"Java is voor JavaScript wat ‘voor’ is voor ‘voorbeeld’". - Chris Heilmann

Wil je graag in web development werken (programmeur, UX/UI ontwikkelaar, SEO/SEA consultant, CMO, content manager, enz.)

Het werkloosheidscijjfer voor web developers is één van de laagste op de Nederlandse arbeidsmarkt.

In 2018 werd Java de meest gebruikte programmeertaal voor bedrijven. Voor 27% van de vacatures was Java vereist, vergeleken met 21% die om JavaScript vroeg.

Wil je leren coderen voor je plezier of voor je werk?

Lees alles over de geschiedenis van het programmeren.

De beste leraren Programmeren beschikbaar
Boris
4,9
4,9 (16 reviews)
Boris
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (11 reviews)
Stephen
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
70€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (10 reviews)
Yanick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (4 reviews)
Bas
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Remsey
4,9
4,9 (8 reviews)
Remsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Boris
4,9
4,9 (16 reviews)
Boris
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (11 reviews)
Stephen
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
70€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (10 reviews)
Yanick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (4 reviews)
Bas
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Remsey
4,9
4,9 (8 reviews)
Remsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

HTML en CSS

HTML is de fundamentele programmeertaal van het web.

HTML is de taal van het internet
Als je websites wilt bouwen, is HTML de aangewezen taal. (Bron: Unsplash.com)

Deze code wordt geïnterpreteerd door webbrowsers (Internet Explorer, Edge, Firefox, Chrome, Opera, Safari, enz.). Je kunt HTML leren en daarna overgaan op CSS.

HTML

HTML is een taal waarmee je webpagina's kunt maken. Het betekent HyperText Markup Language en met HTML 5 (de nieuwste versie in 2020) kun je de volgende inhoud maken:

  • Hypertext maken
  • Pagina's structureren
  • Inhoud op orde brengen
  • Invoerformulieren maken
  • Afbeeldingen, video's en andere media toevoegen.

Iedereen die een beetje vertrouwd is met het web kent wellicht al een beetje HTML.

Er zijn de bekende tags als <html>, <head>, <TITLE>, <body>, <p>, </p>, <li>, </li>, enz. Je bent misschien ook bekend met h1, h2, h3, h4, enz. als <h1>...</h1>, <h2>...</h2>, <h3>...</h3>, enz. De tag <p> geeft de opening van de alineatags aan en HTML-tags worden vaak gesloten met een schuine streep.

CSS

Stijlcodes ontstonden in de begindagen van het internet en vertelden HTML hoe het weergegeven moest worden. CSS ontstond in het midden van de jaren negentig.

CSS, of Cascading Style Sheets, vormen een bijna essentieel onderdeel van HTML. Het bepaalt hoe websites moeten worden weergegeven en is één van de meest gebruikte programmeertalen.

CSS vertelt de pagina in wezen hoe kleuren, grootte, lettertypes, enz. weergegeven moeten worden. Het is een essentiële taal om websites te maken.

Lees hier hoe je een programmeerproject plant.

Java en JavaScript, de meest gebruikte programmeertalen

Met elke programmeertaal kun je tools, gebruikersinterfaces, apps, enz. programmeren.

Java

Met Java kun je mobiele apps maken. Het is vooral handig voor het ontwikkelen van native mobiele toepassingen voor Android toestellen, maar het is meestal niet de eerste programmeertaal die programmeurs leren, aangezien het een nogal lastige taal is.

Maar omdat het veel gebruikt wordt voor de ontwikkeling van steeds meer apps, is het een programmeertaal die de meeste mensen zullen moeten leren.

Met Java kun je programma's en apps maken die in een Java Virtual Machine (JVM) kunnen draaien zonder dat je via een besturingssysteem hoeft te werken.

Zoek meer programmeercursussen hier op Superprof.

JavaScript

In tegenstelling tot Java heeft JavaScript geen compiler nodig en is het een geavanceerde taal die hoogwaardige gebruikersinterfaces mogelijk maakt.

Javascript wordt veel online gebruikt
JavaScript is een andere taal die online veel gebruikt wordt. (Bron: Unsplash.com)

De syntaxis vertoont enige overeenkomsten met Java, maar JavaScript kan gebruikt worden om het globale gedrag van een website te beschrijven. Het is een geïnterpreteerde taal, wat betekent dat de browser de code activeert als de gebruiker een webpagina opent door die te downloaden.

Scripts kunnen worden geïntegreerd in HTML-tags om zaken als animaties en visuele effecten toe te voegen.

JavaScript wordt gebruikt om de gebruikerservaring (UX) en de zoekervaring (SXO) te verbeteren. Je kunt er interactieve pagina's mee maken zonder dat ze langer moeten laden. Dit is een handige geïnterpreteerde taal die kan helpen bij search engine optimization (SEO) en de rangschikking van websites op zoekmachines als Google, Yahoo, Baidu, enz.

Afhankelijk van de browser die het opent wordt het anders geïnterpreteerd, dus moet je ervoor zorgen dat je browser is bijgewerkt om de meest recente code te kunnen uitvoeren.

Dit zijn de beste redenen om te leren programmeren.

Moet je leren coderen in PHP?

Een paar jaar geleden werden de meeste websites in PHP gecodeerd, waaronder ook Facebook en Wikipedia, en ook de miljoenen sites die het CMS WordPress biedt.

PHP wordt vaak gebruikt bij web development
PHP wordt vaak gebruikt bij web development. (Bron: Unsplash.com)

In 2013 werd PHP gebruikt voor meer dan 244 miljoen websites. Het is de meest gebruikte server-side programmeertaal.

PHP is een afkorting voor Hypertext Preprocessor. Deze taal wordt aan de server-side uitgevoerd, in tegenstelling tot JavaScript dat aan de client-side wordt uitgevoerd. PHP-tags worden gebruikt om webpagina's te maken via een HTTP-server en worden geïntegreerd in HTML-code.

De belangrijkste rol van deze webtaal is om de communicatie tussen de webpagina en de server te vereenvoudigen. PHP maakt webpagina's stabieler, maar is onzichtbaar aan de client-side.

Leren coderen in PHP geeft je meer flexibiliteit en is compatibel met diverse databases en de meeste besturingssystemen. Als je programmeert moet je je URL's in de gaten houden, want programmeren in deze taal creëert een heleboel willekeurige URL's die je moet wijzigen om ervoor te zorgen dat je niet wordt afgestraft door de zoekmachines. Het is vervelend maar erg belangrijk werk.

Welke andere programmeertalen kun je gebruiken?

Als je de lijst van programmeertalen op Wikipedia leest, zie je dat er nogal wat zijn.

C

C is een low-level programmeertaal die ontstond in de jaren 1970, en is daarmee één van de oudste programmeertalen die er zijn. C geeft programmeurs een flinke mate van controle over de machine.

C wordt veel gebruikt, maar het is ook geëvolueerd in andere talen zoals C++ en C#. Deze talen worden algemeen gebruikt voor het coderen van videospelletjes en Microsoft web-applicaties, en worden aanbevolen voor beginners omdat je er veel van kunt leren.

Zoek meer online programmeercursussen op Superprof.

Python

Python is, net als Java, momenteel één van de meest gebruikte programmeertalen. Python is een goede taal om te beginnen met programmeren, want het is een gecompileerde taal met verschillende voordelen. Het is eenvoudig te installeren en geschikt voor de meeste besturingssystemen.

Als je een eenvoudigere manier zoekt om een app te ontwikkelen, gebruik dan Python, want daarmee kun je grote stukken gegevens beheren.

Python is een multiplatform, object-georiënteerde programmeertaal en programmeurs kunnen hun productiviteit verhogen dankzij high-level tools en de gebruiksvriendelijke syntaxis waarmee je ook goed de basis kunt leren.

Het wordt veel gebruikt op wiskundig, financieel, en wetenschappelijk gebied, dus als je een doctoraat in de biologie doet of in de wetenschap werkt, moet je Python leren.

Python is ontworpen om eenvoudig leesbaar te zijn en het heeft minder syntactische constructies dan programmeertalen als C, Perl, of Pascal.

SQL

Laten we tenslotte eindigen met SQL, een taal die voor databases gebruikt kan worden.

SQL wordt veelal gebruikt voor databases
SQL is een taal die vaak gebruikt wordt bij databases. (Bron: Unsplash.com)

Het is essentieel in bepaalde sectoren. Als je SQL beheerst, kun je de Oracle Database SQL Certified Associate certificatie behalen. SQL, of Structured Query Language, kan gebruikt worden om met databases te communiceren.

Kortom, als beginner wil je gratis code leren op het web. IT is een domein waar je kwalificaties zoals bachelor- en masterdiploma's kunt halen, maar je kunt het jezelf ook leren.

Je moet alleen gemotiveerd zijn. Wie zei je dat programmeren onmogelijk was?

Als je meer wilt weten over coderen, programmeren, of web development, denk er dan aan om de hulp in te roepen van één van de vele getalenteerde en ervaren privé-leraren op Superprof!

Met privé-leraren kun je over allerlei verschillende onderwerpen leren. Er bestaan ook verschillende manieren om privéles te krijgen: in persoon, online, of in groepen. Elke soort privéles heeft zijn voor- en nadelen, dus denk goed na over welk type het beste bij jou en je budget past.

Tijdens persoonlijke bijlessen kan de leraar zich volledig op jou concentreren, omdat je de enige student in de klas bent. Zo kunnen ze ook elke sessie specifiek afstemmen op jou, je favoriete leerstijl en je niveau. Natuurlijk is zo'n niveau van service niet gratis, en individuele lessen zijn dus meestal de duurste optie. Je betaalt namelijk voor de tijd en de expertise van de leraar. Omdat al deze tijd en expertise erop gericht is om jou zo goed mogelijk les te geven, zijn deze lessen echter wel het meest rendabel.

Voor mensen met een budget zijn groepslessen een doeltreffende manier om de kosten van de lessen te drukken. Door de tijd en expertise van de leraar te delen met anderen, kun je geld besparen. Natuurlijk betekent dit wel dat de lessen niet volledig op jou afgestemd zijn, maar op de groep als geheel. Ook heb je minder algemene controle over de inhoud van de cursus, want er zijn andere leerlingen die elk hun eigen leerdoelen hebben.

Als je ten slotte geen geschikte leraren in je plaatselijke omgeving kunt vinden, kun je je zoektocht altijd verruimen. Over de hele wereld vind je online leraren die bereid zijn om je te leren programmeren en coderen, zolang je maar een webcam en een fatsoenlijke internetverbinding hebt.

Veel leraren op Superprof bieden de eerste les gratis aan, dus probeer er gerust een paar uit voor je beslist welke leraar en welk soort les geschikt is voor jou!

Hoe word je nu een programmeur?

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.