Je voorbereiden op een wiskunde examen kan soms best zwaar aanvoelen.

Het kan heel moeilijk zijn om te weten waar te beginnen, hoe je je het beste kunt voorbereiden en welke middelen je daarbij kan inzetten.

Om te kijken naar hoe je je precies gaat voorbereiden, is het belangrijk om precies te weten wat er in je examens kan komen.

Dit betekent dat je alles wat je gedurende de middelbare schooltijd of het jaar hebt behandeld, moet lezen en ook daadwerkelijk leren.

Er zijn veel manieren om je wiskundelessen voor school te herlezen.

Je kunt allerlei hulpmiddelen gebruiken, zoals je vroegere notities en werkmappen, websites met cursusinhoud, games en quizzen, en het bijwonen van revisie-sessies die sommige docenten houden.

Maak oude wiskunde examens om je voor te bereiden op een examen.
Eindeloos blokken hoeft niet, soms is het maken van oude toetsen de beste oefeningl! | Bron: UGL_UIUC via visual hunt

Als je denkt dat je op de hoogte bent van alle inhoud van de cursus en je alle benodigde onderwerpen voor je examen hebt herzien, is het tijd om je goed voor te bereiden op het echte examenwerk.

De beste leraren Wiskunde beschikbaar
Paul
4,9
4,9 (25 reviews)
Paul
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (48 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,8
4,8 (11 reviews)
Ton
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marvin
5
5 (26 reviews)
Marvin
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
4,9
4,9 (18 reviews)
Daniel
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (69 reviews)
Rong
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sjoerd
5
5 (10 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paul
4,9
4,9 (25 reviews)
Paul
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (48 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,8
4,8 (11 reviews)
Ton
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marvin
5
5 (26 reviews)
Marvin
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
4,9
4,9 (18 reviews)
Daniel
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (69 reviews)
Rong
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sjoerd
5
5 (10 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Voordelen van met Oude Wiskunde Examens Oefenen

Het gebruiken van oude wiskunde examens kan een uitstekende manier zijn om je voor te bereiden op je examen.

Het oefenen met opgaves uit het verleden geeft je een duidelijk beeld van wat je ongeveer kunt verwachten tijdens je komende examens en helpt je om:

  • Vertrouwd te raken met de manier van vragen en opmaak
  • Bekend te worden met gebruikte termen
  • Je tijd en de lengte van het examen goed te managen

Veel studenten en docenten zullen erkennen dat eerdere examens de beste vorm van voorbereiding zijn.

Ze stellen je in staat om je echt voor te bereiden voor je examen en je meer op je gemak te laten voelen met het type vragen door je te leren hoe je ze zou moeten beantwoorden.

Tips voor Efficiënt je Wiskunde Examen te Oefenen

Als je gaat zitten om een ​​oud examen te maken, zorg er dan voor dat je het goed doet. Ga ergens zitten zonder afleiding, en stel een timer in zodat je de toegestane tijd niet overschrijdt. Wiskunde leren online te vinden via Superprof.

Neem niets mee dat ook niet zou mogen bij het examen - dus geen telefoons, muziek, boeken of aantekeningen!

Begin met het lezen van het examen van begin tot einde. Dit zal je helpen begrijpen hoe het examen is ingedeeld.

Je zult ook zien dat als je dit doet, je weet hoeveel tijd je ongeveer zou moeten besteden aan elke vraag.

Zorg ervoor dat je de informatie op de voorkant van het examen leest.

Dit zal duidelijk maken welk examen je precies aan het maken bent, hoeveel tijd je hebt en de basiskennis die je moet hebben bij het maken van het examen.

Controleer het formaat van het examen en de individuele vragen grondig. Je wilt niet te veel of te weinig vragen beantwoorden, terwijl je dat misschien helemaal niet hoort te doen!

Hoewel examens niet zijn gemaakt je te laten zakken, kan het gemakkelijk zijn om door het ijs te zakken als je niet voorzichtig bent.

Lees alle vragen aandachtig door, want sommige hebben misschien instructies zoals 'beantwoord slechts twee vragen van deel een' of 'beantwoord een vraag van elke sectie', wat je weer een hoop tijd kan schelen.

Fouten maken, als het gaat om het lezen van de vragen en het voldoende diepgaand beantwoorden van die vragen, kunnen makkelijk worden vermeden - neem dus de tijd om te begrijpen wat er bij elke vraag van je gevraagd wordt, zodat je geen onnodige punten verliest.

Door een wiskunde examen te oefenen, weet je wat je kan verwachten!
Lees het examen goed door om fouten te voorkomen! | Bron: albertogp123 via VisualHunt / CC BY

Het is ook erg belangrijk dat je goed let op bepaalde woorden die in de examenvragen worden gebruikt.

Deze geven aan hoe je een vraag zou moeten beantwoorden. Woorden kunnen variëren van 'uitleggen' tot 'beschrijven' en van 'vergelijken' tot 'samenvatten', bijvoorbeeld.

Wiskunde A uitleg, Superprof helpt.

Deze woorden geven hints over hoeveel woorden je moet gebruiken in je antwoord en wat de vraag precies wil dat je doet.

Er zijn heel veel verschillende typische woorden die worden gebruikt bij examens, dus zorg ervoor dat je weet wat elk woord betekent en van je vraagt.

Doe dit ruim van tevoren, je wilt geen verrassingen in de examenzaal tegenkomen!

Als je een woord ziet waar je niet bekend mee bent in het examen, raak dan niet in paniek. Gebruik je verstand en maak een ​​goede inschatting - het is meestal een kwestie van gezond verstand.

Of je veel moet zeggen of gewoon een eenvoudig antwoord moet geven, is ook een kwestie van bijvoorbeeld kijken naar de schrijfruimte die je hebt, waarin je kan neerpennen wat passend lijkt.

Zorg ervoor dat je voor elke vraag naar de schrijfruimte kijkt, dit is een grote indicatie van wat je moet doen en wat de opdracht voor je betekent.

Als de vraag 'opsomming' zegt, en deze heeft een maximum van drie punten, kun je er vrij zeker van zijn dat je drie dingen moet opsommen.

Het is ook cruciaal bij wiskunde-examens dat je de vraag leest om te zien of je je manier van werken moet laten zien. Als dit expliciet wordt gevraagd, weet je dat er punten worden toegekend om te laten zien hoe je het antwoord hebt gekregen.

Bij sommige wiskundeproblemen gaat het juist om de manier van oplossen.

Denk dus goed na over wat de vraag is en hoe je het probleem moet oplossen, en onthoud dat je al je werk in je antwoorden laat zien.

Je tijd goed managen is absoluut essentieel bij het afleggen van een examen.

Een geweldige manier om te leren omgaan met je tijd bij examens is door alle punten die je kan verdienen bij een examen bij elkaar op te tellen en te verdelen over hoeveel minuten je het examen moet afleggen. Zo krijg je een idee van hoeveel minuten je per opdracht hebt.

Het is belangrijk om dit als onderdeel van je oefening te doen - probeer het niet te doen in je echte examen omdat het te veel van je tijd zal kosten.

Voordat je het echte examen gaat afleggen, is het handig om het benodigde puntenaantal te weten, en het aantal vragen dat je kunt verwachten.

Als je het wiskunde examen goed wilt maken, bereid je dan voor door oude examens op dezelfde manier te maken.
Als je goed wilt oefenen, boots dan de omstandigheden van een echt examen na bij het oefenen! | Bron: Pexels

Op zoek naar bijles wiskunde? Kies voor een van onze gespecialiseerde privéleraren bij jou in de buurt!

Waar kan je Wiskunde Examens vinden om te Oefenen?

Als je dus echt goed klaar wilt zijn voor je wiskunde a en b examens, dan is het heel raadzaam om naast het leren van de stof vooral te oefenen.

Meer informatie over de verschillende wiskunde keuzes

Wiskunde examens oefenen is zoals gezegd daar een perfecte methode voor en er zijn een aantal sites waar je examens uit voorgaande jaren en andere oefenstof kan vinden – allemaal enorm behulpzaam als je wilt weten hoe je ervoor staat.

Enkele voorbeelden van dat soort sites zijn:

Wiskunde-examens.nl is een website waar je veel aan hebt, ook als je nog niet in je eindexamen zit en graag wilt oefenen voor een toets.

Je kan er bij wiskunde-examens.nl namelijk voor kiezen de onderwerpen van een toets te sorteren op onderwerp.

Als je je dus over een specifiek onderdeel van wiskunde niet helemaal zeker voelt, kan je ervoor kiezen alleen toets of examen over dat onderwerp te maken. Verder kun je ook kiezen per schooljaar, en uiteraard wiskunde A, B, C en D.

Examenoverzicht.nl is dan wel niet gratis, maar geeft een geweldig overzicht van wat je moet leren voor je examens, of het nou gaat om wiskunde a en b, biologie, aardrijkskunde, geschiedenis of andere relevante schoolvakken.

Het is als een soort online marktplaats: je kan er samenvattingen, video´s, begrippenlijsten, oefenvragen en hele examens krijgen. Het is de ultieme voorbereiding, maar kost dus wel wat extra.

Examens-oefenen.nl biedt een uitgebreide lijst van oude, echte examens en dus de perfecte manier om je voor te bereiden op een centraal examen.

Naast oude wiskunde examens, die teruggaan tot 2011, zijn er examens te krijgen voor heel veel andere schoolvakken, van Turks tot Arabisch en van Fries tot Russisch.

Je kan daarnaast de examens op alle schoolniveaus doen, van vmbo tot en met vwo.

De officiële site van het College voor Toetsen en Examens en waar je werkelijk alle officiële informatie over elk vak en algemene richtlijnen kan vinden.

Je kan er oude officiële examens oefenen, terecht met vragen, maar ook als docent kan je er terecht voor ondersteuning.

Zeker als je een centraal examen hebt, is het altijd raadzaam om deze website even te raadplegen.

Examenflow.nl is heel erg handig voor mensen die een examen maken, gelijk hun cijfer willen zien en daarbij feedback willen krijgen over waar ze op moeten letten en wat hun verbeterpunten zijn.

Je komt erachter waar je nog even aan moet werken en zo ga je optimaal voorbereid je examens in!

Mensen om je heen kunnen je goed helpen wiskunde examens te oefenen.
Vraag hulp aan je leraar, je ouders of je buurman bij het oefenen van wiskunde examens! | Bron: NEC Corporation of America via Visual Hunt / CC BY

Zoek een Wiskundeleraar

Als je een privéleraar voor wiskunde hebt, kan die je misschien wat oude examens geven om thuis door te nemen in je lessen, maar ze zijn meestal ook te vinden via je school of op de hierboven aangegeven sites.

Het belangrijkste onderdeel van het afleggen van examens uit het verleden is begrijpen hoe je je kunt verbeteren voor het echte examen.

Dit betekent dat je het examen zo nauwkeurig mogelijk moet corrigeren, of een wiskundeleraar of tutor moet vragen om het voor je te doen.

Het doorlopen van oefenexamens en het verkrijgen van wiskundige hulp in het algemeen met je leraar is een geweldig idee, omdat ze je individuele feedback en begeleiding kunnen geven over hoe je kunt verbeteren voor het echte werk.

Je leraar kan eventuele zwakke plekken opmerken en waar je wat meer oefening in moet doen.

Als je geen privébegeleider hebt, kun je vragen of je docent je resultaten doorneemt om te zien waar je wat meer aandacht en afstemming nodig hebt.

Was er iets in het examen dat bijzonder uitdagend was?

Of iets dat je gewoon helemaal niet begreep? Dat zijn dan de dingen waar je meer ruimte voor moet maken in je studieplan, zodat je klaar bent om ze te beantwoorden in het echte examen.

Ontdek hoe nuttig wiskunde kan zijn in het leven en waarom je zou moeten overwegen om het te bestuderen.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (2 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.