Heb je wel eens van de term “lingua franca” gehoord? Het geeft een gemeenschappelijke taal aan die door genoeg mensen wordt gesproken om een geaccepteerde diplomatentaal te wezen. Vandaag de dag is de lingua franca de Engelse taal. Lingua franca betekent echter letterlijk “de Franse taal”.

Over het Britse Rijk wordt veel gesproken maar we zijn geneigd te vergeten dat Frankrijk ook een indrukwekkend koloniaal verleden had. Het Franse rijk bevond zich voornamelijk rondom Afrika, enkele delen van Zuid Amerika en verschillende landen in de Stille Zuidzee en was groot genoeg dat Frans gedurende een bepaalde tijd de voorkeur taal was bij een ontmoeting met iemand van een andere nationaliteit.

Maar laten we de geschiedenisles even laten liggen en nu een kijkje nemen naar de Franse taal en hoe het geleerd kan worden. Hier zijn wat interessante weetjes over Frankrijk en de Franse taal. En mocht je dit nou heel interessant vinden: overweeg eens een cursus Frans! Frans leren online? Dat kan ook.

De beste leraren Frans beschikbaar
Arianne
4,8
4,8 (11 reviews)
Arianne
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vicky
4,8
4,8 (11 reviews)
Vicky
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maureen
5
5 (8 reviews)
Maureen
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martinus
5
5 (7 reviews)
Martinus
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bert
5
5 (7 reviews)
Bert
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ron
5
5 (5 reviews)
Ron
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adélaïde
5
5 (3 reviews)
Adélaïde
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Estellei
Estellei
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arianne
4,8
4,8 (11 reviews)
Arianne
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vicky
4,8
4,8 (11 reviews)
Vicky
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maureen
5
5 (8 reviews)
Maureen
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martinus
5
5 (7 reviews)
Martinus
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bert
5
5 (7 reviews)
Bert
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ron
5
5 (5 reviews)
Ron
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adélaïde
5
5 (3 reviews)
Adélaïde
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Estellei
Estellei
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Gegevens over Frans als Spreektaal

Frans is zoals de meeste mensen weten een Romaanse taal die van het Latijn afstamt. Dat betekent dat veel woorden herkenbaar zijn door sprekers van andere Romaanse talen, vooral die in Europa. En ook al heeft het Nederlands niet veel van deze kenmerken, toch zul je woorden en uitdrukkingen kennen die uit het Frans stammen. Daardoor is de taal gemakkelijker om te leren.

We hebben allemaal deze bekende Franse uitdrukkingen gezien of gehoord: ‘je maintiendrai’, ‘en passant’, and ‘déjà vu’.

Het is ook nuttig om te weten dat de meeste Franse woorden die eindigen met ‘-tion’ or ‘-sion’ een Nederlandse tegenhanger hebben die met 'tie' of 'sie' eindigen (zoals organisatie en erosie) en dezelfde betekenis hebben.

Als je Frans gaat leren zul je de mannelijke en vrouwelijke kenmerken van zelfstandige naamwoorden moeten kennen naast de werkwoord vervoegingen en het toepassen van neusklanken. Daarnaast komen accenten vaak voor op woorden en niet elk werkwoord is regelmatig.

Franse les Maastricht - vind lessen via Superprof.

De meest voorkomende werkwoorden zijn:

être – zijn
avoir – hebben
aller – gaan
venir – komen

Als je Frans hebt leren spreken zul je een voorsprong hebben bij het leren van andere talen zoals Spaans, Portugees, Italiaans of Catalaans.

Cursus Frans - klik hier voor meer informatie. 

Franssprekende Landen in Europa

Als we het over het spreken van Frans hebben denken we aan de moderne Hexagon, aan Parijs, baguettes, kleine cafés en huizen met stenen muren. Er zijn echter andere landen in Europa waar Frans de officiële voertaal is:

België

België is pas in 1839 een zelfstandig land geworden toen het Rijk der Nederlanden in drieën  gesplitst werd: Nederland, België en Luxemburg. Dat gebeurde niet lang nadat de Nederlanden in 1814 afgescheiden waren van Frankrijk (het werd een deel van Frankrijk tijdens de Napoleontische oorlogen.)

Het gebied is in de geschiedenis een speelbal geweest van verschillende grootmachten waardoor zijn bevolking zowel Nederlands, Frans als Duits sprak.

België is verdeeld in een Nederlandssprekend Vlaanderen in het noordwesten, het Franssprekende Wallonië in het zuidoosten en een klein Duitssprekend deel rondom Eupen. Alle drie de talen zijn officiële spreektalen in de regio's waar ze gesproken worden.

Belgisch Frans vertoont veel gelijkenis met de taal zoals het in Frankrijk wordt gesproken. Er zijn een paar variaties. Een daarvan is hoe ze de getallen 80 en 90 uitspreken: octante en nonante in plaats van quatre-vingt and quatre-vingt-dix. België is beroemd als thuisland van frieten en van Hergé de schepper van Kuifje.

Luxemburg

Luxemburg is ingeklemd tussen Duitsland, Frankrijk en België. Het is een van de kleine soevereine staten in Europa en heeft een bevolking van 594.130 (2017).

Het land heeft een lange geschiedenis, en werd al in 963 na Christus in een oorkonde genoemd. Eens besloeg het een vrij groot gebied. Het was een tijd deel van het Heilige Romeinse Rijk. Verschillende keizers kwamen er vandaan. Uiteindelijk werd het deel van het Koninkrijk der Nederlanden na deel van België te zijn geweest. Tijdens de Belgische opstand van 1839 werd het Groothertogdom Luxemburg een onafhankelijke staat.

Het Frans, Duits en het Luxemburgs (dat nauw aan het Duits verwant is) zijn alle drie officiële talen. Luxemburg is een van de hoofdsteden van de Europese Unie.

Monaco

Het Vorstendom Monaco is een tweede microstaat die Frans als een van de officiële talen heeft. Het bevindt zich aan de Franse Riviera aan de Middellandse zeekust. Zijn monarchie stamt uit de dertiende eeuw. Frans is de voornaamste taal van de 38.400 inwoners, naast de plaatselijke taal, het Monegaskisch.

Er zijn nog twee microstaatjes: Liechtenstein dat voornamelijk Duitssprekend is en Andorra dat een groot percentage Franssprekenden heeft al is de officiële spreektaal Catalaans.

Vaticaanstad

Al heeft het Vaticaan niet een grote Franssprekende bevolking, toch is Frans een van de officiële diplomatieke talen.

Zwitserland

Zwitserland heeft vier officiële talen: Frans, Zwitsersduits, Italiaans en Reto-Romaans. Het land was sinds de middeleeuwen a los verband van staten binnen het Heilig Romeinse Rijk. In 1648 verkreeg het zijn onafhankelijke status.

De meeste inwoners zijn tenminste tweetalig door het leren van andere talen op school. In het westen wordt voornamelijk Frans gesproken. Ongeveer 20% van de bevolking is Franstalig.

Twee Franse bastions in het Verenigd Koninkrijk

wandelpad op Sark, een Franssprekend eilandje dat deel uitmaakt van Guernsey
Sommige inwoners van Sark spreken een Frans dialect. Het eiland maakt deel uit van Guernsey | bron: pxhere

Wat dichter bij huis zijn de kanaaleilanden Guernsey en Jersey waarvan een vrij groot deel van de bevolking Franssprekend is. Het zijn kroondomeinen die aan de Normandische kust liggen en geen deel uitmaken van de Europese Unie. Engels is de officiële taal, maar op Sark, een deel van Guernsey wordt Sarkees, een plaatselijk Normandisch dialect met Franse invloeden,gesproken.

Leer nog meer interessante feitjes over Franstalige landen!

Franssprekende Afrikaanse Landen

Er vonden gedurende de Franse geschieden twee koloniale uitbreidingen plaats. De eerste vestigde koloniën in Noord en Zuid Amerika. Maar weinig daarvan overleefden de gevolgen van de Franse Revolutie en de financiële behoeften van Napoleon. De tweede kolonisatie golf begon niet tot na 1830, maar deze werd al gauw een van de grootste ter wereld.

Na de oorlogen in Vietnam en Algerije konden de meeste kolonies gedurende de zestiger jaren op een vreedzame wijze onafhankelijk worden. Veel daarvan waren op het Afrikaanse continent. Je kunt daar nog steeds de invloed van Frankrijk voelen en het Frans is de officiële taal gebleven.

Cursus Frans Amsterdam - neem lessen via Superprof.

De West Afrikaanse Kolonies

Op het hoogtepunt van zijn koloniale uitbreiding bezette Frankrijk een groot deel van noordelijk West Afrika tot vrij diep in Centraal Afrika. Het begon allemaal in 1624 met handelsposten langs de kust van wat nu Senegal is. In de 19e eeuw begonnen de Fransen hun bezittingen uit te breiden. Ze volgden de Senegal rivier en vestigden handelsposten in producten zoals Arabische gom, pinda's en slaven. De Franse slavenhandel was echter nooit zo uitvoerig als die van de Portugezen of de Nederlanders.

Hier is een lijst van West Afrikaanse landen waar Frans nog steeds een officiële taal is of tenminste door een groot deel van de bevolking wordt gesproken:

 • Benin
 • Burkina-Faso
 • Kameroen
 • Republiek Congo
 • Democratische Republiek Congo
 • Ivoorkust
 • Gabon
 • Guinee
 • Nigeria
 • Senegal
 • Togo
 • Centraal Afrikaanse Republiek
 • Equatoriaal Guinee
 • Chad

Oost Afrikaanse Franssprekende landen

Franssprekend Afrika is niet alleen beperkt tot het westen van het continent. Een kleine groep landen in oost Afrika is ook Franssprekend:

 • Burundi
 • Rwanda
 • Djibouti

Cursus Frans - neem lessen via Superprof. 

Van de eilanden in de Indiaanse Oceaan net buiten de kust van het Afrikaanse continent zijn de volgende voornamelijk Franssprekend:

 • Madagaskar was een onafhankelijk koninkrijk dat in 1883 is binnengevallen en in 1896 officieel is geannexeerd. De koninklijke familie werd verbannen naar het eiland Réunion. Madagaskar werd volledig onafhankelijk in 1960.
 • De Comoren zijn een archipel die zich tussen Madagaskar en Mozambique bevindt. Het werd in 1841 een kolonie en verkreeg zijn onafhankelijkheid in 1975. Een van de eilanden, Mayotte, koos bij het onafhankelijkheidsreferendum om bij Frankrijk te blijven.
 • The 115 Seychellen eilanden hebben Frans, Engels en Seychellencreools als officiële talen. Ze werden in 1756 door Frankrijk opgeëist en werden een deel van het Britse Rijk toen de Franse gouverneur capituleerde. Aan het eind van de Napoleontische oorlogen werden ze weer teruggegeven.
koninklijk paleis op hoogste heuvel in Madagascar
Frans is nog steeds een officiële taal op Madagascar. | bron: David Herzog op goodfreephotos.com

Franstalige Landen in Saharaans en Subsaharaans Afrika

Veel Noord Afrikaanse landen zijn na hun onafhankelijkheid behoorlijk Franstalig gebleven. Het Frans blijft een (niet altijd officiële) bestuurstaal in bijvoorbeeld Algerije, Mauritanië, Marokko en  Tunesië.

Franstalige Invloed in het Midden Oosten

Libanon werd na de Eerste Wereldoorlog Frans mandaatgebied. In 1943 werd het land onafhankelijk. Frans word door een aantal van de inwoners gesproken en er bestaat nog steeds een Franse krant.

Volg je cursus Frans met een van onze privéleraren!

Amerikaanse Franssprekende Landen

Frankrijk had ooit uitvoerige landsdelen in de Amerikaanse continenten. Deze zijn voor hen verloren gegaan aan het eind van de 18e en het begin van de 19e eeuw. De bezetters van weleer lieten in de vorm van taalgebruik duidelijke sporen in deze gebieden na. Frans wordt daar vandaag de dag nog steeds gesproken.

Haïti

Haïti is een soevereine natie in het Caraïbische gebied. Het bevindt zich op de westelijke helft van het eiland Hispaniola dat het met de Dominicaanse Republiek deelt. Het eiland werd eerst opgeëist door Spanje, maar later vestigden er zich steeds meer Fransen op het westelijk deel van het eiland.

In 1625 werd het land aan Frankrijk afgestaan, waarna Afrikaanse slaven werden ingevoerd om op de suikerriet plantages te werken. Haïti was een van de eerste Franse kolonies die onafhankelijkheid verkregen doordat Karel X Haïti in 1825 erkende als een soevereine natie. Dit betekende evenwel niet dat al hun problemen voorbij waren!

Haïti is trouwens een van de medeoprichters van de Verenigde Naties. De twee officiële talen zijn Frans en Haïtiaans Creools.

Canada: le Québec en New Brunswick

Delen van Canada werden in 1534 door de ontdekkingsreiziger Jacques Cartier opgeëist. Deze kolonie was nooit zo winstgevend als sommige anderen. Het gebied van Nieuw Frankrijk werd na de zevenjarige oorlog aan de Britten in 1763 afgestaan. De koninklijke proclamatie van 1763 gaf dit nieuw opgerichte en hernoemde kolonie van Québec een aantal administratieve vrijheden en een zekere autonomie. Dit had spanningen tot gevolg in de 13 koloniën in het zuiden. Het werd een van de factoren in het Amerikaans streven naar onafhankelijkheid.

Kasteel Frontenac in Quebec stad
Je kunt in Canada Frans spreken. Het is de officiële voertaal in de provincie Québec| bron: Jacqueline Macou op Pixabay

Canada werd in verschillende stappen onafhankelijk van Brittannië, maar Québec behield gedurende dat proces zijn culturele identiteit. Québécois, het Franse dialect dat daar wordt gesproken, is een erkende officiële taal. In New Brunswick, Ontario en Manitoba is er ook een Franssprekende bevolking.

De Overblijfselen van de Louisiana Purchase

Na de verkoop van de Louisiana Territory in 1803 aan de nieuwe Verenigde Staten wisselde een fors gebied westelijk van de Mississippi van eigenaar. Dit gebied is nu Engels sprekend, maar hier en daar zijn er nog plekken waar een soort Frans, Louisiana French of Creole French, wordt gesproken. Je kunt het horen op YouTube, bijvoorbeeld in deze video. Werkwoordsvormen neigen naar de samengestelde vorm evenals in andere Creoolse talen. De woorden “quoi” and “que” worden vaker gebruikt dan in standaard Frans.

De beste leraren Frans beschikbaar
Arianne
4,8
4,8 (11 reviews)
Arianne
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vicky
4,8
4,8 (11 reviews)
Vicky
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maureen
5
5 (8 reviews)
Maureen
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martinus
5
5 (7 reviews)
Martinus
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bert
5
5 (7 reviews)
Bert
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ron
5
5 (5 reviews)
Ron
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adélaïde
5
5 (3 reviews)
Adélaïde
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Estellei
Estellei
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arianne
4,8
4,8 (11 reviews)
Arianne
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vicky
4,8
4,8 (11 reviews)
Vicky
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maureen
5
5 (8 reviews)
Maureen
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martinus
5
5 (7 reviews)
Martinus
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bert
5
5 (7 reviews)
Bert
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ron
5
5 (5 reviews)
Ron
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adélaïde
5
5 (3 reviews)
Adélaïde
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Estellei
Estellei
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Franssprekende Landen in Oceania

De meeste Franssprekende eilanden in de Stille Oceaan maken nog steeds deel uit van Frankrijk. Vanuatu, een Melanesische archipel die in 1880 door Frankrijk werd opgeëist, werd honderd jaar later onafhankelijk. Frans is er nog steeds een officiële taal naast Engels en Bislama, een pidgin taal die specifiek is voor Vanuatu. Op Vanuatu zijn meer dan honderd talen, vandaar dat een pidgin taal officieel is.

De Puducherry en Chantannagar Regio's in India

Alhoewel Frankrijk in India nooit vaste voet aan land kreeg zoals dat het voor het Britse Rijk het geval was, toch beheerde het voor een tijd de verschillende regio's die destijds bekend waren als Pondichéry, Karikal, Mahé en Yanaon. In 1962 werden alle vier regio's een officieel deel van India als het verenigd gebied van Puducherry. Hetzelfde gebeurde voor een tweede regio genaamd Chantannagar. Frans is in deze regio's een officiële taal.

De DOM-TOM (Départements d’Outre-Mer, Territoires d’Outre-Mer)

Er zijn tevens veel regio's over de hele wereld die vanwege het feit dat ze nog steeds officieel deel uitmaken van Frankrijk nog steeds Frans voeren als hun moedertaal. Frankrijk noemde deze gebieden de DOM-TOM, hetgeen inhoudt Départements d’Outre-Mer – Territoires d’Outre-Mer (Overzeese Departementen – Overzeese Gebieden).

De DOM hebben precies dezelfde status als de Departementen (administratieve regio's) op het continent, terwijl de TOM een wat lagere status hebben. Ze hebben geen kiesrecht behalve in de plaatselijke verkiezingen. In 2007 werd de COM (overzeese gemeenschappen) in het leven geroepen om de wat verouderde TOM status te vervangen.

De COMs worden in het Franse Parlement vertegenwoordigd maar ze behouden een zekere autonomie en zijn niet een integraal onderdeel van Frankrijk. Van de COMs maakt bijvoorbeeld alleen St. Martin een deel uit van de EU, en alleen de Atlantische COMs gebruiken de Euro.

De DOMs

De volgende overzeese gebiedsdelen worden als Franse departementen beschouwd:

 • La Réunion, een eiland voor de kust van Madagascar
 • Mayotte, nog een eiland dichtbij Madagascar
 • Guadeloupe, een Caraïbische eiland
 • Martinique, eveneens een Caraïbische eiland
 • Frans Guyana dat zich in het noordoosten van Zuid Amerika tussen Suriname (naar het westen) en Brazilië (naar het zuiden) bevindt

De TOMs

In 2003 werden de laatste van de TOMs omgezet in COMs (St- Pierre-et-Miquelon, Frans Polynesië, Wallis-en-Fortuna en Mayotte), met uitzondering van de Franse Zuidelijke en Antarctische landen (enkele onbewoonde eilanden in de zuidelijke Indische Oceaan en rondom Madagascar en tevens de Franse belangen in Antarctica, de Terre Adélie). Geen van deze hebben vaste inwoners, maar de meeste onderzoekers die er heen gaan spreken Frans. Deze gebieden worden door een Préfet bestuurd.

De COMs

De Collectivités D’Outre-Mer hebben ieder een iets andere status. Ze zijn gedeeltelijk onafhankelijk, maar Frans is voor alle een van de officiële voertalen. Het zijn:

 • St.-Pierre-et-Miquelon (een archipel voor de kust van Canada)
 • St. Martin (a Caraïbbisch eiland)
 • St. Barthélemy (een eiland in de Antillen)
 • Nieuw Caledonië (een archipel ten noorden van Australië)
 • Wallis-en-Futuna (een archipel ten noordoosten van Nieuw Caledonië)
 • Frans Polynesië (een groep van 118 eilanden in de Stille Oceaan)
Clipperton eiland ligt 1000km van de kust van Mexico
Op Clipperton eiland, het meest afgelegen plaats op aarde, werd vroeger guano geproduceerd door Franssprekende bewoners. Nu is het onbewoond | bron: TUBS op Wikimedia Commons

En dan is er het Île Clipperton, een klein eilandje ongeveer duizend kilometer ten westen van de Mexicaanse kust. Het wordt beschouwd als de meest verafgelegen plek op aarde. Dit koraaleiland wordt rechtstreeks bestuurd door de Minister van het Overzeese. Eens werd het uitgebuit vanwege fosfaat en guano, maar beide producten zijn nu uitgeput en het eiland is onbewoond.

Als je belangstelling hebt om deel te gaan uitmaken van de grote groep Franssprekenden kun je overwegen om een bijlesleraar in de arm te nemen.

Welke Landen Onderwijzen Frans?

Volgens Franse taalexperts zijn er wereldwijd niet minder dan 900 Franse scholen of colleges, ‘lycées français‘ geheten. Daarop studeren ongeveer 350 duizend studenten. Deze lycées zijn niet alleen in Franssprekende landen te vinden.

Op de Duolingo taalapp wordt aangegeven dat Engels nog steeds vooroploopt als het wereldwijde taallessen aangaat, maar Frans en Spaans volgen daar dicht op.

Er wordt gemeld dat "Frans een van de top twee talen is in 58% van alle landen. Spaans is dat in 46% van de landen. Spaans is wat het totale aantal gebruikers betreft de winnaar. Het wordt door 17% van alle Duolingo gebruikers bestudeerd, terwijl 11% dat doet voor Frans. Frans heeft een licht voordeel vanwege het feit dat er twee meer talen zijn in vergelijking met het Spaans van waaruit Frans kan worden geleerd”.

De verzamelde informatie geeft ook aan dat veel Duolingo studenten Frans zich in Afrika bevinden, vooral in Nigeria en Sierra Leone. In deze twee landen studeren meer dan de helft van de Duolingo gebruikers Frans in vergelijking met andere talen.

De Beste Plekken om Buiten Frankrijk Frans te Leren

Je denkt wellicht dat Frankrijk de beste plaats zou zijn om Frans te leren. Dat is echter niet het geval!

Frans is 18e op de ranglijst van meest gesproken talen. Het is de officiële taal van 29 landen die zich op drie continenten bevinden. Je hebt dus een heleboel opties als het gaat om de keuze waar je in het buitenland Frans wilt leren. Sterker nog, je hoeft nergens heen te gaan als je dat niet wilt!

Neem hieronder een kijkje naar de toplanden om Frans te leren en ontdek daarna hoe je vanuit je eigen huis Frans kunt leren.

België

België wordt vaak over het hoofd gezien als bestemming voor een student, maar toch is het een prima land om tegen niet al te hoge kosten in Europa te studeren. Het land is niet groot en het heeft drie officiële talen. Verwacht dus tijdens je verblijf daar een verscheidenheid aan culturen en persoonlijkheden tegen te komen.

België is een van de oprichters van de EU en het is voor veel organisaties zoals de NATO de thuisbasis. Daardoor is het land van belang wat veelheid van talen betreft. Bovendien is het centraal gelegen in West Europa, waardoor het een gemakkelijk reisdoel is.

Brussel is de meest gewilde locatie wat betreft het leren van Frans. Er zijn meer dan 12 universiteiten en verschillende taleninstituten. Als je met iets minder tevreden bent kun je prima terecht in Luik. Er zijn daar zeven hogescholen.

Haïti

Haïti is een zeer geschikte locatie voor degenen die Frans willen leren en tegelijkertijd een strandbestemming op het oog hebben. Het bevindt zich in het midden van de Caraïbische Zee. Haïtiaans Frans is afgezien van een lichte creoolse tongval verrassend gelijk aan standaard Frans.

De meeste studenten begeven zich naar Port-au-Prince, woonplaats van ongeveer een miljoen mensen. Er zijn daar zeven universiteiten waar Frans geleerd kan worden.

Zwitserland

Zwitserland is een van de meest gewilde landen om buiten Frankrijk Frans te leren. Frans is een van de drie officiële talen. Denk eraan dat de kosten voor het wonen in sommige gebieden van Zwitserland behoorlijk kan oplopen. Er zijn overigens weinig verschillen tussen standaard Frans en Zwitsers Frans.

Dit land bevindt zich in het midden van Europa en is voorzien van veel meren en bergen. Zwitserland is ideaal voor avonturiers, vooral skiërs.

Genève is waarschijnlijk wat studenten betreft de meest bezochte stad. Er zijn meer dan tien universiteiten en verscheidene taleninstituten. Door de toerisme vanwege de nabije Alpen reizen heel veel mensen door deze stad. Daardoor kun je er allerlei culturen tegenkomen.

Een minder druk alternatief is Fribourg, gelegen aan de La Sarine Rivier, en thuisbasis voor een van de topuniversiteiten van het land.

Senegal

Opties om Frans te leren zijn zelfs in Afrika te vinden. Vergeet daarom niet om landen zoals Senegal te overwegen.

Senegal is naast een prima plek om Frans te leren ook een uniek land. Frans is de officiële voertaal en het het wordt beschouwd als een erg voordelig land om Frans te leren.

Er zijn allerlei mogelijkheden om een talenschool te bezoeken. Studenten kunnen kiezen tussen vierweekse Franse immersieklassen tot complete taal semesters op de universiteit.

Taalstudenten gaan voornamelijk naar Dakar, de hoofdstad en ook grootste stad van Senegal. Een wat rustiger maar toch intrigerende omgeving kun je vinden in St. Louis, de vijfde grootste stad van met 175.000 inwoners.

Lees verder over allerlei wetenswaardigheden van Franstalige landen!

Leer met Superprof Frans Spreken

Als je niet in staat bent om in het buitenland te gaan leren of als je liever in je eigen land blijft dan kan dat ook. Je hoeft niet eens de deur uit!

Raadpleeg een bijles website om een bijlesleraar in je omgeving te vinden die je thuis kan opzoeken of waar je aan huis lessen kunt volgen. Je kunt ook elders een bijlesleraar zoeken die via email, telefoon en videolessen zijn of haar diensten kan aanbieden.

Een één-op-één bijlesleraar zal beter in staat zijn om je te motiveren en om je uitdagingen aan te bieden dan wanneer je naar een talenklas gaat. En al zal het wat duurder wezen, toch zullen er grote voordelen aan verbonden zijn.

Als je op zoek gaat naar een privéleraar is het verstandig om een moedertaalspreker te vinden. Je kunt natuurlijk een Nederlander uitkiezen die vloeiend Frans spreekt, maar neem dan iemand die Frans heeft leren spreken in zijn geboorteland of misschien van jongs af aan op een Franse school heeft gezeten. Je wilt vooral een leraar hebben waarvoor het Frans echt vertrouwd is.

En aangezien je toch al op onze blog bent zou het voor de hand liggen om een van onze Superprof bijlesleraren te nemen. Je kunt zelfs gratis Franse les nemen – tenminste één, aangezien bij de meeste bijlesleraren de eerste les gratis is om ervoor te zorgen dat je tevreden bent met hun coaching en je ook op je gemak voelt met de student-leraar verhouding.

Er zijn ook andere mogelijkheden als je om welke reden dan ook niet op Superprof een geschikte bijlesleraar kunt vinden. Je zou advertenties kunnen plaatsen op de plaatselijke universiteit om Franse moedertaalsprekers te vinden. Studenten zijn vaak op zoek naar gelegenheden om geld te verdienen en je zou op deze manier Frans kunnen studeren. Het voordeel van deze leermethode is dat deze studenten zich nog steeds de grammatica lessen kunnen herinneren. Bedenk wel dat hun accuratesse niet zo goed zou kunnen zijn als bij iemand die een professionele leraar is.

Als je al een tijdje Frans hebt geleerd en je spreekvaardigheid wil verbeteren dan zou je studenten kunnen opzoeken als talenpartner of als pen pal.

Regelmatig contact met een Franse moedertaalspreker is van groot belang! Klik hier als je wil Frans leren spreken.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

4,00 (3 beoordeling(en))
Laden...

Klaas

Techneut met een onderwijsachtergrond. Graag en vaak op zoek naar manieren om zowel jongeren als ouderen in staat te stellen om beter te leren. Vertaler voor Superprof sinds het begin!