Een taal leren kan een moeilijk proces zijn. Dat is omdat het veel tijd en toewijding vergt om écht vloeiend te worden als je geen moedertaalspreker en een complete beginner bent.

Eén van de vele redenen waarom het leren zo moeilijk kan zijn is het feit dat er gewoon zoveel te leren valt, los van welke taal je ook kiest om te leren. Wanneer je kijkt naar alle werkwoorden, tijden, zelfstandige naamwoorden, zinsbouw, adjectieven, vervoegingen, evenals uitdrukkingen en zinswendingen die je moet beheersen om een taal vloeiend te kunnen spreken, lijkt het alsof het leren van een nieuwe taal een bijna onmogelijke taak is.

Gelukkig hoeft dit niet zo te zijn en kan bijna iedereen z’n begrip en vaardigheid in een vreemde taal verbeteren als ze voor zichzelf beheersbare leerdoelen uitstippelen die niet onoverkomelijk zijn.

Eén van de manieren die miljoenen mensen hebben gebruikt om hun begrip van een nieuwe taal te verbeteren is via het gebruik van online apps. Er zijn tal van redenen waarom deze taal-apps zo populair zijn:

  • In het digitale tijdperk zijn onze telefoons en tablets nooit ver weg, dit betekent dat taal-apps altijd gemakkelijk binnen bereik zijn;
  • Veel apps vragen geen enorme toewijding qua tijdsduur, wat betekent dat mensen zonder druk op hun eigen tempo kunnen leren; en
  • Ze fungeren bijna als een eigen persoonlijke taaldocent, omdat ze je vaak de basis en de meer gevorderde aspecten van een nieuwe taal aanleren – of het nu grammatica, vervoeging van werkwoorden of een tip voor uitspraak is.
Apps gebruiken op de smartphone
In het digitale tijdperk is het leren van de Nederlandse taal nog eenvoudiger geworden (Bron: Unsplash.com)

Daarom is het logisch om app te overwegen als je denkt aan het beginner met het leren van de Nederlandse taal. Er zijn tal van verschillende redenen waarom je Nederlands als vreemde taal zou willen leren.

Bijvoorbeeld: het Nederlands stamt eigenlijk uit dezelfde taalboom als Engels en Duits, wat betekent dat Engelse moedertaalsprekers heel wat minder moeite zullen hebben om Nederlands te leren dan andere talen, zoals Romaanse talen als Spaans of Italiaans.

Neem een kijkje naar de beste vertaalapps.

Ook zal je, eenmaal je Nederlands hebt geleerd, het heel erg gemakkelijk vinden om bijvoorbeeld Afrikaans te leren. Dus eigenlijk kan je heel eenvoudig een bijkomende taal leren zonder dat dit veel extra moeite vergt, wat altijd fijn is om te horen!

Hieronder bieden we een overzicht van enkele van de beste apps die je misschien even beter wil bekijken als je eraan denkt om een Nederlandse taalcursus te volgen en het maximum te halen uit wat de technologie je te bieden heeft.

Tikken op de smartphone
Je kan verschillende apps vinden om Nederlands via je telefoon te leren. (Bron: Unsplash.com)
De beste leraren Nederlands (NT2) beschikbaar
Jordan
5
5 (32 reviews)
Jordan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Karen
4,9
4,9 (14 reviews)
Karen
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esly
4,8
4,8 (12 reviews)
Esly
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Linda
5
5 (15 reviews)
Linda
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tamara
5
5 (12 reviews)
Tamara
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Piet
5
5 (15 reviews)
Piet
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (9 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marianne
5
5 (7 reviews)
Marianne
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
5
5 (32 reviews)
Jordan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Karen
4,9
4,9 (14 reviews)
Karen
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esly
4,8
4,8 (12 reviews)
Esly
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Linda
5
5 (15 reviews)
Linda
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tamara
5
5 (12 reviews)
Tamara
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Piet
5
5 (15 reviews)
Piet
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (9 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marianne
5
5 (7 reviews)
Marianne
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat zijn de Beste Apps om Nederlands te Leren?

Dus als je beslist hebt om Nederlands te leren via een app, en al doende hiermee een taal wil leren die door circa 23 miljoen mensen over de hele wereld gesproken wordt, dan is de volgende halte beslissen welke app de beste voor je is.

Aangezien apps voor het leren van talen steeds populairder zijn geworden is het begrijpelijk dat het aantal beschikbare apps die je kan downloaden ook sterk toegenomen is. Dit betekent dat het in het begin nogal overweldigend kan aanvoelen om te weten te komen welke apps je tijd waard zijn, en welke niet.

Hieronder staan enkele van de beste apps die mensen doorgaans overwegen als ze graag een Nederlandse cursus willen volgen.

Duolingo

Eén van de bekendste apps om een talen te leren is Duolingo. Duolingo biedt een enorm aantal talen om te leren aan, inclusief Nederlands, en probeert het leren te bevorderen via z’n snelle en korte lesjes.

Deze lessen bevatten vaak een breed scala aan thema’s en zijn ontworpen om zowel je begrip van de Nederlandse woordenschat en grammatica als je luister- en begrijpend vermogen in het Nederlands verder te ontwikkelen.

Naarmate je door de lessen naar een hoger niveau vordert, zal je merken dat de inhoud ervan moeilijker wordt, wat betekent dat je, mits genoeg oefening, jouw taalvaardigheid in het Nederlands snel moet zien ontwikkelen!

Duolingo is een gratis app om te downloaden en te gebruiken. Er is echter ook een premium abonnement in de aanbieding dat je toegang geeft tot advertentievrije inhoud en offline lessen. Dus, de keuze is aan jou of je wil betalen voor hun diensten. De app is tevens compatibel met iOS, Windows Phone en Android, dus ook verkrijgbaar op tal van mobiele apparaten.

Boek vandaag nog je eerste cursus Nederlands via Superprof.

Les op het bord
Een verscheidenheid aan Nederlandse apps gebruiken kan je veel nieuwe vaardigheden aanleren (Bron: Unsplash.com)

Babble

Babble is een andere populaire app, en om een goede reden. Het helpt je met het leren van Nederlands door je bekwaamheid in de taal te ontwikkelen, bijvoorbeeld via je Nederlandse spreekvaardigheid, terwijl je tevens de kans krijgt om te horen hoe Nederlandse moedertaalsprekers de woorden en zinnen zouden uitspreken. Er is ook de kans om je Nederlandse vaardigheid in het spreken te ontwikkelen door het gebruik van interactieve dialoog.

Zoals vele andere apps op de markt zijn de lessen nogal kort en krachtig, ze duren ongeveer 10 tot 15 minuten. Dit betekent dat je niet enorm veel tijd hoeft toe te wijden aan het leren van Nederlands via Babble en je dus de cursus eender waar in je eigen dagelijkse routine kan integreren.

Babble is compatibel met iOS en Android, hoewel het een betaald abonnement vergt om toegang te krijgen tot hun diensten.

Memrise

Memrise is nog een andere populaire app die cursussen Nederlands biedt, naast een assortiment aan andere talen. Eén van de belangrijkste punten waar Memrise in uitblinkt, is dat je ervoor kan kiezen om als beginner te leren of meteen meer gevorderde lessen van een hoger niveau kan volgen. Als het op het spreken van Nederlands aankomt, is het is dus geschikt voor gebruik door zowel complete beginners als gevorderde sprekers.

Een andere functie die andere studenten zal aanspreken is het feit dat de app ook offline cursussen aanbiedt, wat geweldig is als je je niet op een locatie bevindt met een constante toegang tot het internet.

Er is een gratis versie van Memrise, of een pro versie die een maandelijkse kost met zich meebrengt, deze begint net onder de 5 dollar. Memrise is compatibel met iOS en Android.

Het belangrijkste onderdeel bij het gebruik van een app voor het leren van een taal is natuurlijk: experimenteren. Hoewel je veel mensen vol lof hoort spreken over een bepaalde app – zoals Duolingo – kan het gebeuren dat je die app helemaal niet zo gebruiksvriendelijk vindt, of dat je helemaal niet zoveel geleerd hebt bij het gebruik van deze app.

Als dat het geval is, wees dan niet bang om een nieuwe app te downloaden en te zien hoe deze het voor jou doet. Hopelijk kan je een app vinden die bij je eigen leerstijl past en je helpt om je taalvaardigheid in het Nederlands te verbeteren, of je nu een complete beginner of een gevorderde leerling met een hoger niveau bent!

De Voordelen van het Gebruik van Apps om Nederlands te Leren

Er zijn zoveel redenen waarom mensen kiezen om te leren met behulp van een app voor het leren van talen:

  • Het is handig, omdat je tijdens het pendelen of onderweg naar school snel een tweetal taal- of grammaticaoefeningen kan maken;
  • Het is doorgaans een goedkopere manier om een nieuwe taal te leren, in vergelijking met het inhuren van een docent of het betalen voor het bijwonen van groepslessen; en
  • Het is toegankelijk voor zowel totale beginners als gemiddelde of gevorderde sprekers, aangezien er vaak tests en cursusmaterialen beschikbaar zijn voor meer gevorderde leerlingen die hen toelaten om de initiële taallessen met de basisleerstof over te slaan.

Bovendien biedt de grote meerderheid van de apps lessen in meer dan één taal aan. Dus als je hebt beslist dat je graag een andere taal naast het Nederlands wil spreken, tegelijkertijd óf wanneer je een bepaald niveau in het Nederlands hebt bereikt, dan is het heel eenvoudig om een nieuwe taal te leren via dezelfde app.

Dutch course Amsterdam: find your teacher on our platform.

Een lege klas
Als je het idee om Nederlandse apps te gebruiken om je taalniveau in het Nederlands te verbeteren niet leuk vindt, zijn er andere manieren om de taal te leren. (Bron: Unsplash.com)

Wat als ik het idee om een app te gebruiken niet leuk vind?

Er zijn veel verschillende manieren waarop je kan leren, en niet iedereen vindt dat het leren van een taal via een app voor hen werkt.

Als je bijvoorbeeld op een heel korte termijn Nederlands moet leren is het misschien gemakkelijker om merkbare resultaten te krijgen door je in te schrijven voor een intensieve taalcursus Nederlands, in plaats van snel door de cursussen te gaan die bij de meeste apps worden aangeboden.

Als je tevens voor zakelijke doeleinden Nederlands moet leren, kan het ook de moeite waard zijn om een Nederlandse taalcursus te vinden die je deze informatie specifiek aanleert, in plaats van Nederlandse gesprekstaal via een app.

Ten slotte verkiezen veel mensen gewoon een persoonlijke toets als het aankomt op het leren van talen. Sommige mensen zullen zich bijvoorbeeld meer comfortabel voelen tijdens het leren van Nederlands als ze regelmatig met een persoon kunnen afspreken en samen kunnen werken om hun spreek-, luister-, lees- en schrijfvaardigheid te verbeteren, in plaats van te vertrouwen op een app die enkel online beschikbaar is.

Als je denkt dat je bij het leren van Nederlands kan profiteren van de hulp van een docent, dan kan je altijd bij Superprof terecht. Superprof heeft een groot netwerk aan docenten in verschillende vakken, waaronder Nederlands. Dit betekent dat je enkel je postcode hoeft in te voeren om docenten Nederlands in jouw buurt te vinden, of docenten die met plezier lessen op afstand geven.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

4,67 (3 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.