"De computer: Een alliantie van een onnauwkeurige wetenschap en een feilbare menselijke activiteit" - Luc Fayard

Volg je lessen in coderen of web development? Ben je klaar om je eerste programma of app te maken? Zie je jezelf een beetje als een web developer?

Dit zijn allemaal goede ideeën, want wie kan programmeren heeft, loopt minder kans om werkloos te worden en krijgt een grotere kans op een behoorlijk loon. Het werkloosheidscijfer onder web developers bedroeg in 2018 slechts 1,79% en de lonen kenden een jaarlijkse groei van 3,8%.

Websites runnen en onderhouden, mobiele apps bouwen, of computerprogramma's maken. Het zijn allemaal projecten die meerdere stappen omvatten. Daarom bekijken we in dit artikel de volgorde waarin codeerprojecten lopen en hoe mensen een softwareproject moeten aanpakken, zodat ze tegen zo weinig mogelijk problemen aanlopen.

Natuurlijk moet je weten dat er bij programmeren en coderen altijd bugs zullen optreden!

Lees alles over de geschiedenis van het programmeren.

De beste leraren Programmeren beschikbaar
Boris
4,9
4,9 (16 reviews)
Boris
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (11 reviews)
Stephen
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
70€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (10 reviews)
Yanick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (4 reviews)
Bas
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Remsey
4,9
4,9 (8 reviews)
Remsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Boris
4,9
4,9 (16 reviews)
Boris
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (11 reviews)
Stephen
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
70€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (10 reviews)
Yanick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (4 reviews)
Bas
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Remsey
4,9
4,9 (8 reviews)
Remsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Bepaal de projectspecificaties zo vroeg mogelijk

Eerst moet je, voor je de specificaties schetst en een ontwerpopdracht maakt, je project in grote lijnen schetsen.

Programmeren begint met nadenken over je project
Voor je code begint te schrijven moet je goed nadenken over je project en doelen stellen (Bron: Unsplash.com)

Of je dit nu zelf doet of je het van de klant krijgt, dit is iets wat je absoluut moet doen.

Afhankelijk van de grootte van het project en de betrokken bedrijven, kunnen de CEO en COO enige inspraak hebben, kan de Content Manager erbij betrokken zijn, en kunnen marketing en SEO-specialisten ook een zekere invloed uitoefenen.

Je project bepalen

Tijdens de voorbereidende fase zullen de ontwikkelaars, programmeurs en projectleiders waarschijnlijk willen praten over hun doelen voor het project, hoe het gebruikt zal worden, hoe het er uit zal zien, enz. Dit wordt vaak de plannings- of analysefase genoemd en is de plaats waar veel van het onderzoek gedaan zal worden. De programmeur zal ook vragen stellen over de doelstellingen van het programma of project.

Vervolgens moeten ze nadenken over de relatie tussen de gegevens, de functies en de gebruikers. Dit soort banen richt zich steeds meer op de gebruikerservaring. Bij programmeren draait het erom dat je iets maakt dat zowel voor de computer als voor de eindgebruiker prettig functioneert. In de IT heet de gebruikerservaring de UX. In deze fase moet je ook gaan nadenken over hoe lang het project zal duren.

Als je een website programmeert, moet je nadenken over de meest efficiënte programmeertalen: HTML, CSS, PHP, enz. Apps en programma's moeten wellicht gecodeerd worden in talen als JavaScript, Python, enz.

Tenslotte moet je nadenken over hoe het programma en de codering aan de doelstellingen zullen beantwoorden.

De ontwerpopdracht maken

Je moet in grote lijnen aangeven hoe het programma zal werken, op welke toestellen het zal werken, en diverse andere factoren, zoals:

 • De klant en de server.
 • Het opslagtype.
 • Het besturingssysteem.
 • Single- of multi-platform.
 • Netwerkconfiguratieprotocollen (HTTP/HTTPS).

Is de ontwerpopdracht goedgekeurd?

Dan kun je beginnen.

Dit zijn de beste redenen om te leren programmeren.

Ontwikkelingsfasen voor programma's en apps

In deze fase kan het programmeren beginnen. Het coderen gebeurt vaak in een eenvoudige teksteditor. Voor deze fase kan dit bijvoorbeeld Windows Kladblok zijn.

Het eigenlijke coderen gebeurt in de ontwikkelingsfase
De ontwikkelingsfase is het moment waarop je het gros van de code schrijft. (Bron: Unsplash.com)

Er zijn tegenwoordig ook meer geavanceerde teksteditors, zoals IDE (Integrated Development Environment), Sublime Text, Atom, Notepad++, TextMate, UltraEdit, Coda, CodeShare, enz.

 • Sublime Text is één van de populairste. Je kunt er tekst mee bewerken en trefwoorden, interpunctie, cijfers, links, enz. met kleuren onderscheiden.
  De broncode is de code die door mensen werd geschreven.
 • Je moet nadenken over de taal waarin je gaat coderen en of het een eenvoudige of een geavanceerde programmeertaal is zoals C++ of JavaScript.
 • Na C++ is Python de meest gebruikte programmeertaal.
 • JavaScript is een taal die veel gebruikt wordt voor gebruikersinterfaces en websites, dankzij Node JS voor de front-end.
 • Python is de meest gebruikte programmeertaal.
 • PHP was één van de meest gebruikte programmeertalen ter wereld omdat het gebruikt wordt om websites te maken. Daarnaast wordt het vaak gebruikt met WordPress.
 • Tot slot is Java een object-georiënteerde programmeertaal.

Zodra de broncode geschreven is, moet die vertaald worden in een taal die het apparaat, een computer, smartphone, of tablet, kan begrijpen.

Dit kan op één van twee manieren:

 • Interpretatie
 • Compilatie

Interpretatie gaat via de code. Dit proces kan veel tijd kosten omdat de machine elke regel moet vertalen voor hij hem uitvoert.

Compilatie, daarentegen, vertaalt de broncode in één keer.

Daar horen verschillende stadia bij:

 • Lexicale analyse
 • Syntaxanalyse
 • Semantische analyse
 • Codegeneratie en optimalisatie

In deze fase wordt de code geordend, zodat die op gebruikersniveau sneller werkt.

Hier vind je een overzicht van de beste programmeertalen.

Code bewerken

De broncode kan ook aangeduid worden als "bronmodules". Na compilatie zijn dit "object modules". Ze moeten worden samengebracht om een uitvoerbaar programma te maken. De "linker", zoals hij genoemd wordt, brengt objectbestanden samen.

Na het programmeren van de code moet ze verfijnd worden
Zodra je code geschreven is, zul je die willen bewerken en verfijnen. (Bron: Unsplash.com)

Leren programmeren en kennis van bepaalde programmeertalen kan jarenlange studie vergen.

Dit is een vakgebied waar zelfstudie heer en meester is. Je moet voortdurend blijven studeren, jezelf verbeteren en op de hoogte blijven van de trends.

Met programmeren mag je nooit vertragen. Tijdens de koppelingsfase moet je weten dat de compiler niet kan vertellen waar bepaalde variabelen voorkomen. Dit is de reden waarom bepaalde modules verplaatsbaar zijn.

Daarna volgt de samenstelling. Met een assembler worden de object modules samengebracht op een manier die de architectuur van de machine begrijpt.

Debuggen en testen

Debuggen en testen is een fundamenteel onderdeel van de ontwikkeling van apps en programma's.

Coderen is ook fouten opsporen
Als je fouten in je programma of app vindt, moet je uitzoeken welk deel van de code deze veroorzaakt. (Bron: Unsplash.com)

Zelfs bij geavanceerd programmeren moet je nagaan of datgene wat je gecodeerd hebt snel en effectief uitgevoerd kan worden. Je gaat op zoek naar fouten in de code, bugs in de database, en in het algemeen naar wat werkt en wat niet. Het debuggen van een website of app, bijvoorbeeld, is ook een deel van het bewerken van de code zelf.

Om je programmeervaardigheden te verbeteren zul je alles wat je schrijft moeten debuggen. Het is bijna onmogelijk om van de eerste keer foutloze programma's en apps te coderen. Je zult altijd terug moeten keren om de code te herstellen of te verbeteren.

Er zijn bepaalde vragen die je jezelf zult moeten stellen:

 • Waarom reageert het script op deze manier?
 • Waarom treedt de fout op?

Je zult verschillende hypothesen moeten testen om te zien waar de bugs vandaan komen. In deze fase zul je je afvragen hoe het project, de modules, de variabelen, enz. precies werken. Hier gaat het om het fijn afstemmen van de code, in plaats van grote penseelstreken. Sommige ontwikkelaars slaan dit deel domweg over, omdat ze weigeren te geloven dat er iets mis is met hun code. Dit is echter een essentieel onderdeel van het programmeren.

Er zijn veel goede hulpmiddelen die je kunnen helpen bij debuggen en testen. Ze zoeken fouten op en laten je zien waar je code nader moet worden bekeken. Deze hulpmiddelen kunnen je laten zien hoe het programma werkt en of het zich onverwachts gedraagt.

Als je graag wilt leren programmeren, software ingenieur wilt worden, of meer wilt weten over hoe de wereld van de moderne technologie werkt, denk er dan eens over om een privé-leraar in te schakelen.

De cursussen van de leraren worden op specifiek jou en de gewenste vaardigheden afgestemd, terwijl er ook voor gezorgd wordt dat de cursusinhoud boeiend is en onderwezen wordt op een manier die past bij jouw favoriete leerstijl.

Met leraren kun je over allerlei verschillende onderwerpen leren. Er bestaan ook verschillende manieren om privéles te krijgen: in persoon, via webcam, of in groepen. Elke soort privéles heeft zijn voor- en nadelen, dus denk goed na over welk type het beste bij jou en je budget past.

Tijdens persoonlijke bijlessen kan de leraar zich volledig op jou concentreren, omdat je de enige student in de klas bent. Zo kunnen ze ook elke sessie specifiek afstemmen op jou, je favoriete leerstijl en je niveau. Natuurlijk is zo'n niveau van service niet gratis, en individuele lessen zijn dus meestal de duurste optie. Je betaalt namelijk voor de tijd en de expertise van de leraar. Omdat al deze tijd en expertise erop gericht is om jou zo goed mogelijk les te geven, zijn deze lessen echter wel het meest rendabel.

Voor mensen met een budget zijn groepslessen een doeltreffende manier om de kosten van de lessen te drukken. Door de tijd en expertise van de leraar te delen met anderen, kun je geld besparen. Natuurlijk betekent dit wel dat de lessen niet volledig op jou afgestemd zijn, maar op de groep als geheel. Ook heb je minder algemene controle over de inhoud van de cursus, want er zijn andere leerlingen die elk hun eigen leerdoelen hebben.

Als je ten slotte geen geschikte leraar in je plaatselijke omgeving kunt vinden, kun je je zoektocht altijd verruimen. Over de hele wereld vind je online leraren die bereid zijn om je te leren programmeren en coderen, zolang je maar een webcam en een fatsoenlijke internetverbinding hebt.

Hoe word je nu een programmeur?

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.