“Na enige jaren begon mijn werk zich onbewust los te maken van de natuurlijke verschijning van de werkelijkheid. De ervaring werd mijn enige leermeester. Ik wist nog maar weinig van de moderne schilderkunst. Toen ik voor het eerst het werk zag van de impressionisten, Van Gogh, Van Dongen, en de Fauves, bewonderde ik dat. Maar het was mijn weg om de waarheid alleen te zoeken.“ - Piet Mondriaan

Uit bovenstaand citaat blijkt dat je veel naar kunstwerken moet kijken en veel moet oefenen om uiteindelijk je eigen stijl te ontwikkelen.

Als je in Den Haag woont en je houdt van of wilt leren schilderen, dan ben je een geluksvogel. De stad telt wel achtendertig musea, waarvan het Kunstmuseum (voorheen Gemeentemuseum) Den Haag wel het meest bekende is. Verder zijn het Escher Paleis aan het Noordeinde en het Mauritshuis op het Plein de moeite waard. Het laatste toont onder anderen werk van Rembrandt en Vermeer.

Meisje met de parel van Vermeer
Bezoek het Mauritshuis in Den Haag en kijk eens hoe dit werk is geschilderd ǀ Visualhunt - profzucker

Daarnaast zijn er tal van galeries, die werk van minder bekende, maar wel veelbelovende  kunstenaars tonen.

Jaarlijks wordt ook de eigenzinnige beurs voor hedendaagse kunst ‘Art The Hague’ georganiseerd, met een internationaal karakter.

Ook de jaarlijkse Open Ateliers Route in Den Haag is een fenomeen. Dit is een evenement waar je bij de kunstenaar thuis komt en allerlei vragen kunt stellen over zijn of haar werk. Zeer inspirerend!

Voor kunstminnaars is Den Haag dus wel degelijk ‘A Place To Be’.

En als je wilt leren schilderen, is het noodzakelijk dat je je eerst verdiept in de verschillende manieren van schilderen, en de onderwerpen die je zou kunnen gebruiken. En, je voelt hem al aankomen: daar helpt kijken naar kunst bij.

Essentieel om te Weten

Als je hebt besloten dat je serieus wilt beginnen met schilderen dan zijn een aantal dingen essentieel om te weten:

 • Allereerst is het handig om te weten hoe je een menselijk lichaam moet tekenen; je moet iets weten over proporties;
 • Als je een vergezicht wilt schilderen, krijg je met perspectief te maken;
 • Je moet iets weten over kleurenleer;
 • Je moet weten welke materialen er gebruikt worden voor het type werk dat je wilt maken (in olieverf, acryl- of waterverf):
 • Je moet tijd maken om heel veel te oefenen, want zoals je weet: ‘Oefening baart Kunst’!
 • Passie voor de schilderkunst.

Daarom is het handig om eerst wat boeken aan te schaffen die je wat meer uitleg geven over deze zaken. Superprof raad je de volgende boeken aan:

 • Het Complete Handboek Tekenen En Schilderen, B. Bagnal;
 • Kleurenleer, Johannes Itten;
 • Hardop Kijken met Voetnoten, Ad de Visser.

Als je je een beetje hebt voorbereid dan wil je natuurlijk ook aan de slag en de dingen uitproberen. Superprof heeft voor je uitgezocht waar je in Den Haag zowel als beginner als gevorderde een schildercursus of schilderles kunt volgen.

De beste leraren Schilderen beschikbaar
Roos
5
5 (9 reviews)
Roos
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Heidi
5
5 (3 reviews)
Heidi
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (6 reviews)
Anne
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Denise
5
5 (5 reviews)
Denise
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Michiel
5
5 (3 reviews)
Michiel
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Malu
5
5 (2 reviews)
Malu
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mercado
5
5 (4 reviews)
Mercado
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mirjam
5
5 (8 reviews)
Mirjam
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Roos
5
5 (9 reviews)
Roos
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Heidi
5
5 (3 reviews)
Heidi
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (6 reviews)
Anne
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Denise
5
5 (5 reviews)
Denise
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Michiel
5
5 (3 reviews)
Michiel
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Malu
5
5 (2 reviews)
Malu
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mercado
5
5 (4 reviews)
Mercado
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mirjam
5
5 (8 reviews)
Mirjam
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Schilderlessen voor Beginners

Landschap met klaprozen in Acrylverf
Als je ook een landschap wil leren schilderen, volg er dan een cursus voor ǀ Visualhunt

KOO: Kunst Onderwijs Organisatie

Als je wilt gaan schilderen kun je niet zonder enige basisvaardigheden van tekenen; daarom zijn veel schildercursussen vaak een combinatie van die twee. Een goed voorbeeld hiervan is de cursus Tekenen en Schilderen bij KOO (voorheen Koorenhuis) aan de Prinsengracht in Den Haag.

Tijdens deze cursus leer je de wetten van het Tekenen en Schilderen door te kijken en te doen. Ook krijg je te maken met de kleurenleer. Deze tien lessen van 2,5 uur kosten € 210,- per persoon en zijn voor volwassenen. De cursus is te volgen in de middag en de avond.

Wil je het graag gelijk serieus aanpakken? Kies dan voor de jaarcursus van dertig lessen voor € 705,-.

Als je al weet dat je portretschilder wilt worden, dan is de cursus Portret en gekleed model schilderen misschien iets voor jou. Deze cursus is geschikt voor iedereen en je betaalt voor twaalf lessen € 270,- Ook deze lessen worden georganiseerd door KOO.

Zoek hier naar een schildercursus Rotterdam.

Schilderen op de Volksuniversiteit

Een tweede optie in Den Haag is de Volksuniversiteit aan de Zuidlarenstraat. Hier worden meer dan driehonderd cursussen aangeboden, en daarnaast nog workshops en lezingen. Het uitgangspunt is Leren voor je plezier en zinvol bezig zijn. De naam zegt het al: deze universiteit is toegankelijk voor iedereen, ongeacht je vooropleiding, leeftijd, culturele achtergrond, enzovoort. De opleidingen worden gegeven door vakdocenten en in kleine groepen. Je krijgt geen diploma, maar wel resultaten.

De Volksuniversiteit heeft een avondcursus Tekenen en Schilderen (met acrylverf) voor beginners en half-gevorderden. De prijs voor twaalf lessen van 2,5 uur bedragen € 365,-.

Hierna kun je overwegen om verder te studeren. Aan de Volksuniversiteit kun je ook een driejarige cursus Tekenen en Schilderen volgen, waarbij je uiteindelijk je eigen stijl ontwikkelt. De opleiding wordt afgesloten met een presentatie van jouw werk en je ontvangt een certificaat. De opleiding wordt overdag op zaterdag gegeven van 9.30 uur tot 15.00 uur. De kosten bedragen € 1285,- per jaar.

Teken- en Schildervereniging Den Haag

De International Art Club (IAC) is een vereniging, opgericht in 1974, met ongeveer 125 leden die je de mogelijkheid bied je te ontwikkelen in tekenen, schilderen en grafische technieken. Er wordt een scala aan activiteiten op dit gebied geboden. Iedereen is welkom als lid in het atelier aan de Weimarstraat in Den Haag: zowel de amateur met veel of weinig ervaring als de professionele kunstenaar, van iedere nationaliteit. Enige voorwaarde is enthousiasme om je met elkaar artistiek te ontwikkelen: stimulerend en gezellig (maar niet zo dat het de activiteiten waar het om gaat in de weg zit!). Professionele docenten geven les in verschillende technieken, onderwerpen en het vinden van je eigen stijl. De duur van cursussen is meestal 6 dagdelen, één keer per week. De groepen bestaan uit 8 à 10 personen. Als je jonger bent dan 30 jaar kost het lidmaatschap € 87,50 per jaar.

Cultuurschakel

Als laatste willen we hier graag de Cultuurschakel noemen. De Cultuurschakel biedt allerlei opties voor cursussen en workshops in Tekenen en Schilderen in Den Haag voor alle leeftijden (dus ook voor kinderen). Check it out!

Tip! Denk ook eens aan de wijk- en dienstencentra in Den Haag. Veelal worden daar ook schilder- en tekenlessen gegeven voor een lage prijs.

Meld je aan voor een schilderworkshop op Superprof.

Schilderlessen voor Gevorderden en voor hen die van Schilderen hun Beroep willen maken

Atelier Lucas

Voor verdieping op het gebied van Tekenen en Schilderen kun je terecht bij Atelier Lucas in De Helmersstraat in Den Haag. De lessen zijn voor beginners, gevorderden, jonge talenten en professionele kunstenaars. Een les van 2,5 uur per week van bijvoorbeeld Klassiek portretschilderen in olieverf en/of aquarel kost € 100,- per maand.

Studio van een student aan de KABK
In de loop van je opleiding aan de KABK krijg je een eigen studio ǀ Visualhunt - Roel Wijnants

Zoek hier naar een schildercursus Zwolle.

De Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst (KABK) in Den Haag

Waar Den Haag natuurlijk heel erg trots op is is de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten aan de Prinsengracht. De Academie bestaat al sinds 1682, en is daarmee de oudste van Nederland.

Hier kun je de bacheloropleiding Beeldende Kunst volgen in voltijd of deeltijd. Maar er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen.

 • Je moet in het bezit zijn van een HAVO, VWO of MBO4 diploma;
 • Je moet behoorlijk goed in het Engels zijn, zowel gesproken als geschreven, omdat de opleiding in het Engels wordt gegeven;
 • Je moet in het bezit van een portfolio met je eigen werk (tekeningen, schilderijen, schetsen, enzovoort). Je werk wordt besproken in het toelatingsgesprek en is cruciaal om te worden toegelaten;
 • Je moet gemotiveerd en gepassioneerd  zijn.

Als student Beeldende Kunst bedenk je het liefst je eigen opdrachten, maak je kennis met alle richtingen en media binnen de kunst en heb je een brede interesse in wat er in de wereld speelt.

In het eerste jaar krijg je te maken met veel verschillende technieken en media, zoals schilderen, tekenen, performance art, video, beeldhouwkunst en nieuwe media. In de loop van deze vierjarige opleiding onderzoek je waar jouw interesse het meest naar uitgaat en krijg je een eigen studio. Twijfel je nog of je hier wilt gaan studeren, maak dan gebruik van de Open Dagen die worden georganiseerd en maak kennis met het gebouw en het werk van je toekomstige medestudenten.

Na het afstuderen aan de KABK krijg je het diploma Bachelor of Arts en ben je in staat zelfstandig of binnen samenwerkingsverband als autonoom beeldend kunstenaar te werken.

Na afronding van je bachelor kun je tot slot ook kiezen om door te studeren voor je master!

Privéles Schilderen via Superprof of Online

Daag jezelf uit in het schilderen!
Volg een cursus of neem bijlessen schilderen ǀ Visualhunt - Lafayette College

Als je niet naar school wilt, of als je Schilderen als hobby ziet, dan kun je ook nog overwegen om op een andere manier in en rond Den Haag lessen te volgen.

 • Op de website van Superprof staan ​​pagina's met gekwalificeerde docenten die schilderlessen aanbieden aan studenten die bijles ondersteuning nodig hebben of de basis van het schilderen willen leren. Je kunt in Den Haag en omgeving bijles vinden op allerlei niveaus. Er staan wel dertig bijles docenten voor je klaar! Je kunt kiezen voor bijles bij jou thuis, bij de docent thuis of online. Veel van hen hebben uitstekende aanbevelingen van vroegere leerlingen op hun pagina staan. Prijzen voor privélessen per uur variëren van € 15,- tot € 30,-, sterk afhankelijk van de professionele kwalificaties van de bijlesdocent. Een ander pluspunt is dat de eerste les altijd gratis is.
 • Roos van der Meijden is zelf beeldend kunstenaar en geeft op maandag en dinsdag groepslessen voor beginners en gevorderden in het schilderen. Pijnacker en Voorburg. De lessen worden gegeven in Pijnacker en Voorburg van oktober tot en mei en kosten € 50,- per maand. Ze geeft ook privélessen. Haar adres is Oosterbroek 1, 2641 MJ Pijnacker en je kunt haar bereiken onder telefoonnummer 015-3610199. Je kunt een kijkje op haar website nemen: roosvandermeijden.nl, onder www.figuratiefschilderen.nl.
 • Denk ook eens aan de filmpjes op YouTube, waar je van alles over tekenen en schilderen kunt vinden;
 • Als Je liever niet de deur uit gaat kun je ook opteren om een cursus Tekenen en Schilderen thuis te volgen bij de LOI of de NHA.

Het mag tenslotte duidelijk zijn dat Den Haag veel mogelijkheden biedt om met schilderen aan de slag te gaan. Maar of je het nu doet als hobby of als professioneel, het belangrijkste is dat je er plezier in hebt.

 

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!