Van alle landen en steden waar de moedertaal niet het Engels is, beheersen Rotterdammers die taal het beste van de hele wereld, op de voet gevolgd door inwoners van Amsterdam en Den Haag. Dat blijkt uit cijfers van de Education First English Proficiency Index (2019), een jaarlijkse internationale meting van taalvaardigheden.

Dit is iets waar Nederland best wel trots op mag zijn. Maar hoe komt het eigenlijk dat wij zo hoog scoren?

In zijn algemeenheid concluderen onderzoekers dat dit komt doordat in Nederland vroeg wordt begonnen met Engels onderwijs. Maar hoe komt het dan dat Rotterdam daarboven uitsteekt?

Volgens het onderwijsinstituut Education First komt dit door het volgende:

  • Schepen van over de hele wereld brengen al eeuwenlang een bezoek aan de Maasstad. In de haven kun je wel stellen dat Engels de voertaal is;
  • Er zijn veel grote internationale bedrijven;
  • De internationale studies aan de de Erasmus Universiteit.

Engels is dus een belangrijke taal in Rotterdam. Dus wordt het de hoogste tijd voor jou om die taal ook te leren.

Niet alleen om bovenstaande redenen, maar denk eens aan de Brexit.

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft op 31 januari 2020 officieel de Europese Unie verlaten. Deze keuze heeft gevolgen voor de handel tussen Rotterdam en het VK.

Ondertekening Brexit
Boris Johnson ondertekent de terugtrekking van het VK uit de Europese Unie ǀ Visualhunt - UK Prime Minister

Afhankelijk van de voorwaarden voor de nieuwe samenwerking tussen het VK en de Europese Unie zullen nieuwe formaliteiten, tarieven en kwaliteits- en milieunormen het de vrije handel moeilijk maken. Tot 31 december 2020 verandert er niets want dan geldt een transitieperiode.

Op dit moment zijn er nog onderhandelingen bezig. Gevreesd wordt voor een zogenoemde ‘harde’ Brexit. Bij deze variant zouden Nederlandse vissers namelijk geen toegang meer hebben tot Britse wateren, visgronden die nu goed zijn voor zo’n veertig procent van hun totale vangst. In januari 2021 zal de beslissing vallen.

Maar hier is ook het gezegde de een z'n dood is een ander z'n brood van toepassing. Vanwege Brexit hebben zich volgens AD Rotterdams Dagblad in het afgelopen jaar elf Britse bedrijven in Rotterdam gevestigd. Dat zorgde voor veel nieuwe banen en een economische boost in Rotterdam.

Je zult begrijpen dat in deze internationale bedrijven de Engelse taal een belangrijke rol speelt. Dus als je werk zoekt in die sector begin dan vandaag nog met het leren van Engels!

Superprof heeft voor jou de beste mogelijkheden uitgezocht om aan je Engelse carrière te beginnen!

Voor een cursus Engels in Den Haag kun je hier terecht.

De beste leraren Engels beschikbaar
Jonathan
5
5 (27 reviews)
Jonathan
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (46 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Monique
4,9
4,9 (23 reviews)
Monique
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eline
4,9
4,9 (10 reviews)
Eline
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
4,9
4,9 (11 reviews)
Peter
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Seyyed abbas
5
5 (7 reviews)
Seyyed abbas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sylvia
4,9
4,9 (9 reviews)
Sylvia
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paul-mattias
5
5 (8 reviews)
Paul-mattias
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonathan
5
5 (27 reviews)
Jonathan
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (46 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Monique
4,9
4,9 (23 reviews)
Monique
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eline
4,9
4,9 (10 reviews)
Eline
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
4,9
4,9 (11 reviews)
Peter
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Seyyed abbas
5
5 (7 reviews)
Seyyed abbas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sylvia
4,9
4,9 (9 reviews)
Sylvia
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paul-mattias
5
5 (8 reviews)
Paul-mattias
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Engelse Les Voor Beginners in Rotterdam

Volksuniversiteit Rotterdam

De Volksuniversiteit aan de Heemraadsingel in Rotterdam geeft Engelse les op verschillende niveaus gebaseerd op het Europees Referentie Kader (ERK). Een basiscursus Engels (1. A01) brengt je in zestien lessen van 1,5 uur de basis van het Engels bij. In de lessen oefen je met lezen, spreken, luisteren en schrijven. De kosten bedragen € 207,-.

Sommige Engelse cursussen worden ook online gegeven. Hiervoor betaal je € 154,-

Volg een Engelse cursus in Rotterdam
Rotterdam biedt Engelse les voor iedereen en op elk niveau ǀ Visualhunt - Phil Sexton

Centre for British English (CBE)

Dit centrum aan de Haagseveer in Rotterdam richt zijn Engelse cursussen op de basisvaardigheden die taalleerlingen nodig hebben. Je krijgt een flinke dosis Engelse grammatica en vocabulaire, maar de nadruk ligt op vaardigheden die je in het dagelijkse leven nodig hebt: vloeiend en met zelfvertrouwen de taal spreken, goed luisteren en begrijpen, efficiënt lezen en een mooie schrijfstijl ontwikkelen.

Een Engelse groepscursus voor absolute beginners van elf weken (twee keer per week) met in totaal 44 lesuren kost € 565,-

Talenpracticum Zuid

Aan deze kleinschalige taalschool aan de Schere in Rotterdam kun je onder anderen een cursus Engels voor beginners volgen. Het lesgeld  voor een cursus van dertig practicum-uren is € 295,-. Je studeert in je eigen tempo, onafhankelijk van het studietempo van de andere cursisten. Je kunt op elk moment beginnen. Je hebt de keuze uit dag- en avondlessen, van eens per week tot intensieve spoedcursussen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met nummer 010-4813759.

Engels in Rotterdam voor Gevorderden en Professionals

Als je van Engels je beroep wilt maken kun je het professioneel aanpakken.

Erasmus Universiteit

Het Taal- en Trainingscentrum van de Erasmus Universiteit aan de Burgemeester Oudlaan 50 in Rotterdam biedt Engelse taaltrainingen voor cursisten met een academische achtergrond (hbo/wo).

Er zijn de volgende mogelijkheden:

  • Engels B2.1 upper-intermediate (bovengemiddeld) 1: Deze cursus bestaat uit tien wekelijkse bijeenkomsten van drie uur. Je werkt aan alle belangrijke vaardigheden en taalaspecten die nodig zijn voor het verbeteren van de Engelse taalvaardigheid in zowel academische als alledaagse situaties. De kosten voor studenten en medewerkers van de Erasmus universiteit betalen € 299,- voor de cursus; buitenstaanders € 399,-;
  • Engels B2.2 upper-intermediate 2: Deze cursus is een vervolg op B2.1. De inhoud en de kosten zijn hetzelfde alleen op een hoger niveau;
  • Engels C1.1 advanced (vergevorderd): Deze cursus is weer een vervolg op B2.2 die verder wordt uitgebouwd.

De cursussen worden drie keer per jaar georganiseerd (oktober-december; januari-maart; april-juni). De lessen volgen het Common European Framework of Reference (CEFR) en worden afgesloten met een schriftelijk examen. Als je slaagt (5,5) ontvang je een certificaat.

Hogeschool Rotterdam

Aan de Hogeschool van Rotterdam word je opgeleid tot leraar Engels. Deze voltijd (of deeltijd) bachelor duurt vier jaar. De hogeschool heeft verschillende locaties, maar het vak Engels wordt gegeven aan het Museumpark.

Om aan de studie te beginnen moet je in het bezit zijn van een Havo-, Vwo-, of Mbo 4-diploma. Na je afstuderen ben je Bachelor of Education en heb je een tweede graad lesbevoegdheid. Je mag daarmee les geven aan leerlingen van (v)Mbo en onderbouw Havo en Vwo. Je kunt echter ook een vervolgopleiding doen om je eerste graad bevoegdheid te halen, zodat je ook in de hogere klassen mag les geven.

Engels leren groep 7 via Superprof

Zakelijk Engels kan je helpen je carrière uit te bouwen
Je kunt er ook voor kiezen om zakelijk Engels te leren ǀ Visualhunt - topten5

Zakelijk Engels

Masterclass English

Omdat er veel internationale bedrijven in Rotterdam zijn gevestigd, is het ook een goede optie om specifiek Engels te leren.

Masterclass Academy of Languages B.V. aan de Botersloot in Rotterdam is sinds 2007 uitgegroeid tot het grootste en meest gerenommeerde Cambridge examencentrum in Zuid-Holland. Ze trainen per jaar ruim 900 studenten in heel het land, zowel voor zakelijke doeleinden als voor de Cambridge examens. Zakelijk Engels is heel anders, vaak met veel meer jargon en op een formeler niveau.

Ze bieden cursussen in groepsverband of een-op-een lessen. Voor de klassikale lessen kun je kiezen voor een duur van tien, dertien, twintig, zesentwintig of dertig weken. Een cursus van bijvoorbeeld tien weken kost € 400,-. Je krijgt eerst een intakegesprek waarbij je advies op maat krijgt die rekening houdt met je huidige niveau en je wensen. Na afronding van de lessen ontvang je een certificaat.

Bijles Engels via Superprof, Privéles of Cursus online

  • Superprof

Via Superprof worden in en rond Rotterdam ruim 500 docenten Engels aangeboden. Het zou gek zijn als er niet een in je straatje zou passen. Je komt voor elk niveau wel een geschikt iemand tegen. Je kunt docenten vinden die je helpen met je Engelse spreek-, schrijf- luister- en leesvaardigheid, zakelijk Engels, Amerikaans en Brits Engels en examentraining. Eigenlijke te veel om op te noemen. Ze komen bij jou thuis, je kunt les krijgen bij de leraar thuis of online. Voor de prijs hoef je het niet te laten want die variëren van ongeveer € 15,- tot € 30,- per uur. En...de eerste les is altijd gratis!

Bijles Engels, vind jouw leraar op Superprof

  • Bijlesgezocht

Een tweede optie om je Engels bij te spijkeren is BijlesGezocht in de regio Rotterdam. Hier kun je terecht voor privé bijles, maar ook een-op-een huiswerkbegeleiding en - examentrainingen aanvragen. Deze onderwijsinstelling biedt zowel voor leerlingen van de basisschool als het voortgezet onderwijs bijlessen in de regio Rotterdam. Bijlessen in Rotterdam kunnen aan huis, op school of in de bibliotheek gegeven worden. Dit onderwijsbedrijf werkt met pakketten. Hoe meer lessen je afneemt hoe goedkoper het tarief. Voor een een-op-een bijles op het niveau van de basisschool kost een pakket van tien uur per maand € 23,- per uur. Hetzelfde pakket voor het voortgezet onderwijs kost € 26,- per uur.

Door een-op-een Engelse les leer je sneller
Bij privéles Engels is alle aandacht voor jou ǀ Pixabay - StartupStockPhotos
  • Karin IJzerman

Karin IJzerman is een voorstander van privé les. Op haar website zegt ze het volgende:

“Ik heb zelf in het verleden ervaren dat leren in een grote groep nadelen heeft. De leerkracht heeft weinig tijd per leerling en de vooruitgang is daarom traag. (…) Bij een lesuur van zestig minuten en tien leerlingen heeft hij zes minuten per persoon en bij vijf leerlingen 12 minuten. Bij mij heb je de volle zestig minuten aandacht!”

Ze geeft Engelse privé les voor iedereen. De lessen worden bij haar thuis aan de Theeroos 65 in Rotterdam gegeven. Haar lessen kosten € 39,50 per uur. Wil je toch liever thuisblijven dan kun je kiezen voor de online versie via Skype. Ze werkt volgens de richtlijnen van de Common European Framework of Reference (CEFR).

  • Una Paloma Blanca

Una Paloma Blanca is een taalschool in Rotterdam en biedt vier verschillende soorten Engelse cursussen. Wij hebben hier gekozen voor een privé cursus Engels. Je krijgt dan je eigen docent, waarmee je kan werken aan jouw vaardigheid. Voor tien lessen van een uur betaal je € 390,-. De lessen worden gegeven aan de Walenburgerweg 3. Je kunt de lessen ook bij jou thuis krijgen, maar dan veranderd de prijs.

Juist door het internationale karakter van Rotterdam is het niet verbazingwekkend dat de stad heel veel mogelijkheden biedt om de Engelse taal op wat voor niveau dan ook te leren. Maak er gebruik van!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!