Elke inleiding in de Spaanse taal zal je meteen vertellen dat de taal één van de handigste talen ter wereld is. Het is de op één na meest gesproken taal wat het aantal moedertaalsprekers betreft. Het is ook een officiële taal in 20 verschillende landen, wat betekent dat alleen Engels, Frans en Arabisch in meer landen gesproken worden.

Spaans leren zou dus in het bedrijfsleven ongetwijfeld een troef zijn, en als je deze taal beheerst ben je ook uiterst interessant voor werkgevers.

Maar Spaans leren als tweede taal heeft niet alleen voordelen op het gebied van je loopbaanontwikkeling.

Wist je dat twee van de Nieuwe 7 Wereldwonderen in Spaanstalige landen liggen? Of dat Lonely Planet, één van 's werelds grootste uitgevers van reisgidsen, 3 Spaanstalige steden vermeldde in zijn lijst van de top 10 steden om te bezoeken in 2018?

Inderdaad, Spaans leren om te kunnen reizen geeft je de mogelijkheid om nieuwe culturen en boeiende steden ten volle te ontdekken. In feite zijn de Spaanse taal en cultuur meer met elkaar verbonden dan je denkt, dus als je de taal leert, krijg je tegelijkertijd ook meer toegang tot de cultuur.

En als we het over natuur en landschap hebben, vinden we in de Spaans sprekende landen enkele van de beste stranden ter wereld en enkele van 's werelds hoogste bergtoppen, om nog maar te zwijgen van de woestijnen, rivieren en regenwouden.

Dit kan ofwel een weekend naar Madrid zijn, een strandvakantie naar Cancun, of een backpackreis door de Andes. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Welke optie je ook kiest, om het meeste uit je reis te halen, heb je wel wat Spaans voor beginners nodig. Je hoeft geen perfect Spaans te spreken. Met een beetje kennis van de grammatica, en een gevoel voor de belangrijkste woordenschat, ben je perfect voorbereid op een reis.

Dus als je van plan bent om een reis te maken naar een Spaans sprekend land, hebben we hier voor jou een essentiële gids opgesteld over het Spaans dat je zeker moet kennen.

Wist je dat je Spaanse lessen in de buurt kunt vinden op Superprof?

Ontdek de prachtige geschiedenis van het Spaans.

Spaans wordt ook in het grootste deel van Zuid-Amerika gesproken
Machu Picchu in Peru is één van de Nieuwe 7 Wereldwonderen. (Bron: Unsplash.com)
De beste leraren Spaans beschikbaar
Héctor
4,9
4,9 (31 reviews)
Héctor
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esly
4,8
4,8 (11 reviews)
Esly
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (23 reviews)
Cristina
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sara
4,9
4,9 (14 reviews)
Sara
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lola
5
5 (10 reviews)
Lola
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martine
5
5 (12 reviews)
Martine
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luisa
5
5 (11 reviews)
Luisa
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Juan
4,9
4,9 (9 reviews)
Juan
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Héctor
4,9
4,9 (31 reviews)
Héctor
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esly
4,8
4,8 (11 reviews)
Esly
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (23 reviews)
Cristina
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sara
4,9
4,9 (14 reviews)
Sara
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lola
5
5 (10 reviews)
Lola
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martine
5
5 (12 reviews)
Martine
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luisa
5
5 (11 reviews)
Luisa
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Juan
4,9
4,9 (9 reviews)
Juan
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Spaans leren voor beginners is gemakkelijker dan je denkt

Mensen worden vaak afgeschrikt door de opvatting dat Spaans een moeilijke taal is om te leren. Dat is het niet. Het staat ver af van de complexere talen als Chinees, Arabisch, Koreaans, of Russisch.

In feite is Spaans volgens het Foreign Services Institute (FSI) één van de gemakkelijkste talen om te leren. De FSI plaatst het Spaans in categorie 1, naast de talen Frans, Portugees en Italiaans. Ze wijzen erop dat iemand met een goede aanleg voor het leren van vreemde talen, er ongeveer 6 maanden over zou moeten doen om een gemiddeld niveau te bereiken.

Spaans is eenvoudiger te leren omdat het een romaanse taal is. Dat betekent dat het zich uit het Latijn heeft ontwikkeld, net als het Nederlands, en dat ze dus een gedeelde oorsprong hebben. Het maakt gebruik van het Latijnse alfabet, net als het Nederlands, en je hoeft dus geen nieuw schrift te leren, zoals het geval is met Japans of Arabisch.

Eén ding dat hier opvalt, is dat het Spaans niet alleen overeenkomsten heeft, maar ook een aantal zaken die verschillen met andere romaanse talen. Spaans en Portugees hebben bijvoorbeeld enkele overeenkomsten en verschillen gemeen, en als je al Portugees spreekt, kun je die kennis gebruiken om iets sneller Spaans te leren spreken.

Wanneer je al deze dingen naast elkaar zet, merk je dat het niet zo heel lang zal duren om een conversatieniveau te bereiken, dus hoef je er vóór je reis geen enorme hoeveelheden tijd aan te besteden.

Wel moet opgemerkt worden dat geen enkele taal gemakkelijk te leren is. Je hebt motivatie nodig om te slagen, en moet er ook werk in steken. Als je al deze dingen doet, dan zal het proces een stuk eenvoudiger en sneller verlopen.

Ken je de verschillen tussen Spaans en Catalaans?

Spaans leren voor beginners

Er zijn een aantal verschillende manieren om Spaans te leren voordat je naar een Spaans sprekend land reist. Welke optie je kiest moet afhangen van je budget, je tijdschema, en natuurlijk je doelstellingen. Je leert niet hetzelfde als je bijvoorbeeld plant om een weekend naar Barcelona te gaan, of zes maanden lang door Zuid-Amerika wilt gaan reizen. Stel dus je doelen vast en bepaal waar je de talenkennis precies voor nodig hebt.

Voor korte trips volstaat een conversatieniveau met Spaanse basiswoordenschat en enkele essentiële zinnen. Maar voor langere reizen, of plannen om in een Spaans sprekend land te gaan wonen, heb je een meer gevorderd inzicht in de Spaanse grammatica nodig, en ook een breder scala aan werkwoorden, zodat je jezelf goed kunt uitdrukken in allerlei verschillende situaties.

Spaans leren om op reis te gaan
Waar je naartoe wilt reizen zal bepalen hoe je je studie Spaans aanpakt (Bron: Unsplash.com)

Bovendien zul je voor een korte reis minder geneigd zijn om een grote financiële en tijdsinvestering te doen dan voor een langere reis.

Je zult ook moeten beslissen waar je de taal wilt gaan gebruiken. Spaans en Catalaans zijn verschillende talen, dus als je in Barcelona tijd doorbrengt met lokale bewoners, zal Catalaans je beter van pas komen, omdat dat de taal is die ze onderling gebruiken wanneer ze niet met iemand van buiten Catalonië spreken.

Welke opties zijn er dan? Enkele van de meest populaire zijn:

 • Cursussen Spaans aan een plaatselijke taalschool
 • Privé-lessen Spaans met een leraar Spaans
 • Online Spaans te leren
 • YouTube video's en andere sites, apps op je smartphone enz.
 • Een lesboek kopen en het jezelf leren

Een privé-leraar inschakelen is waarschijnlijk de meest doeltreffende manier om Spaans te leren. Je kunt leraren in de buurt vinden op sites als Superprof, en door hun profiel te bekijken kun je je eisen matchen met hun expertise.

En nog beter, je leraar zal de lessen specifiek afstemmen op al je persoonlijke behoeften. Dus als je je wilt concentreren op het voeren van een gesprek, kun je vaker spreekoefeningen doen en je concentreren op de uitspraak. Als je je verder wilt verdiepen in de fijne kneepjes van de werkwoordsvervoeging en de grammatica, kun je dat ook doen.

Spaans sprekende landen hebben de wereld een aantal belangrijke denkers geschonken, en zij hebben ons op hun beurt een aantal interessante citaten in het Spaans gegeven. Het voordeel van een leraar die Spaans als moedertaal spreekt is dat hij al deze mensen kent, en precies weet welke auteurs, dichters, kunstenaars en politici je leerervaring kunnen versterken.

Dit is echter vaak niet de meest economische optie. Zoek je iets dat beter is voor je portemonnee, dan kun je tal van websites vinden die je de kans bieden om gratis online Spaans te leren. Hetzelfde kan gezegd worden over applicaties die je op je smartphone kunt downloaden.

Talen leren kan ingewikkeld zijn, en meestal is een combinatie van de hierboven genoemde methoden de sleutel tot succes. Oefenen met behulp van een app is bijvoorbeeld een geweldige manier om de leerstof te oefenen die je in de klassikale cursus Spaans geleerd hebt.

Als je als beginner succes wilt hebben met het spreken van Spaans, moet je open staan voor elke gelegenheid om te oefenen. Wees dus niet bang om verschillende uitdrukkingen uit te proberen die je misschien verkeerd uitspreekt - we moeten allemaal ergens beginnen!

Ontdek hier wat de verschillende Spaanse accenten zijn.

Nuttige Spaanse woordenschat en belangrijke zinnen

Als je liever niet over de geschiedenis van de Spaanse taal leert en meteen wilt beginnen met de absolute basis om zo te kunnen communiceren met mensen in Spanje, Argentinië, Colombia, of Chili, dan vind je hier de ultieme gids voor beginners in het Spaans. Het eerste wat je in elk gesprek moet doen is iemand begroeten en jezelf voorstellen, dus laten we daarmee beginnen.

Dit is hoe we iemand in het Spaans kunnen begroeten:

 • "¡Buenos dias!" - Hallo ('s ochtends)
 • "¡Buenas tardes!" - Hallo ('s namiddags)
 • "¡Buenas noches!" - Hallo ('s avonds)
 • "Adiós" - Tot ziens
 • "Hasta luego" - Tot later
 • "Hasta pronto" - Tot straks
 • "Hasta mañana" - Tot morgen 
 • "Lo siento, pero tengo que irme" - Het spijt me, ik moet gaan
 • "¿Quieres dejarme tu telefono / mail?" - Kun je mij je telefoonnummer/je e-mailadres geven?
 • "Dales recuerdos a tus amigos" - Doe je vrienden de groeten van me
Veel mensen gaan in een Spaans sprekend land op vakantie
Voor je het weet maak je nieuwe vrienden op de Spaanse stranden. (Bron: Unsplash.com)

Hier volgen enkele essentiële Spaanse woorden die je in elk Spaans sprekend land zeer regelmatig zult gebruiken.

 • "Sí" - ja
 • "No" - nee
 • "Por favor" - alsjeblieft
 • "Muchas gracias" - hartelijk dank
 • "Perdón" - excuseer
 • "Muy bien" - geweldig
 • "¿Y usted?" - En jij? Als je informeel wilt zijn: "¿Y tú?"
 • "No hay de qué" - Geen probleem
 • "De nada" - Graag gedaan

Dit zijn enkele handige zinnen die je moet kennen als je jezelf voorstelt:

 • "Me llamo Daniel" - Mijn naam is Daniel
 • "Bienvenido" - Welkom
 • "¿Cómo te llamas?" - Hoe heet je?
 • "Soy holandés(a)" - Ik ben Nederlands
 • "¿De donde eres?" - Waar kom je vandaan?
 • "Soy de Miami" - Ik kom uit Miami
 • "Te presento a mi hermana" - Dit is mijn zus (als je iemand anders voorstelt)
 • "Fue un placer conocerte" - Het was leuk je te ontmoeten
 • "Tengo 20 años" - Ik ben 20 jaar oud
 • "Yo también" - ik ook

Ontdek enkele van de mooiste quotes in het Spaans!

Leer Spaans om naar Mexico te reizen
Je zou het Spaans kunnen gebruiken dat je leert in de straten van Mexico City. (Bron: Unsplash.com)

 Hier volgen de woorden en zinnen die je moet gebruiken om een vraag in het Spaans te stellen: 

 • "¿Me podriás ayudar a…?" - Kun je me helpen om...?
 • "¿Tienes la sal?" - Heb je het zout?
 • "¿Qué hora es?" - Hoe laat is het?
 • "¿Hay…?" - Is er...?
 • "¿Dónde está el metro ?" - Waar is de metro? (Om te zeggen: "Ik ben op zoek naar de metro": "Estoy buscando el metro")
 • "¿Dónde se compran los billetes?" - Waar koop je de tickets?
 • "¿Qué es esto?" - Wat is dit?
 • "¿Cómo? - Wat?

Hieronder volgen nog enkele handige zinnen voor alle soorten situaties :

 • "¿Estaba bien ?" - Was het in orde?
 • "Me gusta..." - Ik houd ervan... (als wat je leuk vindt een meervoud is, gebruik dan "me gustan")
 • "No me gusta..." - Ik houd er niet van... (als wat je niet leuk vindt een meervoud is, gebruik dan "no me gustan")
 • "Estoy de acuerdo" - Ik ben het ermee eens
 • "No estoy de acuerdo" - Ik ben het er niet mee eens
 • "Me gustaría (ir al teatro)" - Ik zou graag (naar het theater) gaan
 • "Para mí (no es una buena idea)" - Ik denk niet (dat het een goed idee is)
 • "No entiendo" - Ik begrijp het niet (Of: "Disculpe, pero ne he entendio": sorry, maar dat heb ik niet begrepen)
 • "No gracias" - nee dank je
 • "Lo siento mucho" - Het spijt me echt
 • "No pasa nada" - het is oké
 • "¡Enhorabuena!" - gefeliciteerd!

Eén ding dat je vaak moet doen als nieuwe spreker van het Spaans, en lang voordat je vloeiend, of zelfs maar gemiddeld Spaans spreekt, is jezelf verontschuldigen en uitleggen dat je geen Spaans spreekt, of dat je niet erg goed Spaans spreekt. Hier is hoe je dat doet:

 • "No hablo español" - Ik spreek geen Spaans
 • "Hablo un poquito de español" - Ik spreek een klein beetje Spaans
 • "¿Te puedo hacer una pregunta?" - Mag ik je een vraag stellen?
 • "¿Podrías repetirlo más despacio, por favor?" - Kun je dat nog eens langzamer zeggen, alsjeblieft?
 • "No escuché lo que dijiste" -Ik heb niet gehoord wat je zei (Zodat de persoon zichzelf herhaalt)

Stel je voor hoeveel leuker het zou zijn om in Spaanse steden en dorpen rond te lopen als je de taal een beetje sprak!

Wat is de beste taal om te leren? Spaans of Portugees?

Spaanse zinnen om te gebruiken in alledaagse situaties

En nu volgen enkele Spaanse zinnen die nuttig kunnen zijn in specifieke situaties.

Ten eerste, als je ergens je weg wilt vinden en het aan een Spaanstalige moet vragen:

 • "¿Perdona, me puedes indicar como llegar al metro / al centro?" - Neem me niet kwalijk, kun je me vertellen hoe ik bij de metro / het stadscentrum kom?
 • "¿Estoy perdido, me puede ayudar?" - Ik ben verdwaald. Kun je me helpen?
 • "¿Dondé está el supermercado?" - Waar is de supermarkt?
 • "A la derecha" - naar rechts
 • "A la izquierda" - naar links
 • "Todo derecho" - rechtdoor
 • "Al lado de" - naast

Als je wilt reizen (met de bus, met de trein, met het vliegtuig...) :

 • "Quisiera un billete para Madrid, por favor" - Ik wil graag een ticket naar Madrid, alsjeblieft
 • "¿A qué hora sale el autobus/el trén/el avión para la playa? - Hoe laat gaat de bus/trein/vliegtuig naar het strand?
 • "¿Donde puedo comprar los billetes? - Waar kan ik de tickets kopen?
 • "Waar is het dichtstbijzijnde treinstation? - Waar is het dichtstbijzijnde treinstation?
 • "¿Donde está la taquilla? - Waar is het loket?
 • "¿Donde está la parada de autobús? - Waar is de bushalte?
 • "un billete sencillo" - een kaartje enkele reis
 • "un billete ida y vuelta - een retourticket
 • "¿Puedes darme los horarios?" - Kun je me de uren geven?
 • "¿En qué dirección debo ir?" - Welke kant moet ik op?

In een hotel, café, of restaurant:

 • "¿Tienes una habitación disponible, por favor?" - Zijn er nog kamers vrij?
 • "Quisiera reservar una habitación para 3 personas" - Ik wil graag een kamer voor drie personen reserveren
 • "Quisiera alquilar una habitación / una casa / un apartamento para 7 días" - Ik wil graag een hotelkamer/een huis/een appartement huren voor zeven dagen
 • "¿Cual restaurante me recomendias en la zona?" - Welk restaurant raad je aan in de buurt?
 • "Una cerveza/una copa de vino/un café/un agua sin gas/un agua con gas, por favor" - een biertje/ een glas wijn/ een koffie/ een plat water/ een bruiswater, alsjeblieft
 • "¿Nos podrias traer la cuenta, por favor?" - Kun je ons de rekening brengen, alsjeblieft?
 • "¿Donde se encuentran los servicios?" - Waar zijn de toiletten?

Ontdek hier in welke mate de Spaanse taal en cultuur met elkaar verbonden zijn.

Met deze essentiële zinnen en woorden zou je je tijdens je reis naar een Spaans sprekend land prima verstaanbaar moeten kunnen maken. Aan het werk dus! Zoals we al eerder zeiden, zijn er ook andere manieren om Spaans te studeren.

Om deze woorden en zinnen met succes uit het hoofd te leren, zul je ze verschillende keren moeten herhalen. Als je gemotiveerd bent, moet je in staat zijn om in een paar weken enkele nuttige Spaanse woorden en zinnen te leren. Misschien zelfs een paar dagen als je genoeg tijd aan je studie besteedt en een goed geheugen hebt....

Kijk gerust naar films in het Spaans om je alvast vertrouwd te maken met het Spaanse accent en de manier waarop de mensen de taal gebruiken.

Uiteraard zal de studie van zaken als werkwoordvervoeging en de aanvoegende wijs je helpen om beter te begrijpen wat je hebt geleerd, en zal het je ook de mogelijkheid geven om door te stromen naar de meer gevorderde niveaus van de Spaanse taal.

Als laatste moet je onthouden dat er verschillende accenten zijn in de Spaanstalige gemeenschap, dus probeer voor je vertrekt jezelf vertrouwd te maken met hoe er gesproken wordt in het land of de streek waar je naar toe reist.

Tot slot nog dit: ongeacht de reis die je wilt maken, en hoe lang je weg zult zijn, moet je ervoor zorgen dat je op zijn minst wat Spaans leert om op een bepaald niveau met de plaatselijke bevolking te kunnen omgaan!

Als je in de hoofdstad woont, waarom neem je dan geen cursus Spaans Amsterdam?

Lees dit artikel voor een complete introductie tot de Spaanse taal.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter