"Geluk is geen kwestie van intensiteit, maar van balans, orde, ritme en harmonie." - Thomas Merton

Je zou het woord geluk kunnen vervangen door muziek en het citaat zou nog steeds logisch zijn. Muziek en geluk gaan immers heel goed samen!

Mensen in Nederland bezoeken regelmatig concerten en festivals.

Maar wat zou muziek zijn zonder ritme?

De gitarist zonder ritme is als een fietser zonder fiets.

Dus waarom is ritme zo belangrijk als je gitaar leert spelen?

De beste leraren Gitaar beschikbaar
Hernan
5
5 (17 reviews)
Hernan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (7 reviews)
Peter
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (7 reviews)
Claudio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Giovanni
5
5 (6 reviews)
Giovanni
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ruben
5
5 (9 reviews)
Ruben
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ricardo
4,8
4,8 (5 reviews)
Ricardo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (5 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hernan
5
5 (17 reviews)
Hernan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (7 reviews)
Peter
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (7 reviews)
Claudio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Giovanni
5
5 (6 reviews)
Giovanni
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ruben
5
5 (9 reviews)
Ruben
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ricardo
4,8
4,8 (5 reviews)
Ricardo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (5 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Dus Wat is Ritme?

Als je ‘ritme’ opzoekt, vind je de volgende definitie:

"een sterk, regelmatig herhaald patroon van beweging of geluid."

Als het om muziek gaat, is de definitie nog duidelijker:

"de systematische rangschikking van muzikale geluiden, voornamelijk volgens duur en regelmatige afwisseling van benadrukte en onbenadrukte klanken."

Er zijn hulpmiddelen om een ritmegevoel te krijgen
Je kunt leren om een gevoel van ritme te ontwikkelen ǀ Unsplash - Jesse Orrico

Of je nu een elektrische gitaar, een akoestische gitaar of een elektro-akoestische gitaar speelt, je moet ritme begrijpen om een ​​goede muzikant te zijn.

Muziek is niet alleen een reeks noten die op een instrument worden gespeeld. Om deze noten zinvol te laten zijn, moeten ze met een bepaald ritme en een bepaald tempo worden gespeeld.

Je moet een goed begrip van de beats hebben. Ritme is een aspect van timing. In muziek is timing de sleutel.

Ritme is nog belangrijker bij het tokkelen van een akkoord. Tijdens je gitaarlessen en je carrière als gitarist kom je verschillende ritmes, tokkelpatronen en manieren om slaggitaar te spelen tegen.

De Fundamentele Concepten van Ritme op de Gitaar Leren

Er zijn een paar dingen die je moet weten over ritme:

 • Let op waarde: hele noot, halve noot, kwartnoot, achtste noot, zestiende noot, enzovoort;
 • Pauzes;
 • Maatsoort: de twee cijfers die je links van de muziek ziet die het aantal tellen in de maat vertegenwoordigen en welke nootwaarde een tel voorstelt;
 • Beklemtoonde en onbeklemtoonde maatsoorten: in de standaardtijd wordt bijvoorbeeld de eerste tel benadrukt en de andere drie niet;
 • Tempo: de snelheid van de muziek of het lied.

Dit zijn de belangrijkste concepten waaruit ritme bestaat. Als je deze concepten begrijpt, kun je bepaalde ritmes beter begrijpen en produceren, vooral als je geen goed gevoel voor ritme hebt.

Voor degenen die een aangeboren gevoel voor ritme hebben, kan het leren van de theorie achter ritme je helpen om beter muziek te componeren en te spelen. Onze gitaarleraren op Superprof willen jou daar graag bij helpen. Volg les met een gitaarleraar Amsterdam of op een andere locatie!

Waarom Kun je Niet Goed Gitaar Spelen Zonder Gevoel voor Ritme?

Of je nu rock, pop, funk, jazz of een ander type muziek speelt, het ritme is net zo belangrijk als de noten die worden gespeeld.

Zonder ritme zouden de noten van een jazznummer niet eens in de verste verte jazzy klinken. Het ritme zorgt ervoor dat de mensen steeds opnieuw willen dansen, zingen of luisteren naar een bepaald muziekstuk.

Het is het ritme dat leven in een muziekstuk blaast. Zelfs klassieke muziek, die meestal geen regelmatige drumbeat heeft, is afhankelijk van ritme. Een van de grootste problemen waarmee beginners worden geconfronteerd, is hun gebrek aan ritme.

Wanneer je voor het eerst gitaar begint te spelen, wil je vaak liedjes spelen en de fundamentele theorie erachter overslaan. We denken vaak over ritme op dezelfde manier als muziektheorie, moeilijk te leren en niet nodig. Grote fout.

Er zijn drie hoofdonderdelen bij het spelen van gitaar:

 • Houding;
 • Ritme;
 • De gitaar manipuleren met je linker- en rechterhand.

Als je deze drie niet goed onder de knie krijgt, loop je het risico dat je een aantal slechte gewoonten oppikt en niet zo snel vooruitgaat als je zou willen.

Als je je concentreert op de noten en akkoorden zonder aan je ritme te werken, klink je nog steeds verschrikkelijk.

Simpel gezegd, muziek is vijftig procent noten en vijftig procent ritme. Alleen de helft hiervan leren is niet genoeg om je een goede gitarist te maken.

Je zult het tappen nooit onder de knie kunnen krijgen als je geen verstand hebt van ritme. Ook is het bijna onmogelijk om met andere muzikanten te spelen of beter te worden als band zonder enig gevoel voor ritme.

Hoe het Begrijpen van Ritme je een Betere Gitarist Kan Maken

Luister naar muziek om ritme onder de knie te krijgen
Je ontwikkelt ritme op de gitaar door heel veel te oefenen ǀ Unsplash - Marcus Spiske

Om eerlijk te zijn, ritme maakt de helft van de muziek uit. Als je het ritme onder de knie hebt, word je een veel natuurlijkere gitarist.

Ritme is een manier om je muzikaal beter uit te drukken.

Beetje bij beetje zal het begrijpen van het ritme elke gitarist in staat stellen om:

 • Consistenter te spelen;
 • Hun techniek te verbeteren;
 • Comfortabeler te zijn;
 • Natuurlijker te spelen;
 • Onder het spelen minder na te denken;
 • Hun gehoor te trainen;
 • Een geluidstechniek te ontwikkelen;
 • Vrij te zijn als het gaat om componeren en improviseren.

Een goed begrip van ritme zal je tijd besparen bij het leren spelen van de gitaar en bepaalde gitaartechnieken.

Als je eenmaal een goed begrip van ritme hebt, zal het gemakkelijker zijn om toonladders, harmonischen, arpeggio's, enzovoort te begrijpen.

Begrijp dit niet verkeerd, al die andere dingen zul je ook moeten leren, maar een goede ritme-ondergrond kan geen kwaad. Met een goede theoretische basis zal het veel gemakkelijker zijn om nieuwe concepten te leren en te assimileren.

Ben je bij het lezen van dit artikel toevallig op zoek naar gitaarles? Ga dan gerust aan de slag met een van onze enthousiaste gitaarleraren van Superprof!

Hoe Ontwikkel je een Goed Gevoel Voor Ritme op de Gitaar?

Gebruik een metronoom en tel de noten
Een metronoom is een uitstekend hulpmiddel om ritme te ontwikkelen ǀ Unsplash - Rachel Loughman

Iedereen is anders qua ritme.

Sommige mensen hebben een aangeboren gevoel voor ritme en lijken muziek aan te voelen als een vis in het water. Maak je echter geen zorgen als jij dit niet bent. Je kunt een gevoel voor ritme leren ontwikkelen.

Ritme is net zo goed natuur als opvoeding. Je kunt opgroeien omringd door ritme. Over het algemeen zullen de kinderen van muzikanten een beter gevoel voor ritme hebben, omdat ze zijn opgegroeid met het horen van muziekinstrumenten en hebben gezien hoe hun ouders ze bespelen. Maar zoals we al zeiden, ritme is niet per se aangeboren.

Als je gevoel voor ritme wilt ontwikkelen, moet je er regelmatig aan werken op dezelfde manier als elke andere vaardigheid. Zoals je waarschijnlijk wel hebt begrepen, begint het ontwikkelen van ritme met luisteren.

De eerste stap is luisteren naar het ritme.

"Maar ik luister de hele tijd naar muziek en ik heb nog steeds geen gevoel voor ritme."

Je moet echt luisteren. Goed luisteren zal je helpen je ritme te verbeteren. Probeer elke keer dat je naar muziek luistert het tempo te bepalen. Vervolgens moet je luisteren naar de maatsoort.

Hoewel het niet aangeboren is, is ritme een instinct en kun je het door je hele lichaam voelen. Er zijn verschillende manieren om eraan te werken:

 • Met een metronoom: dit is een onmisbaar hulpmiddel als je aan je ritme wilt werken. Je hoeft alleen maar mee te spelen met de metronoom;
 • Tikken met je voet: als je gitaar speelt, tik je je voet mee op de maat. Al snel zal deze beweging een tweede natuur voor je worden en zul je meer synchroon lopen met de muziek;
 • Met je hoofd knikken: als je geen zin hebt om met je voet te tikken, kun je altijd met je hoofd knikken. Tel de beats in je hoofd: dit is handig in het begin, maar wordt op de lange termijn niet aanbevolen. Je zult echter zien dat deze techniek bijna instinctief is en dat het moeilijk is om het niet te doen;
 • Je rechterhand bewegen (of je linkerhand als je linkshandig bent): door constant je hand of arm te bewegen, wordt je spel vloeiender. Zelfs als je hand de snaar niet raakt, is het goed om een ​​constante ritmische beweging te hebben;
 • Meespelen met muziek: in de studio opgenomen muziek wordt bijna altijd met behulp van een metronoom opgenomen en daardoor ritmisch klinkend;
 • Spelen in een band: er is geen betere manier om je ritme te testen dan door mee te spelen met andere muzikanten. Deze methode is geweldig omdat elke muzikant in de band van het begin tot het einde van elk nummer op tijd moet zijn. Het is een goed idee om de drummer en de bassist te volgen, omdat zij de tijd hebben;
 • Laat je niet ontmoedigen: iedereen kan werken aan zijn ritmegevoel en zijn gitaarspel verbeteren!
Een privéleraar leert je op de juiste manier gitaar te spelen
Leer gitaar spelen samen met vrienden of een privéleraar ǀ Unsplash - Danny Feng

Als je het moeilijk vindt om te tokkelen of gewoon gitaar in het algemeen te spelen, overweeg dan om gitaar te leren spelen met de hulp van een privéleraar. Gitaar spelen is altijd leuker met iemand anders en een gitaarleraar is misschien wel de beste persoon om je te helpen met alle aspecten van gitaar spelen.

Of je nu hulp nodig hebt bij het piekeren, akkoordenschema's begrijpen, goede licks (standaardpatronen) schrijven, fingerpicking (vingerzetting), lastige barré-akkoorden spelen of gewoon een nieuwe gitaar kiezen, een op maat gemaakte gitaarcursus van je eigen persoonlijke bijlesdocent is de beste manier om gitaar te leren spelen.

Als je niet zoveel privé-gitaarlessen kunt betalen als je zou willen, vergeet dan niet dat er gratis gitaarlessen voor beginners online beschikbaar zijn en ook handleidingen over het lezen van tabulatuur (algemeen bekend als tabs) en bladmuziek! Volg je online gitaarles gerust via Superprof. Onze gitaarleraren willen jou graag helpen.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!