Droom je ervan om een akoestische gitaar te kopen?

Geen animo voor een elektrische gitaar, basgitaar, ukelele, zigeunergitaar, elektrische basgitaar of mandoline ... persé gericht op akoestisch?

Ben je de laatste maanden of jaren aan de slag geweest met te leren gitaar te spelen en wil je nu nieuwe muzikale stijlen leren? Of wil je in een studio opnamen gaan maken? Dan is het nu de tijd om van start te gaan en een akoestische gitaar te kopen!

Ibanez, Stratocaster, Telecaster, Gibson Les Paul… Welk merk zou je kiezen?

De akoestische gitaar wordt vaak gezien als een tegenhanger voor de klassieke gitaar. Dit is echter een vergissing omdat alle gitaren die een klankkast gebruiken voor hun geluidsversterking akoestische gitaren worden genoemd.

Dit onderscheidt de akoestische gitaar van de elektrische gitaar, die opnemers gebruikt om de snaartrillingen op te vangen om deze naar versterker te kunnen sturen.

We noemen dus een folkgitaar een akoestische gitaar. Hij is anders dan een klassieke gitaar vanwege zijn ronde nek. Hij is ook minder groot. De snaren zijn van staal gemaakt terwijl de snaren van een klassieke gitaar van nylon zijn gemaakt.

Folk of akoestische gitaren worden gebruikt om traditionele muziekstijlen zoals rock, blues, flamenco of hard rock te spelen. Je kunt door een folkgitaar aan te schaffen ieder stijl gaan spelen.

De beste leraren Gitaar beschikbaar
Hernan
5
5 (17 reviews)
Hernan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (15 reviews)
Alexandre
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (7 reviews)
Claudio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (6 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mischa
5
5 (5 reviews)
Mischa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ernest
4,8
4,8 (5 reviews)
Ernest
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hernan
5
5 (17 reviews)
Hernan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (15 reviews)
Alexandre
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (7 reviews)
Claudio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (6 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mischa
5
5 (5 reviews)
Mischa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ernest
4,8
4,8 (5 reviews)
Ernest
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat Kost een Akoestische Gitaar?

De Gemiddelde Prijs van een Akoestische Gitaar

Vaak wordt als advies gegeven om als je eenmaal op een wat gevorderd niveau bent beland een akoestische gitaar erbij te nemen.

Aarzel niet om een akoestische gitaar van een vriend of van je muziekleraar te lenen om een idee te krijgen van de klank en het gebruik. Over het algemeen is het gemakkelijker om de snaren te tokkelen nadat je een paar jaar op een klassieke gitaar hebt gespeeld.

Heb je eenmaal besloten om een folkgitaar te kopen, dan heb je nog een paar mogelijkheden. Je kunt alvast op het internet rondkijken naar de gemiddelde prijzen van gitaren. Het is niet zo moeilijk om voor ongeveer 120 euro een goede gitaar te vinden.

Daarmee zul je prima aan de slag kunnen als je niet een bepaald model op het oog hebt en graag de genoegens van het folkgitaar spelen wilt gaan ervaren.

Een bezoekje aan een muziekwinkel zal je de gelegenheid geven om een keus te maken uit heel veel gitaren. Op het internet is dat ook het geval, maar daar kun je in de eindeloze zee van gitaren gemakkelijk de weg kwijt raken. In een muziekwinkel heb je ook een heleboel keuzemogelijkheden, maar een minder beperkte hoeveelheid gitaren om uit te kiezen.

De verkoper zal je daarnaast allerlei tips kunnen geven!

Folkgitaar, koffie, notitieboekje, voet in sok
Je eerste gitaar zal altijd iets bijzonders blijven | bron: Haley Powers op Unsplash

Verwacht om rond de 250 tot 500 euro voor een kwaliteitsgitaar uit te zullen geven.

Als je al een poos aan het sparen bent maar nog te krap zit voor zo'n uitgave? Zoek dan bij de gebruikte gitaren.

Ik heb zelf m'n eerste folkgitaar in een muziekzaak gekocht. Het was een Lag gitaar die werd aanbevolen door de verkoper. Ik heb helemaal geen spijt gehad van die aankoop! Ik hoefde maar de helft van de nieuwprijs ervoor neer te tellen (160 in plaats van 320 euro). Een prima prijsje voor een arme student!

Het Belang van het Investeren in een Akoestische Gitaar

De akoestische gitaar is bij heel veel muzikanten geliefd. Het brengt een unieke sound voort, heel anders dan dat van een klassieke of een elektrische gitaar.

Akoestische gitaarsnaren zijn van staal gemaakt. Dat helpt om je vingers erop te houden. Stalen snaren resoneren anders dan de nylon snaren van een klassieke gitaar.

Het grootste voordeel van de folk of akoestische gitaar is dat je er allerlei muziekstijlen op kunt spelen!

folkgitarist speelt op gitaar
Een folkgitaar speler kan zich aanpassen aan allerlei muziekstijlen! | bron: James Balensiefen op Unsplash

Dit soort gitaar is dus niet voorbehouden voor het spelen van folkmuziek. Je kun er allerlei stijlen met iedere mogelijke techniek op spelen. De gitaar is dus erg veelzijdig. Je kunt plezier hebben met solo's, arpeggio's en zelfs zigeuner jazz.

Waarom zou je niet een start maken op een akoestische gitaar? Het is goed mogelijk om er op te leren spelen. Als je echter op een muziekschool les wilt gaan nemen zullen ze de klassieke gitaar aanbevelen. Redenen zijn de meer klassieke toon en hun voorkeur voor de plaatsing van je handen en armen (gitaarles Eindhoven).

Prijzen Verschillen vanwege Kwaliteit en Gebruiksslijtage

Als je je gitaar uitkiest is het van belang dat je kunt aangeven waarvoor je de gitaar wilt gebruiken. De aankoopprijs hangt daar vooral van af…

De prijs is niet hetzelfde voor een prof speler, een beginneling of iemand die een gevorderde speler is.

Als beginner kun je een gitaar vinden voor 160 tot 400 euro. Je kunt een goede gitaar kopen van Cort of Yamaha en ook van Stagg, Gibson, Epiphone of Alhambra.

Hier zijn twee voorbeelden van gitaren die je zoal in een muziekwinkel zou kunnen aantreffen:

 • Yamaha F335 – 95 euro
  Een dekblad van sparrenhout, palisander toets en brug en meranti achterkant en zijkanten zal folk en country fans veel plezier bezorgen voor een acceptabele prijs!
 • Cort Earth 100 NS – 140 euro
  Deze Dreadnought gitaar heeft een bovenzijde van spar en mahonie voor achter en zijkanten. Een goede beginners gitaar.

Sommige gitaarspelers willen al snel op een podium voor publiek spelen. In dat geval zul je het geluid moeten versterken om door het publiek gehoord te worden, tenzij je één van de nieuwe Yamaha TransAcoustic gitaren hebt.

Je kunt dan wat meer geld uitgeven en een akoestisch-elektrische gitaar kopen. Het heeft de mogelijkheid om aangesloten te worden aan een versterker (die je dus ook zou moeten aanschaffen).

Een straatmuzikant speelt op zijn akoestische gitaar
Er zijn ook akoestische gitaren die op een versterker kunnen worden aangesloten | bron: Alex Blăjan op Unsplash

De waarde van je gitaar hangt ook af van de kwaliteit van zijn onderdelen. Verschillende zaken spelen daarbij een rol:

 • je gitaarblad kan van massief hout zijn (twee delen die symmetrisch gelijmd zijn)
 • het kan een Jumbo of Dreadnought gitaar zijn
 • de gekozen houtsoort maakt ook veel uit. Je kunt mahonie, ceder, kers, spar, ebbenhout en nog meer soorten aantreffen.

Hoe maak je dan je keus?

Dat hangt van je smaak af. Probeer verschillende gitaren alvorens je een beslissing neemt. De ene zal je meer aantrekken dan de andere. Het ontwerp speelt ook een rol.

Je Gitaar Kopen Onder Begeleiding van Profs

Veel muziekwinkels zijn gespecialiseerd in gitaren. Ze bieden van allerlei gitaren aan:

 • klassieke
 • malaga
 • akoestische
 • elektrische

Laat je daarom goed voorlichten! De verkoper zal je kunnen adviseren welke gitaar het meest geschikt voor je is. Je kunt ze dan ook meteen uitproberen. Bovendien zul je daar alle benodigdheden voor de akoestische gitaar kunnen aantreffen zoals:

 • snaren
 • plectrums
 • capo's
 • tablaturen
 • partituren
 • stemvorken
 • standaarden
 • gitaarkoffers
 • schouderriemen

Je kunt er ook versterkers vinden voor het geval je besluit een akoestisch-elektrische gitaar te kopen. Muziekwinkels verkopen tevens ook gitaar lesmethoden.

Als je op het internet een gitaar kopen moet je zeker weten dat je het model vindt dat je wilt hebben. Of kies een gitaar die teruggenomen kan worden als het niet is wat je wenst. Vraag je muziekleraar voor hulp bij het bestellen (gitaarles Amsterdam).

Man speelt gitaar
Het is heel verstandig om alvorens een gitaar te kopen het uit te proberen | bron: Jefferson Santos Unsplash

In Welk Geval Zou Je Nieuw Moeten Kopen?

Het is altijd leuker om om als je budget er ruimte voor biedt een nieuwe gitaar te kopen. Dan weet je zeker dat je geen krasjes of deukjes zult aantreffen. Bovendien weet je dan precies waar de gitaar van afkomstig is.

Het hangt echter ook af van hoe je je gitaar wilt gaan gebruiken. Als je net bent begonnen met gitaarles en je nog niet zeker weet of je ermee wilt doorgaan, dan is het misschien niet zo slim om een nieuwe gitaar te kopen.

Een nieuwe gitaar is geschikt voor muziekliefhebbers die van plan zijn heel wat jaren te spelen.

Hoe Vind je een Akoestische Gitaar Voor Minder Geld?

Vraag je je af hoe je een gitaar kunt kopen zonder al te veel geld uit te geven?

Ten eerste kun je kijken naar de prijzen van gebruikte gitaren. Let op websites zoals marktplaats. Als je zoekt naar gitaren in je omgeving kun je gemakkelijk de eigenaar opzoeken en de gitaar goed bekijken.

Veel muziekwinkels hebben ook een afdeling van gebruikte muziekinstrumenten waar je gemakkelijk een voordelige en geschikte gitaar kunt vinden. Neem ook eens een kijkje op vlooienmarkten. Daar kun je zonder schroom vast wat afdingen.

En als je het risico van een miskoop niet wilt lopen kun je altijd op aanbiedingen wachten. Soms tref je dan een gouden gelegenheid die je niet voorbij kunt laten gaan. Winkels verlagen soms de prijs van modellen die niet goed verkopen omdat ze te duur zijn.

Of wacht op de uitverkoop om gebruik te maken van kortingen. En terwijl je wacht kun je deze tips nog eens nalezen …

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Klaas

Techneut met een onderwijsachtergrond. Graag en vaak op zoek naar manieren om zowel jongeren als ouderen in staat te stellen om beter te leren. Vertaler en schrijver voor Superprof sinds het begin!