Jimi Hendrix, Eric Clapton, Jimmy Page, Keith Richards… Heel veel sterren hebben het gitaar spelen tot een kunstvorm gemaakt, sommigen zouden zelfs zeggen tot een religie!

Als gevolg hiervan hebben veel jonge muzikanten belangstelling om te leren hoe gitaar te kunnen spelen. Ze willen misschien ook wat aandacht krijgen of ze hebben een werkelijke passie voor dit muziekinstrument. Is dat ook bij jou het geval?

Voordat je begint met te spelen en muziektheorie gaat leren moet je beginnen met een gitaar te kopen. Welke soort gitaar wordt het, een akoestische of een elektrische? Fender, Gibson of toch maar liever Cordoba? Dreadnought, Sunburst of misschien een banjo? Het is niet zo gemakkelijk om te weten welke gitaar je uit moet zoeken...

Meestal als er begonnen wordt met gitaar te leren spelen wordt een klassieke gitaar gekozen. Maar je bent wellicht net als iedere beginnende musicus niet zeker waar je een gitaar moet kopen en hoe je binnen je budget kunt blijven.

Maak je geen zorgen! Er zijn allerlei mogelijkheden om een droomgitaar uit te zoeken zonder je bankrekening een deuk te bezorgen.

De beste leraren Gitaar beschikbaar
Hernan
5
5 (17 reviews)
Hernan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (15 reviews)
Alexandre
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (7 reviews)
Claudio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (6 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mischa
5
5 (5 reviews)
Mischa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ernest
4,8
4,8 (5 reviews)
Ernest
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hernan
5
5 (17 reviews)
Hernan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (15 reviews)
Alexandre
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (7 reviews)
Claudio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (6 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mischa
5
5 (5 reviews)
Mischa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ernest
4,8
4,8 (5 reviews)
Ernest
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De Gemiddelde Prijs Voor een Klassieke Gitaar

Tegenwoordig zal je eerste neiging zijn om op het internet te gaan zoeken hoeveel een klassieke gitaar zou moeten kosten. En dat is een grote fout! Je kunt op het internet van alles vinden, maar dat maakt het 'speelveld' veel te groot om een goed beeld te krijgen.

Om te voorkomen dat je uren doorbrengt op het internet kunnen we alvast verklappen dat als je "klassieke gitaar" op Google intoetst je zult ontdekken dat de goedkoopste gitaar rond de 30 euro kost. De prijs kan tot 4000 euro oplopen.

Maar wees gerust. Je kunt allerlei prima klassieke gitaren vinden voor rond de 100 euro. Laat je niet misleiden door goedkope gitaren, vooral op het internet. Je krijgt dan niet de kans om de gitaar uit te proberen alvorens het te kopen.

vrouw speelt op akoestische gitaar in de buitenlucht
Het is erg aan te bevelen om een gitaar uit te proberen alvorens hem te kopen| bron: Mariana Vusiatytska op Unsplash

Denk eraan dat het verstandig is om niet zomaar een gitaar te kopen tenzij je heel zeker weet welk model je wilt hebben en ook hoe het klinkt. Een aankoop is vaak niet wat je ervan had verwacht en uitproberen is erg aan te raden.

Je kunt dit voorkomen door naar een muziekzaak te gaan. Ze zijn in alle grotere steden te vinden en het personeel is vaak ook enthousiast wat muziek en muziekinstrumenten betreft. Je kunt ze om advies vragen over je eerste gitaar aankoop. Daarnaast zal de verkoper je verschillende keuzes kunnen aanbieden die binnen je budget passen.

Bovendien zijn de prijzen in de winkels niet zoveel anders dan op het internet. Je zult beginners gitaren kunnen vinden voor prijzen tussen de 70 en 120 euro naast gitaren die 400 euro of meer kosten.

En voor degenen met een smalle beurs is er altijd de mogelijkheid om een gebruikte gitaar te kopen. Op sites zoals marktplaats.nl kun je gemakkelijk akoestische gitaren vinden voor minder geld. Over het algemeen kun je voor ongeveer 40 tot 50 euro terecht.

Schenk veel aandacht aan de kwaliteit en de conditie van de gitaar. Als je niet weet waarnaar te kijken zou je een deskundige vriend kunnen vragen om mee te gaan en zijn of haar mening te geven. Dit zal je helpen om een goede keus te maken.

Als je van plan bent om wat meer uit te geven voor de aanschaf van een akoestische gitaar is het verstandig om een gitaarbouwer te bezoeken. Ze maken gitaren met veel zorg en kunnen zelfs één voor je bouwen die met een persoonlijk tintje op maat gemaakte is. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan!

Waarom een Akoestische Gitaar Kopen?

Er zijn allerlei redenen om een akoestische gitaar te kopen. Er zijn allerlei voordelen aan verbonden, of het nu gebruikt gaat worden door een beginneling of op het podium.

Gitaarspel kan zelfs als therapie worden toegepast door mensen met trauma's.

Ben je een aanvanger? Dan is een akoestische gitaar een hele goede keus. Veel mensen zouden meteen wel een elektrische of een folk gitaar willen spelen, maar het is erg verstandig om te beginnen met een klassieke akoestische gitaar.

Er is op akoestische gitaren vaak meer ruimte tussen de snaren. Hierdoor kan een beginner eraan wennen om zijn of haar vingers juist te plaatsen om te tokkelen. Daarnaast zijn de frets goed aangegeven. Je kunt zo op een gemakkelijke manier leren om je vingers tijdens het gitaarspelen te plaatsen.

Als je als eerste op een akoestische gitaar leert spelen zul je gewend raken aan de klanken van het instrument zonder toegevoegde effecten. Daarnaast is deze soort gitaar goedkoper en niet moeilijk te vinden. Je hoeft geen versterker te kopen zoals bij elektrische en akoestisch - elektrische gitaren het geval is.

Man met akoestische gitaar in het veld
Omdat je geen gitaarversterker nodig hebt kun je buiten op een akoestische gitaar heel wat gemakkelijker spelen. | bron: Ben White op Unsplash

En wat dan met de profs en ervaren spelers die blijven spelen op een akoestische gitaar? Ze laten zien dat het gebruik van zo'n gitaar niet altijd betekent dat je een beginneling bent. Veel professionele muzikanten gebruiken dagelijks een akoestische gitaar.

Dit is vooral het geval voor musici die flamenco of een veelheid van andere stijlen spelen. Ze voegen dan hoogstens op het klankbord dicht bij de brug een microfoon toe om versterking mogelijk te maken.

Vergeet ook niet dat een akoestische gitaar een zeer plezierige reisgenoot is. Het is een van de lichtste gitaren en wordt voor onderweg erg gewaardeerd. Er zijn ook kleine gitaren die veel lijken op een ukelele maar met de karakteristieken van een akoestische gitaar.

Prijzen zijn Afhankelijk van het Gebruik

Ben je onlangs de gitaarwereld binnengestapt en heb je besloten om je eerste instrument te kopen?

Zou je snel willen leren hoe je allerlei muziekstijlen kunt spelen: gypsy jazz, fingerpicking, arpeggio, akkoorden en nog veel meer?

Een van de dingen die de prijs van een gitaar kunnen bepalen is of het bestemd is voor rechtshandig of linkshandig gebruik. Linkshandige gitaren komen veel minder voor en zijn daarom duurder.

Je gitaarleraar, of je nu thuis of op een muziekschool les krijgt (gitaarles Eindhoven), kan je advies geven welke gitaar in jouw geval het beste is. Het is belangrijk om goed te kijken naar de grootte van de gitaar, en ook naar de vorm van de nek. Let er ook op van welke fabrikant het komt en wat het gebruikte houtsoort is (ceder, ahorn, mahonie, spar).

Hier is om alvast een idee te krijgen een lijst van de meest bekende gitaren voor beginners:

  • Yamaha C40 – 135 euro. Deze gitaar is de meest voorkomende klassieke gitaar. Het is ook een van de goedkoopste uit het Yamaha assortiment, maar welbekend om de goede klank kwaliteit.
  • Stagg C546 – 100 euro. Deze gitaar is ideaal voor mensen met een smalle beurs die willen beginnen met klassieke gitaar spelen.
  • Admira Malaga – 125 euro. Afkomstig uit Spanje. De afwerking is zeer goed. Het is een prima gitaar voor beginners die graag snel vorderingen willen maken.

Als je eenmaal wat muziek ervaring hebt en vooral in het spelen van de gitaar kun je desgewenst zonder problemen naar bijvoorbeeld een folk gitaar overstappen. Maar als je geliefde muzieksoort klassiek is en je van verscheidenheid houdt hoef je je niet te generen als je het houdt bij een klassieke gitaar. Sommige musici hebben een schitterende carrière opgebouwd dankzij zo'n gitaar.

Van sommige gitaren kun je in een hele goede gemoedsstemming komen!

flamenco danseres
Sommige gitaren lenen zich erg goed om er flamenco muziek op te spelen | bron: Wikimedia Commons

Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de Alhambra gitaren. Ze zijn welbekend om hun flamenco speelkwaliteit. Hier zijn een paar modellen die je kunnen helpen bij het nemen van een beslissing.:

  • Alhambra 3F Flamenco Guitar – 500 euro. Gemaakt van robuust cederhout. Het is vooral gemaakt om Flamenco muziek met een grote dynamiek te kunnen spelen.
  • Alhambra 1C Classical Guitar – 400 euro. Deze gitaar heeft een mahonie nek en een sapelli klankkast, een prachtkeuze voor een beginner die het gitaarspelen serieus neemt.

Nog iets dat je op het pad naar een musicus te worden zou kunnen meemaken is het spelen op een podium. En of je nu met een groep of wel alleen speelt, je wilt wel graag gehoord worden door de toehoorders.

Klassieke gitaren hebben geen inwendige versterker nodig. Maar als je voor een groep mensen gaat spelen zou je beter een externe microfoon kunnen kopen die aan je klankbord vastgemaakt kan worden.

En vergeet ook niet de accessoires die bij een gitaar horen. Naast een eventuele versterker zijn er veel dingen die heel handig zijn zoals de barréklem, riem, extra snaren, digitale stemapparaat en een plectrum.

Ben je er niet zeker van wat je nodig hebt? Je gitaarleraar zal hulp kunnen bieden. Als er niemand in je buurt is zou je altijd nog online gitaarles kunnen proberen.

Een Gebruikte Gitaar Kopen

Hou je van het neuzen op een rommelmarkt? Dan ben je hier op de juiste plek wat je gitaar betreft!

Je zou in een tweedehands winkel heel goed een geschikte gitaar kunnen vinden. Of je zou op marktplaats kunnen kijken naar gebruikte gitaren. Gebruik zinvolle zoekwoorden en focusseer op mensen die in je omgeving wonen zodat je de verkoper kunt ontmoeten en de gitaar kunt uitproberen alvorens het te kopen. Dat zal voorkomen dat je een kat in de zak koopt.

Er zijn in muziekwinkels ook vaak gebruikte gitaren te koop. Deze instrumenten zijn nagekeken en gereviseerd door de zaak, en dat is een hele geruststelling!

Gitaar close up met tokkelende hand
Gebruikte gitaren worden in de winkel goed nagekeken alvorens te worden verkocht| bron: Michelle McEwen onp Unsplash

Maar wat zijn goede redenen om een gebruikte gitaar aan te schaffen? Het prijsverschil is natuurlijk heel fijn. Soms kun je een gitaar voor de helft van de nieuwprijs kopen. Je kunt tweedehands een gitaartype kopen die als nieuw onbereikbaar zou zijn.

Maar dat is niet alles. Een gebruikte gitaar speelt gemakkelijker aangezien iemand anders hem al heeft ingespeeld. Let wel op alle afzonderlijke onderdelen. Snaren kun je wisselen, maar een kromme nek is echt ongewenst! Kijk de gitaar ook heel goed na om er zeker van te zijn dat er geen barstjes of butsen te vinden zijn.

Een Nieuwe Gitaar Kopen

Je zou je in deze tijd van recyclen en ecologische en economische beweegredenen kunnen afvragen waarom je eigenlijk een nieuwe gitaar zou willen kopen.

Als je in een winkel op zoek gaat naar een gitaar zul je nuttig advies kunnen krijgen en de juiste gitaar wat je wensen en speelniveau betreft kunnen kopen. Dat soort advies kan wel eens moeilijk te krijgen zijn van een particuliere verkoper die wat graag van zijn gitaar af zou willen komen!

Gelukkig zijn de meeste verkopers op marktplaats wel eerlijk. Maar als je naar een winkel gaat kun je een heleboel onplezierige ervaringen uit de weg gaan. Een particuliere verkoper zou bovendien niet eens goed kunnen weten in welke staat zijn gitaar zich bevindt. Als je zelf nog niet zoveel afweet van gitaren is de mening van een deskundige van groot belang.

In het geval van een nieuwe gitaar kun je er zeker van zijn dat het niet beschadigd is en dat er geen verborgen bouwfouten aanwezig zijn. Je hebt ook een garantie waardoor je het instrument voor eventuele reparaties terug kunt brengen.

Maar Waar Moet Je dan Je Nieuwe Gitaar Kopen?

Je zult goed advies kunnen krijgen zowel bij een kleine winkel als bij een grote muziekketen zoals Gitaarwinkels Nederland.

Daarnaast zou je op internet kunnen zoeken, al zou je dat het beste kunnen doen nadat je precies weet welk gitaartype je wilt kopen.

Als je meer informatie wilt hebben over gitaar lessen in jouw omgeving kun je ook zoeken op Superprof (gitaarles Amsterdam)!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Klaas

Techneut met een onderwijsachtergrond. Graag en vaak op zoek naar manieren om zowel jongeren als ouderen in staat te stellen om beter te leren. Vertaler en schrijver voor Superprof sinds het begin!