"Een vaste methode is geen methode" - Chinees spreekwoord.

Niets staat vast. Vooral als het gaat om talen leren. Er bestaan talloze leermethoden.

Als je op eigen houtje Chinees wilt leren, zul je gemotiveerd moeten zijn en de methode moeten kiezen die voor jou het beste werkt. Een vreemde taal leren is nooit gemakkelijk en je zult altijd bereid moeten zijn om uit je comfortzone te treden.

Omdat het Chinese alfabet en de Chinese uitspraak totaal verschillen van het Nederlands, wordt Chinees leren vaak als een onmogelijke opgave gezien. Maak je geen zorgen! Er zijn een heleboel misvattingen over Chinees leren die we in de loop van dit artikel gaan ontkrachten.

In feite is Chinees leren, als het goed gedaan wordt, niet moeilijker dan Arabisch, Portugees, of Russisch leren. Alle talen zijn tenslotte moeilijk op hun eigen manier. Je moet alleen voorkomen dat je tegen de Grote Muur oploopt.

Of je nu bijlessen volgt bij een Chinese leraar of op eigen houtje leert, het is absoluut noodzakelijk dat je iets leert over de Chinese cultuur en geschiedenis. Je kunt zelfs gratis Chinese lessen krijgen als je zelfstandig leert.

China, Taiwan, en Singapore hebben allemaal een verscheidenheid aan officiële Chinese talen: In China worden vereenvoudigde Chinese tekens gebruikt, terwijl in Taiwan traditionele Chinese tekens worden gebruikt, en in verschillende streken worden verschillende dialecten (en talen) gesproken, zoals Kantonees, Min, Wu, en Gan.

Omdat meer dan 1.3 miljard mensen een vorm van Chinees als moedertaal spreken, zijn er genoeg mensen en middelen waar je de taal van kunt gaan leren.

Hier zijn enkele van Superprof's beste tips om snel Chinees te leren.

De beste leraren Chinees beschikbaar
Tao
5
5 (12 reviews)
Tao
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shiuan
4,8
4,8 (4 reviews)
Shiuan
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (60 reviews)
Rong
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jiasi
5
5 (3 reviews)
Jiasi
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wendy
Wendy
7€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Korinna
5
5 (3 reviews)
Korinna
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
Daniel
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Matthew
5
5 (1 reviews)
Matthew
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tao
5
5 (12 reviews)
Tao
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shiuan
4,8
4,8 (4 reviews)
Shiuan
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (60 reviews)
Rong
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jiasi
5
5 (3 reviews)
Jiasi
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wendy
Wendy
7€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Korinna
5
5 (3 reviews)
Korinna
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
Daniel
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Matthew
5
5 (1 reviews)
Matthew
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Is het moeilijk om in je eentje Chinees te leren?

Voordat je Chinees gaat leren, moet je weten dat het een langdurig proces wordt. Rome werd niet in één dag gebouwd en de Grote Muur evenmin. Het leren van een vreemde taal, vooral Chinees, kan in het begin erg frustrerend zijn.

Hoewel iedereen de grondbeginselen zonder al te veel moeilijkheden onder de knie moet kunnen krijgen, zijn er een aantal dingen die je misschien helemaal wil laten varen.

De tijd die het kost om de grondbeginselen te leren

Ying Cai, een docent bij Gicfo, rekent erop dat een leerling tussen de 80 en 100 uur Chinese les nodig heeft om de grondbeginselen van het Chinees te leren.  Ze moeten ook gemotiveerd en gedisciplineerd zijn en elke dag studeren.

Zoek hier naar lessen Mandarijn.

Is het je doel om Chinees te spreken?
Is je doel om in de komende twee jaar Chinees te spreken? (Bron: Unsplash.com)

We hebben het niet eens over vloeiend Chinees spreken, maar alleen over het beheersen van enkele van de eenvoudigste elementen van de taal. Dit betekent dat je ongeveer 100 uur intensieve studie nodig hebt om in het Chinees te spreken, lezen en schrijven. Op je eentje leren kan langer duren, want je krijgt geen feedback van een toegewijde leraar.

Volg je Chinees cursus met een privéleraar!

Grammatica en vervoegingen van het Mandarijn Chinees: Gemakkelijk

Op het eerste gezicht lijkt het Mandarijn Chinees misschien ingewikkeld. Als je het schrift bekijkt, zul je er waarschijnlijk niets van begrijpen. Het lijkt meer op kalligrafie dan op woorden en zinnen, nietwaar?

Is het een moeilijke taal? Ja en nee. Veel Nederlandstaligen denken dat Chinees één van de moeilijkste talen is om te leren.

We hebben echter goed nieuws voor je: Chinese grammatica en vervoegingen zijn vrij eenvoudig. Er zijn geen geslachten (zoals in vele Europese talen), enkelvoud of meervoud van zelfstandige naamwoorden, of vervoegingen!

Een Chinese basiszin kun je als volgt samenstellen: onderwerp + werkwoord + lijdend voorwerp. Je hoeft in het Chinees ook geen hulpwerkwoorden toe te voegen aan bijvoeglijke naamwoorden. In feite worden werkwoorden in een context opgevat.

Chinees is ook eenvoudiger omdat je geen werkwoorden hoeft te vervoegen. Je moet gewoon van onderwerp veranderen:

 • 我很好 (Wo hěn hao): Het gaat goed met me.
 • 你很好 (Ni hěn hao): Het gaat goed met je.
 • 他很好 (Tā hěn hao): Het gaat goed met hem.

Toon en uitspraak in het Chinees

Chinees is een eenlettergrepige tonale taal. Dit kan voor de meeste Europeanen moeilijk zijn, omdat onze talen geen "tonen" kennen zoals het Chinees dat doet. Dit betekent dat een woord vier verschillende betekenissen kan hebben op basis van hoe het uitgesproken wordt.

Bijvoorbeeld, het woord ma kan het volgende betekenen:

 • "Moeder" in de eerste toon.
 • "Lastigvallen" in de tweede.
 • "Paard" in de derde.
 • "Schelden" in de vierde.

Deze verschillende "tonen" kunnen in het begin vervelend zijn, maar je went er wel aan.

Ontdek hoe je plezierig Chinees kunt leren!

In Taiwan wordt ook Chinees gesproken
Ga ergens heen waar je Chinees moet spreken, zoals Taiwan. (Bron: Unsplash.com)

Veel mensen komen in China aan zonder ook maar één woord van de taal te spreken. Vaak vinden ze echter vriendelijke en gastvrije plaatselijke bewoners die graag bereid zijn hen een paar woorden te leren (al zullen ze die waarschijnlijk eerst verkeerd uitspreken). Na een paar weken zul je je waarschijnlijk in enkele winkels verstaanbaar kunnen maken, maar de meeste mensen zullen je nog steeds niet helemaal begrijpen. Omdat er op sommige plaatsen zo weinig mensen Engels spreken, zul je waarschijnlijk je toevlucht moeten nemen tot non-verbale communicatie. Dit kan echt frustrerend zijn voor iedereen die de taal wil leren!

De beste manier om deze frustraties te omzeilen is om tussen de 15 en 30 minuten per dag aan je uitspraak te werken.

Hoewel het bijna onmogelijk is om tweetalig te worden door het jezelf aan te leren, kun je jezelf wel een paar basisbeginselen bijbrengen, zoals hoe je "hallo" zegt en "ik zou graag...", bijvoorbeeld.

Volg je cursus Chinees met een expert op dit gebied!

3 stappen om thuis Chinees te leren

Jezelf inschrijven om Chinees te leren kan vaak in taalcentra of rechtstreeks via de plaatselijke overheid.

Wat kun je doen als er bij één van deze programma's geen plaatsen meer beschikbaar zijn? Wat zijn je opties?

Ja mag je door niets laten tegenhouden op je missie om Chinees te leren! Er is tenslotte meer dan één manier om de grondbeginselen van het Chinees te leren!

Chinees studeren kan ingewikkeld zijn. Maar het is niet onmogelijk! Hier zijn wat handige tips om het leren van Chinees gemakkelijker te maken.

1. Richt je op je doelen

Waarom leer je Chinees? Doe je dat alleen om een nieuwe taal te leren, voor je studie, of om naar China, Singapore, of Taiwan te reizen?

Alleen studeren
Hoewel het eenzaam kan zijn om in je eentje te studeren, is het zeker mogelijk als je vastbesloten bent. (Bron: Unsplash.com)

Je doelstellingen duidelijk omschrijven is een geweldige manier om gemotiveerd te blijven, aangezien beginnen met het leren van een taal soms het moeilijkste deel kan zijn. Als je gemotiveerd wilt blijven, moet je weten waarom je het doet.

Wie op reis wil, kan het beste beginnen met nuttige uitdrukkingen voor reizigers. Zorg ervoor dat je alle belangrijke Chinese woordenschat leert. Begin eenvoudig en bouw zo verder.

Maar als je in Beijing, Shanghai, Nanjing, of Hainan wilt werken, heb je een hoog niveau van het Chinees nodig.

2. Train je gehoor

De sleutel tot het leren van een taal is je hersenen te laten wennen aan het luisteren naar de manieren waarop de taal verschilt van je eigen taal. Door je in te leven kun je beter uitmaken of iemand Mandarijn Chinees spreekt of niet. Dit is vergelijkbaar met hoe je het verschil tussen verschillende Engelse accenten kunt onderscheiden. Je moet wennen aan hoe het Chinees klinkt.

Je kunt ook plezier beleven door uitspraakspelletjes te spelen. Deze zijn een geweldige manier om je spreek- en luistervaardigheid te verbeteren.

Als je een video op YouTube bekijkt, kun je altijd kijken of er Chinese ondertitels zijn. Probeer om dit elke dag te doen!

Zoek naar televisiezenders. Hoewel het moeilijk kan zijn om Chinese zenders te vinden, zijn er een aantal Taiwanese zenders waar je naar kunt kijken om je oor te laten wennen aan de tonaliteit van het Chinees. Dit helpt je ook om nieuwe woorden te leren en je luistervaardigheid te verbeteren.

Probeer deze gemakkelijke manieren om Chinees te leren...

3. Concentreer je op hoe Chinese woorden worden uitgesproken

Je moet onthouden dat je zult moeten leren wat Chinese tekens precies betekenen. Beginners hoeven ze echter niet allemaal uit het hoofd te leren.

Chinees lezen
Chinees lezen kan moeilijk zijn voor beginners. (Bron: Unsplash.com)

Zelfs de slimste mensen ter wereld kennen niet alle tekens in het Chinees. Je kunt de romanisatiemethode Pinyin gebruiken, een manier om Chinese tekens fonetisch uit te schrijven met behulp van het Latijnse alfabet.

Laten we beginnen met vier tekens. Het Mandarijnse Chinese woord voor hoofdstad 京 is "jing", noord is 北 (bei), midden is 中 (zhong), en zuid is 南 (nan).

Met deze vier tekens en het teken 台 (Tai) kun je nu vijf van de bekendste steden schrijven.

 • Beijing of Bei + Jing (Hoofdstad van het Noorden): 北京
 • Nankin of Nan + Jing, (Hoofdstad van het Zuiden): 南京
 • Taipei (in Noord-Taiwan) of Tai + Bei: 台北
 • Taichung (in Centraal-Taiwan) of Tai + Zhong: 台中
 • Tainan (in Zuid-Taiwan) of Tai + Nan: 台京

Je zult ook enkele van deze Chinese ideogrammen op straat zien.

Dank je is 谢谢 of xièxiè als we de pinyin-romanisatie gebruiken. Het wordt een beetje uitgesproken als syeh-syeh.

Hallo is "ni hao" of 你好. Als je iets wilt vragen zeg je "wo yao" of 我要 wat letterlijk "ik wil" betekent.

Er zijn tal van sites waarmee je meer Chinese woordenschat kunt leren, evenals de uitspraak. Als je deze eenmaal kent, kun je naar de volgende stap overgaan.

Chinees studeren Amsterdam

Leer de getallen van 1 tot 10

Als je het Mandarijn Chinees beter wilt begrijpen, moet je meer woorden leren dan alleen "hallo" en "dank je". En met alleen de namen van 5 steden kom je ook niet ver.

Hier zijn enkele getallen in het Chinees met hun benaderende uitspraak:

 • 1: yi (一), zoals de letter "e".
 • 2: èr (二) "r".
 • 3: sān (三)
 • 4: sì (四), “suh”
 • 5: wû (五), “whoa”
 • 6: liù (六), “lei-oh”
 • 7: qī (七) “t-tsji”
 • 8 : bā (八)
 • 9: jiû (九) “ji-oh”
 • 10: shí (十) “shi”

Overweeg om woordenschatlijsten en flashcards te maken en die dan aan de muur te hangen. Zorg ervoor dat je het Chinese teken opschrijft, het equivalent in Pinyin, en de betekenis in het Nederlands.

Dit is een handige manier om nieuwe woorden te leren en hoe je ze moet lezen. Er zijn ook veel websites waar je flashcards in het Chinees kunt downloaden en afdrukken.

Lees hier met welke les je Chinees kunt leren...

De beste leraren Chinees beschikbaar
Tao
5
5 (12 reviews)
Tao
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shiuan
4,8
4,8 (4 reviews)
Shiuan
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (60 reviews)
Rong
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jiasi
5
5 (3 reviews)
Jiasi
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wendy
Wendy
7€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Korinna
5
5 (3 reviews)
Korinna
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
Daniel
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Matthew
5
5 (1 reviews)
Matthew
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tao
5
5 (12 reviews)
Tao
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shiuan
4,8
4,8 (4 reviews)
Shiuan
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (60 reviews)
Rong
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jiasi
5
5 (3 reviews)
Jiasi
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wendy
Wendy
7€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Korinna
5
5 (3 reviews)
Korinna
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
Daniel
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Matthew
5
5 (1 reviews)
Matthew
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Chinees leren: Essentiële uitdrukkingen

Laten we eens kijken naar de woorden die je moet leren voordat je naar China vertrekt. Het maakt niet uit of je er met vakantie naartoe gaat, erheen verhuist, of van plan bent er te gaan werken, voor je op het vliegtuig stapt moet je toch een paar van de grondbeginselen onder de knie hebben. Gewoon een paar eenvoudige uitdrukkingen om er zeker van te zijn dat je niet helemaal de weg kwijt raakt.

Hier zijn enkele van de belangrijkste uitdrukkingen waarmee je in het Chinees aan de slag kunt:

Nederlands Mandarijn Chinees Uitspraak
Ja 正确 Zhèng què
Nee 错误 Cuò wù
Alstublieft Qǐng
Bedankt 谢谢 您 Xiè xiè nín
Graag gedaan 不客气 Bú kè qì
Neem me niet kwalijk 劳驾 Láo jià
Het spijt me 对不起 Dùi bù qǐ
Hallo 早晨好 Zǎo chén hǎo
Goedenavond 晚安 Wǎn ān

Laten we een niveau hoger gaan en uitdrukkingen bekijken die je zou kunnen gebruiken in een vergadering voor het werk, of zelfs op straat als je je eenmaal helemaal in de taal hebt verdiept!

Uitdrukkingen in het Chinees voor vergaderingen en ontmoetingen:

Nederlands Mandarijn Chinees Uitspraak
Spreek je Engels? 您 会 讲 英语 吗 Nín hùi jiǎng yīng yǔ ma
Is er hier iemand die Engels spreekt? 这里 有人 会 讲 英语 吗 Zhè lǐ yǒu rén hùi jiǎng yīng yǔ ma
Ik spreek maar een beetje Chinees 我 只会 讲 一点 中文 Wǒ zhǐ huì jiǎng yì diǎn zhōng wén
Hoe heet je? 您 叫 什么 名字 Nín jiaò shén me míng zì
Mijn naam is Luo Lun Si 我 叫 罗 论 丝 Wǒ jiaò lúo lún sī
Hoe gaat het met je? 您好 Nín hǎo
Het gaat goed met me. Bedankt. 我 很好 谢谢 您 Xiè xiè nín
Aangename kennismaking 很 高兴 认识 您 Hěn gāo xìng rèn shí nín.
Ik begrijp het niet. 我 不 明白 Wǒ bú míng bái

Oefen elke dag Chinees

Net als bij hardlopen moet je regelmatig oefenen. Het is veel gemakkelijker om drie keer per week 20 minuten hard te lopen dan om één keer per week een uur te doen. Hetzelfde geldt voor Chinees leren in de klas: Je zult veel sneller vooruitgaan zonder gedemotiveerd te raken. Hetzelfde geldt als je Chinees op eigen houtje leert.

Om de nieuwe fonetiek te leren en de vier "tonen" te onderscheiden, moet je steeds opnieuw naar de taal luisteren. Door dit regelmatig te oefenen, zul je al gauw het meeste uit de verschillende "tonen" van de taal kunnen halen.

Lees meer over hoe je Chinees kunt leren...

4 hulpmiddelen om snel Chinees te leren

In het tijdperk van Web 2.0 is online Chinees leren een prima manier om je bijvoorbeeld voor te bereiden op een reis naar China of Taiwan.

Reis naar China
Met de juiste leermethoden zal iedereen de straatnaambordjes in Chineestalige landen kunnen lezen. (Bron: Unsplash.com)

Terwijl Taiwan traditioneel Chinees gebruikt, geeft China de voorkeur aan vereenvoudigd Chinees. Er zijn veel verschillende manieren om Chinees te leren, afhankelijk van waar je het gaat spreken! Maar als je Chinees studeert voor je naar een Chinees sprekend land reist, zul je merken dat de meeste online cursussen zich richten op vereenvoudigd Chinees.

Er zijn verschillende manieren om Chinees te leren, hier zijn er een paar die de moeite waard zijn om te bekijken.

1. Chinese HSK App

De gratis Chinese HSK app is bedoeld voor leerlingen die willen slagen voor de Chinese "Hanyu Shuiping Kaoshi" test, niveaus 1 t/m 4. Deze vier applicaties, ontwikkeld door Around Pixels, bevatten de woordenlijsten en uitdrukkingen die je moet kennen om de examens te kunnen afleggen, spelletjes om te oefenen, en statistieken over je vorderingen die je helpen te reviseren en te verbeteren.

Opgemerkt moet worden dat het HSK vereenvoudigde Chinese tekens gebruikt. Er worden ook Chinees-Engelse woordenboeken aangeboden voor slechts een paar euro.

2. Hello Chinese

Er zijn natuurlijk talloze verschillende apps om Chinees te leren op je smartphone. Ze bieden echter niet allemaal manieren om Chinees te leren terwijl je plezier beleeft! Daarom kiezen veel leerlingen voor de app Hello Chinese. Je leert immers veel sneller als je plezier maakt.

De app bevat:

 • Stemherkenning om aan je accent te werken
 • Interactieve spelletjes
 • Chinese tekens schrijven
 • Lessen op basis van de HSK-testen

3. Chinees leren met Anki

Anki is een programma dat gebruik maakt van flashcards en wordt sterk aanbevolen om Chinese tekens te leren.

Je kunt ook al je flashcards synchroniseren over verschillende apps, zodat je ze kunt oefenen waar en wanneer je maar wilt. Je kunt heel snel beginnen met je eigen flashcards te maken, en zo duizenden Chinese tekens te leren.

Het is ook heel nuttig om andere talen te leren die het Latijnse alfabet niet gebruiken, zoals:

 • Arabisch
 • Russisch
 • Of Japans

Het Chinese schrift is één van de moeilijkste dingen om onder de knie te krijgen. "Hallo" wordt bijvoorbeeld in het pinyin geschreven als "Ni Hao" maar in Hànzì als 你好. Dit is waarom flashcards erg van pas komen. Je kunt degene waar je moeite mee hebt vaker herhalen dan degene die je reeds onder de knie hebt.

4. Pleco, een Chinees woordenboek in je broekzak

Pleco is een van de populairste apps voor het opzoeken van Chinese woorden en een gedetailleerde uitleg van hun definitie. Het is ook erg populair bij wie zich klaarmaakt om naar China of Taiwan te reizen.

Neem een woordenboek mee op reis
Een woordenboek zal op je reizen van onschatbare waarde zijn. (Bron: Unsplash.com)

Pleco biedt niet alleen een woordenboek. Het biedt ook visuele en auditieve herkenning voor Chinese karakters en woorden. Door de fonetiek te leren, kun je overgaan op het leren van Chinees schrift.

Behalve een vertaling voor elk woord zijn er ook voorbeelden van de woorden en hoe die gebruikt worden, evenals een gids voor de uitspraak. Het is een goed uitgewerkte toepassing voor elk niveau van Chinees.

Applicatie Type Kosten Voordelen Nadelen
Chinese HSK Smartphone app Gratis versies beschikbaar 6 complete apps De kosten om alle 6 apps te kopen
Hello Chinese Smartphone app Gratis Audio opgenomen door moedertaalsprekers In-app aankopen
Pleco Woordenboek en smartphone app Gratis Een hulpmiddel van onschatbare waarde voor elke reiziger In-app aankopen
Anki Programma Gratis Goed voor je geheugen Slecht ontwerp

Volg Chinese les Den Haag!

Je inleven in een Chineestalig land

In plaats van op je kamer Chinees te studeren, waarom reis je niet naar Taiwan of China en leer je daar de taal?

Laten we bijvoorbeeld Taipei nemen. Dit is de dichtstbevolkte stad op het eiland Taiwan.

Taipei, de hoofdstad van Taiwan
Taipei, de hoofdstad van Taiwan: Luidruchtig, gastvrij, en een geweldige plaats om te leren en Chinees te spreken. (Bron: Unsplash.com)

Naar Taiwan reizen is een geweldige manier om de taal rechtstreeks uit de mond van moedertaalsprekers te leren, en één van de meest effectieve manieren om een taal te leren. Door op deze manier te leren kun je net zo snel Chinees leren als je een andere taal zou leren.

Veel mensen komen in Taiwan aan met een beperkte kennis van de taal en weten alleen hoe ze dingen moeten zeggen als "hallo" en "dank je". Ze bestellen eten door gebaren te maken, maar moeten al gauw Chinees gaan spreken en een paar belangrijke uitdrukkingen leren.

Wonen in China of Taiwan kan wonderen doen voor je Chinees. Je zult jezelf al snel verbazen over wat je al allemaal geleerd hebt. Ons advies is om de grondbeginselen en tonen te bestuderen voor je ergens heen gaat. Vergeet ook niet je Pleco-woordenboek mee te nemen!

Logeren bij een gastgezin is ook een goede manier om elke dag te oefenen. Met een beetje geluk kun je zelfs een Chinees sprekende kamergenoot vinden die je helpt om zo veel mogelijk te oefenen. Ben je bang dat je verdwaald zult raken? Zorg ervoor dat je je onderzoek doet voor je op op pad gaat!

Hoewel Engelse vertalingen courant zijn, zijn ze vaak niet erg goed. Zorg dat je iets hebt waarmee je tekens fonetisch kunt uitschrijven en leer enkele basisuitdrukkingen waarmee je uit de voeten kunt voor het geval je toch verdwaalt buiten de grotere steden.

Probeer Chinees te spreken zodra je landt!

Meer hulpmiddelen om op eigen houtje Chinees te leren

Dankzij het Internet kun je overal ter wereld Chinees leren.

Kun je je een reis naar Azië niet veroorloven? Geen probleem! Er is een overvloed aan gratis lesmateriaal en cursussen van goede kwaliteit op het internet. Je kunt je eigen inleefomgeving creëren door naar YouTube te kijken, smartphone apps te gebruiken, en naar Chinese podcasts te luisteren! Chinees leren hoeft je geen arm en een been te kosten.

Met een tablet kun je erg gemakkelijk een taal leren
Tablets zijn een geweldige manier om een taal te leren. (Bron: Unsplash.com)

Er bestaan ook online leerprogramma's om Chinees te leren, van beginners tot experts. Het maakt niet uit of je de taal op een A1 of een C2 niveau spreekt, want je kunt gratis leerprogramma's krijgen vanuit je eigen huis, wanneer je maar wilt.

Zoals we al zeiden, zijn er ook talloze mobiele apps in de Google Play Store of in iTunes waarmee je Chinees kunt leren. Hello Chinese is één van onze persoonlijke favorieten. Een app gebruiken betekent dat je elke dag in je eigen tempo kunt leren en gestaag beter wordt.

Of je nu in de auto zit (maar niet aan het stuur!), naar je werk gaat, in de bus zit, op het punt staat om naar bed te gaan of in je lunchpauze zit, je kunt overal Chinees leren! Gebruik je vrije tijd om nieuwe taalvaardigheden te leren.

Apps gebruiken allerlei verschillende benaderingen om een taal te leren, en je kunt deze gebruiken om Chinese woorden te leren uitspreken, tekens uit het hoofd te leren, te leren lezen, schrijven en spreken, of om grammatica en woordenschat te bestuderen.

Er zijn ook taalpakketten die je kunt kopen met studiegidsen, grammaticaboeken, CD's, DVD's, enz. Je moet er echter wel voor betalen en er zijn er maar heel weinig die goedkoop zijn.

Ben je apps beu? Begin je de motivatie te verliezen? Je kunt je altijd wenden tot Chinese podcasts over onderwerpen die je interesseren. Wat je ook leuk vindt, er is vast wel een podcast waar je naar kunt luisteren om er meer over te weten te komen en tegelijktertijd Chinees te leren.

Wat is er beter dan tweetalig worden door naar de radio te luisteren? Je kunt online radio gebruiken om Chinese radiozenders te vinden.

Superprof wenst je veel succes met je poging om Chinees te leren! Chinees leren en reizen naar Chineessprekende landen is zeker de moeite waard! Geef niet op!

Vind een leraar Mandarijn op Superprof.

Chinees leren spreken doe je het best door lessen Mandarijn te volgen!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.