De concurrentie tussen wiskunde bijlesgevers op de particuliere onderwijsmarkt stijgt.

Klik hier voor wiskunde a uitleg

Dit is gunstig voor mensen die op zoek zijn naar bijles, want zij hebben keuze genoeg als ze op zoek zijn naar wiskunde hulp. Maar hoe weet je zeker dat je de juiste keuze maakt?

Zou je bijvoorbeeld graag hulp krijgen van een wiskunde bachelorstudent of liever van een gecertificeerde wiskunde docent?

Een groeiend aantal economen, universiteitsstudenten en anderen die gepassioneerd zijn door een bepaald onderwerp bieden huiswerkbegeleiding en bijles aan.

Een goed begrip hebben van de toepassingen van wiskunde is ongelooflijk belangrijk, maar de lesmethode verschilt per bijlesgever. Je moet de voors en tegens van elke begeleider tegen elkaar zien af te wegen om er een te vinden die bij je past.

Wil je wiskunde hulp van een gediplomeerd docent wiens aanpak vergelijkbaar is met die van het wiskunde curriculum op school? Of zou je je meer op je gemak voelen bij een vrijere benadering?

De beste leraren Wiskunde beschikbaar
Paul
4,9
4,9 (25 reviews)
Paul
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (54 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,8
4,8 (13 reviews)
Ton
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sjoerd
4,9
4,9 (12 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marvin
5
5 (26 reviews)
Marvin
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
4,9
4,9 (18 reviews)
Daniel
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (72 reviews)
Rong
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paul
4,9
4,9 (25 reviews)
Paul
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (54 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,8
4,8 (13 reviews)
Ton
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sjoerd
4,9
4,9 (12 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marvin
5
5 (26 reviews)
Marvin
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
4,9
4,9 (18 reviews)
Daniel
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (72 reviews)
Rong
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Een wiskunde begeleider kiezen op basis van ervaring

Misschien merk je dat je kind het dit jaar moeilijk begint te krijgen op school, of misschien heeft hij of zij ongewoon lage cijfers gehaald voor een wiskunde toets.

Of je nu een ouder bent van een kind dat problemen heeft met wiskunde op de basisschool, een VMBO leerling die zich zorgen maakt over examens of een VWO leerling die moeite heeft om bij te blijven, een privé-leraar die persoonlijke en individuele hulp biedt, kan dan precies zijn wat je nodig hebt.

Wiskunde is immers een belangrijk onderwerp in je academische carrière dat je beter niet kunt verwaarlozen.

Wiskunde huiswerkbegeleiding kan op veel verschillende manieren gegeven worden
Iemand die wiskunde bijles geeft, hoeft niet altijd over een lesbevoegdheid te beschikken ǀ Bron: Pixabay - Miloslav_Ofukany

Wiskunde vergelijkingen en trigonometrie zijn slechts het begin, maar wiskunde is zoveel meer dan dat - het is een manier om de wereld waarin we leven te begrijpen.

Voor middelbare scholieren die wiskunde B of D in hun pakket hebben gekozen, is goede wiskunde begeleiding nog belangrijker omdat het de richting van hun loopbaan kan bepalen.

Het brede scala aan banen waar wiskunde bij komt kijken, is precies wat het kiezen van wiskunde in je vakkenpakket zo aantrekkelijk maakt. En zelfs als je er niet voor kiest om verder te gaan in de wiskunde, staat het nog steeds goed op je CV.

Kortom, besteed aandacht aan wiskunde op school!

Een cursus wiskunde kan enorm helpen als je achter begint te raken in de klas en een beetje extra aanmoediging nodig hebt.

Hoewel één-op-één bijles tarieven soms wat hoog kunnen zijn, krijg je wel waar voor je geld: in de vorm van effectief en gepersonaliseerd onderwijs.

Voordat je bepaalde verplichtingen aangaat, moet je ervoor zorgen dat je de juiste bijlesgever kiest!

Om zeker te weten of je de juiste beslissing neemt, raden we je aan de bijlesgever te vragen naar zijn ervaring met het geven van bijles - zorg ervoor dat je dit voor je eerste les doet.

Zelfs als hij of zij een gediplomeerd leraar is, is het geven van aanvullend onderwijs op een één-op-één basis totaal anders dan lesgeven aan een klas van 30 leerlingen. Door vragen te stellen voeg je een extra voorzorgsmaatregel toe zodat je je geld niet uitgeeft aan iemand waarvan jij denkt dat hij of zij onervaren is.

Als je besluit een huiswerksinstituut of bijleswebsite als Superprof in te schakelen, zul je zien dat veel begeleiders hun eerdere ervaring hebben beschreven om je op je gemak te stellen.

Studiebegeleidingsites bieden studenten ook de mogelijkheid om feedback te geven aan hun bijlesgevers, zodat je kunt zien wat andere mensen vonden voordat je een beslissing neemt over welke leraar het best aansluit op jouw behoeften.

Dit is een effectieve manier gebleken voor ouders en leerlingen om de ideale wiskundeleraar te vinden.

Autodidactische leraren voor wiskunde bijles

Moet je wiskunde begeleiders vertrouwen die niet gecertificeerd zijn om les te geven, maar het zichzelf hebben aangeleerd?

Het antwoord is aan jou.

Wanneer je op zoek bent naar iemand die je wiskundeles kan geven, vind je veel bijlesgevers die op verschillende niveaus adverteren, van basis wiskunde tot wiskunde in het voortgezet onderwijs of zelfs wiskunde op de universiteit. Het is niet alleen het niveau dat zal variëren. Sommige begeleiders adverteren voor specifieke disciplines binnen de wiskunde, waaronder:

 • Algebra
 • Meetkunde
 • Trigonometrie
 • Rekenen
 • Calculus
 • Statistiek

Afhankelijk van waar je hulp bij nodig hebt, kun je misschien slechts kiezen uit een handvol bijlesgevers - maar dit is positief! Het betekent dat je wordt begeleid volgens jouw behoeften.

Dit is echter niet het enige waar je rekening mee moet houden.

Er zitten veel voordelen aan een autodidactische wiskunde begeleider
Een goede bijlesgever hoeft niet per se een briljante wetenschapper te zijn | Bron: Pixabay - Skeeze

Het is heel goed mogelijk dat je een aantal autodidactische begeleiders tegenkomt, die zichzelf het bijles geven hebben aangeleerd.

Dit hoort juist bij de magie van privéles; je kunt ontsnappen aan het strikte kader van het nationale wiskunde curriculum en kiezen voor op maat gesneden onderwijs dat misschien beter werkt voor jou.

Wat we proberen te zeggen is dat je je niet alleen hoeft te richten op het zoeken naar hoogleraren, onderzoekers of gediplomeerde docenten.

De wereld van privé-onderwijs kent een rijke community van autodidactische begeleiders die een schat aan kennis hebben die zij kunnen delen door het geven van wiskunde bijles, scheikunde privéles, natuurkunde huiswerkbegeleiding, informatica privéles - de lijst is eindeloos!

Dit kunnen ook beginnende wiskunde studenten zijn die graag bijles willen geven om wat zakgeld te verdienen, of docenten die op één-op-één basis hun passie willen delen.

Maar kan je op ze bouwen in de aanloop naar een belangrijk examen?

Of het nou om een toelatingsexamen, een wiskunde eindexamen of een wiskunde examentraining gaat, het is aan jou om te beslissen of het onderwijs dat een bijlesgever biedt aan jouw behoeften voldoet.

Afwijken van het strikte kader van het nationale curriculum kan verfrissend zijn en kan de student leren dat wiskunde leuk kan zijn!

Vergeet niet: het is altijd goed om dingen vanuit verschillende standpunten te bekijken.

Een privé-leraar wiskunde vs. een gediplomeerde wiskundeleraar

Wanneer je de beslissing neemt om op zoek te gaan naar academische studiebegeleiding, heb je de keuze tussen mensen die in hun vrije tijd bijles geven en leraren met onderwijskwalificaties.

Misschien is een van je vrienden wiskundeleraar en wil je hem of haar vragen om je kind te helpen met het oefenen van een aantal oude wiskunde examens als vorm van examentraining.

Misschien ben je op zoek naar een fulltime privé-leraar met allerlei onderwijscertificaten.

Of misschien geef je de voorkeur aan iemand die zelf in het onderwijssysteem zit en hulp kan aanbieden in wiskunde naast zijn of haar studie.

Wat zijn de voor- en nadelen van elke aanpak?

De flexibiliteit van een bijlesgever aan huis

De manier waarop wiskundeles op scholen wordt gegeven, betekent vaak dat je kind alweer verder moet voordat hij of zij het vorige onderwerp onder de knie heeft. Met ongeveer 30 leerlingen om te onderwijzen, is het onmogelijk voor de leraar om te voorzien in de behoeften van elk kind apart.

Door deze strakke manier van wiskunde onderwijs heeft je kind misschien wel een hekel gekregen aan school in het algemeen.

Klik hier voor wiskunde leren online

Ook online kun je wiskunde oefenen
Buiten school kun je ook op andere manieren wiskunde leren ǀ Bron: Pixabay - StartupStockPhotos

Om de passie voor wiskunde van kinderen nieuw leven in te blazen en hen de motivatie te geven om te slagen, kan het soms heel nuttig zijn om op zoek te gaan naar een privé-begeleider.

Bovenbouwleerlingen of studenten zijn vooral een goede keuze omdat ze bekend zijn met het schoolsysteem en om die reden leerlingen kunnen helpen begrijpen wat examencommissies van hen verwachten.

De one-size-fits-all aanpak van scholen maakt onvermijdelijk dat sommige leerlingen zich pessimistisch voelen. Dit is waar de bijlesgever instapt om hun sterke punten te tonen en hun zelfvertrouwen te vergroten.

Een voordeel van het inhuren van een fulltime professionele privé-leraar of autodidactische één-op-één begeleider is de vrijheid in hun lesmethodes.

Zoals bijvoorbeeld de vrijheid om een onderwerp anders te benaderen dan het onderwijssysteem, met meer aandacht voor de individuele leerstijl van de leerling.

Dergelijke benaderingen kunnen inhouden dat er gebruik wordt gemaakt van verschillende media. Denk hierbij aan tablets en smartphones om interactieve wiskunde spelletjes te spelen of het bezoeken van wiskunde sites op een laptop.

Studenten voelen zich ook meer op hun gemak bij privé-begeleiders, die niet beangstigend zijn op de manier waarop leraren op school dat kunnen zijn. Dit komt omdat ze op het niveau van de leerling beginnen en samen met hen vordering boeken.

Er bestaat echter een risico dat te veel vrijheid bij dit soort methodes ertoe kan leiden dat er te ver van het doel wordt afgedwaald.

De conventionaliteit van een gediplomeerde wiskundeleraar

Sommige ouders maken zich zorgen of hun kinderen de specifieke schoolstandaarden halen, en kiezen er daarom voor om contact op te nemen met begeleiders die ervaring hebben met lesgeven binnen het nationale wiskunde curriculum.

Waarom zou je deze benadering niet volgen? Er zijn genoeg goed opgeleide, gecertificeerde leraren die privélessen aanbieden, dus het zou zonde zijn om niet te profiteren van hun kennis van en ervaring met wiskunde examens.

Dit is de beste manier om bij te blijven met het leerplan op school.

Het idee hierachter is om in de comfort zone van de leerling te blijven met een vertrouwde manier van lesgeven.

Deze methode heeft veel voordelen, waaronder het focussen op wiskunde toetsen die zijn toegesneden op specifieke examencommissies. Een docent die ervaring heeft met het lesgeven in wiskunde op havo-niveau, bijvoorbeeld, zal in staat zijn om met studenten te werken aan havo examenopgaven uit voorgaande jaren.

Door tijdens bijlessen aan moeilijke wiskundige problemen te werken, kunnen studenten gewend raken aan de algemene indeling van examens. Dit stelt ze op hun gemak als het gaat om grote wiskunde proefwerken of de eindexamens.

Een nadeel is echter dat deze manier van lesgeven de student zou kunnen vervelen, omdat deze al ongeveer 30 uur per week in dezelfde situatie doorbrengt.

Daarnaast kunnen sommige studenten zich overweldigd voelen als de grenzen tussen thuis en school vervagen, waardoor wiskunde een gevoelig onderwerp wordt en hen nog meer ontmoedigd.

Vragen om aan je wiskunde bijlesgever te stellen

Als je op zoek bent naar extra wiskunde hulp, beperk dan je zoekresultaten tot de beste bijlesgevers die je vindt.

Of ze zich nu richten op wiskunde huiswerkbegeleiding, academische ondersteuning, bijles aan huis of online studiebegeleiding, het is handig een soort interviewtje in te plannen waarin je ze meer vraagt over hun werk als wiskunde bijlesleraar om te zien of ze geschikt voor jou of je kind zijn.

Welke vragen moet je eerst stellen voordat je jouw wiskunde begeleider kiest?
Steek eerst je licht op door verschillende wiskunde begeleiders te ondervragen! ǀ Bron: Pixabay - Tero Vesalainen

Als je wat inspiratie nodig hebt, zijn hier enkele voorbeelden van de vragen die je kunt stellen:

 • Hoe lang ben je al privé-leraar?
 • Kun je referenties opgeven?
 • Welke kwalificaties heb je?
 • Wat zijn je uurtarieven?
 • In welke vakgebieden ben je gespecialiseerd? (Bijvoorbeeld algebra, analyse, mechanica, etc.)
 • Geef je ook les in andere onderwerpen? (Bijvoorbeeld wiskunde én natuurkunde bijles)
 • Kom je bij de student aan huis om les te geven?
 • Heb je eerder een student in een soortgelijke situatie als ons kind/als ik les gegeven?
 • Kun je helpen de cijfers van de leerling te verhogen?

Deze gesprekken zijn van onschatbare waarde als je een definitieve beslissing wilt nemen over welke bijlesgever het beste voor je is.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!