"Chinees is één van de moeilijkste talen om te leren!"

Heb je dit al eerder gehoord? Wij ook! Is er echter een gemakkelijke manier om het te leren? De meeste mensen zouden zeggen van niet. Chinees is niet gemakkelijk en de meeste Europeanen zullen het daarmee eens zijn.

Er zijn duizenden tekens, de uitspraak is heel anders dan de onze, en tonen zijn voor ons vrijwel een onbekend concept. Het helpt ook niet dat de Chinese taal en cultuur soms ook erg ver van de onze lijken af te staan. Frans, Duits, of Engels leren is dan weer gemakkelijker omdat we een deel van onze woordenschat en oorsprong met deze talen delen. De reden waarom vaak wordt aangenomen dat Chinees moeilijk is, is een gebrek aan overeenkomsten met onze taal.

Veel mensen beginnen Chinees te leren en ontdekken al snel hoe moeilijk het kan zijn. Maar elke taal heeft nu eenmaal zijn moeilijke elementen: zelfs de basisprincipes kunnen een uitdaging zijn voor iemand die net begonnen is.

Maak je echter geen zorgen! Er zijn talloze manieren waarop Europeanen Chinees kunnen leren en het maximum uit hun Chinese lessen kunnen halen.

Hoe kan ik gemakkelijker Chinees leren spreken? Waar begin ik? Welke moeilijkheden zal ik ondervinden als ik Chinees begin te leren?

Als je je dit afvraagt, dan heb je geluk! Superprof biedt je al de antwoorden hierop in dit artikel!

Hier is ons advies om Chinees leren wat eenvoudiger te maken...

Is het mogelijk om zelf Chinees te leren?

Is Chinees moeilijk?
Denk je dat Chinees een moeilijke taal is om te leren? (Bron: Unsplash.com)
De beste leraren Chinees beschikbaar
Tao
5
5 (11 reviews)
Tao
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shiuan
4,8
4,8 (4 reviews)
Shiuan
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (57 reviews)
Rong
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jiasi
5
5 (3 reviews)
Jiasi
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wendy
Wendy
7€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yu
5
5 (1 reviews)
Yu
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Liang
4,9
4,9 (4 reviews)
Liang
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Korinna
5
5 (3 reviews)
Korinna
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tao
5
5 (11 reviews)
Tao
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shiuan
4,8
4,8 (4 reviews)
Shiuan
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (57 reviews)
Rong
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jiasi
5
5 (3 reviews)
Jiasi
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wendy
Wendy
7€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yu
5
5 (1 reviews)
Yu
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Liang
4,9
4,9 (4 reviews)
Liang
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Korinna
5
5 (3 reviews)
Korinna
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Is Chinees een gemakkelijke taal om te leren?

Zoals we al zeiden, kan Chinees spreken erg moeilijk zijn voor Europeanen. Maar wees echter niet ongerust! Chinezen vinden Nederlands leren om precies dezelfde redenen soms net zo moeilijk!

We bekijken 5 redenen waarom Chinees eigenlijk niet zo moeilijk is. Als je de basis van het Chinees nog moet leren, kunnen deze redenen je best verrassen!

Hier zijn enkele van Superprof's beste tips om snel Chinees te leren.

Chinese tekens
Maak je geen zorgen als je deze symbolen nog niet begrijpt! (Bron: Unsplash.com)

Chinese tekens vereenvoudigen met Pinyin

Als je Chinese tekens ziet, kun je al snel de motivatie verliezen. De meeste beginners zullen in het begin moeite hebben om Chinese tekens te herkennen. Er is echter een methode waarmee je Chinese karakters beter kunt herkennen.

Er zijn veel mensen die zich zorgen maken over het feit dat ze het schrift niet zullen begrijpen. Dat is zelfs één van de redenen waarom de meeste mensen in het Westen denken dat Chinees leren onmogelijk is.

Het eerste wat je moet doen is het Chinese schrift vereenvoudigen. De eenvoudigste manier om dit te doen is door het Pinyin-systeem te gebruiken waarmee je het Chinese schrift kunt romaniseren. Je schrijft er Chinese woorden mee met behulp van het Latijnse alfabet en dus wordt het vaak gebruikt om mensen Chinees aan te leren.

Chinese tonen

Het Mandarijn Chinees heeft vier verschillende tonen. Dit betekent dat woorden en zinnen vier verschillende betekenissen kunnen hebben aan de hand van de manier waarop ze uitgesproken worden.

Ben je ongerust? Dat waren wij ook in het begin. Er zijn echter dialecten die ze helemaal niet gebruiken en we zijn ook niet de enigen die moeite hebben met de tonen in het Mandarijn Chinees. Het belangrijkste om te weten is dat, ook al vind je de Chinese uitspraak en het herkennen van tonen in het begin misschien moeilijk, je zonder ze volledig te beheersen toch nog zult kunnen communiceren en gesprekken voeren.

Zie het zo: Ook al is een Ferrari sneller, met een Opel Nova raak je er ook wel! Als je de vier tonen feilloos kunt onderscheiden, geeft dat je hetzelfde gevoel als in een Ferrari rijden. Als je het echter niet kunt, zal het je niet zoveel hinderen en is het lang niet zo gênant als rondrijden in een Nova!

De Chinese muur
In China zijn er dingen die moeilijker te overwinnen zijn dan de taal. (Bron: Unsplash.com)

Om het Chinees eenvoudiger te maken, mag je de tonen niet als een probleem zien, maar eerder als een manier om je Chinees nog beter te maken.

Ontdek hoe je plezierig Chinees kunt leren!

Chinese grammatica

Wie Frans, Italiaans of Spaans gestudeerd heeft, zal misschien huiveren bij de gedachte aan vervoegingen. De Chinezen hebben dit probleem niet! In het Chinees zijn er geen vervoegingen. De dagen van taalcursussen uitzitten en werkwoordsvervoegingen herhalen als een papegaai zijn voorbij. Zelfstandige naamwoorden en bijvoeglijke naamwoorden hebben geen enkelvoud, meervoud, mannelijk, of vrouwelijk zoals in de Romaanse talen. Het kan niet eenvoudiger!

Terwijl wij gewoonlijk een "en" aan een zelfstandig naamwoord toevoegen om er meervoud van te maken, gebruikt het Chinees altijd dezelfde vorm van het zelfstandig naamwoord. Probeer het bijvoorbeeld met honden. In het Chinees zeg je bijvoorbeeld "tien hond" in plaats van "tien honden".

Bij vervoegingen gaat het er heel eenvoudig aan toe. Terwijl wij gewoonlijk zeggen ik, jij, wij, of zij "eten" en hij of zij "eet", wijzigt het Chinees het werkwoord niet. Er zijn zelfs geen tijden waarover je je zorgen hoeft te maken. Als je wilt zeggen "We gaan morgen eten", kun je in het Chinees gewoon zeggen "we eten morgen".

Zoals je ziet, is het Chinees op een aantal punten veel eenvoudiger dan het Nederlands.

Volg lessen Mandarijn online.

Chinese woordenschat

Nieuwe woordenschat onthouden en weten hoe je bepaalde woorden moet uitspreken kan in elke taal moeilijk zijn. Dit is geen specifiek Chinees probleem. Chinezen zullen het moeilijk vinden om Nederlandstalige woorden te leren en uit te spreken.

Over het algemeen zit de Chinese woordenschat vrij logisch in elkaar. Als je eenmaal de basiswoordenschat geleerd hebt, zul je met nog groter gemak nieuwe woorden gaan leren. Al lerende ontdek je dat een aantal woorden gewoon een combinatie zijn van woorden die je al geleerd hebt.

Laten we een spelletje spelen. Als je een beetje nadenkt, zul je kunnen raden wat de volgende woorden betekenen:

 1. 电脑 diàn-năo = elektriciteit + hersenen = ?
 2. 电话 diàn-huà = elektriciteit + woorden = ?
 3. 电视 diàn-shì = elektriciteit + visueel = ?
 4. 变色龙 biàn-sè-lóng = verandering + kleur + draak = ?
 5. 长颈鹿 cháng-jĭng-lù = lang + nek + hert = ?
 6. 猫头鹰 māo-tóu-yīng = kat + hoofd + adelaar = ?

(Antwoorden aan het eind van het artikel!)

Lees hier met welke les je Chinees kunt leren...

Twee alternatieve manieren om gemakkelijker Chinees te leren

Om Chinees gemakkelijker te maken, moet je dagelijks oefenen! Er zijn ook een paar drastischere manieren om dit te doen...

Methode 1: Reis naar China

Of het nu in het kader is van een uitwisselingsprogramma, of voor je werk, of voor een vakantie om de Chinese keuken te ontdekken, de gemakkelijkste manier om Chinees te leren is om je naar China te begeven.

Methode 2: Volg Chinese les in je buurt.

Studeren in China is natuurlijk een geweldige manier om de taal te leren en meer over het land en zijn cultuur te weten te komen.

Als dit echter geen mogelijkheid voor je is, kun je altijd een taaluitwisseling doen. Waarom zoek je niet naar een Chinese student die graag Nederlands zou willen leren? In ruil daarvoor kunnen zij jou Chinees leren. Als je in een landelijke omgeving woont, zoek je best naar iemand die je online wil helpen om Chinees te oefenen.

Ontdek de Chinese cultuur
Chinese les is ook een geweldige manier om de Chinese cultuur te leren kennen! (Bron: Unsplash.com)

Er is altijd een manier om een taal te leren. Hoe beter je wordt, hoe meer activiteiten je volledig in het Chinees zult kunnen doen.

Ontdek alle manieren waarop je Chinees kunt leren spreken...

Is het gemakkelijk om Chinees te studeren in Nederland?

Waar kun je Chinees leren in Nederland? Dit is een belangrijke vraag als je Chinees wilt leren.

Chinese taalscholen

Er zijn een heleboel taalscholen in Nederland en velen bieden lessen Chinees aan. Dit is een geweldige manier om de basis te leren en snel over te gaan naar meer gevorderde niveaus.

Het Confucius Instituut werkt samen met een aantal universiteiten in Nederland waar je Chinees kunt studeren. Daardoor worden er in het hele land wekelijks taallessen in het Chinees aangeboden.

Chinees aan de universiteit

Er zijn ook universiteiten die opleidingen Chinees aanbieden. Bijvoorbeeld in Groningen en Maastricht.

Een diploma van één van deze academische instellingen kan wonderen doen voor je carrièremogelijkheden.

Leer Chinees met een privéleraar

Dankzij de populariteit van Chinees, duiken er elke dag nieuwe privéleraren Chinees op. Met een privéleraar kun je persoonlijk les krijgen in een aantal vreemde talen. Het is een snelle en gemakkelijke manier om een taal te leren.

Hoewel sommige steden meer leraren hebben dan andere, zijn Chinese leraren mooi verspreid over het hele land. Chinese bijlessen kunnen echt nuttig zijn en privé-bijlessen via platforms als Superprof, waar je zowel gekwalificeerde als moedertaalsprekers in je buurt of online kunt vinden, zijn de beste plaatsen om te zoeken naar bijlessen.

Online leraren zijn geweldig voor wie in landelijke gebieden woont en waar er niet veel Chinezen wonen. Een leraar zal je ook les geven aan de hand van de methoden die het beste bij je passen en ervoor zorgen dat je het maximum haalt uit elk uur les. Door elke dag aan je Chinees te werken, zorg je ervoor dat je gestaag vooruitgang boekt.

De antwoorden op onze quiz:

 • Computer
 • Telefoon
 • Televisie
 • Kameleon
 • Giraf
 • Uil

Talen horen immers gesproken te worden. Als je graag Mandarijn Chinees zou willen leren, moet je ervoor gaan! Je zult er geen spijt van krijgen!

Volg je Chinese les met een privéleraar!

5 Tips om Mandarijn Chinees te leren

 1. Breng tijd door met Chinese vrienden die graag een beetje van de taal met je willen spreken. Zelfs een gesprek van 5 minuten kan wonderen doen. Ga naar de Chinese buurt en bezoek de plaatselijke restaurants. Bezoek de juiste plekjes. De plekjes waar het hele menu in het Chinees is en er nergens een woord Nederlands te vinden is. Waar de meeste klanten ook Chinees zijn. Dit zijn ook geweldige plaatsen om lekker Chinees eten te proberen.
 2. Kijk naar Chinese films en TV-programma's. Zelfs wie zelden TV kijkt, kan deze methode gebruiken om meer Chinees te horen te krijgen. Je hoort hoe de klanken uitgesproken worden door moedertaalsprekers in allerlei verschillende situaties. Dit helpt je om de taal in allerlei verschillende contexten te zien en de taal tot leven te brengen. Je kunt immers geen Chinees leren spreken door alleen maar te lezen. Je moet het ook horen.
 3. Luister naar Chinese liedjes. Het is een prachtige taal en er wordt veel muziek mee gemaakt. Je kunt ontzettend veel leren door te luisteren naar (en zelfs mee te zingen met) Chinese popsongs. Er is ook karaoke! Waarom organiseer je geen karaoke-avond met je Chinese vrienden?
 4. Geef Engelse les in China of Taiwan. Er zijn veel leraren Engels die in Chinees sprekende landen werken en er nog voor betaald krijgen ook. Het is een geweldige manier om Chinees te leren en tegelijkertijd geld te verdienen. Je zou er ook Chinese lessen mee kunnen financieren.
 5. Reis naar China of Taiwan. Dit is zowel een fascinerende als een leuke manier om de Chinese taal te leren en meer over de landen zelf te weten te komen.

Een taal als het Chinees leren is eerder een reis dan een bestemming en tenzij je wilt tolken bij de VN of geheim agent wilt worden (wat wel cool zou zijn!), hoef je niet perfect Mandarijn Chinees te leren spreken.

Chinees leren spreken doe je het best door lessen Mandarijn te volgen!

Leer Mandarijn met een privéleraar.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter