Als je vloeiend in het Arabisch wilt worden en je stelt je voor dat je in een handvol weken een nieuwe taal zult leren, dan zul je teleurgesteld worden.

Niets is echter onmogelijk!

Je zult geduldig moeten zijn, evenals gemotiveerd, uithoudingsvermogen en een dagelijks werktempo hebben dat je zal aanmoedigen om de moeilijkheden van de taal te overwinnen.

Arabisch leren betekent een geheel nieuwe taal eigen maken. En voor sommige mensen wegen de moeilijkheden op tegen de voordelen van het leren van Arabisch, maar als je blijft vechten, zie je de beloningen.

Dus waarom zou je je ambities niet evalueren: wil je vloeiend Arabisch schrijven of spreken, tweetalig worden of eenvoudig de elementaire ideeën van de taal beheersen?

Hier zijn de beste methoden om nieuwe Arabische woorden (zelfstandige naamwoorden, bijvoeglijke naamwoorden, werkwoorden, voornaamwoorden, enzovoort) te leren onder de beste omstandigheden. Of je nu op zoek bent naar het basis Arabisch of een specifiek dialect uit het Midden-Oosten of Noord-Afrika, wij bieden je de mogelijkheid om een ​​vreemde taal te leren!

Arabisch leren Utrecht, vind lessen op Superprof.

Een Arabische vrouw
Wat een mystieke wereld he! | Bron: Pexels
De beste leraren Arabisch beschikbaar
Muna
5
5 (7 reviews)
Muna
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (10 reviews)
Nadine
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohamed
5
5 (13 reviews)
Mohamed
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (4 reviews)
Mohammad
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muhammad
5
5 (7 reviews)
Muhammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (3 reviews)
Mohammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Abdulhamid
5
5 (4 reviews)
Abdulhamid
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marih
5
5 (3 reviews)
Marih
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muna
5
5 (7 reviews)
Muna
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (10 reviews)
Nadine
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohamed
5
5 (13 reviews)
Mohamed
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (4 reviews)
Mohammad
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muhammad
5
5 (7 reviews)
Muhammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (3 reviews)
Mohammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Abdulhamid
5
5 (4 reviews)
Abdulhamid
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marih
5
5 (3 reviews)
Marih
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom Arabisch Leren?

Het is geen onterechte vraag. Waarom zou je in Nederland, of zelfs in Europa, waar de meest gesproken talen Engels, Duits, Frans en Spaans zijn, een taal leren waar je ook nog eens een heel ander geschrift voor moet leren? En als je toch een taal leert met een ander schrift, is het dan niet een stuk handiger om Russisch te leren, vanwege de nabijheid, of Chinees, vanwege de enorme handelsbetrekkingen met dat land?

We gaan je niet tegenspreken: de bovengenoemde talen zijn allemaal mooi en belangrijk. Maar uiteindelijk is er voor iedere taal een reden om hem te leren. En in het geval van Arabisch, zijn er talloze redenen te bedenken waarom je deze taal zou moeten leren. We gaan het bij drie redenen houden, die genoeg moeten zijn om je te overtuigen.

 1. Toegang tot een hele bijzondere cultuur

De Arabische cultuur is een van de oudste culturen ter wereld en een cultuur die een enorme invloed heeft gehad op de Westerse cultuur. Wie Arabisch spreekt kan alle landen waar Arabisch in wordt gesproken bezoeken, praten met de lokale bevolking en plekken leren kennen die voor buitenstaanders gesloten blijven. Op gebieden als poëzie, filosofie, wijsbegeerte, literatuur en wetenschappen heeft de Arabische cultuur een ongekend niveau, dat alleen toegankelijk is voor mensen die Arabisch begrijpen. Als je Arabisch leert, gaat er een wereld voor je open. Dat klinkt wellicht als een cliché, maar het is een waarheid: veel mensen zijn onwetend over de pracht van de Arabische wereld, alleen maar omdat ze de taal niet spreken.

 1. Opent deuren op de arbeidsmarkt

Hoeveel mensen ken jij die Arabisch spreken? We durven te raden dat je er niet veel kent. Omdat Arabisch niet wordt onderwezen op Nederlandse middelbare scholen, en omdat de belangstelling in Nederland voor de taal ook niet bijzonder groot is, is er maar een kleine groep van mensen die Arabisch spreken. Of je nu wil werken in de kunstwereld, bij de overheid, in de journalistiek of een baan wil in het zakenleven: als jij op je CV kunt zetten dat je Arabisch spreekt, zal je daarmee automatisch een voorsprong hebben op de arbeidsmarkt. In elke sector zijn mensen die Arabisch begrijpen een zeldzaamheid.

 1. Een absolute wereldtaal

Er bestaan veel variaties en dialecten van het Arabisch. Dat is niet zo verwonderlijk, omdat het een hele oude taal is die in heel veel landen gesproken wordt. Om precies te zijn wordt het Arabisch in 22 verschillende landen als officiële taal gesproken, met daarbuiten nog talloze landen waar grote groepen immigranten de taal spreken. Die 22 landen strekken zich uit van het Midden-Oosten tot Afrika, en behoren tot de mooiste landen ter wereld. In deze 22 landen wonen zo’n 420 miljoen sprekers, en dat maakt het standaard Arabisch tot de op vier na meest gesproken taal ter wereld. Als je ervoor kiest om Arabisch te leren, ben je dus bezig met het leren van een absolute wereldtaal, ook al horen we ‘m niet veel in Nederland.

Een vrouw geeft bijles
Iemand uit de Arabische wereld kan je beter lesgeven | Bron: Pexels

De Geschiedenis van de Arabische Taal

Laten we je verder proberen te overtuigen met waarom je Arabisch zou moeten leren door te kijken naar de lange geschiedenis van het Arabisch. We hebben het hier dus over het Moderne Arabisch, en niet de klassieke variant die haast niet meer gesproken wordt en alleen nog terug te vinden is in oude boeken en geschriften.

Tegenwoordig bestaat het Arabisch uit 28 letters. Zoals je wellicht hebt gezien wordt de taal van rechts naar links geschreven, terwijl wij in Nederland bijvoorbeeld van links naar rechts schrijven. Hoewel het gros van de Arabieren islamitisch is, is het Arabisch een taal die al ontstond voordat de islam de heersende religie werd in de Arabische regio.

De oorsprong van de taal ligt op het Arabisch Schiereiland, wat de landen Saoedi-Arabië, Jemen, Oman, Qatar, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten omvat. Mede door de intensivering van handel, de emigratie van volkeren vanuit het schiereiland richting andere landen in het Midden-Oosten en Afrika en met name vanwege de toenemende invloed van de islam spreidde de taal zich uit naar andere delen in de wereld.

Net zoals het Latijn werd verspreid door de Katholieke Kerk, zorgde de islam voor de verspreiding van het Arabisch. Men moest immers begrijpen wat er in de Koran stond, er moest met elkaar gecommuniceerd worden. Een andere rol was weggelegd voor de wetenschappers en schrijvers die de Arabische wereld vanaf de 7e eeuw voortbracht. Naast het feit dat zij zichzelf ten doel stelde de eerste basisprincipes van de Arabische taal vast te leggen, schreven ze ook liederen, gedichten en boeken die ervoor zorgden dat de Arabische taal nog verder werd verspreid en door steeds meer mensen gelezen werd. Omdat de taal in de eeuwen erop weinig is veranderd, kunnen we ongelofelijk veel leren van hoe de Arabische wereld er eeuwen geleden bijlag, simpelweg door een van de oude boeken open te slaan en ons te verdiepen in de samenlevingen uit die tijd.

De Arabische taal was aan het begin van de Middeleeuwen een van de grootste talen in de wereld. De taal werd zelfs in delen van Europa gesproken, bijvoorbeeld in Spanje en Portugal. Sterker nog, er zijn woorden in de huidige Spaanse taal die zijn terug te leiden op de tijd dat de Arabieren er de scepter zwaaiden. Wat dacht je bijvoorbeeld van het woord ‘ojalá’ in het Spaans, wat ‘ik hoop het’ betekent. Dit is een verbastering van het Arabische ‘inshallah’, wat weer ‘als Allah (God) het wil’.

Hoewel de invloed van de vele Arabische volkeren vanaf de 15e eeuw begon af te nemen, mede door interne oorlogen en religieuze oorlogen, is het onmogelijk om meer van de wereld te begrijpen zonder ons te verdiepen in de Arabische cultuur. Het is een kleurrijke cultuur, vol dans, muziek, emotie en liefde. Als je Arabisch leert, zul je betoverd worden door de cultuur van duizend-en-één-nacht, van sprookjes en verhalen die je in de Westerse wereld nooit zult tegenkomen. Ben jij klaar om op avontuur te gaan?

Arabisch schrift
Ooit zul je dit kunnen lezen! | Bron: Pexels

Verschillende Manieren om Arabisch te Leren

Een vreemde taal leren wordt vaak gezien als gemakkelijk, soms zelfs leuk. Maar Arabisch leren plaatst je direct achter de barrière van het Arabische alfabet, wat totaal anders is dan ons moderne Latijnse alfabet.

Hier is een lijst met mogelijke problemen die je kunt tegenkomen bij het leren van de taal als een Nederlandse moedertaalspreker:

Het alfabet: 112 geschreven vormen om volledig te onthouden, die overeenkomen met de 28 letters van het Arabische alfabet (initiële -, geïsoleerde - en midden vorm);

Het keelklank medeklinker systeem van de Arabische taal: veel medeklinkers hebben mondgymnastiek nodig om de betekenis van Arabische woorden niet te veranderen en met een goede uitspraak te spreken;

Tijd: een Nederlands of Engels persoon heeft blijkbaar 2.200 uur nodig voordat hij of zij goed Arabisch begint te spreken, terwijl een Latijnse taal slechts 600 uur nodig heeft;

De onzichtbaarheid van klinkers: het Arabisch is een taal met Semitische wortels, dat wil zeggen wortels die lexicaal (aan de woordgroep eigen) zijn en alleen medeklinkers gebruiken.

Een Semitische stamwoord bevat vaak drie medeklinkers. Ze worden abjads genoemd en daarom worden de klinkers niet altijd opgeschreven.

Vanuit het stamwoord k-t-b = kan bijvoorbeeld, om te schrijven, woorden worden gevormd zoals kataba = boek, kātib = schrijver, maktaba = bibliotheek, miktāb = typmachine, yaktubu = hij schrijft.

Dus gezien de potentiële moeilijkheden bij het leren van Arabisch, is het essentieel om de optie te vinden die het beste bij je past. Aan de positieve kant, zijn er een aantal verschillende manieren om Arabisch te leren waar je uit kunt kiezen, dus het leren hoeft in dat opzicht niet te ingewikkeld te zijn.

Het is het beste om te beginnen met Klassiek Arabisch, dat wordt begrepen door de hele Arabische wereld, inclusief Marokko, Irak en Egypte. Het is een gemeenschappelijke taalkundige basis. Het Marokkaans-Arabisch, Darija, is echter anders dan het Egyptische Arabisch, dat op zijn beurt weer anders is dan het Iraakse Arabisch, of dat van Libanon of Saoedi-Arabië.

Om deze reden is het misschien een goed idee om het Arabische dialect te leren dat afkomstig is uit het land waar je de meeste tijd zult doorbrengen, of de gemeenschap waaraan je het meest zult worden blootgesteld.

Superprof heeft een lijst met Arabische lesmethoden samengesteld die nuttig voor je kunnen zijn:

 • Assimil-methode;
 • Arabische taalgraden aan een universiteit of hogeschool;
 • Een meeslepende reis naar een Arabisch land om met moedertaalsprekers te spreken;
 • Arabische bijles thuis;

De autodidactische methode, die bestaat uit het lezen van het nieuws, het spreken met Arabische vrienden en het gratis volgen van lessen online.

Vind een cursus Arabische les Amsterdam met Superprof.

Straatverkoper met appels
Met deze man wil je toch gewoon een praatje kunnen maken? | Bron: Pexels
De beste leraren Arabisch beschikbaar
Muna
5
5 (7 reviews)
Muna
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (10 reviews)
Nadine
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohamed
5
5 (13 reviews)
Mohamed
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (4 reviews)
Mohammad
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muhammad
5
5 (7 reviews)
Muhammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (3 reviews)
Mohammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Abdulhamid
5
5 (4 reviews)
Abdulhamid
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marih
5
5 (3 reviews)
Marih
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muna
5
5 (7 reviews)
Muna
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (10 reviews)
Nadine
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohamed
5
5 (13 reviews)
Mohamed
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (4 reviews)
Mohammad
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muhammad
5
5 (7 reviews)
Muhammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (3 reviews)
Mohammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Abdulhamid
5
5 (4 reviews)
Abdulhamid
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marih
5
5 (3 reviews)
Marih
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Arabisch Leren: De Beste Geschreven Werken

Fonetiek, vocabulaire en grammatica vormen de sleutels van elk Arabisch taalprogramma.

Wanneer een student in een beginnerscursus begint Arabisch te spreken, zijn boeken een geweldig hulpmiddel, zelfs vandaag wanneer alles digitaal is. Dit komt omdat Arabisch leren betekent dat je je moet inspannen om het Arabische alfabet te onthouden.

Dit kan worden gedaan met behulp van Arabische boeken. Hiermee kun je Arabische geschreven symbolen onthouden en begrijpen hoe je accenten kunt gebruiken, die cruciaal zijn voor het correct uitspreken van nieuw geleerde Arabische woorden.

Met boeken kun je:

 • Lijsten met woorden leren die thematisch zijn gescheiden (dagelijks leven, reizen, vragen om de tijd, bestemmingen, producten, enzovoort);
 • Idiomatische uitdrukkingen leren waarmee je eenvoudige gesprekken in het Arabisch kunt voeren;
 • Duizend vocabulaire woorden leren die elke dag worden gebruikt in Arabisch sprekende landen, en die je 80% van de gesprekken laat begrijpen;
 • Grammatica leren, wat oefenen met Arabische moedertaalsprekers vereist.

Laten we eens kijken welke Arabische boeken je Arabische woorden en grammatica kunnen leren:

 • Kallimni ‘Arabi Bishweesh: A Beginners Course in Spoken Egyptian Arabic 1. Erg goed voor beginners die geïnteresseerd zijn in Egypte; het wordt ook geleverd met een audio-cd als je ernaar wilt luisteren in je auto op weg naar je werk of in de sportschool. Het is geschikt voor gemiddelde en gevorderde leerlingen, dus je kunt vasthouden aan dezelfde auteur en methode tijdens je taal leeravontuur! (Niet verkrijgbaar in het Nederlands.)
 • Arabi Liblib: Egyptian Colloquial Arabic for the Advanced Learner: Adjectives and Descriptions. Nog een favoriet in het Egyptisch dialect, deze keer voor gevorderde cursisten en met een zeer informele benadering van het vocabulaire, wat het leuk maakt om te leren! (Niet verkrijgbaar in het Nederlands.)
 • Living Language Arabic: Complete Edition: Beginner through advanced course. Inclusief drie cursusboeken, negen audio-cd's, Arabische scripthandleiding en gratis online leren. Een ander taalboek met zeer effectief leren, en een cd om je door enkele van de meest fundamentele taallessen de weg te wijzen. (Niet verkrijgbaar in het Nederlands.)
 • Arabisch-Nederlands Tweetalig Visueel Woordenboek (Van Dale Beeldwoordenboek Nederlands-Arabisch). Als je een visueel persoon bent, is dit boek iets voor jou. De foto's maken het gemakkelijk om woorden te onthouden.
 • Arabisch voor Dummies: Arabisch voor beginners. Hier is een boek voor studenten die graag hun taalvaardigheden willen verbeteren.
 • Let's Talk Arabic: Second edition (Arabische editie). Dit boek heeft een eenvoudige en effectieve methode om te leren lezen in het Arabisch en de taal te spreken. (Niet verkrijgbaar in het Nederlands.)

Boeken zijn geweldig, maar ze kosten wel wat geld, vooral als je geen lid bent in je plaatselijke bibliotheek. Je kunt ook Arabisch gratis online leren.

Arabisch leren online neem een kijkje op Superprof

Pop quiz! Eens kijken of je oplet: hoe zeg je 'bibliotheek' in het Arabisch?

Leer Arabisch Online: de Beste Websites

Sinds de digitale revolutie is het internet een goudmijn geweest voor het vinden van hulpmiddelen voor het leren van talen.

Er zijn enkele goede websites voor het leren van talen. Op internet is alles mogelijk.

Vergroot je kracht: word gemotiveerd, serieus en zet al je talenten goed in. Je zult de tegenslagen van het leren van een nieuwe taal alleen onder ogen moeten zien, omdat er geen professor zal zijn om je te helpen of te begeleiden.

De evolutie van het internet heeft ervoor gezorgd dat Arabische taalcursussen interactiever zijn geworden. Studenten kunnen nu vanuit het comfort van hun huis deelnemen aan de les.

Ze kunnen hun professor advies geven, een beoordeling geven of commentaar geven op de kwaliteit van de les.

Het laatste handige aspect van een online cursus Arabisch is dat je de taal overal ter wereld kunt leren, zolang je maar een internetverbinding hebt.

Dus, hier zijn enkele websites die je kunnen helpen met je taalavontuur:

 • Babbel
 • Memrise
 • Duolingo
 • Speak
 • Al-Kunuz
 • Busuu
 • Livemocha
 • LingQ
 • Polyglot Club
 • Mylanguageexchange
 • Wolki

Al deze websites hebben iets gemeen: hun toewijding om de Arabische taal te onderwijzen en hun kennis over te brengen aan taalstudenten over de hele wereld, maar ook om basis inleidingen in het Arabisch te geven, en cursussen die zijn ontworpen om je te leren Arabisch te lezen en te schrijven, en zowel als vooruitgang in grammatica (zoals persoonlijke voornaamwoorden en bezittelijke voornaamwoorden) en mondelinge expressie te boeken.

Ze zijn voor zowel kinderen als volwassenen. Ze zijn recht door zee, interactief en laten studenten gratis leren, soms op een snelle manier en zonder tijdsbeperkingen.

Je kunt ook websites vinden vol bronnen die je kunt gebruiken om privé taallessen of lessen aan een talenschool aan te vullen.

Vind je het niet leuk om aan je computer vastgeplakt te zitten?

Waarom meld je je niet aan voor een les in een lokaal talencentrum?

Arabisch voor Beginners: Hier kun je Snelle Cursussen Volgen

We hebben al gewezen op de positieve kanten van het leren van deze eeuwenoude taal.

En toch is het Arabisch nooit de stralende ster van educatieve taalprogramma's.

Wanneer het Arabisch wordt onderwezen, is het meestal thuis bij een privéleraar, of in een privé taalinstituut, of zelfs bij sommige culturele organisaties.

Met regelmatige uitwisseling tussen de leraar en de student is thuisbegeleiding in het Arabisch misschien wel de meest effectieve manier om de Arabische taal te leren.

Je zult tal van mogelijkheden vinden om Arabische lessen in de stad te volgen.

In feite brengt Superprof studenten en docenten Arabische talen in contact met steden in heel Nederland: Rotterdam, Apeldoorn, Den Haag, Tilburg, Enschede om er maar een paar te noemen.

Arabische les Den Haag te nemen via Superprof.

Je zult een bijlesdocent moeten vinden met wie je goed opschiet, en de lessen zullen minder duur zijn dan in een instituut. Een bijlessessie van een uur is een intense en geconcentreerde dosis taalonderwijs: gedurende een uur praten de bijlesleraar en de student in het Arabisch met elkaar, werken aan uitspraak, woordenschat en Arabische grammatica. Het is een geweldige manier om snel vooruitgang te boeken.

Arabische les Rotterdam te vinden via Superprof.

Hier zijn enkele instituten waar je Arabische taalcursussen in Nederland kunt vinden:

 • Taleninstituut Regina Coeli in Vught
 • Taleninstituut CERAN LINGUA, Amsterdam
 • Babel in Utrecht

Wanneer mensen het leren van een nieuwe taal noemen, hoor je vaak: ‘Reizen is de sleutel’. Het is de sleutel! Stap in een vliegtuig en ga naar een Arabisch sprekend land zoals Jordanië of Egypte voor een echte meeslepende taaltraining.

Met de hulp van Superprof kan je Arabisch studeren.

Waar Arabische Les te Nemen

Vanuit een cultureel, economisch en pedagogisch oogpunt is het leren van de Arabische taal een zeer verrijkende activiteit.

Arabisch snel leren is iets dat iedereen wil doen. Maar om dit efficiënt te doen, moet je duidelijk zijn over je doelen, zodat je de juiste methode voor jezelf kunt kiezen.

Arabische les op Superprof, het eerste adres voor Arabische les.

Door een taalreis te maken, leer je het dialect van je bestemming. Het is daarom het beste om te beginnen met Klassiek Arabisch of Standaard Modern Arabisch.

Als het is om je islamitische opvoeding te verbeteren, moet je beginnen met het leren lezen van de Koran.

En, in dit alles, weet dat er vijf dialectische families in het Arabisch zijn: Arabische Golf, Arabisch Levant, Mesopotamische Arabisch, Noord-Afrikaans Arabisch en Egyptisch Arabisch!

Het is aan jou om te beslissen, en het zal afhangen van de plaats die je zou willen bezoeken om Arabisch in het buitenland te leren:

 • Het 3 Cs trainingscentrum: in Sfax, de tweede grootste stad van Tunesië
 • Iqraa Language Centre: een buitenlandse school met een grote reputatie in Dubaï, V.A.E
 • Arabisch Talencentrum, Leiden
 • Europees Cultureel Centrum voor Talen (ECCL): in Amman in Jordanië is deze school gespecialiseerd in het lesgeven aan buitenlandse studenten.
 • Ali Baba International Center: ook gevestigd in Amman, Jordanië
 • Arabeya Arabic Language Institute: in Cairo, Egypte
 • Ahlan Arabic Centre: ook in Cairo, Egypte
 • Het Cultureel Centrum voor Talen en Training (CCLT): in Rabat, Marokko
 • Marokkaans Centrum voor Arabische Studies (MCAS): ook in Rabat, Marokko
 • Istanbul Business Center (IBC): in Istanbul, Turkije

En, ten slotte, wil je misschien contact opnemen met ESL Taalreizen en kijken of er een internationale school is die de Arabische taal onderwijst. Je zou kunnen reizen naar Marokko, Egypte, Jordanië, of zelfs de Verenigde Arabische Emiraten!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

4,00 (3 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!