Nederlands is een geweldige taal om te leren, ook al voelt het alsof de taal soms over het hoofd gezien wordt in vergelijking met talen zoals Spaans of Frans.

Voor een Engelse moedertaalspreker kan het leren van Nederlands echter eenvoudiger zijn dan het leren van Spaans of een andere Romaanse taal. Dat komt omdat Nederlands nauw verwant is met Engels en Duits, die afstammen van dezelfde Germaanse tak van Indo-Europese talen.

Maar zelfs als je geen Engelse moedertaalspreker bent, zijn er nog altijd voordelen aan het leren van Nederlands. Bijvoorbeeld: ongeveer 20 miljoen mensen over de hele wereld spreken Nederlands als hun eerste taal. Daarbij kan het leren van Nederlands het ook gemakkelijker maken om een taal zoals het Afrikaans te leren.

Fietsers in Nederland
Meer dan 20 miljoen mensen over de hele wereld hebben het Nederlands als moedertaal. (Bron: Unsplash.com)

Dus wanneer je eenmaal hebt beslist om Nederlands te leren, beslis je misschien dat het online leren van de taal de beste manier om je vaardigheden bij te schaven. Een tweede taal zoals Nederlands leren, met behulp van online hulpbronnen kan heel doeltreffend zijn omdat:

 • Er tal van bronnen zijn die helpen bij de ontwikkeling van je taalvaardigheden – van lezen en schrijven tot spreken en luisteren;
 • Je kan nog altijd leren om je spreekvaardigheid te verbeteren;
 • Er zijn tal van verschillende bronnen beschikbaar voor alle niveaus – of je nu reeds vlot een gesprek kan voeren of een complete beginner

Hieronder staan enkele manieren waarop je jouw internetverbinding goed kan gebruiken voor het volgen van Nederlandse lessen.

De beste leraren Nederlands (NT2) beschikbaar
Jordan
5
5 (33 reviews)
Jordan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Karen
4,9
4,9 (15 reviews)
Karen
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Linda
5
5 (15 reviews)
Linda
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tamara
5
5 (12 reviews)
Tamara
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Piet
5
5 (15 reviews)
Piet
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (9 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marianne
5
5 (7 reviews)
Marianne
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anita
5
5 (8 reviews)
Anita
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
5
5 (33 reviews)
Jordan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Karen
4,9
4,9 (15 reviews)
Karen
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Linda
5
5 (15 reviews)
Linda
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tamara
5
5 (12 reviews)
Tamara
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Piet
5
5 (15 reviews)
Piet
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (9 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marianne
5
5 (7 reviews)
Marianne
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anita
5
5 (8 reviews)
Anita
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat Zijn de Beste Apps om Nederlands te Leren

Als je Nederlands als vreemde taal wil leren, dan vraag je je misschien af of het de moeite waard is om de taal via een taalapp te leren.

Zulke apps zijn in de laatste jaren heel erg populair geworden en het is niet moeilijk om te zien waarom.

Als je weet dat vandaag de dag iedereen het druk heeft, en je houdt rekening met het feit dat mensen meer en meer tijd op het internet spenderen, kan het gebruik van een app een gemakkelijke manier zijn om een nieuwe vaardigheid op te steken, zonder er al te veel tijd aan te spenderen.

Als het aankomt op de keuze voor de juiste app om Nederlands te leren, zijn hier enkele zaken waar je rekening mee wil houden, zoals:

 • Jouw vaardigheidsniveau – sommige apps zijn meer gericht op complete beginners, terwijl andere apps ook lessen bieden voor gemiddelde en gevorderde sprekers van het Nederlands;
 • Of je graag wil betalen voor een cursus – sommige apps bieden hun diensten gratis aan, zoals Duolingo, terwijl anderen een betaald abonnement vergen om toegang tot de lessen te verkrijgen, zoals Babbel; en
 • Of je graag meer talen dan enkel het Nederlands wil leren – sommige apps bieden een breder scala aan talen dan anderen, dus als je ook graag bijvoorbeeld Noors wil leren in de nabije toekomst, kan het de moeite waard zijn om een app te zoeken die ook die taal aanbiedt.

Op het vlak van taalapps voor het leren van Nederlands, kan je enkele verschillende apps proberen. De populairste apps zijn bijvoorbeeld Duolingo, Babbel en Memrise. Alle drie zijn compatibel met iOS en Android, dus het is geen enkel probleem om deze naar je telefoon te downloaden.

Het belangrijkste om te onthouden bij het gebruik van een app is dat je die heel frequent moet gebruiken als je tastbare vorderingen wil maken in je taalvaardigheid. Regelmatig dagelijks oefenen – zelfs al is het maar 10 à 15 minuten – brengt je al een eind verder in het verbeteren van je niveau. Het zal ook veel voordeliger zijn dan slechts 20 minuten per week in te loggen op de app.

Vind hier een docent Nederlands!

Tablet met apps
Je kan apps gebruiken om Nederlands te leren (Bron: Unsplash.com)

Zin in een cursus Nederlands, boek dan vandaag nog je eerste les.

De Beste Vertalers voor Vertaling van Nederlands naar Engels

Wanneer je voor het eerst Nederlands leert, kan het heel erg moeilijk zijn om vertalingen van Nederlands naar Engels volledig juist te krijgen.

Als dat het geval is, is het belangrijk om het hoofd niet te laten hangen. Het feit is dat vertaling een heel bijzondere vaardigheid is die vaak een behoorlijke hoeveelheid training en oefening vergt om het te beheersen. Dat is vaak waarom vertaling als een moeilijke oefening gezien wordt, of je nu een complete beginner bent of een gemiddelde of gevorderde student.

Er zijn echter voordelen aan het oefenen van vertalingen van Nederlands naar Engels. Regelmatig vertaaloefeningen in jouw leerprogramma opnemen kan namelijk:

 • Helpen om je algemeen begrip van het Nederlands te verbeteren, terwijl je ook je leesvaardigheid beoefent;
 • Jouw bereik in de Nederlandstalige woordenschat uitbreiden, vooral als je ervoor kiest om bijvoorbeeld technische of meer complexe stukken tekst te vertalen; en
 • Helpen bij het begrijpen hoe zinnen zich in het Engels vormen, én wat de kenmerken van een kwaliteitsvolle vertaling zijn.

Als resultaat kan het de moeite waard zijn om iemand te vinden die je regelmatig vertaaloefeningen van Nederlands naar Engels kan geven, zodat je de kans hebt om je vertaalvaardigheden bij te schaven. Superprof bijvoorbeeld, beschikt over een aantal ervaren docenten Nederlands die je graag gepersonaliseerde vertaaloefeningen zouden bieden om je te helpen met jouw taalvaardigheden.

Natuurlijk, als je een tekst om welke reden dan ook vertaald wil hebben, en je voelt je niet comfortabel bij het zelf maken van die vertaling, kan je ook andere wegen volgen om de vertaling gedaan te krijgen.

De bekendste manier om een tekst van de brontaal in de doeltaal te vertalen is met behulp van een machinevertaler, zoals Google Translate. Hoewel dit een snelle en eenvoudige manier van vertalen is, is het niet zonder nadelen, de vertaling zal namelijk niet 100% nauwkeurig zijn, afhankelijk van het type tekst.

Als je daarentegen niet bezorgd bent om de nauwkeurigheid, kan dit een snelle manier zijn om uit te zoeken wat een zin in het Nederlands betekent.

Of als u graag geld uitgeeft voor een vertaling, kan u proberen om een vertaalbureau of professionele vertaler te vinden die voor u een tekst van het Nederlands naar het Engels kan vertalen – de keuze is aan jou.

Stad in Nederland
Als je meer over de Nederlandse taal leert, kan je het leven in Nederland beter begrijpen. (Bron: Unsplash.com)

De Tien Beste Podcasts Gericht op Studenten Nederlands

Als je online Nederlands wil leren, dan is een andere mogelijke manier om dit te doen met behulp van een Nederlandstalige podcast of twee.

Het luisteren naar Nederlandstalige podcasts, of podcasts die je over de Nederlandse taal leren, kan een geweldige manier zijn om je Nederlandse luistervaardigheden te beoefenen, terwijl het je ook de kans geeft om nieuwe woorden of zinnen te leren die je nog nooit eerder had gehoord.

Sommige mensen houden er bijvoorbeeld van om met behulp van podcasts Nederlands te leren, omdat:

 • Er podcasts beschikbaar zijn voor elk niveau– van absolute beginners tot meer gevorderde of vloeiende sprekers;
 • Naar een podcast luisteren doorgaans niet al te veel tijd inneemt – veel podcasts duren gewoonlijk minder dan dertig minuten; en
 • Je kan overal naar een podcast luisteren, waar je ook bent – tijdens het reizen, thuis, op het werk, het past netjes in het alledaagse leven.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat je vloeiend Nederlands zal spreken door enkel naar podcasts te luisteren, kunnen ze een geweldige hulpbron zijn om wat je via andere media geleerd hebt, aan te vullen.

Dutch course Amsterdam, click on the link to get more information.

Volg je je les liever op een fysieke locatie? Start met Nederlands leren Amsterdam via Superprof!

Podcast microfoon
Luisteren naar podcasts is slechts één manier waarop je Nederlands online kan leren. (Bron: Unsplash.com)

Websites om Online Nederlands te Leren

Omdat we in een digitaal tijdperk leven, is het niet verrassend dat je ook met behulp van websites online kan leren.

Het soort inhoud dat iedere website biedt als het over Nederlandse lessen gaat, varieert, omdat sommige websites zich:

 • Richten op één bepaald aspect van het Nederlands leren, zoals de grammaticale aspecten van de taal; terwijl
 • Andere websites een uitgebreider overzicht van de taal bieden, wat beginners of gemiddelde studenten kan helpen bij het verdiepen van hun kennis.

Sommige websites bieden tevens gratis taallessen Nederlands aan, terwijl anderen een vergoeding vragen om toegang tot premium inhoud te verkrijgen.

Als u uiteindelijk toch beslist om websites te gebruiken om Nederlands te leren, is het een persoonlijke keuze of u gebruik wil maken van gratis of betaalde diensten. Het is ook aan jou om te beslissen of je slechts één website of een combinatie van websites gebruikt bij het leren van Nederlands.

Terwijl sommige mensen immers verkiezen om Duolingo te gebruiken om hun vaardigheden in het Nederlands te verbeteren, verkiezen anderen om bijvoorbeeld enkel Dutchgrammar.com te gebruiken om zo alle antwoorden op hun grammaticale vragen te krijgen.

Als je merkt dat je moeite hebt met het vinden van een aanpak die voor jou werkt als het over het leren van het Nederlands gaat, kan je ook overwegen om een docent Nederlands in te huren via een site zoals Superprof. Een docent kan je gepersonaliseerde oefeningen bieden om je lees-, schrijf-, spreek- en luistervaardigheden te helpen ontwikkelen, én tegelijkertijd je kan motiveren en aanmoedigen zodat je zeker verdergaat met het verbeteren van jouw Nederlandstalige vaardigheden.

Voer gewoon je postcode in om aan docenten te worden gekoppeld die zich in jouw buurt bevinden en dus beschikbaar zijn voor persoonlijke lessen, óf om docenten te vinden die je graag online Nederlandse lessen aanbieden.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.