De aantrekkingskracht van Spaans studeren is ongelooflijk sterk. Spaans leren geeft je de mogelijkheid om te communiceren met naar schatting 440 miljoen moedertaalsprekers in 20 verschillende landen.

Je reis kan je leiden naar Spanje, Argentinië, Mexico, of Colombia. Maar voordat je vertrekt, moet je weten hoe je de taal moet leren om aan de slag te gaan.

Natuurlijk zijn er Spaanse lessen, zoals je die misschien op school hebt gevolgd of die je op de universiteit hebt kunnen volgen.

Sommigen hebben misschien workshops bijgewoond met avondlessen, of zijn begonnen met Spaans leren op eigen initiatief, voor het computerscherm door het volgen van online Spaanse lessen of video's in het Spaans.

Maar één ding dat mensen vaak verwaarlozen is de uitspraak van woorden. Ze gaan ervan uit dat Spaans spreken draait om het bestuderen van grammatica en het leren van woorden.

Er zijn vele manieren om je Spaanse vaardigheden te verbeteren, maar hoe kun je specifiek je accent en Spaanse uitspraak verbeteren?

Naast oefenen, moet je proberen om zoveel mogelijk naar gesproken Spaans te luisteren. Door naar TV programma's en films in het Spaans te kijken kun je je Spaanse uitspraak verbeteren, zonder dat je het door hebt.

Het maakt niet uit of je favoriete genre horror, thriller of documentaires is - je zal zeker iets vinden dat je leuk vindt. Dit is deels te danken aan het werk van Spaanstalige regisseurs als Pedro Almodóvar en Guillermo Del Toro, die een enorme bijdrage hebben geleverd aan de Spaanstalige cinema in Europa en Latijns-Amerika, en die samen 4 Oscars hebben gewonnen, waaronder de Oscar voor beste anderstalige film, beste film en beste regisseur.

In dit artikel zal ik kijken naar de verschillende manieren waarop Spaanse films je kunnen helpen om je taalvaardigheid te verbeteren. Maar eerst wil ik beginnen met een klein verhaaltje...

Spaans vloggen
Heb jij al gekeken of er vlogs in het Spaans bestaan? | Bron: Pexels
De beste leraren Spaans beschikbaar
Héctor
4,9
4,9 (31 reviews)
Héctor
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esly
4,8
4,8 (12 reviews)
Esly
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (24 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martine
5
5 (14 reviews)
Martine
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lola
5
5 (12 reviews)
Lola
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sara
4,9
4,9 (14 reviews)
Sara
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Juan
4,9
4,9 (10 reviews)
Juan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luisa
5
5 (11 reviews)
Luisa
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Héctor
4,9
4,9 (31 reviews)
Héctor
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esly
4,8
4,8 (12 reviews)
Esly
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (24 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martine
5
5 (14 reviews)
Martine
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lola
5
5 (12 reviews)
Lola
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sara
4,9
4,9 (14 reviews)
Sara
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Juan
4,9
4,9 (10 reviews)
Juan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luisa
5
5 (11 reviews)
Luisa
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Het Belang van Goede Spaanse Films Bij het Leren van Spaans

Sinds meer dan anderhalf jaar ben ik Spaans aan het leren.

Ik ben opgegroeid in een Spaanssprekende omgeving en heb Spaans geleerd, net als veel van mijn klasgenoten, op de middelbare school. Ook al kan ik zeggen dat ik een zeker voordeel heb als het op Spaans leren aankomt, het is echt pas de laatste 18 maanden dat ik echt besloten heb om deze taal actiever te leren. Er zijn heel veel goede video's om je te helpen Spaans te leren spreken op YouTube, maar ik besloot mijn horizon te verbreden.

Wat mijn vaardigheden betreft, kan ik nu zeggen dat ik echt Spaans spreek zonder een reis gemaakt te hebben naar een Spaanstalig land, en dat ik een gesprek in deze taal kan voeren en me daarbij op mijn gemak voel.

Natuurlijk heb ik nog andere dingen te leren over deze taal, vooral met betrekking tot de verschillende vervoegingen, maar de Spaanse woordenschat zal komen naarmate ik de taal meer gebruik.

Je kunt ook Spaans leren Utrecht.

Ik heb een paar keer Rosetta Stone gebruikt, wat een snelle manier leek om Spaans te leren, totdat ik de methode ontdekte om een taal te "hacken" volgens Benny Lewis op zijn website "Spreken Vanaf Dag 1".

Zijn methode lijkt misschien erg simplistisch omdat je volgens Benny Lewis alleen maar Spaans hoeft te spreken om de taal te leren.

Een uitleg: hoe meer je spreekt met de woorden die je al kent, hoe meer je in staat zal zijn om nieuwe woorden te leren en ze te verbinden met de woorden die je al kent. Op deze manier leer je snel, en je zal je woordenschat verrijken en je mondeling begrip verbeteren terwijl je dat doet.

Spreken is echt het belangrijkste wanneer je een vreemde taal leert en dit zou je prioriteit moeten zijn.

Dacht je dat je bijvoorbeeld door een boek over koken te lezen je perfect kan leren koken, zonder een ui te snijden of een pan te gebruiken? Natuurlijk, het boek kan je de methodes leren, maar je moet oefenen om te verbeteren en te leren.

Hetzelfde kan gezegd worden van Spaans. Je moet oefenen met praten en luisteren om het te leren. Dit is waar de Spaanssprekende films van pas komen.

Of het nu films zijn over Spanje zelf, of Spaanssprekende mensen elders in de wereld, je traint je gehoor om een verscheidenheid van verschillende accenten en gebruik van de taal te begrijpen.

Bovendien zijn er verschillende soorten films. Het kan een documentaire zijn of een horrorfilm zijn; ze zullen je allebei iets te bieden hebben als het gaat om het leren van Spaans.

Kijk hier voor een Spaans cursus Amsterdam.

Spaans online bijles
Probeer een Spaanstalige penvriend te vinden om mee te praten! | Bron: Pexels

Waarom Beroemde Spaanse films je Kunnen Helpen

Er zijn een aantal manieren om je Spaans te verbeteren, en films kijken is er slechts één van. Spaanstalige films in hun originele taal kunnen je niet alleen helpen met je luistervaardigheid en je Spaanse uitspraak, maar ook hoe je een gesprek in het Spaans moet begrijpen omdat je concrete woorden hoort met de juiste intonaties.

Een ander manier om om je Spaans te verbeteren is Spaanse les Rotterdam!

Er komen steeds nieuwe films uit, dus je zal je nooit vervelen. Klassiekers zoals Pedro Almodóvar's All About My Mother (Todo Sobre Mi Madre), met in de hoofdrollen Cecilia Roth, Marisa Paredes en Penélope Cruz, staan vaak hoog genoteerd op lijsten met de beste films in het Spaans, maar film streaming sites, zoals Netflix, komen met steeds nieuwere titels.

Terwijl je vroeger naar de bioscoop moest gaan of wachten tot de DVD's in de winkels lagen, zijn films op Netflix nu veel sneller beschikbaar, en met een ruimere keuze.

Dit is belangrijk voor jou als Spaans-leerling. Niet alleen kun je kiezen uit meer opties, je kunt ook je gehoor trainen op een aantal verschillende accenten, terwijl je leert over verschillende onderwerpen en culturen.

Een voorbeeld dat me te binnen schiet is de veelgeprezen Colombia Wild Magic (Colombia Magia Salvaje). Deze documentaire gaat over de enorme verscheidenheid aan ecosystemen, dieren en planten in Colombia.

Het Colombiaanse accent is goed om Spaans te leren, omdat het over het algemeen vrij neutraal is, waardoor het gemakkelijker te begrijpen is (hoewel het in sommige delen van het land iets sterker is). Daarom krijg je met deze documentaire niet alleen de kans om jezelf te testen met een nieuw accent, maar kun je ook leren over de fascinerende natuur die Colombia te bieden heeft.

Als het gaat om het gebruik van Spaanstalige films om Spaans te leren, overweeg dan de volgende adviezen:

  • Bekijk een film twee of drie keer met ondertiteling in het Spaans
  • Leer de ondertitels niet uit het hoofd, maar bekijk de film een voldoende aantal keren om te proberen hem te volgen zonder ondertiteling
  • Dan kun je van tijd tot tijd naar de ondertitels kijken om te zien of je een bepaalde zin begrepen hebt.
  • Zodra je je vertrouwd voelt met de film, kun je proberen hem zonder geluid te bekijken, maar met een basisidee van wat er gaande is, en de ondertitels afzetten.

Zoals je ziet, moet je veel tijd besteden aan het kijken naar een film met ondertitels.

  • Bekijk vervolgens dezelfde film in het Spaans met vrienden die Spaans als moedertaal hebben en met wie je vaak contact hebt.
  • Bekijk de film totdat je de hoofdlijnen van de acteurs kunt vertellen, zelfs als je de ondertitels moet lezen.
  • Uiteindelijk zal het moment aanbreken waarop je tegen jezelf zal zeggen: "Hé, jongens, ik heb geen ondertitels nodig om deze film te begrijpen, zet ze maar uit."
  • Je moet de film keer op keer bekijken en alles begrijpen zonder dat je ondertiteling hoeft te volgen.
  • Spreek met je Spaanse vrienden en zij zullen je kunnen vertellen wat een zin betekent, of je uitspraak correct is en zo je luistervaardigheid verbeteren.

Mondeling begrip wordt hier dus sterk gevraagd, op dezelfde manier als het gebruik van Spaanse podcasts om Spaans te leren dat doet.

Spaans online bijles
Heb jij al aan online bijles gedacht? | Bron: Pexels

De Beste Spaanse Films: Een Aanwinst voor je Grammatica

Tijdens het leren van Spaans heb je ongetwijfeld nieuwe Spaanse grammaticale zaken geleerd.

En door het kijken naar Spaanstalige films, misschien door het streamen op Netflix, zul je sommige dingen die vroeger verwarrend voor je waren, beter begrepen hebben.

Hoe vaak heb je tegen jezelf gezegd "Oh, nu heb ik het gevoel dat ik weet wanneer ik die uitdrukking moet gebruiken!"

Met het bekijken van dergelijke films, zul je in staat zijn om de Spaanse grammatica die je hebt geleerd in je lessen met vertrouwen te gebruiken. Er gaat niets boven het zien van een voorbeeld uit het echte leven om je te laten zien hoe je een grammaticaal iets moet gebruiken.

De beste leraren Spaans beschikbaar
Héctor
4,9
4,9 (31 reviews)
Héctor
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esly
4,8
4,8 (12 reviews)
Esly
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (24 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martine
5
5 (14 reviews)
Martine
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lola
5
5 (12 reviews)
Lola
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sara
4,9
4,9 (14 reviews)
Sara
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Juan
4,9
4,9 (10 reviews)
Juan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luisa
5
5 (11 reviews)
Luisa
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Héctor
4,9
4,9 (31 reviews)
Héctor
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esly
4,8
4,8 (12 reviews)
Esly
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (24 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martine
5
5 (14 reviews)
Martine
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lola
5
5 (12 reviews)
Lola
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sara
4,9
4,9 (14 reviews)
Sara
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Juan
4,9
4,9 (10 reviews)
Juan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luisa
5
5 (11 reviews)
Luisa
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Kijk naar Spaanse Films met Engelse Ondertiteling en Verrijk je Woordenschat

Spaanse films kunnen op onmetelijke manieren bijdragen aan je Spaanse woordenschat. Door het gebruik van echte woorden in het echte leven context, zullen ze je meer over conversatie Spaans te leren op een manier die tekstboeken te boven gaat.

Als het gaat om het bekijken van Spaanse films online, kun je een aantal verschillende titels te streamen op je computer, of zelfs op je smartphone of tablet via de Netflix-app.

Als je jezelf nog aan het ontwikkelen bent, kun je de ondertitelingsoptie inschakelen, zodat je de vertaling kunt zien van wat er gezegd wordt. Probeer tijdens het kijken naar de film afzonderlijke woorden eruit te pikken en ze te koppelen aan de ondertiteling die je onder aan het scherm leest.

Wanneer je denkt dat je het hebt, controleer dan met een online woordenboek zoals Word Reference, om te zien of je de spelling goed hebt.

Je kunt ook Spaanse les online nemen!

Naarmate je niveau zich ontwikkelt, kun je de ondertitels uitzetten en kijken hoeveel van de woordenschat je begrijpt zonder de vertaling in de ondertitels eronder te lezen.

Spaans student
Spaans leren op vakantie, hoe leuk is dat?! | Bron: Pexels

De Beste Spaanse Films Zorgen voor Woordassociatie

Met de beste Spaanse films kun je een beeld associëren met een woord of zin, en je woordenschat verrijken.

Het is gemakkelijker om de betekenis van een woord te ontdekken en te onthouden door onmiddellijk te denken aan een bepaalde scène of een shot van een film. Dit is vooral het geval voor spreektaalwoorden.

Als je snel Spaans wilt leren, kunnen kleine tips als deze je op weg helpen. Voor een snel leerproces moet je alle trucs gebruiken omje woordenschat te onthouden, en woorden associëren met beelden in een film is een manier om dit te doen.

Bovendien is de kans groter dat je deze woorden onthoudt omdat je geconcentreerd bent op de film.

Dit is soms niet het geval als het om tekstboeken gaat, omdat je dan meer de neiging hebt om af te dwalen als je niet volledig met de inhoud bezig bent.

Het Bespreken van de Spaanse Films die je Bekijkt

Met Spaanse films kun je elk gesprek in het Spaans begrijpen en je hebt de context waarin je je woordenschat en je idiomatische uitdrukkingen kunt gebruiken.

Als je in je auto zit en tegen jezelf begint te praten in het Spaans, dan zal je dialogen uit Spaanse films kunnen herhalen, je kunt Spaans oefenen en je accent zeer overtuigend maken na een bepaalde tijd.

Door deze nieuwe techniek van Spaans leren, zal je je zekerder en natuurlijker voelen dan wanneer je de hele dag luistert naar een man die herhaalt "Me llamo Edgar, como está usted?" (Mijn naam is Edgar, hoe gaat het met u?).

We kunnen wel stellen dat wat je met deze methode leert waarschijnlijk nuttiger zal zijn dan wat je in een boek hebt geleerd.

Spaans leren betekent in staat zijn om te communiceren via deze taal die constant in ontwikkeling is.

Natuurlijk zijn Spaanse taallessen geen slecht idee, ze zullen een uitstekend startpunt zijn en je een solide basis geven, maar om je Spaanse woordenschat te verrijken, om vloeiend te spreken, om vooruitgang te boeken op het gebied van Spaans, moet je jezelf onderdompelen in de cultuur en het dagelijks leven van de mensen die de taal spreken.

Weten hoe je net zo spreekt als zij en dezelfde idiomatische uitdrukkingen gebruiken als zij, zal je helpen om je woordenschat te verrijken terwijl je jezelf integreert in de Spaanssprekende cultuur.

Het zien van actiefilms, romantische films, avonturenfilms of komedies in het Spaans geeft je de mogelijkheid om deze taal in verschillende contexten te horen, met accenten en gevarieerde intonaties. Je zal sommige grappen begrijpen en nieuwe culturele referenties overnemen.

Dus als je vloeiend Spaans wilt leren spreken, zoek dan je favoriete Spaanse filmmaker en ga lekker uit je dak met al hun beste films!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.