De beste leraren Wiskunde beschikbaar
Paul
4,9
4,9 (25 reviews)
Paul
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (54 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,8
4,8 (13 reviews)
Ton
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sjoerd
4,9
4,9 (12 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marvin
5
5 (26 reviews)
Marvin
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
4,9
4,9 (18 reviews)
Daniel
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (72 reviews)
Rong
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paul
4,9
4,9 (25 reviews)
Paul
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (54 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,8
4,8 (13 reviews)
Ton
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sjoerd
4,9
4,9 (12 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marvin
5
5 (26 reviews)
Marvin
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
4,9
4,9 (18 reviews)
Daniel
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (72 reviews)
Rong
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Welke Wiskunde Variant te Kiezen

Er zijn vier verschillende wiskunde varianten: A, B, C en D. Maar wat houden deze varianten in? Is wiskunde A en B voor havo anders dan wiskunde A en B vwo? En voor wie is wiskunde C of D geschikt?

Er zijn veel mythes over de wiskunde varianten. Zo wordt beweerd dat wiskunde B voor slimmere mensen is of dat je bij wiskunde A meer creativiteit mag gebruiken. Is wiskunde D inderdaad alleen weggelegd voor de echte bollebozen?

Iedereen wordt geboren met verschillende talenten. Om ervoor te zorgen dat leerlingen gestimuleerd worden hun sterke kanten te ontwikkelen, en te verhinderen dat bijvoorbeeld wiskundetalenten zich gaan vervelen tijdens een les onder hun niveau, is er een onderverdeling gemaakt binnen het vak wiskunde.

Die verdeling was eerst een simpele, tussen wiskunde A en B (eerder bekend als wiskunde I en II). Maar later, vanaf de invoering van de Tweede Fase in 2007 zijn daar verdere verdelingen in gekomen, met de komst van wiskunde C en D (eerder wiskunde A.1 en A.2, en B.1 en B.2).

Wiskunde is een breed vak, en dat is terug te zien in deze verdeling. Daarnaast is het een noodzakelijk vak, want wiskunde komt terug in allerlei aspecten van het dagelijks leven. Daarom is het heel belangrijk dat iedereen, op zijn of haar eigen niveau, in aanraking komt met bepaalde elementen van de wiskunde.

Maar welke wiskunde past het best jou? Lees snel verder!

Wiskunde A

lijn en staafgrafieken bij laptop
Bij wiskunde A komen diagrammen en grafieken terug, zoals je ze later bij sociale studies krijgt. | bron: Goumbik op Pixabay

Wiskunde A is op zowel havo als vwo te kiezen. Op beide niveaus is het voor leerlingen die wat moeite hebben met wiskunde de juiste keuze, ook al is het gekozen profiel niet technisch. Het is namelijk bij veel vakken toch wel nodig om de grondbeginselen van wiskunde te kennen.

Bij studies zoals antropologie, sociologie of geschiedenis is statistiek van belang voor het correct uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Bij wiskunde A leer je daarom vaardigheden die te maken hebben met statistiek: diagrammen, tabellen, formules en kansberekening.

Wiskunde C

Voor wie helemaal niet kan aarden binnen de wiskunde is er wiskunde C. Er worden dezelfde onderwerpen als bij wiskunde A behandeld, maar de intensiteit en de moeilijkheidsgraad ligt lager.

Waar wiskunde A en B al sinds de jaren tachtig bestaan, is wiskunde C, net als zijn grote tegenhanger wiskunde D, pas ingevoerd in het schooljaar 2007/2008. Er wordt bij wiskunde C meer de nadruk gelegd op bijvoorbeeld grafieken en onderwerpen die aansluiten bij sociale studies.

Het vak is op zowel de havo als het vwo alleen beschikbaar voor hen die het profiel Cultuur & Maatschappij hebben. Leerlingen met dit profiel kunnen wiskunde C desgewenst inwisselen voor een zwaardere variant, bijvoorbeeld wiskunde B of D.

Wiskunde B

Wiskunde B werd net als Wiskunde A in de jaren tachtig op zowel de havo als het vwo ingevoerd. Het is ten opzichte van wiskunde A een zwaardere variant van wiskunde met meer nadruk op exacte wetenschappen.

Daarom kunnen leerlingen met de profielen Natuur & Gezondheid en Economie & Maatschappij kiezen of ze wiskunde A of B in hun profiel nemen.

Voor de echte bèta’s, die een sterke voorkeur hebben voor de exacte wetenschappen en die Natuur & Techniek als profiel hebben is het verplicht om wiskunde B te doen.

De thema's die behandeld worden bij wiskunde B sluiten dan ook meer aan bij wiskunde toegepast in de techniek, zoals algebra, goniometrische functies, meetkunde, differentialen, functies en grafieken.

Wie wiskunde B doet maar alsnog de onderwerpen die meer terugkomen bij wiskunde A wil leren, zoals statistiek en kansberekening, doet er goed aan om wiskunde D toe te voegen aan zijn of haar profiel.

Lees meer over de verschillen tussen Wiskunde A en B

Wiskunde D

allerlei wiskunde formules
Bij wiskund D komt hogere wiskunde aan de orde | bron: Gerd Altmann op Pixabay

Wiskunde D is de meest 'hardcore' versie van wiskunde op de middelbare school. Het is daarom vooral geschikt voor mensen die een behoorlijke passie of talent voor het vak hebben.

Wiskunde D is zowel een herhaling van eerdere wiskunde, als een toevoeging op wiskunde B. Er komen zoals gezegd elementen terug uit wiskunde A, maar er kunnen ook nieuwe, moeilijkere aspecten aan toegevoegd worden.

Dat is namelijk het lastige en gelijk het uitdagende aan wiskunde D: er is geen vast kader.

Wiskunde D geldt als verbreding en kwam mede tot stand nadat de exacte studies klaagden over het gebrek aan kennis bij nieuwe studenten op het gebied van wiskunde. Om deze leerlingen beter klaar te kunnen stomen werd wiskunde D opgericht.

Afhankelijk van de leraar op de middelbare school, die vanwege het gebrek aan een centraal examen zelf invulling kan geven aan het vak, worden er elementen uit de wiskunde behandeld als:

 • Cryptografie
 • Codering
 • Toegepaste analyse
 • Complexe getallen
 • Ruimtemeetkunde
 • Sterrenkunde

Als jij van plan bent om na je middelbare schooltijd een exacte wetenschap te gaan studeren, dan wordt je aangeraden wiskunde D toe te voegen aan je profiel. Sterker nog, bij sommige studies wordt het zelfs van je geëist dat je dit vak hebt gedaan.

Bijles Wiskunde Amsterdam, neem lessen via Superprof.

Hoe Goed ben je in Wiskunde?

Als je bijvoorbeeld best veel talent hebt voor wiskunde, is het absoluut aan te raden om op zijn minst wiskunde B in je profiel op te nemen. De kans is namelijk best groot dat als je goed bent in wiskunde je later een studie zult gaan volgen waar het voor nodig zal zijn.

Andersom geldt dat als je helemaal niet goed bent in wiskunde, je jezelf misschien maar beter een aantal hele uitputtende semesters kan besparen door wiskunde A, of als je wiskunde echt vreselijk vindt, C te kiezen.

Wat Wil Je Later Worden?

Wil je in de exacte wetenschappen of ambieer je een studie biologie, scheikunde of kunstmatige intelligentie dan doe je er goed aan om voordat je je profiel kiest te kijken wat de toelatingseisen zijn van zo'n studie.

Wiskunde leren volwassenen, je bent nooit te oud om bij te leren.

meisje voor bord met wiskundeformules
Een scheikundestudie: kennis van wiskunde vereist | bron: Gerd Altmann op Pixabay

Veel studies eisen namelijk van nieuwe studenten kennis in de wiskunde, wat betekent dat je zonder wiskunde D (of minstens wiskunde B) er niet binnenkomt. Voor sociale wetenschappen gelden dergelijke toelatingseisen meestal niet.

Toch kan een basiskennis van statistiek, die je bijvoorbeeld opdoet bij wiskunde A, je wel alvast een voorsprong tijdens je studie geven als het onderwerp behandeld wordt.

Je kunt ook een kijkje nemen op sites waarop oude examens worden verzameld om een idee te krijgen van hoe die eindtoets eruit gaat zien. Ze kunnen je helpen om een gevoel te krijgen van de onderwerpen die behandeld worden.

Het volgende deel van dit artikel maakt je wegwijs in deze sites.

Oefenen met Oude Wiskunde Examens

Je voorbereiden op een wiskunde examen kan soms best zwaar aanvoelen. Waar begin je en hoe kun je je het beste voorbereiden?

Het is belangrijk om precies te weten wat er in je examens kan komen. Dit betekent dat je alles wat je gedurende de middelbare schooltijd of het afgelopen jaar hebt behandeld moet lezen en ook daadwerkelijk leren.

Er zijn veel manieren om je wiskundelessen voor school te herlezen. Je kunt allerlei hulpmiddelen gebruiken, zoals je vroegere notities en werkmappen, websites met cursusinhoud, games en quizzen, en het bijwonen van revisie-sessies die sommige docenten houden.

Ben je daarna op de hoogte van alle inhoud van het vak dan is het tijd om je goed voor te bereiden op het echte examenwerk.

Voordelen van het Oefenen met Oude Wiskunde

Het oefenen met examenopgaven uit het verleden geeft je een duidelijk beeld van wat je ongeveer kunt verwachten tijdens je komende examens en helpt je om:

 • vertrouwd te raken met de manier van vragen en opmaak
 • bekend te worden met gebruikte termen
 • je tijd en de lengte van het examen goed te managen

Dergelijke examens stellen je in staat om je goed voor te bereiden voor het echte examen. Je zult daardoor je met het type vragen die je zult krijgen meer op je gemak gaan voelen.

Tips om Efficiënt Wiskunde Examen te Oefenen

Als je gaat zitten om een ​​oud examen te maken, zorg er dan voor dat je het goed doet. Ga ergens zitten zonder afleiding, en stel een timer in zodat je de toegestane tijd niet overschrijdt. Neem niets mee dat ook niet zou mogen bij het examen - dus geen telefoons, muziek, boeken of aantekeningen!

Zorg ervoor dat je de informatie op de voorkant van het examen goed doorleest:

 • welk examen je precies aan het maken bent
 • hoeveel tijd je hebt
 • de basiskennis die je moet hebben bij het maken van het examen.

Lees daarna het examen helemaal door. Dit zal je helpen begrijpen hoe het examen is ingedeeld en hoeveel tijd je ongeveer zou moeten besteden aan elke vraag.

Wiskunde leren online, boek vandaag nog je eerste les via Superprof.

hand met potlood voor een wiskunde examen
Lees altijd de vragen aandachtig door om verrassingen te voorkomen. | bron: tjevans op Pixabay

Lees alle vragen aandachtig door. Sommige hebben misschien instructies zoals:

 • beantwoord slechts twee vragen van deel een
 • beantwoord een vraag van elke sectie

Het je dit begrepen dan kan je dat weer een hoop tijd schelen.

Het is ook erg belangrijk dat je goed let op bepaalde woorden die in de examenvragen worden gebruikt. Woorden geven hints over hoeveel woorden je moet gebruiken in je antwoord en wat de vraag precies wil dat je doet. Let op deze typische woorden:

 • uitleggen
 • beschrijven
 • vergelijken
 • samenvatten

Er zijn heel veel verschillende typische woorden die worden gebruikt bij examens. Zorg van tevoren dat je weet wat elk woord betekent en wat het woord van je vraagt.

Als je echter tijdens het maken van het examen een woord ziet waar je niet bekend mee bent, raak dan niet in paniek. Gebruik je verstand en maak een ​​goede inschatting - het is meestal een kwestie van gezond verstand.

Kijk voor elke vraag naar de schrijfruimte de je ervoor hebt. Dit is een grote indicatie van wat je moet doen en wat de opdracht voor je betekent. Als bijvoorbeeld de vraag het woord 'opsomming' bevat en deze een maximum van drie punten heeft dan kun je er vrij zeker van zijn dat je drie dingen moet opsommen.

Kijk daarnaast of je je manier van werken moet laten zien. Als dit expliciet wordt gevraagd, weet je dat er punten worden toegekend als je laat zien hoe je het antwoord hebt gekregen. Denk daarom goed na over wat de vraag is en hoe je het probleem moet oplossen, en onthoud dat je al je werk in de antwoorden laat zien.

Je tijd goed managen is van groot belang. Tel alle punten die je kan verdienen bij het proefexamen op en deel ze door de minuten die je voor het examen krijgt. Zo krijg je een idee van hoeveel minuten je per opdracht ter beschikking hebt. Doe dit liever niet in je echte examen omdat het te veel van je tijd zal kosten.

Op zoek naar wiskunde bijles? Kies voor een van onze gespecialiseerde privéleraren bij jou in de buurt!

Waar kan je Wiskunde Oefen Examens vinden?

Wiskunde examens oefenen is een perfecte methode om klaar te zijn voor het echte examen. Er zijn een aantal sites waar je examens uit voorgaande jaren en andere oefenstof kan vinden.

Enkele voorbeelden van dat soort sites zijn:

 • wiskunde-examens.nl
 • examenoverzicht.nl
 • examens-oefenen.nl
 • examenblad.nl
 • examenflow.nl

Laat een Tutor of een Wiskundeleraar je Examen Nakijken

Het belangrijkste onderdeel van het afleggen van examens uit het verleden is te begrijpen hoe je je kunt verbeteren voor het echte examen. Het is dus nodig dat het examen zo nauwkeurig mogelijk gecorrigeerd wordt.

Dit kan gebeuren door een wiskundeleraar of tutor te vragen. Ze kunnen je helpen eventuele zwakke plekken te vinden en aangeven waar je wat meer oefeningen in moet doen.

Was er iets in het examen dat bijzonder uitdagend was? Of iets dat je gewoon helemaal niet begreep? Dat zijn dan de dingen waar je meer ruimte voor moet maken in je studieplan, zodat je klaar bent om ze te beantwoorden in het echte examen.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Klaas

Techneut met een onderwijsachtergrond. Graag en vaak op zoek naar manieren om zowel jongeren als ouderen in staat te stellen om beter te leren. Vertaler en schrijver voor Superprof sinds het begin!