Er zijn tal van redenen om Nederlands te leren. Misschien heb je wel vrienden of familie in Nederland waarmee je graag in het Nederlands zou willen communiceren, of misschien wil je graag een nieuwe taal bestuderen die onderdeel uitmaakt van de Germaanse Indo-Europese talengroep.

Wat je reden ook is, het leren van het Nederlands zal je toestaan om te communiceren met meer dan 20 miljoen mensen die deze als moedertaal spreken.

Eén van de eerste dingen waar mensen aan denken wanneer ze een nieuwe taal zoals Nederlands willen leren is hoe ze meer over de taal te weten kunnen komen. Is het bijvoorbeeld beter om Nederlands te leren via:

Een andere methode waar mensen zich bij het leren van Nederlands toe wenden is het gebruik van verschillende websites die hen te helpen bij het verbeteren van hun vaardigheden.

Er zijn tegenwoordig zoveel websites op het internet beschikbaar om talen te leren dat het relatief eenvoudig is om websites te vinden die je over de Nederlandstalige grammatica, uitspraak, woordenschat, algemene begroetingen, gezegden, en nog veel meer kunnen leren.

Dit artikel geeft je enkele websites die je kan bezoeken om je niveau in het Nederlands te verbeteren, of je nu een complete beginner of reeds een gemiddelde of gevorderde spreker van de taal bent.

Online zoeken
Je kan met een snelle zoekopdracht tal van websites vinden om online Nederlands te Leren (Bron: Unsplash.com)
De beste leraren Nederlands (NT2) beschikbaar
Jordan
5
5 (32 reviews)
Jordan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Karen
4,9
4,9 (14 reviews)
Karen
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esly
4,8
4,8 (12 reviews)
Esly
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Linda
5
5 (15 reviews)
Linda
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tamara
5
5 (12 reviews)
Tamara
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Piet
5
5 (15 reviews)
Piet
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hatice
5
5 (8 reviews)
Hatice
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (9 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
5
5 (32 reviews)
Jordan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Karen
4,9
4,9 (14 reviews)
Karen
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esly
4,8
4,8 (12 reviews)
Esly
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Linda
5
5 (15 reviews)
Linda
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tamara
5
5 (12 reviews)
Tamara
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Piet
5
5 (15 reviews)
Piet
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hatice
5
5 (8 reviews)
Hatice
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (9 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Leer Gratis Online Nederlands

Er zijn vele verschillende websites die je kan gebruiken, wat geweldig is als je graag van thuis uit of onderweg wil leren (mits je een laptop of mobiele telefoon bij de hand hebt).

Het type cursussen dat deze websites voor het leren van Nederlands aanbieden verschilt echter van website tot website. Bijvoorbeeld, sommige websites:

 • Bieden uitgebreide lessen die zich concentreren op het verbeteren van je lees-, schrijf-, spreek- of luistervaardigheid.
 • Concentreren zich liever op één bepaald onderwerp van het Nederlands, of dat nu grammatica, vervoeging van werkwoorden, woordenschat of uitspraak is; of
 • Hebben een specifiek publiek in gedachten, bijvoorbeeld, mensen die Nederlands willen leren om er te wonen, of mensen die het voor zakelijke doeleinden leren.

De keuze van website om Nederlands te oefenen zal waarschijnlijk afhangen van het feit of je jouw algemene kennis wil verbeteren, of je je liever concentreert op één bepaald onderwerp, zoals je Nederlandse luistervaardigheid.

Hieronder vind je enkele gratis websites die ondersteuning bieden voor iedereen die de Nederlandse taal leert, zij het op enigszins andere manier.

De inleiding tot het Nederlands van de Universiteit van Groningen

Deze Massive Online Open Course (MOOC) is bedoeld voor complete beginners van de Nederlandse taal, waarvan de universiteit beweert dat de cursus gericht is op iedereen die graag naar Nederland wil reizen of in het algemeen wat meer wil leren.

In totaal duurt het ongeveer drie weken om de cursus af te werken, waarbij de cursus onderwerpen behandelt zoals onder andere hoe je jezelf kan voorstellen en over je familie en vrienden kan praten.

Meer informatie is beschikbaar op de website van het Taalcentrum van de Universiteit.

Duolingo

Duolingo is een bekende en populaire app om talen te leren, die meestal wordt geassocieerd met het feit dat je het op je telefoon of tablet kan gebruiken. Je kan echter ook Duolingo op je computer gebruiken, of eender welk apparaat dat toegang heeft tot het internet.

Duolingo biedt cursussen in tal van vreemde talen, waaronder Nederlands, en probeert de lessen in korte en overzichtelijke sessies te verdelen die het doeltreffendst zijn als ze dagelijks worden beoefend. Terwijl je door de cursus Nederlands vordert, leer je een verscheidenheid aan zelfstandige naamwoorden, adjectieven, voornaamwoorden en werkwoorden. Je zal ook kennis maken met verschillende grammaticale concepten, zoals de vervoeging van werkwoorden.

Boek vandaag nog je eerste cursus Nederlands via Superprof.

Verbix

Deze website is nogal specifiek in de diensten die het biedt aan taalstudenten, maar het is een geweldig hulpmiddel om te kennen. Concreet is Verbix een hulpmiddel dat werkwoorden vervoegt in een groot aantal verschillende talen, inclusief Nederlands, en tevens werkwoorden vervoegt in een hele reeks verschillende tijden. Dus als je bijvoorbeeld de verleden tijd van het werkwoord zijn wil weten, kan je deze website gebruiken.

Dutch course Amsterdam, for more information click on the link.

Dutchgrammar.com

Dutchgrammar.com beschikt over een gamma van verschillende grammatica-tools die je helpen bij het leren. Dit kan een goede hulp zijn voor zowel complete beginners of mensen die reeds een gemiddelde of gevorderde vaardigheid in de taal hebben.

Bovendien biedt de website ook audiofragmenten die je kan beluisteren en die je zullen helpen met je luistervaardigheid.

Bij het gebruik van websites met Nederlandse lessen, is het belangrijkste om ze te proberen en daarna uit te zoeken welke websites het nuttigst voor jou zijn. Je kan bijvoorbeeld ervoor kiezen om slechts één website te gebruiken om Nederlands te leren wanneer deze website gebruiksvriendelijk is en beschikt over alle leermaterialen die jij nodig hebt om je vaardigheid in de Nederlandse taal op te krikken.

Tegelijkertijd kan je ook verkiezen om meerdere websites te gebruiken bij het leren van het Nederlands – misschien één om over de Nederlandstalige grammatica te leren, een andere om nieuwsartikelen in het Nederlands te lezen en nog een andere die spreek- en luisteroefeningen biedt.

Er is geen verkeerde manier om een taal te leren, dus is het belangrijk om uit te zoeken wat voor jou werkt en via regelmatige oefening en revisie je volledig toe te wijden aan deze leerroutine.

Volg hier Nederlandse taalcursussen.

Betalen via kredietkaart
Als je online Nederlands wil leren, is het belangrijk om te beseffen dat sommige websites gratis zijn, terwijl anderen premium inhoud aanbieden voor een prijsje. (Bron: Unsplash.com)

De Beste Websites om Online Nederlands te Leren

Terwijl er enkele websites bestaan die gratis hulpmiddelen bieden voor het oefenen van Nederlands, is er ook een verscheidenheid aan diensten om Nederlands te leren tegen betaling of op basis van een abonnement.

Uiteindelijk ligt de beslissing om voor cursus te betalen bij jou. Deze keuze kan beïnvloed worden door factoren zoals je budget, hoe intensief je moet werken om je niveau in het Nederlands te verhogen en hoe tevreden je bent over de tools voor het gratis online leren.

Hoewel het niet verplicht is om gebruik te maken van betaalde diensten voor het leren van een taal, is het altijd de moeite waard om je bewust te zijn van welke andere websites er beschikbaar zijn. Enkele van deze websites worden hieronder beschreven.

LearnDutch.org

LearnDutch.org is een website die een mix van gratis lessen biedt samen met betaalde premium inhoud.

Ze beschikt over lessen die zowel voor beginners passen als voor diegenen met voorgaande ervaring in de Nederlandse taal. Dit maakt de website heel toegankelijk voor elke student Nederlands. Er is ook een hele reeks aan lessen in de aanbieding, die onderwerpen behandelen zoals:

 • Nederlandse woordenschat en het alfabet;
 • Verschillende aspecten van de Nederlandse grammatica;
 • Nederlandse uitdrukkingen en spreekwoorden.

Natuurlijk zijn er meer cursussen beschikbaar als je je aanmeldt voor de premium inhoud, maar enkele lessen zijn dus tevens gratis beschikbaar.

Superprof

Als je Nederlands wil leren, maar niet weet waar te beginnen, dan zal je misschien merken dat het inhuren van een docent Nederlands heel erg interessant kan zijn. Dit komt omdat een docent Nederlands jouw vaardigheidsniveau kan bepalen en je vervolgens een reeks van op maat gemaakte oefeningen kan bieden die je zullen helpen met het verbeteren van je gesproken Nederlands, net als jouw:

 • Begrip van de Nederlandse grammatica, van hoe je verschillende tijden vormt tot het begrijpen van de zinsbouw;
 • Lees- en schrijfvaardigheid in het Nederlands; en
 • De mogelijkheid om met iemand in het Nederlands te spreken terwijl je ook luistert en hun reacties kan begrijpen.

Superprof heeft een breed netwerk aan docenten die zowel persoonlijke, groeps- als online lessen kunnen bieden. Het is dus een kwestie van beslissen welke vorm van onderwijs je graag wil en het vinden van de juiste docent voor jou.

Leren op de tablet
Je kan op enkele manieren Nederlands online leren, zoals via je telefoon, laptop of tablet. (Bron: Unsplash.com)

Zoek Andere Manieren om Je Leertraject aan te Vullen

Hoewel het internet een fantastisch hulpmiddel is bij het leren van een nieuwe vreemde taal, zoals Nederlands, is het ook juist dat je je op andere hulpmiddelen kan richten wanneer je probeert om je vaardigheidsniveau of je spreek-, luister-, lees- en schrijfvaardigheden in te verhogen.

Naast het werk dat je online doet, kan het de moeite waard zijn om elke week wat tijd uit te trekken om je vorderingen te versterken en misschien zelfs nieuwe grammaticale of vocabulaire onderwerpen te introduceren, door enkele van de volgende dingen te doen:

 • Nederlandstalige films of Tv-shows bekijken;
 • Een Nederlandstalige roman lezen; of
 • Indien mogelijk, praten met een Nederlandse moedertaalspreker.
TV kijken
Een Nederlandstalige film bekijken is een goede manier om je vaardigheden buiten de lessen extra te versterken (Bron: Unsplash.com)

Elk van deze activiteiten kunnen een geweldige manier zijn om je huidige niveau in het Nederlands te onderhouden, en kunnen zelfs helpen bij het verder ontwikkelen van je begrip van de taal.

Ongeacht of je een beginner bent en vloeiender Nederlands wil praten door belangrijke woorden en uitdrukkingen te leren, of je een gevorderde spreker van de taal bent die reeds een goed gesprek kan voeren, er is altijd een manier waarop je het Nederlands kan oefenen en je niveau kan verhogen, zowel door zelfstudie of via taalcursussen.

Het belangrijkste om te onthouden is dat, met regelmatige oefening, je tastbare resultaten en een algemene evolutie in je niveau zal merken. Veel geluk, en veel plezier bij het studeren!

Zoek ook waar je Nederlands in de buurt kan leren.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.