Wist je dat een inwoner van Utrecht zich liever Utrechter dan Utrechtenaar laat noemen en waarom? Dit komt de zogeheten 'Utrechtse sodomieprocessen': in de achttiende eeuw was het Domplein een ontmoetingsplaats van mannelijke homoseksuelen. Ze werden door de overheid vervolgd en achttien mannen werden ter dood veroordeeld. Zodoende werd Utrechtenaar een scheldwoord voor homoseksueel. Kort na de Tweede Wereldoorlog besloot een van de Utrechtse kranten uit die tijd, het Utrechts Nieuwsblad, het woord Utrechtenaar in de ban te doen.

Leuk om te weten is ook dat Willibrord, een Angelsaksische missionaris en bisschop in 690 een geestelijk centrum in Utrecht stichtte. Hieruit ontwikkelde zich het complex van de aan Sint-Maarten gewijde Domkerk, de Sint-Salvatorkerk en de tussengelegen Heilig-Kruiskapel.

De Dom en het Domplein in Utrecht
Weet jij wat de geschiedenis is van de Dom en het Domplein? ǀ Pixabay - niekverlaan

De stad Utrecht kent ook een leuk mysterie dat gaat over de buurt Nieuw Engeland. Deze smalle buurt loopt vanaf de Daalsetunnel helemaal tot de Douwe Egbertsfabriek. Hoe is dit stukje Utrecht aan de naam Nieuw Engeland gekomen? Heeft deze buurt een link met het Verenigd Koninkrijk…? Het antwoord is: misschien, want men weet het nog steeds niet. Er worden drie redenen aangevoerd:

  1. De architect van de buurt was bezeten van Engeland;
  2. Het zou kunnen dat de naam afkomstig is van ‘eng land’, dat ‘smal land’ betekent;
  3. In Gelderland komt de naam Engeland voor als een benaming voor een weiland. En aangezien de buurt vroeger inderdaad een weiland was…

Na deze weetjes terug naar onze Engelse les!

Vind hier een cursus Engels in Rotterdam.

De beste leraren Engels beschikbaar
Cristina
4,9
4,9 (44 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Monique
4,9
4,9 (20 reviews)
Monique
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonathan
5
5 (26 reviews)
Jonathan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
4,9
4,9 (11 reviews)
Peter
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Seyyed abbas
5
5 (7 reviews)
Seyyed abbas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hannelore
4,4
4,4 (7 reviews)
Hannelore
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
5
5 (9 reviews)
Mick
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Debby
4,9
4,9 (10 reviews)
Debby
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (44 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Monique
4,9
4,9 (20 reviews)
Monique
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonathan
5
5 (26 reviews)
Jonathan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
4,9
4,9 (11 reviews)
Peter
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Seyyed abbas
5
5 (7 reviews)
Seyyed abbas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hannelore
4,4
4,4 (7 reviews)
Hannelore
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
5
5 (9 reviews)
Mick
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Debby
4,9
4,9 (10 reviews)
Debby
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Utrecht en de Engelse Taal

Utrecht is een multiculturele stad. Het is een stad met veel jongeren en waar bijna 30.000 studenten wonen. Maar dagelijks volgen er wel 70.000 studenten colleges in de Domstad.

De stad Utrecht neemt op het gebied van onderwijs een belangrijke plaats in. De Universiteit Utrecht (UU) is qua omvang de tweede van Nederland en wordt nationaal en internationaal beschouwd als een van de betere universiteiten. Bovendien heeft de stad drie Hogescholen.

Maar hoe is het in Utrecht met de kennis van de Engelse taal gesteld?

Het Can I help you? rukt steeds meer op in de Utrechtse winkelstraten. Daar is niet iedereen even blij mee. "Ik wil best een toerist zijn, maar niet in m'n eigen stad".

Dat je in veel Utrechtse koffietentjes, cafés en restaurants in het Engels wordt geholpen, zal niet eens veel Utrechters meer verbazen. Maar de laatste tijd duikt ook in andere winkels steeds meer Engelstalig personeel op. Exacte cijfers over het aandeel Engelstalig personeel in de stad ontbreken. Maar dat winkels zich steeds meer bewust zijn van het groeiend aantal internationale studenten in Utrecht, is duidelijk. Op etalageruiten hangt steeds vaker een bordje met de woorden: ‘staff wanted’ - personeel gezocht. Het winkelend publiek lijkt er minder gelukkig mee te zijn, zoals blijkt uit bovengenoemd citaat. Maar volgens een taalwetenschapper aan de Universiteit van Utrecht valt het tij niet meer te keren. Engels is een wereldtaal en deze trend zal alleen maar toenemen. Dus het overwegen van een Engelse les zou de moeite waard zijn!

De Engelse taal in Utrecht neemt een belangrijke plaats in
Ook in de winkels van Utrecht wordt steeds vaker Engels gesproken ǀ Pixabay - wernerredlich

En dat brengt ons op de Brexit. Er zijn ongeveer 1500 burgers uit het Verenigd Koninkrijk geregistreerd in de gemeente Utrecht en ongeveer tachtig Britse bedrijven. De gemeente Utrecht hoopt dat meer internationale bedrijven zich hier gaan vestigen door de Brexit. Dat betekent dat de Engels taal in Utrecht steeds belangrijker zal worden.

Dus tijd om aan de slag te gaan!

Engelse Les Voor Beginners

Volksuniversiteit Utrecht

De Volksuniversiteit biedt Engelse taalcursussen voor iedereen. Van beginner tot half gevorderde en gevorderde, maar ook Zakelijk Engels en privé les. De cursus Engels voor beginners  in een groep kun je op woensdagmiddag volgen en wordt gegeven op de locatie La CaZa, Hoornse Schans in Nieuwegein. De cursus op locatie kost voor twaalf lessen van 1,5 uur € 170,-. De vervolg cursus wordt gegeven aan de Nieuwe Gracht in Utrecht.

Talking English

Zij geven cursussen die speciaal zijn bedoeld voor leerlingen die willen oefenen in spreek- en luistervaardigheid. De cursussen Engelse conversatie worden gegeven op verschillende niveaus. je kunt kiezen uit de Engels Conversatie A1 voor beginners of Engels Conversatie A2 voor half gevorderden. De cursussen worden in een groep gegeven in het buurtcentrum ‘de Speler’, aan de Thorbeckelaan in Utrecht. Allebei de cursussen duren tien weken met lessen van 1,5 uur. De kosten bedragen € 290,- inclusief cursus materiaal en exclusief inschrijfgeld.

Kookoovaja

In de Cursus Engels voor Beginners tot Engels voor Ver-gevorderden ligt de focus op het beter leren spreken en schrijven van de Engelse taal. Ze doen eerst een plaatsingstest om je niveau te bepalen. De Engelse les in een groep wordt in de avond gegeven en kost voor twaalf lessen van twee uur € 280,-. De locatie is Podium Oost aan de Oudwijkerdwarsstraat in Utrecht.

De TAALbrigade

We willen hier ook nog de TAALbrigade aan de Bethlehemweg in Utrecht noemen, omdat ze gespecialiseerd zijn in Zakelijk Engels. In Utrecht is dat zeker van toepassing vanwege de aanwezige Engelse bedrijven. Ze geven bedrijfstrainingen, maar ook individuele training. Bij de individuele training krijg je een persoonlijke taaltrainer, waardoor je snel vorderingen maakt. De kosten bedragen € 75,- per uur exclusief de startkosten van € 125,-  (intakeprocedure/ op maat gemaakt studiemateriaal/ boeken). Hoe langer de cursus duurt hoe lager het uurtatief wordt. De cursus is geschikt van complete beginner tot ver-gevorderden. Voor verdere vragen kun je contact opnemen met info@detaalbrigade.nl.

Engels leren groep 7 via Superprof

Engels voor Gevorderden en Professionals

De Universiteit van Utrecht
Aan de Universiteit Utrecht kun je de bacheloropleiding Engelse Taal en Cultuur volgen ǀ Pixabay - niekverlaan

Universiteit Utrecht

Als je denkt dat je de Engelse taal al onder de knie hebt omdat je je middelbare school hebt afgerond, vergis je je. De bacheloropleiding Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht is meer dan het leren van de taal alleen, het gaat ook om het begrijpen van de cultuur. In Utrecht leer je de taal onder meer door het lezen van grote schrijvers. Dus niet alleen aan de hand van grammatica.

Deze voltijd studie duurt drie jaar en bestaat elk jaar uit vier blokken van tien weken. De colleges worden gegeven in het Engels.

Om te worden toegelaten moet je in het bezit zijn van:

  • Een Vwo-diploma met het juiste profiel;
  • Een propedeuse of einddiploma van een hogeschool of universiteit die onder de Wet op het Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek (WHW) valt.

Anders dan bij beroepsopleidingen word je op de universiteit vaak niet opgeleid voor een specifiek beroep. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Met expertise op het gebied van Engelse taal en cultuur heb je een werkgever veel te bieden. Het is de belangrijkste bedrijfstaal, maar het is ook de taal van de wetenschap.

Na deze bachelor studie kun je ook verder studeren om een master te behalen.

Hogeschool Utrecht

Als je het leuk vindt om als docent de taal aan anderen te leren dan is de Hbo-opleiding Leraar Engels tweede graad misschien wat voor jou.

De opleiding duurt vier jaar en je kunt instromen met een Havo-, Vwo- of MBO 4 - diploma. De locatie voor deze opleiding is de Padualaan in Utrecht.

Na je opleiding Leraar Engels tweedegraads mag je voor de klas staan. Je kunt les geven aan de klassen in de onderbouw van Havo en Vwo en aan alle klassen van het beroepsonderwijs.

Natuurlijk kun je ook doorsturen voor je eerste graad les bevoegdheid. Dat kun je doen aan de Universiteit van Utrecht.

Bijles Engels via Superprof, Privéles of Cursus online

Bijles Engels
Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om Engels online te leren ǀ Visualhunt - wgreller

Superprof

Via Superprof worden in en rond Utrecht ruim 550 docenten Engels aangeboden. Het zou gek zijn als er niet een in je straatje zou passen. Je komt voor elk niveau wel een geschikt iemand tegen. Je kunt docenten vinden die je helpen met je Engelse spreek-, schrijf- luister- en leesvaardigheid, zakelijk Engels, Amerikaans en Brits Engels en examentraining. Eigenlijke te veel om op te noemen. Ze komen bij jou thuis, je kunt les krijgen bij de leraar thuis of online. Voor de prijs hoef je het niet te laten want die variëren van ongeveer € 15,- tot € 30,- per uur. En... de eerste les is altijd gratis!

Bijles Engels, vind jouw leraar via Superprof

BijlesAcademie

Op deze Academie aan de Burgemeester Reigerstraat in Utrecht kunnen basisschool leerlingen, middelbare scholieren en studenten terecht voor een cursus  huiswerkbegeleiding, studiebegeleiding en/of bijles in het Engels. Echt goedkoop is de Academie niet. Voor bijvoorbeeld een vaste (online) bijles van één uur per week betaalt een middelbare scholier € 140,- per maand.

Bijlesnetwerk

Bijlesnetwerk is een jonge dynamische onderneming die volledig gerund wordt door studenten. Ze bieden een-op-een huiswerkbegeleiding of bijles in allerlei vakken. De cursus wordt bij jou thuis gegeven. Maar je kunt als je wilt ook kiezen voor online ondersteuning. Het bijlesnetwerk heeft een landelijk bereik en werkt ook in Utrecht. Ze werken met een maandelijks pakkettensysteem, waarbij de regel geldt dat hoe meer lessen je afneemt, hoe goedkoper het tarief. Als je bijvoorbeeld in Utrecht pakket C voor Engels kiest betaal je voor twaalf lesuren per maand € 19,- per uur. Schroef je de lessen op tot 24 uur per maand (pakket E), dan betaal je € 16,- per lesuur.

Duidelijk mag zijn dat je in Utrecht dus niets hebt te klagen over de mogelijkheden om Engels te leren. Start je Engelse les nog vandaag!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!