Hoofdstukken

 1. 01. TOEFL
 2. 02. TOEIC
 3. 03. GMAT

Ben je Engels aan het leren? Hoe goed is je grammatica? Hoe weet je of je je Engels moet verbeteren?

Kun je een gesprek volledig in het Engels voeren? Zo ja, pak dan de telefoon en doe het!

Als je Engels leert, zijn er genoeg kwalificaties die je kunt gebruiken om te bewijzen dat je het Engels beheerst of vloeiend spreekt. Maar als je Engels wilt leren voor je werk, is het moeilijk om je taalvaardigheden op je CV te zetten, omdat verschillende mensen verschillende examens accepteren.

Het afleggen van het juiste examen kan deuren voor je openen. Zodra je je certificaat hebt, kan je je resultaten op je CV zetten en de meeste werkgevers over de hele wereld zullen onmiddellijk begrijpen wat jouw niveau Engels is zonder dat je nog meer vragen hoeft te stellen.

Er zijn een aantal onderwijssystemen over de hele wereld waarvan de lessen Engels niet erkend worden of genegeerd zouden worden als het op een sollicitatiegesprek aankomt. Tenminste als het gaat om het Engels dat je op school leert. Maak je geen zorgen, werkgevers zijn nog steeds geneigd om diploma's in het Engels te erkennen!

Helaas wordt niet elke cursus Engels erkend. Zelfs als je goed Engels kunt spreken, geweldig kunt luisteren en elk gezegde kent, zul je waarschijnlijk toch naar gespecialiseerde cursussen Engels moeten kijken om een van deze examens te kunnen afleggen.

Dankzij de toenemende globalisering worden deze examens echter steeds breder geaccepteerd en internationaal erkend.

Bovendien is de Engelse taal voor bijna iedereen de tweede taal als het om zaken gaat. Als je op reis bent, wordt in de meeste toeristische gebieden de moedertaal van de bestemming gebruikt of Engels met toeristen die de plaatselijke taal niet spreken. Of je het nu leuk vindt of niet, het Engels is een blijvertje, dus het heeft niet veel zin om het nog langer te vermijden.

Als je geaccrediteerd wilt worden voor je geschreven en gesproken Engels, zijn er een aantal verschillende examens die je kunt overwegen, elk met hun eigen voor- en nadelen.

In dit artikel bekijken we een aantal van deze examens en welke erkend zijn en waar, vertellen we je welke je Engelse grammatica, schrijfvaardigheid en luistervaardigheid testen, en welke het vervoegen van werkwoorden omvatten, of het ontcijferen van gespecialiseerde Engelse woordenschat en idiomatische uitdrukkingen.

engelse les londen
Ben jij wel eens in Londen geweest? Bron: Pexels

Klik hier om een Engelse cursus online te vinden.

De beste leraren Engels beschikbaar
Cristina
4,9
4,9 (43 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Monique
4,9
4,9 (15 reviews)
Monique
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
4,9
4,9 (11 reviews)
Peter
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Seyyed abbas
5
5 (6 reviews)
Seyyed abbas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
5
5 (9 reviews)
Mick
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Debby
4,9
4,9 (9 reviews)
Debby
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anna
5
5 (7 reviews)
Anna
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Monica
5
5 (5 reviews)
Monica
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (43 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Monique
4,9
4,9 (15 reviews)
Monique
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
4,9
4,9 (11 reviews)
Peter
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Seyyed abbas
5
5 (6 reviews)
Seyyed abbas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
5
5 (9 reviews)
Mick
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Debby
4,9
4,9 (9 reviews)
Debby
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anna
5
5 (7 reviews)
Anna
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Monica
5
5 (5 reviews)
Monica
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

TOEFL

Laten we beginnen met een van de bekendste, de Test of English as a Foreign Language, de TOEFL.

Een TOEFL kost over het algemeen tussen de €100 en €200 (maar dit kan variëren afhankelijk van waar je bent) en wordt sinds 1964 aangeboden door de ETS (Educational Testing Service).

Het is onwaarschijnlijk dat dit binnenkort gratis zal worden aangeboden, dus je kunt er maar beter voor zorgen dat je er het geld voor hebt. Maar aangezien bijna al deze examens geld kosten, zou ik dit niet als een nadeel van de TOEFL beschouwen.

TOEFL Test

Als internationaal erkend examen dat al meer dan 50 jaar bestaat, is het beschikbaar in drie formaten: papier (PBT), computer (CBT), of online (iBT). Momenteel zijn echter alleen de papieren en de internetversie beschikbaar.

De toetsen zijn multiple choice en bestaan uit vier verschillende onderdelen:

 • Lezen, 60-80 minuten
 • Luisteren, 60-90 minuten
 • Spreken, 20 minuten
 • Schrijven, 50 minuten

Spreken kan ook afzonderlijk worden gedaan als de TOEFL Academic Speaking Test (TAST).

Scores bestaan uit 677 voor het papieren examen, 300 voor het computer examen, en 120 voor het online examen.

Vind en volg ESOL cursussen hier.

Een nadeel van de TOEFL is dat hij maar twee jaar geldig is. De reden hiervoor is dat de taalvaardigheid na verloop van tijd zeer snel kan veranderen als de gebruiker zijn taal niet oefent.

Maar dit is waarschijnlijk ook een heel goede manier voor ETS om klanten terug te laten komen, toch?

De meeste universiteiten aanvaarden een TOEFL-examen en het wordt ook vaak gebruikt om het Engelse niveau van afgestudeerden en stagiaires te controleren.

Er zijn ook tal van andere nadelen aan de TOEFL:

Ten eerste is het een multiple-choice examen. Dit wordt niet als volledig representatief voor de taalvaardigheid beschouwd en waarschijnlijk wordt het hele proces van het leren van een taal te eenvoudig voorgesteld.

Bovendien wordt het vaak bekritiseerd omdat het zo duur is en het gesproken gedeelte is ook niet ideaal.

Jongere leerlingen kunnen kiezen voor de "Junior"-versie als ze 11 jaar of ouder zijn. Dit kan een goede manier zijn om het niveau van een student te peilen en ook om het onderwijssysteem te evalueren.

Kijk waar je online Engels kunt leren.

cursus engels metro
Londen staat bekend om haar enorme metronetwerk. Bron: Pexels

TOEIC

De Test of English for International Communication (TOEIC) is ook beschikbaar bij ETS. Deze is echter gericht op zakelijk Engels in plaats van algemeen Engels.

De TOEIC werd in 1979 in het leven geroepen. Naar aanleiding van de eisen van de globalisering en de Japanse minister van Handel en Industrie.

Meer dan 14.000 bedrijven in 150 landen nemen graag je geld aan om een TOEIC examen af te leggen.

TOEIC test

In tegenstelling tot de TOEFL, heeft dit examen geen betrekking op het zelf produceren van de taal. Het is alleen gericht op begrip en omvat alleen luister- en leesonderdelen, waardoor het ideaal is voor degenen die een hekel hebben aan examens Engels spreken en schrijven.

Het verschilt niet te veel van de TOEFL en volgt zelfs het meerkeuzeformaat.

 • Het luistergedeelte bevat foto's, dialogen en monologen, duurt 45 minuten, en bevat 100 vragen.
 • Het leesgedeelte (oefeningen om gaten te vullen, teksten) bevat ook 100 vragen en duurt een uur en 15 minuten.

Het examen heeft een score van 990 en wordt met een kleur beoordeeld.

Het laagste cijfer is oranje (10-215), dan bruin (220-465), groen (470-725), en blauw (730-855). De hoogste graad is goud (860-990).

Ter aanvulling van deze begripsactiviteiten is er ook de TOEIC Speaking and Writing met een spreekgedeelte van 20 minuten en een schrijfgedeelte van een uur. Elk van deze onderdelen krijgt een score van 200 punten.

Ten slotte heeft de ETS in 2001 de TOEIC Bridge gelanceerd om de vaardigheden van gemiddelde niet-moedertaalsprekers van het Engels te valideren. Hoewel deze toets niet zo bekend is, is hij gericht op middelbare scholieren of professionals die net beginnen met Engels. Het kan nuttig zijn voor diegenen die later de TOEIC willen doen en die graag willen zien hoe deze examens zijn opgebouwd.

Er zijn een paar hulpmiddelen om je voor te bereiden op de TOEIC. De ETS heeft ook een aantal hulpmiddelen als onderdeel van de TOEIC Official Learning and Preparation Course en er zijn ook genoeg centra en privé-leraren over de hele wereld die je graag willen helpen bij je voorbereiding.

Wil je zelf een leraar Engels worden? Bekijk hier welke certificaten je nodig hebt.

cursus engels theems
De Theems is de op een na grootste rivier in Engeland. Bron: Pexels

GMAT

Laten we eens kijken naar een examen waarbij ETS niet betrokken is.

Terwijl de TOEFL zich richt op academische vaardigheden en de TOEIC zich richt op zakelijk Engels, is de GMAT (Graduate Management Admission Test) voor degenen die besloten hebben Engels te studeren (of momenteel Engelse les volgen) omdat ze in het bedrijfsleven willen gaan werken.

Dit certificaat is vereist voor iedereen die een MBA wil volgen of naar een business school wil gaan. Het werd in 1953 in het leven geroepen door de Graduate Management Admission Council in Virginia, VS.

Het is beschikbaar in 3.000 business- of managementscholen in 96 landen. Meer dan 200.000 studenten leggen het examen af en je kunt het examen maar maximaal 5 keer per jaar afleggen.

Je moet minstens 13 jaar oud zijn om je in te schrijven en je moet ongeveer €200 betalen. Je moet over IT-kennis beschikken, aangezien het examen op een computer wordt afgenomen.

Je moet de antwoorden voor de vraag lezen. Nadat je de vraag hebt gelezen, elimineer je de antwoorden die duidelijk fout zijn voordat je het meest logische antwoord kiest. Deze techniek kan je veel tijd besparen in een examen waar je vrij snel moet zijn.

engelse les stonehenge
Stonehenge is een van de geweldige Britse mysteries. Bron: Pexels

GMAT test

De test duurt 4 uur, maar zoals ik al zei, moet je je tijd zorgvuldig indelen.

De resultaten zijn verdeeld over verschillende secties:

 • AWA (Analytics Writing Assessment): 30 minuten: 6 punten.
 • IR (Integrated Reasoning): 12 vragen, 20 minuten: 8 punten.
 • Kwantitatieve Sectie: 37 vragen, 1 uur 15 minuten, 60 punten.
 • Verbaal gedeelte: 41 vragen, 1 uur 15 minuten, 60 punten.

De eindresultaten worden weergegeven op een schaal tussen 200 en 800.

De GMAT-resultaten houden rekening met elke GMAT die een bepaalde kandidaat in de afgelopen vijf jaar heeft gedaan!

Dit betekent dat je score zowel omhoog als omlaag kan gaan. Het is een interessant aspect van de GMAT dat het onderscheidt van de andere beschikbare Engelse taalexamens.

Vergeet niet dat de meeste MBA-programma's aan de topuniversiteiten een GMAT-score van ten minste 650 vereisen.

Bij zware concurrentie zal je je moeten onderscheiden van andere kandidaten met je Engelse vaardigheden en je beheersing van de taal. Afhankelijk van je situatie zul je moeten kiezen welke Engelse test voor jou geschikt is.

We hebben drie van de meest voorkomende examens bekeken: TOEFL, TOEIC, en de GMAT, maar er is ook de IELTS van de British Council.

Al je taalkundige vaardigheden worden getest in praktische en professionele examens. Literaire aspecten, zoals schrijfstijl, worden grotendeels buiten beschouwing gelaten. Dat betekent echter niet dat je alle Engelse literatuur in je persoonlijke leven moet negeren.

Er zijn ook Cambridge English tests, die internationaal erkende examens aanbieden voor bijna iedereen. Kinderen kunnen de YLE (Young Learners) doen, terwijl tieners en volwassenen kwalificaties kunnen halen van A2 (KET) tot C2 (Proficiency).

Zorg ervoor dat je al je opties overweegt voordat je een examen Engels doet. Bedenk waarom je een kwalificatie Engels nodig hebt en of de mensen aan wie je je niveau moet bewijzen het zullen erkennen!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Bart