"Sommige programmeertalen weten verandering te absorberen, maar verzetten zich tegen vooruitgang". - Alan Perlis

Wil je web developer of programmeur worden? Wil je graag in de IT werken?

Web developers, SEO-experts en consultants, CMO's, en CEO's en COO's van start-ups moeten allemaal verstand hebben van IT en coderen. In 2019 waren er 19 miljoen web developers. Dit aantal zal waarschijnlijk stijgen tot 45 miljoen tegen 2030. Het aantal programmeurs groeit elk jaar met gemiddeld 20%.

Wat je leeftijd of ervaring ook is, iedereen kan zich op web development storten en leren hoe je programma's of apps codeert. Hier zijn de redenen waarom de jaren 2020 een goede periode zijn om je in coderen te gaan verdiepen.

Lees alles over de geschiedenis van het programmeren.

De beste leraren Programmeren beschikbaar
Boris
4,9
4,9 (16 reviews)
Boris
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (11 reviews)
Stephen
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
70€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (10 reviews)
Yanick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (4 reviews)
Bas
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Remsey
4,9
4,9 (8 reviews)
Remsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Boris
4,9
4,9 (16 reviews)
Boris
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stephen
5
5 (11 reviews)
Stephen
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
70€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (10 reviews)
Yanick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bas
5
5 (4 reviews)
Bas
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Remsey
4,9
4,9 (8 reviews)
Remsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Programmeren om de wereld beter te begrijpen

In het digitale tijdperk is technologie steeds meer aanwezig in ons dagelijks leven en in de productie van goederen en diensten.

Kennis van coderen leert je de wereld van vandaag te begrijpen
Kennis van coderen helpt je de wereld waarin we leven en de technologie in ons dagelijks leven beter te begrijpen. (Bron: Unsplash.com)

Computers hebben een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we ons leven leiden en producten consumeren. We bevinden ons nu in wat de Industry 4.0 genoemd wordt.

Code en programma's beslissen mee over de producten die we kopen, van groenten tot auto's, en de productiemiddelen worden geautomatiseerd door programma's en algoritmen.

Ten goede of ten kwade, informatica, machinaal leren, kunstmatige intelligentie, verbonden huizen en autonome voertuigen zullen ons leven veranderen. Informatica heeft daarnaast tal van andere banen geoptimaliseerd en talloze carrières verbeterd door automatisering.

Weten hoe je apps programmeert en een programmeertaal leert (C, JavaScript, Python, Perl, CSS, PHP, enz.) kan een poort zijn naar meer kennis over de digitale wereld en de wetenschap achter algoritmen.

Zelfs als je niet weet hoe je moet coderen, weet je dat een computer informatie kan begrijpen en verwerken waar het menselijk brein minuten, uren, of zelfs jaren over zou doen.

Bij coderen voegt een compiler alle code samen tot een uitvoerbaar programma dat draait als de programma's die onze hersenen kunnen gebruiken en begrijpen.
Weten hoe je moet coderen is een vaardigheid die zowel nu als in de toekomst van pas zal komen. Daarom kiezen regeringen er steeds vaker voor om coderen op te nemen in het verplichte onderwijs.

JavaScript is de meest gebruikte programmeertaal. Als je JavaScript leert, kun je dingen maken die met elke browser werken.

Leren programmeren geeft je via gebruikersinterfaces, webapps, databankbeheer en zelfs bedrijfsstrategie ook een beter inzicht in hoe het internet en het web precies werken.

Lees hier hoe je een programmeerproject plant.

Leren coderen voor je carrière

Wil je de basisbeginselen van programmeren leren?

Programmeren is een goed betaalde beroepskeuze.

Er zijn genoeg banen voor programmeurs
Er zijn een hoop banen in programmeren. (Bron: Unsplash.com)

Als je je carrière wilt omgooien, staat de markt voor programmeurs en mensen die kunnen coderen helemaal open. Kennis van een geavanceerde programmeertaal zoals JavaScript of C kan je helpen om meer geld te verdienen, aangezien meer en meer bedrijven overgaan op digitaal.

Er zijn genoeg banen beschikbaar voor mensen die de gebruikerservaring (UX) van een website kan verbeteren, desktop of mobiele apps kan ontwikkelen, SEO kan optimaliseren, of technische problemen kan oplossen.

Het gemiddelde loon voor een programmeur in Nederland bedraagt ongeveer €3.000. Ook dit kan tijdens de loopbaan met 30% stijgen.

Je hoeft niet voortdurend je CV te bewerken en sollicitatiebrieven te schrijven, want veel werkgevers zijn op zoek naar personeel met deze bijzondere vaardigheden.

Programmeur of web developer zijn is niet de enige reden waarom je moet leren coderen. Toch is het prettig om te weten dat je geen moeite zult hebben om werk te vinden en dat je goed betaald zult worden.

Je kunt ook bijvoorbeeld content manager worden en HTML gebruiken om artikelen en content voor websites te maken. Je zou ook SEO (search engine optimization) en SEA (search engine advertising) kunnen doen.

Om de prestaties en zichtbaarheid van een website in zoekmachines te controleren, kunnen SEO-experts tools programmeren met Java, Python, C++, JavaScript, enz. Je kunt ook eens kijken naar de robot.txt van je site, die bepaalt namelijk hoe Google je site indexeert. Een SEO-consultant of expert kan meer dan 2500 euro per maand verdienen.

Programmeren wordt ook regelmatig gebruikt in het bankwezen en de financiële wereld, en wetenschappers en onderzoekers werken vaak met Python.

Kortom, kennis van een programmeertaal kan deuren openen naar verschillende carrières.

Hier vind je een overzicht van de beste programmeertalen.

Andere redenen om te leren coderen

Er is keuze uit talen als C, C++, Python, Java, JavaScript, PHP, Ruby, CSS, enz., en je zult goed moeten nadenken over welke geschikt is voor het werk dat je wilt doen.

Kennis van programmeren kan je geld besparen
Als het om een klein werk gaat, kun je, als je zelf kennis hebt van coderen, een fortuin besparen op programmeurs. (Bron: Unsplash.com)

Een videospel coderen is niet hetzelfde als het programmeren van een robot, een gebruikersinterface, een website (die meestal in HTML of CSS is), of een winkel.

Welke andere banen kun je doen met kennis van coderen?

Videospelletjes programmeren natuurlijk! In deze sector werken heel wat programmeurs.

Videospelletjes programmeren

De 3D-animaties in videospelletjes vergen soms heel wat code.

Het is niet omdat je het niet kunt zien, dat grafische en VFX-artiesten niet kunnen coderen. Ook ontwikkelaars van videospelletjes zullen moeten kunnen programmeren om spelletjes te maken. Zonder code heb je geen videospel.

Programmeurs moeten ervoor zorgen dat het spel vrij is van bugs, soepel loopt, en vooral leuk is om te spelen.

Wiskunde verbeteren

De logica achter coderen is erg wiskundig en als je krachtige algoritmen gebruikt, moet je gegevens kunnen begrijpen en analyseren.

Door algoritmen en de werking van robots te bestuderen leer je over wiskundig redeneren, logica, en algebra. Op het gebied van functies, variabelen, calculus, en algoritmen is coderen een geweldige manier om bij te leren.

Voor je carrièrekansen

Ben je een werknemer of freelancer die met digitale technologieën werkt?

Leren coderen zal zeker deuren voor je openen.

Kies programmeren voor een mooie carrière
Programmeurs zullen mettertijd steeds meer jobkansen krijgen. (Bron: Unsplash.com)

Je leert misschien voor je plezier coderen, maar deze vaardigheden zullen je carrière zeker vooruit kunnen helpen. Deze vaardigheden kunnen kansen bieden die je niet voor mogelijk had gehouden.

Coderen is een erg praktische vaardigheid voor 2020 én de nabije toekomst. Aan computers kunnen vertellen wat ze moeten doen zal alleen maar belangrijker worden naarmate we er meer op rekenen, dus coderen vormt een enorm pluspunt op de arbeidsmarkt.

Je zult ook aan zijprojecten kunnen werken zonder dat je daarvoor dure programmeurs of ontwikkelaars hoeft in te huren.

Verder leren

De technologie blijft in een duizelingwekkend tempo vooruitgaan en programmeertechnieken en -talen wisselen voortdurend. Leren coderen betekent dat je steeds zult bijleren. Ook de banen in coderen zullen continu veranderen.

Als je meer wilt leren over coderen, programmeren, of web development, denk er dan aan om hulp in te schakelen van één van de vele getalenteerde en ervaren privé-leraren op Superprof!

Met privé-leraren kun je over allerlei verschillende onderwerpen leren. Er bestaan ook verschillende manieren om privéles te krijgen: in persoon, online, of in groepen. Elke soort privéles heeft zijn voor- en nadelen, dus denk goed na over welk type het beste bij jou en je budget past.

Tijdens persoonlijke bijlessen kan de leraar zich volledig op jou concentreren, omdat je de enige student in de klas bent. Zo kunnen ze ook elke sessie specifiek afstemmen op jou, je favoriete leerstijl en je niveau. Natuurlijk is zo'n niveau van service niet gratis, en individuele lessen zijn dus meestal de duurste optie. Je betaalt namelijk voor de tijd en de expertise van de leraar. Aangezien alle tijd en expertise op jou gericht is, zijn deze lessen echter vaak het meest rendabel.

Voor mensen met een budget zijn groepslessen een doeltreffende manier om de kosten van de lessen te drukken. Door de tijd en expertise van de leraar te delen met anderen, kun je geld besparen. Natuurlijk betekent dit wel dat de lessen niet volledig op jou afgestemd zijn, maar op de groep als geheel. Ook heb je minder algemene controle over de inhoud van de cursus, want er zijn andere leerlingen die elk hun eigen leerdoelen hebben.

Als je ten slotte geen geschikte leraren in je plaatselijke omgeving kunt vinden, kun je je zoektocht altijd verruimen. Over de hele wereld vind je online leraren die bereid zijn om je te leren programmeren en coderen, zolang je maar een webcam en een fatsoenlijke internetverbinding hebt.

Veel leraren op Superprof bieden de eerste les gratis aan, dus probeer er gerust een paar uit voor je beslist welke leraar en welk soort les geschikt is voor jou!

Hoe word je nu een programmeur?

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (2 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.