Hoeveel kost een gitaar? Waar kun je er eentje verkrijgen? Of je nu blues, rock, pop, flamenco, of verschillende soorten jazz wilt spelen, eerst zul je toch een gitaar moeten kopen.

Soms is het lastig om te weten hoeveel je voor dit instrument uit moet geven, temeer als daarbij ook muzieklessen wilt gaan nemen.

Er zijn wat de prijs betreft veel factoren die je in ogenschouw moet houden: hoe de gitaar wordt gebouwd, wie het gebouwd heeft, en ook de specifieke kenmerken van de gitaar.

Advies van een professional, een muziekleraar of een andere deskundige zal van veel hulp zijn in het bepalen van je keuze. We willen je ondertussen een idee geven van welke keuzemogelijkheden je hebt.

De beste leraren Gitaar beschikbaar
Hernan
5
5 (17 reviews)
Hernan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (8 reviews)
Claudio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (15 reviews)
Alexandre
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (6 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mischa
5
5 (5 reviews)
Mischa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ernest
4,8
4,8 (5 reviews)
Ernest
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hernan
5
5 (17 reviews)
Hernan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (8 reviews)
Claudio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (15 reviews)
Alexandre
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (6 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mischa
5
5 (5 reviews)
Mischa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ernest
4,8
4,8 (5 reviews)
Ernest
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Hoeveel Kost een Klassieke Gitaar?

Aandacht krijgen van mensen is heel leuk, maar met een gitaar zal het vast nog beter gaan. Als je je vriendin wilt imponeren met een schitterende Stratocaster die het goed zou doen in de grootste rock bands zal dat vast lukken!

Of met een ander merk zoals Fender, Ibanez, Gibson, Dreadnought, Gibson, Les Paul…

Als je start met gitaarles raden de muziekleraren vaak aan om met een klassieke gitaar te beginnen. Maak je daarover geen zorgen. Het zal je eventuele overstap naar iets anders zoals een elektrische of een folk gitaar niet in de weg zitten. De klassieke gitaar zal je van de nodige kennis voorzien om ook deze andere instrumenten te spelen.

Vanwege de vorm van de hals is een klassieke gitaar makkelijker te bespelen. Je kunt er prima op leren om je linkerhand en je vingers te plaatsen. Daarnaast maken de nylon snaren het gemakkelijker voor een beginner om te tokkelen dan de stalen snaren van een elektrische gitaar.

man speelt akoestische gitaar
De hals van een klassieke gitaar is heel geschikt voor beginners. | bron: Vidar Nordli-Mathisen op Unsplash

Hoe Kies Je een Klassieke Gitaar?

Klassieke gitaren kunnen tussen 40 en 1200 euro kosten. Hoe maak je dan een goede keus?

Denk eraan dat gitaren van 40 euro meer kinderspeelgoed zijn dan echte gitaren die een hele poos meegaan. Als je in je eerste gitaar wilt investeren is het verstandig om je te richten op prijzen van rond de 100 euro. In deze prijsklasse zul je gemakkelijk een plezierige gitaar kunnen vinden zonder blut te raken.

Hoeveel Kost een Elektrische Gitaar?

Wil je nadat je een paar maand of een paar jaren op een klassieke gitaar hebt gespeeld overschakelen naar de elektrische gitaar? Hoeveel zou je daarvoor dan kwijt zijn?

Er zijn net als bij de klassieke gitaar verschillende prijsklassen voor de elektrische gitaar. Dat is het geval of je het nu online koopt of in de muziekwinkel.

Elektrische gitaren van goede kwaliteit kosten rond de 110 euro. Daarvoor zul je natuurlijk niet eentje kunnen kopen zoals waar Jimi Hendrix op speelde, maar toch wel een hele geschikte. En als je vorderingen maakt en je budget het toelaat kun je deze weer verkopen en een stapje hogerop gaan.

Denk er wel aan dat een elektrische gitaar een gitaarversterker (ook wel 'amp' genoemd) nodig heeft.

We moeten inderdaad niet vergeten dat er verschillende accessoires nodig zijn om op een elektrische gitaar te spelen. Zo'n gitaar kopen zonder versterker is zinloos omdat je vrijwel niets zou kunnen horen.

Ibanez gitaarversterker
Bij de elektrische gitaar hoort vanzelfsprekend een versterker | bron: William Iven op Unsplash

Er zijn muziekzaken die een gitaar en de versterker samen als pakket verkopen.

Je kunt voor rond de 130 euro een prima pakket vinden. Dat zal voor een beginnende gitarist heel goed werken. Vaak zit er een gitaarkoffer en een draagband bij, en deze zijn ook heel nuttig.

Maar als je een wat duurdere gitaar hebt gekocht en je op het podium wilt spelen is het verstandig om rond te kijken naar een wat duurdere versterker, bijvoorbeeld van het Marshall merk.

Gitaar Leren Spelen: Hoeveel Kost een Folk Gitaar?

Is de elektrische gitaar niet helemaal jouw stiel? Dan kun je een goede compromis vinden tussen de klassieke gitaar en de elektrische gitaar door een akoestische - elektrische gitaar te kopen!

Dat is een akoestische gitaar die voorzien is van opnemers om het geluid te versterken. Het geluid ervan zal dichter tegen dat van een klassieke gitaar aanliggen omdat het deel uitmaakt van de familie van de akoestische gitaren. De hele klankkast van de gitaar is de plaats waar de geluid resonanties optreden.

Maar waarvoor kun je een akoestische gitaar gebruiken? Dit soort gitaar is ideaal om allerlei soorten muziekstijlen op te spelen. Je kunt er meer mee doen dan op een klassieke gitaar, die meer voor jazz of voor zigeunermuziek geschikt is.

Met een akoestische gitaar kun je bijvoorbeeld rock, lichte Franse muziek of de blues spelen. Er zijn genoeg muziekstijlen om vrijwel iedereen een plezier te doen. Maar hoeveel kost zo'n gitaar dan? Je kunt gemakkelijk een goede vinden voor prijzen van rond de 100 euro.

Een akoestische gitaar is echter een belangrijke investering en je wilt hem misschien wel je hele leven houden. Daarom is het waarschijnlijk beter om als je budget het toelaat naar bedragen tussen 160 en 500 euro te kijken. Deze gitaren zijn van een prima kwaliteit en ze zullen lang meegaan.

Wat de accessoires betreft kun je zelf beslissen of je wel of niet een versterker wilt kopen. Bedenk wel dat het niet perse nodig is als je niet van plan bent op het podium te spelen.

man speelt folk gitaar
Op een folk gitaar kun je allerlei soorten muziek spelen. | bron: James Balensiefen op Unsplash

Overweeg wel of je een gitaarkoffer, een standaard, een barré greep en wat plectrums erbij wilt kopen. Een stemvork, afstemapparaat en een metronoom hoef je tegenwoordig niet meer zo nodig te kopen omdat al deze functies ook door apps op je smartphone kunnen worden uitgevoerd.

Hoe Vind je een Goedkope Gitaar?

Heb je eenvoudig te weinig in kas voor je droomgitaar? Je zult dan een wat minder dure gitaar moeten zoeken die echter niet in kwaliteit inboet. Deze afweging zal voornamelijk te maken hebben met de afwerking van de gitaar. Hoe fraaier de afwerking, des te duurder de gitaar zal zijn.

Ga bijvoorbeeld als je knijp zit met je geld niet kijken bij een gitaarbouwer. Zij werken met veel geduld en nauwgezetheid aan hun producten, en de prijs is er dan ook naar.

Andere zaken die de prijs van een gitaar kunnen beïnvloeden zijn de houtkeuzes (spar, eik, ahorn, rozenhout, mahonie, ebbenhout enzovoort). Sommige houtsoorten jagen de prijs hoger op dan anderen. Ook de vernis en het mechaniek kunnen van invloed zijn op de prijs.

Je kunt een minder dure gitaar bemachtigen door af te zien van hoog geprijsde snufjes. Let ook op de aanbiedingen van de muziekzaken. Sommige verkopers kunnen wat van de prijs afdoen, ook al is het geen uitverkoop. Vraag in de winkel of er ruimte is om te onderhandelen.

Een andere manier om wat geld in je zak te houden is te zoeken naar een tweedehandse gitaar. Dat kan online, op een vlooienmarkt of ook wel in de muziekwinkel. Vaak kun je een goede gebruikte gitaar vinden die maar de helft kost van een nieuwe.

En Hoeveel Ben Je Kwijt aan Gitaarsnaren?

Als je eenmaal een gitaar bezit zul je er ook goed voor moeten zorgen. Ook de snaren hebben aandacht nodig. Wacht niet tot een snaar breekt voordat je het vervangt. Snaren kunnen in de loop van de tijd beschadigd worden. Dit kan van invloed zijn op de klank van je gitaar.

Daarom wordt het aanbevolen om regelmatig het hele snaren set te vervangen, niet alleen een enkele snaar. Dit kan ook de klank van je gitaar fors beïnvloeden …

Het is aan jou om te bepalen hoe vaak je de snaren vervangt. Sommige musici doen dat voor elk concert. Anderen voeren de wijziging elke zes maanden uit. Het hangt echt af van je persoonlijke voorkeur en van hoeveel zorg je aan je gitaar besteedt.

Er zijn wel enkele dingen die je kunt doen om de oxidatie van je snaren uit te stellen. Je kunt bijvoorbeeld je handen wassen alvorens te spelen, en ook kun je je snaren na ieder gebruik afvegen. Dat zal de levensduur verlengen maar voorkomt niet dat je ze toch uiteindelijk zult moeten vervangen.

Een setje snaren kost ongeveer 10 euro, zowel in de muziekwinkel als online. De prijs van snaren kan variëren met het materiaal (staal, nylon of ander) maar ook door de behandeling die de snaren hebben ondergaan. Sommige snaren zijn minder roestgevoelig dan andere.

Als je nog nooit je snaren hebt vervangen, vraag dan je gitaarleraar om je te helpen of kijk online naar een uitleg. Al snel zul je het zelf kunnen (gitaarles Amsterdam).

Gitaarles Nemen Met een Budget: een Tweedehands Gitaar Kopen

close-up van klankgat van oude akoestische gitaar
We raden sterk af om een instrument ongezien te kopen | bron: Tony Glenn op Pixabay

De wetenschap heeft duidelijk aangetoond dat muziek spelen heel gunstig is voor onze gezondheid. Helaas betekent dit nog niet dat de ziektekostenverzekeringen de aanschaf van een muziekinstrument dekken! Je zult daarom rond moeten kijken hoe je voor een zacht prijsje de gitaar van je dromen kunt vinden.

Genoegen nemen met een gebruikte gitaar zal flink helpen om de aanschafprijs te verlagen, soms wel met de helft. Als je een smalle beurs hebt moet je dit zeker in ogenschouw houden.

Er zijn meerdere mogelijkheden om daarvoor te gaan zoeken. Je kunt bijvoorbeeld naar vlooienmarkten gaan en daar rechtstreeks met de verkoper onderhandelen. De gitaar is dan ter plekke ook uit te proberen, wat heel belangrijk is als het gaat om het kopen van een muziekinstrument.

Neem ook eens een kijkje in pandjeshuizen. Ze hebben vaak een afdeling gewijd aan muziekinstrumenten. En je zult er zeker een rijtje gitaren vinden. Vraag de verkoper om advies. Daarnaast kun zoeken op een steeds vaker gebruikte plek: marktplaats.nl. Er zijn daar genoeg gitaren te vinden.

Hoe zorg je dat je niet wordt opgelicht? Kijk dan vooraf hoeveel de nieuwprijs van zo'n gitaar is om er zeker van te zijn dat de gebruikte gitaar werkelijk goedkoper is. Vraag de verkoper dan of je het kunt bezichtigen. Maak daarvoor een afspraak om de verkoper thuis of op een openbare plaats te ontmoeten.

Dingen die je dan moet controleren zijn:

  • de conditie van het mechaniek
  • de aanwezigheid van barsten of deuken
  • de staat van de brug en hals
  • de staat van de klankkast

Neem voordat je de koop sluit er ruim de tijd voor en vraag iemand mee die goed bekend is met gitaren.

Overweeg om wat lessen te nemen om op gang te komen. Als je op Superprof zoekt kun je in heel Nederland gitaarleraren vinden (gitaarles Eindhoven, bijvoorbeeld)!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Klaas

Techneut met een onderwijsachtergrond. Graag en vaak op zoek naar manieren om zowel jongeren als ouderen in staat te stellen om beter te leren. Vertaler en schrijver voor Superprof sinds het begin!