Engels leren spreken is niet altijd gemakkelijk vanwege de uitspraak. Er zijn zoveel verschillende accenten die als ‘correct’ worden beschouwd en de spelling lijkt geen relatie te hebben met hoe een woord wordt uitgesproken.

Spreken als een moedertaalspreker is niet onmogelijk. Het is echter niet hetzelfde als het leren van Engelse grammatica en vervoegingen.

Het verbeteren van je uitspraak zal ook je gesproken Engels verbeteren en je zult veel gemakkelijker te begrijpen zijn wanneer je met moedertaalsprekers spreekt. Leer hier over verschillende vormen van Engels spreken.

De beste leraren Engels beschikbaar
Cristina
4,9
4,9 (44 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Monique
4,9
4,9 (20 reviews)
Monique
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonathan
5
5 (26 reviews)
Jonathan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
4,9
4,9 (11 reviews)
Peter
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Seyyed abbas
5
5 (7 reviews)
Seyyed abbas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hannelore
4,4
4,4 (7 reviews)
Hannelore
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
5
5 (9 reviews)
Mick
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Debby
4,9
4,9 (10 reviews)
Debby
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (44 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Monique
4,9
4,9 (20 reviews)
Monique
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonathan
5
5 (26 reviews)
Jonathan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
4,9
4,9 (11 reviews)
Peter
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Seyyed abbas
5
5 (7 reviews)
Seyyed abbas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hannelore
4,4
4,4 (7 reviews)
Hannelore
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
5
5 (9 reviews)
Mick
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Debby
4,9
4,9 (10 reviews)
Debby
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

ESOL Studenten: Streef niet naar Perfectie

Tenzij je Engelssprekende ouders hebt, zul je waarschijnlijk nooit een perfect Engels accent krijgen. Maar maak je geen zorgen!

Engels heeft een aantal klanken die niet in veel andere talen voorkomen en de meeste mensen hebben de neiging om grammaticaregels te oefenen en werkwoorden te vervoegen in plaats van hun spreekvaardigheid te verbeteren en aan hun uitspraak te werken. Deze problemen komen alleen samen wanneer ze worden onderwezen door niet-moedertaalsprekers.

Zelfs als je Engels niet geweldig is, als je jezelf verstaanbaar kunt maken, zullen mensen je graag met je praten.

Elke leerling moet zich richten op het hebben van een goed accent (niet perfect) in zijn tweede taal. Je moet ook aandacht besteden aan woordvolgorde als je jezelf verstaanbaar wilt maken, omdat de Engelse zinsbouw heel streng kan zijn.

Scenes nadoen om de taal te leren
Herhaal je favoriete scenes om je accent te verbeteren ǀ Bron: Unsplash.com

Waarom zou je je Engelse Uitspraak Verbeteren?

Waarom zou je je concentreren op je uitspraak?

 • Om jezelf verstaanbaar te maken. Je leert een vreemde taal spreken om met andere mensen te communiceren. Engels, samen met Spaans en Chinees, is een van de meest gesproken talen ter wereld. Het helpt je om misverstanden te voorkomen en de mensen te frustreren met wie je praat. Als je moeilijk te begrijpen bent, krijg je de indruk dat je niet geïnteresseerd bent in het leren van de taal of geen moeite doet.
 • Pronk met je vermogen in het Engels. Het is allemaal goed en wel om een ​​expert te zijn als het gaat om grammatica en spelling, maar als je jezelf niet begrijpt, zal iedereen aan je vaardigheden twijfelen. Als je de uitspraak beheerst, klinkt het alsof je vloeiend Engels spreekt.
 • Om je Engels te verbeteren. Je hoeft niet te stoppen met werken aan je grammatica. Als je echter slechts tien minuten per dag besteedt aan het uitspreken van je Engelse woordenschat, zul je een verbetering zien.
 • Om je te integreren bij de lokale bevolking. Als je de taal volledig meester bent, kan je gemakkelijker contact leggen met de lokale bevolking en zullen ze je ook sneller omarmen en vertrouwen. Dit is zeker nodig voor iemand die naar het Verenigd Koninkrijk verhuist en misschien op zoek moet naar nieuwe vrienden of gezellig wil kunnen bijpraten met de mensen uit de buurt. Het is helemaal niet zo gezellig voor hen als je Engels spreekt met een sterk buitenlands accent, zo beschouwen ze je altijd als een buitenstaander.
 • Om je professionele carrière naar een internationaal niveau te tillen. Zie je de toekomst groots en zie je een internationale carrière zitten? Met een perfect Engels accent zit je helemaal goed, want de algemene voertaal van het internationale bedrijfsleven is natuurlijk Engels! Hierdoor kan je tijdens videogesprekken of zakenreizen niet alleen indruk maken op al je handelspartners, maar straal je ook een geletterdheid en zelfzekerheid uit. Iedereen weet dat dit twee eigenschappen zijn die iedere succesvolle professional moet hebben.

Onthoud om bijvoorbeeld:

 • Films in het Engels te bekijken. Gelukkig staan we altijd nauw in contact met Engelstalige cultuur, dankzij de talloze films, tv-series, boeken en muziek die ons dagelijks omringen. Het is dus niet zo moeilijk om er eentje uit te kiezen en te benutten als hulpmiddel om je uitspraak te verbeteren. Je kan zelfs specifiek media kiezen die aansluit bij dat ene accent dat je absoluut wil leren!
 • De kleine ongeschreven regeltjes te noteren en altijd in het achterhoofd te houden tot je ze uiteindelijk onbewust hanteert. Verder in deze blog kan je lezen wat deze kleine, vaste regeltjes in de uitspraak van het Brits Engels zijn.
 • Engelse woorden en hun uitspraak te onthouden. Je doet dit door eerst en vooral goed te luisteren, en daarna oefening en herhaling. Meer hierover later.
 • Je niveau steeds te blijven evalueren. Wees kritisch voor jezelf. Neem jezelf op en analyseer je uitspraak. Laat de opnames ook horen aan vrienden of mensen die het accent als moedertaal hebben. Zij horen vaak veel meer dan jij zelf en zullen je steeds de juiste opmerkingen geven.
 • De klemtoon in de woorden en de zinnen op de juiste plaats te leggen. Wil je niet als een alien klinken, dan moet je ook bestuderen hoe de taal 'gezongen' wordt. Intonatie of klemtoon is een zwaar onderschat onderdeel van een taal. Probeer maar eens de klemtoon in bepaalde woorden of zinnen te verleggen, het wordt soms volledig onverstaanbaar of het kan zelfs de betekenis ervan helemaal wijzigen!
 • Op deze manier verbeter je jezelf voortdurend en ben je goed op weg om de taal als een echte local te spreken!

Zoek hier naar een cursus Engels in Amsterdam.

De belangrijkste punten als het gaat om het verbeteren van je accent.

Als je misverstanden wilt voorkomen en tweetalig wilt worden, moet je aandacht besteden aan je uitspraak. Hier zijn een paar tips over het leren van Engelse uitspraak die je moet overwegen als je Engels spreekt in of buiten ESOL cursussen.

 • De ‘h’ in het Engels moet worden aangeblazen. Er is een belangrijk verschil tussen ‘hate’ (haten) en ‘ate' (aten) in het Engels. Zorg ervoor dat je oefent met het uitspreken van de letter ‘h’ voor een spiegel. Als je spiegel beslaat, zeg je het goed.
 • ‘The’. Vergeet niet dat dit niet hetzelfde is als een ‘s’ of een ‘z’. Je moet je tong tussen je tanden plaatsen en proberen een ‘z’ uit te spreken terwijl je je tong terugtrekt.
 • De letter ‘r’. Zorg ervoor dat je hem nooit laat rollen! In de Britse accenten komt deze namelijk helemaal niet voor (behalve dan bijvoorbeeld voor het Schotse accent). Na een klinker spreek je de 'r' niet uit, maar maak je er een 'uh'-geluid van. Een woord als 'here' wordt dan bijvoorbeeld als 'hee-uh' uitgesproken. Bij woorden met een dubbele 'r' is de letter natuurlijk wel duidelijk hoorbaar. Het woord 'mirror' kan je uitspreken als 'mih-ra'.
  Sommige woorden die op een 'w' eindigen worden door Britten soms uitgesproken met een 'r' geluid. Een zin als 'I saw it' wordt dan uitgesproken als 'I sawr it'.
 • De letter 'u'. Vermijd voor de Britse uitspraak de 'oo' klank die in de Verenigde Staten wordt gebruikt. In het Britse accent gebruiken een 'ew' of 'you'-klank. 'Duty' wordt dus uitgesproken als 'dewty'.
 • Zware medeklinkers worden sterk benadrukt. In het Britse accent wordt de 't' sterk benadrukt. Het Amerikaans Engels gebruikt voor deze letter echter een doffe 'd'-klank. 'Duty' wordt in het Amerikaans dus als 'doody' uitgesproken, terwijl in het Britse accent de 't' wel echt als een 't' wordt uitgesproken. Dit geldt ook voor andere sterke medeklinkers.
 • De letter 't'. In tegenstelling tot het gebruik van de 't' als zware medeklinker, is hij in sommige gevallen compleet onhoorbaar. Soms is het dus beter om de 't' helemaal niet uit te spreken. Een voorbeeld hiervan is het woord 'battle', dat wordt in het Brits Engels uitgesproken als 'ba-ill'. Dit wordt ook wel de 'glottal stop' genoemd. In het Amerikaans Engels komt deze ook voor, maar in veel mindere mate.
Het Engels kent veel verschillende accenten
Een paar tips voor het spreken met een Brits accent ǀ Bron: Superprof.fr

Engels begrijpen

Je uitspraak hoeft niet perfect te zijn. Vergeet niet dat het je doel is om het zo goed mogelijk te spreken, zodat mensen je begrijpen.

Als je net begint, besteed er dan niet al je tijd aan. Het enige wat je hoeft te doen, is elke dag een beetje oefenen en werken aan de andere aspecten van de taal, zoals grammatica, woordenschat en luisteren.

Richt je niet op het proberen af ​​te raken van je accent. Richt je aandacht op het verbeteren van je uitspraak, zodat moedertaalsprekers je gemakkelijk kunnen begrijpen. Communicatie is je belangrijkste doel!

Je accent zal niet voorkomen dat mensen je begrijpen. Het uitspreken van alles zoals je zou doen in je eigen taal. Onthoud dat Engels zijn eigen taal is met zijn eigen regels voor uitspraak!

Zorg ervoor dat je de moeite neemt om meer als een moedertaalspreker te klinken.

Engelse les online - klik hier!

De beste leraren Engels beschikbaar
Cristina
4,9
4,9 (44 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Monique
4,9
4,9 (20 reviews)
Monique
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonathan
5
5 (26 reviews)
Jonathan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
4,9
4,9 (11 reviews)
Peter
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Seyyed abbas
5
5 (7 reviews)
Seyyed abbas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hannelore
4,4
4,4 (7 reviews)
Hannelore
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
5
5 (9 reviews)
Mick
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Debby
4,9
4,9 (10 reviews)
Debby
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (44 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Monique
4,9
4,9 (20 reviews)
Monique
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonathan
5
5 (26 reviews)
Jonathan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
4,9
4,9 (11 reviews)
Peter
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Seyyed abbas
5
5 (7 reviews)
Seyyed abbas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hannelore
4,4
4,4 (7 reviews)
Hannelore
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
5
5 (9 reviews)
Mick
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Debby
4,9
4,9 (10 reviews)
Debby
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Verbeter je Engelse Accent

Als je woorden in het Engels wilt uitspreken, moet je op de hoogte zijn van de klanken die niet in jouw taal voorkomen en moet je er vooral op letten dat je ze goed uitspreekt.

Zelfs als spreken niet jouw focus is, moet je er toch op letten.

Hoe doe je het?

Je moet Engelse fonetiek leren.

Oefenen

Je moet je oren trainen om de klanken te onderscheiden die niet in jouw taal voorkomen en ze dan proberen te herhalen. In het begin zul je deze klanken moeten afstemmen met die het dichtst in jouw taal voorkomen. Als je echter een bepaald niveau bereikt, wordt er van je verwacht dat je een aantal unieke klanken in het Engels kunt kopiëren.

Het is ook goed om ​​nieuwe woorden te herhalen, zodat je je kunt concentreren op hun uitspraak.

Er zijn ook websites, boeken, cd's en dvd's die je kunt gebruiken om je uitspraak te verbeteren.

Hieronder enkele goede tips die je bij het oefenen zeker moet onthouden:

 • Probeer niet meer dan één accent te leren. Zoals je weet klinkt een accent uit London helemaal anders dan een accent uit Liverpool. Het algemene klassieke Engels wordt 'Queens's English' genoemd. Kies je favoriete accent en concentreer je daarop. Je zou de accenten anders helemaal door elkaar halen.
 • Wees creatief en experimenteer. Een beetje lol kan nooit kwaad, je zal het ook minder snel beu worden. Experimenteren met bepaalde alternatieve leertechnieken houdt het plezier erin!
 • Probeer niet alleen de standaardtaal te leren, maar probeer ook 'slang' op te pikken. Deze woorden geven je een geweldig inzicht in de Britse cultuur en wanneer je deze woorden gebruikt, klink je meer en meer als een lokale inwoner van het land.
 • Je leert het best door te luisteren, te luisteren en nog eens te luisteren. Onthoud dat je je moedertaal helemaal vanaf nul hebt geleerd enkel en alleen door te luisteren en de woorden na te zeggen!

Neem Engelse bijlessen

Bijles Engels te nemen via Superprof.

Een Engelse bijlesdocent kan je helpen om aan je uitspraak te werken door je feedback te geven en tips te geven voor verbetering.

Online lessen Engelse uitspraak
Je kunt ook Engelse bijlessen online volgen ǀ Bron: Unsplash.com

Je kunt niet alleen in het Engels chatten, maar je docent kan ook de uitspraak analyseren.

Je uitspraak zal beginnen te verbeteren door gewoon tijd door te brengen met een moedertaalspreker, aangezien je de neiging hebt om de manier te imiteren waarop andere mensen spreken, vooral wanneer je een taal leert.

Vind hier een cursus Engels in Rotterdam.

Klemtoon

Engels kan moeilijk zijn om te spreken als je eigen taal niet zozeer op klemtoon is gericht.

Als je woorden of zinnen niet op de juiste plaats beklemtoont, loop je het risico de betekenis te veranderen.

Als het gaat om de klemtoon in het Engels, resulteert het verbeteren van je uitspraak er normaal gesproken in als je je klemtoon verbetert.

Luister naar de taal alsof je naar muziek luistert. Beluister aandachtig de intonatie en probeer te zoeken waar de klemtoon precies ligt. Let er ook op of de zinnen met een stijgende, dalende of vlakke intonatie worden uitgesproken.

Engels leren groep 7 bij Superprof.

Wanneer je in een woordenboek kijkt, kunt je controleren waar de nadruk op een woord ligt en hoe je het moet uitspreken.

Een beklemtoonde lettergreep is meestal langer, sterker of hoger dan een niet-beklemtoonde lettergreep. Dit is een lettergreep die je duidelijker zult horen.

Als gevolg hiervan zijn andere lettergrepen, en meestal klinkers, teruggebracht. Dit betekent dat Engelssprekenden soms klinken alsof ze niet articuleren.

Gouden Regels voor een Goed Engels Accent

Eerst en vooral moet je jezelf blootstellen aan zoveel mogelijk Engels: boeken, films, muziek, video's. Dompel jezelf onder in de Engelse media.

Je oren zullen wennen aan de klank van de taal en je zult ook nieuwe uitdrukkingen leren en de verschillende klanken gaan onderscheiden.

Haal het meeste uit elke gelegenheid die je krijgt om Engels te horen. Download podcasts of luister naar de radio als je naar je werk gaat, kijk naar de tv als je thuiskomt en films in het weekend.

Besteed elke dag minstens tien tot vijftien minuten aan het luisteren naar Engels. Stukje bij beetje zul je verbeteren dankzij de blootstelling.

Concentreer je op de uitspraak van de klanken die niet in jouw taal voorkomen. In feite zijn er meestal een aantal, omdat Engels veel verschillende klanktonen heeft.

Concentreer je op de woorden die je moeilijk kunt uitspreken. Noteer ze in een klein boekje onder 'woorden om te oefenen'.

Heb je Britten in je vriendengroep? Vraag ze dan om enkele zinnen uit te spreken en luister aandachtig naar de manier hoe deze worden uitgesproken.

In het algemeen moet je je sterk omringen met de Britse cultuur als je de uitspraak wil adopteren. Dit is sowieso de beste manier om snel en op een natuurlijk wijze een Brits accent op te doen. Ga op reis naar het Verenigd Koninkrijk, bekijk de BBC als je tv wil kijken, kijk naar films met Britse acteurs of luister naar Britse muziek.

Zoals we al eerder zeiden: zorg ervoor dat je regelmatig oefent. Vijftien minuten per dag. Dit is dé beste manier om je accent te verbeteren. Vergeet niet dat er geen gouden tijdperk bestaat om Engels online te leren. Korte sessies stellen je in staat om je te concentreren en effectief te werken.

Luister naar de verschillende soorten Engels. Richt je bijvoorbeeld op het luisteren naar het verschil tussen Amerikaans en Brits Engels en oefen het herhalen van een paar woorden of zinsdelen.

Als je van films houdt, onthoud dan je favoriete scènes in het Engels. Als je van muziek houdt, leer dan de tekst en zing mee met je favoriete liedjes.

Meezingen met je favoriete liedjes
Zing mee met je favoriete Engelse songs ǀ Bron: Unsplash.com

Hoewel dit in het begin misschien moeilijk lijkt, zal het gemakkelijker worden als je blijft oefenen. Je kunt ook Engels oefenen als je op vakantie bent.

Zorg er tenslotte voor dat je hardop leest wanneer je artikelen, boeken, blogs of romans leest. Wen aan het lezen en spreken van Engels. Als je hardop leest, zorg dan dat je je op je uitspraak concentreert en let op de klanken die je heel moeilijk vindt. Verlies de hoop niet als het moeilijk wordt. Er zijn veel goede redenen om Engels te leren met ESOL-cursussen.

Als je je accent wilt verbeteren, volg dan dit advies:

Luister naar jezelf

 • Vertraag je tempo
 • Leef je in
 • Kijk naar jezelf
 • Kopieer de experts
 • Oefen alleen Engels
 • Oefen met een vriend
 • Let op klemtoon en intonatie
 • Zing een liedje

Vergeet dat er geen één oplossing is, hoewel regelmatig oefenen een van de beste manieren is om veel vooruitgang te boeken.

Als je wilt zien hoe je het doet, kun je overwegen om jezelf op te nemen met een camera. Gebruik de camera om te controleren hoe je spreekt, niet alleen hoe je klinkt.

Je hebt hiervoor ook geen speciaal programma nodig. De meeste computers (vooral laptops) worden geleverd met een webcam en software om jezelf op te nemen.

Je smartphone kan ook video opnemen met de camera aan de voorzijde.

Ik denk dat de beste manier om je accent te verbeteren, is herhalen na de moedertaalsprekers van het Engels. Ik raad een techniek aan met de naam 'shadowing'.

Kopieer wat je hoort. Zoek deze techniek op op YouTube.

Je kunt dit ook doen terwijl je tv of het nieuws kijkt. Bekijk ook woordenboeken voor Engels jargon ...

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!