Telefoneren naar een bedrijf in Nederland is na 18.00 uur bijna kansloos. Franse kantoorwerkers in grote steden zitten dan ook tot minimaal 19.00 uur achter hun bureau (en vaak veel langer). Terwijl Nederlanders met goed fatsoen kunnen zeggen dat ze op tijd wegmoeten om de kinderen te halen. Zélfs de baas.
 • Bij een zakenlunch komen Nederlanders graag snel ter zake. De Fransen doen hun zaken pas na afloop. Tijdens het dessert of zelfs pas op de parkeerplaats.

Dus als je wilt leren om rekening te houden met al deze aspecten, begin dan vandaag nog met je cursus Frans!

De beste leraren Frans beschikbaar
Arianne
4,8
4,8 (11 reviews)
Arianne
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vicky
4,8
4,8 (11 reviews)
Vicky
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ron
5
5 (9 reviews)
Ron
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martinus
5
5 (8 reviews)
Martinus
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maureen
5
5 (8 reviews)
Maureen
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bert
5
5 (7 reviews)
Bert
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Estellei
Estellei
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luisa
5
5 (7 reviews)
Luisa
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arianne
4,8
4,8 (11 reviews)
Arianne
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vicky
4,8
4,8 (11 reviews)
Vicky
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ron
5
5 (9 reviews)
Ron
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martinus
5
5 (8 reviews)
Martinus
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maureen
5
5 (8 reviews)
Maureen
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bert
5
5 (7 reviews)
Bert
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Estellei
Estellei
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luisa
5
5 (7 reviews)
Luisa
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Cursus Frans voor Beginners

Volksuniversiteit Utrecht

De Volksuniversiteit biedt Franse taalcursussen op verschillende niveaus. De cursus Frans voor beginners is voor mensen die nooit echt Frans hebben gehad. Je kunt de lessen op vrijdagochtend volgen op de locatie van de Volksuniversiteit aan de Nieuwe Gracht in Utrecht. De cursus kost voor twaalf lessen van 1,5 uur € 170,-. De vervolgcursus wordt ook hier gegeven.

Leer Frans communiceren in een groep
Volg een groepscursus Frans in Utrecht ǀ Visualhunt - University of Saskatchewan

Alliance Française

Bij de Alliance Française in Utrecht kun je een cursus Frans volgen op wat voor niveau dan ook. De cursussen zijn er voor iedereen, van beginners tot gevorderden. Naast groepslessen geven ze ook privélessen op maat, kinder-, bedrijfs- en themacursussen en DELF examentraining. Al de lessen worden gegeven door gediplomeerde Franse moedertaalsprekers en in alle cursussen komt zowel de Franse taal als de cultuur aan bod. Een standaard groepscursus Frans voor beginners van 25 weken van anderhalf uur les per week aan de Ina Boudier Bakkerlaan 7 in Utrecht kost € 270-.

Taalcentrum Kookoovaja

Dit taalcentrum geeft Franse cursussen voor beginners en gevorderden en een Franse cursus voor op vakantie. De cursus Frans voor beginners wordt in de avond gegeven en kost kosten voor twaalf lessen van twee uur € 260,-. De locatie is Podium Oost aan de Oudwijkerdwarsstraat in Utrecht.

Babel

Bij Babel aan het Campusplein in Utrecht kun je een cursus Frans op vakantie voor beginners volgen. In deze cursus leer je Frans op een praktisch niveau. Het einddoel van de cursus is dat je zelfstandig je intentie kunt overbrengen aan je gesprekspartner en dat je uit de voeten kunt met het antwoord dat je terugkrijgt. Deze cursus wordt op dinsdagavond gegeven en kost voor negen wekelijkse lessen van anderhalf uur € 190,-.

Cursus Frans op Superprof, boek vandaag nog je eerste les.

Frans voor Gevorderden en Professionals

Universiteit van Utrecht

Zoals je weet is Frans een wereldtaal. Niet voor niets is het een van de officiële talen binnen de Europese Unie en de Verenigde Naties! Het wordt op alle vijf de continenten gesproken door naar schatting 274 miljoen mensen. Als je met deze mensen in contact wilt komen, dan is het niet alleen nodig om hun taal te spreken, maar ook om hun culturen te leren kennen. Met een bachelor Franse taal en cultuur ligt de wereld aan je voeten!

Als je denkt dat je de Franse taal al onder de knie hebt omdat je je middelbare school hebt afgerond, vergis je je. De bacheloropleiding Franse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Utrecht is meer dan het leren van de taal alleen, het gaat ook om het begrijpen van de cultuur. Als je Frans studeert, leer je hoe de taal in elkaar zit en volg je college over de Franse geschiedenis en samenleving. Je leest literatuur uit verschillende francofone landen en discussieert over taalverschillen en taalbeleid.

Je kunt Frans studeren aan de universiteit van Utrecht
Als je Frans studeert leer je meer dan de taal alleen ǀ Visualhunt

Deze voltijd studie duurt drie jaar en bestaat elk jaar uit vier blokken van tien weken. De colleges worden voornamelijk in het Frans gegeven.

Om te worden toegelaten moet je in het bezit zijn van

 • Vwo-diploma met de de profielen Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid en/of Natuur & Techniek;
 • Een propedeuse of einddiploma van een hogeschool of universiteit die onder de Wet op het Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek (WHW) valt.

Anders dan bij beroepsopleidingen word je op de universiteit vaak niet opgeleid voor een specifiek beroep. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Daarom kiezen veel studenten ervoor om een master te behalen. Daarbij kun je kiezen uit verschillende richtingen, bijvoorbeeld:

 • Professioneel vertalen, anderhalf jaar;
 • Literair vertalen, anderhalf jaar;
 • Interculturele communicatie, twee jaar;
 • Meertaligheid en taalverwerving, een jaar;
 • Literatuur vandaag, een jaar;
 • Engelse taal en cultuur: educatie en communicatie, twee jaar.

Nederland doet veel zaken met Frankrijk, op het Vwo hebben ze graag docenten die vloeiend Frans spreken, universiteiten hebben plekken voor toponderzoekers… Er is zeker vraag naar expertise op het gebied van Franse taal en cultuur!

Hogeschool Utrecht

Als je het leuk vindt om als docent de taal aan anderen te leren? Dan is de Hbo-opleiding Leraar Frans tweedegraads misschien wat voor jou.

Deze voltijd opleiding duurt vier jaar en je kunt instromen met een Havo-, Vwo-, MBO4-diploma. De locatie voor deze opleiding is de Padualaan in Utrecht.

Na je opleiding Leraar Frans tweedegraads mag je voor de klas staan. Je kunt lesgeven aan de klassen in de onderbouw van Havo en Vwo en aan alle klassen in het beroepsonderwijs.

Natuurlijk kun je ook doorstuderen voor je eerstegraads lesbevoegdheid. Deze masteropleiding duurt twee jaar en wordt in deeltijd aan de Hogeschool Utrecht gegeven.

Frans via Superprof, Privé of online

Student omgeven door boeken
Neem bijles als je er zelf niet meer uitkomt ǀ Visualhunt - UGL_UIUC
 • Superprof

Bij Superprof staan er in Utrecht en omgeving ruim zeventig docenten Frans voor je klaar. Het zou gek zijn als er niet een in je straatje zou passen. Je komt voor elk niveau wel een geschikt iemand tegen. Je kunt docenten vinden die je helpen met je Franse spreek-, schrijf- luister- en leesvaardigheid en examentraining. Eigenlijk te veel om op te noemen. Ze komen bij jou thuis, je kunt les krijgen bij de leraar thuis of online. Voor de prijs hoef je het niet te laten want die varieert van ongeveer € 15,- tot € 30,- per uur. En…de eerste les is altijd gratis!

Frans leren online op Superprof.

 • Privéles Frans Utrecht

De eerstegraads docent Evelien van Velzen geeft al twintig jaar privéles Frans bij haar aan huis in Utrecht-Oost. Bij haar kun je op ieder niveau beginnen en je bepaalt zelf het tempo. Haar lessen kosten € 25,- per uur. Wil meer weten, dan kun je mailen naar evelien.vanvelzen@yahoo.com.

 • Bijlesnetwerk

Bijlesnetwerk is een jonge dynamische onderneming die volledig gerund wordt door studenten. Ze bieden een-op-een huiswerkbegeleiding of bijles in allerlei vakken. De lessen worden bij jou thuis gegeven. Maar je kunt als je wilt ook kiezen voor online ondersteuning. Het bijlesnetwerk heeft een landelijk bereik en werkt ook in Utrecht. Ze werken met een maandelijks pakkettensysteem, waarbij de regel geldt dat hoe meer lessen je afneemt, hoe goedkoper het tarief. Als je bijvoorbeeld in Utrecht pakket C voor Frans kiest betaal je voor twaalf lesuren per maand € 19,- per uur. Schroef je de lessen op tot 24 uur per maand (pakket E), dan betaal je € 16,- per lesuur.

En...heb jij al besloten hoe jij het leren van de Franse taal gaat aanpakken?

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!