Utrecht staat in Nederland qua inwonertal op de vierde plaats. De bekendste bezienswaardig is wel de Domtoren op het Domplein. Het is de hoogste kerktoren van Nederland, een bezoekje waard dus.

Utrecht is een multiculturele stad met veel jongeren, waar veel te beleven valt. Wat?

 • Winkelen kun je in Hoog Catharijne vlak bij het Centraal Station, de ideale plek om te shoppen, te ontspannen, lekker te eten, lol te hebben en tijd met je familie en vrienden door te brengen;
 • Het Muziekcentrum Tivoli/Vredenburg waar alle muziekgenres onder één dak bij elkaar komen. Of je nu van jazz, dance, pop, of klassiek houdt, je kunt het daar vinden;
 • Het Nederlands Film Festival (NFF) is een filmfestival dat sinds 1981 jaarlijks, aan het begin van het najaar, plaatsvindt in Utrecht. Het Festival vertoont een divers filmaanbod: korte en lange films, arthouse- en mainstreamfilms, speelfilms, documentaires die in verschillende bioscopen in de stad zijn te zien. Het Nederlands Film Festival bekroont de beste projecten binnen de vakdisciplines met de Gouden Kalveren: de nationale prijzen van de Nederlandse film.
 • In het Centraal Museum, gelegen aan de Agnietenstraat in een voormalig klooster, vind je de grootste Rietveld-collectie ter wereld. Je kunt daar het Rietveld Schröderhuis (Prins Hendriklaan 50) bezoeken, waar Rietveld zelf woonde en dat nu onder beheer van het Centraal Museum valt. Verder zie je er werk van de Utrechtse Caravaggisten zoals Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst. Zij munten uit in het mysterie van het licht in hun schilderijen. Ook moderne kunst en hedendaagse kunst neemt een belangrijke plaats in met onder anderen werk van Marlene Dumas en Pyke Koch. Verder zijn er wisselende tentoonstellingen.
 • Museum Catharijneconvent is een rijksmuseum voor religieuze kunst in Utrecht. Het museum is gevestigd in een eeuwenoud klooster in het Middeleeuwse hart van Utrecht. Naast unieke Middeleeuwse meesterwerken, organiseren ze allerlei tijdelijke tentoonstellingen.

Wat beleving en kunst kijken kom je in Utrecht zeker aan je trekken, ook als je beseft dat er ook nog eens ruim 400 beelden in de openbare ruimte staan. Zoek ze op of volg een georganiseerde beeldenroute.

Maar waar kun je in Utrecht terecht als je zelf wilt leren schilderen? Superprof zocht het voor je uit.

De beste leraren Schilderen beschikbaar
Roos
5
5 (9 reviews)
Roos
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Heidi
5
5 (3 reviews)
Heidi
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (6 reviews)
Anne
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Denise
5
5 (5 reviews)
Denise
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Michiel
5
5 (3 reviews)
Michiel
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mercado
5
5 (4 reviews)
Mercado
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mirjam
5
5 (8 reviews)
Mirjam
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maral
Maral
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Roos
5
5 (9 reviews)
Roos
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Heidi
5
5 (3 reviews)
Heidi
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (6 reviews)
Anne
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Denise
5
5 (5 reviews)
Denise
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Michiel
5
5 (3 reviews)
Michiel
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mercado
5
5 (4 reviews)
Mercado
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mirjam
5
5 (8 reviews)
Mirjam
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maral
Maral
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Schilderles voor Beginners

De Kaartspelers van Theo van Doesburg
Theo van Doesburg werd geboren in Utrecht ǀ Visualhunt - iluisribesmateu1969

"Verf en kleur zijn twee verschillende dingen. Verf is middel, kleur is doel. Men kan een interieur volsmeren met blauwe, gele, groene, paarse of rode verf, zonder dat hier, hoe bont het geheel ook is, van kleur sprake kan zijn. Zoals in alles, gaat het ook hier om evenwicht." - Theo van Doesburg

Dit is een belangrijke uitspraak! Als je hem niet begrijpt, wordt het tijd om dat te weten te komen. Superprof heeft uitgezocht waar dat kan.

 Volksuniversiteit

Aan de Volksuniversiteit aan de Nieuwegracht in Utrecht worden Teken- en Schildercursussen gegeven voor beginners en gevorderden (in het begin wordt de groep in deze twee categorieën gesplitst). Je maakt kennis met de basisprincipes en verschillende technieken van het schilderen met olieverf of acrylverf. De cursus voor gevorderden is een verdieping en verbreding van de beginnerscursus. Twaalf lessen van 2,5 uur kosten € 280,-.

Parnassos

Cultuurcentrum Parnassos aan de Kruisstraat in Utrecht biedt een uitgebreid aanbod aan beeldende cursussen. De meeste cursussen zijn zowel interessant voor beginners als voor gevorderden want je werkt vrij individueel. Ze geven onder anderen de cursussen thematisch schilderen van Landschap, Portret en Stilleven. Een cursus van twee uur per les gedurende zeven weken kost € 220,- (studenten krijgen korting).

Anneke Kerkhof

Kerkhof geeft ruim twintig jaar schilderles en ze geniet nog steeds van de groei en ontwikkeling van het werk van haar cursisten. Haar cursus is geschikt voor (totale) beginners en (ver)gevorderden van 18 tot 88 jaar. In haar cursus leer je schilderen met olieverf of je hier verder in te bekwamen. Haar cursus is gericht op leren kijken en het onderwerp uit te beelden met behulp van verschillende technieken en schilderstijlen. Ze geeft haar lessen in haar eigen atelier aan de Concordiastraat 68 in Utrecht. Twaalf lessen van twee uur kosten €318,-. Privélessen zijn ook  mogelijk. De prijs daarvoor wordt in overleg bepaald.

Karakter Kunst en Co

Marie-José Meulenbelt van Dam geeft Teken- en Schilderlessen voor kinderen en volwassenen. Als je aan haar lessen wilt deelnemen hoef je geen teken- of schilderervaring te hebben. Ze geeft les op drie locaties in Utrecht. Haar lessen kosten € 10,- per uur. Neem een kijkje op haar website https://www.karakterkunstenco.com/teken-en-schilderlessen/ voor meer informatie.

Academie Renshof

Academie Renshof organiseert schildercursussen in een aantal plaatsen in Nederland, waaronder de Vlampijpstraat in Utrecht. Het is een van de grootste en meest toonaangevende particuliere academies in Nederland. De lessen zijn voor iedereen toegankelijk en worden tweewekelijks of maandelijks gegeven door verschillende docenten. Er wordt onderwezen in de schildertechnieken uit de 17e eeuw. Er is veel aandacht voor waarneming en de manier waarop wij kijken. Op jaarbasis zijn de maandelijkse kosten van tien, elf of twaalf lessen van 6,5 uur respectievelijk € 700,-, € 770,- of € 800,-. De tweewekelijkse bijeenkomsten (van twee uur) bedragen voor 22 lessen € 1.025,-

Zoek hier naar een schildercursus Amsterdam.

Schilderlessen voor Gevorderden en voor hen die van Schilderen hun Beroep willen maken

Schilderij van Gerrit van Honthorst
Deze Utrechtse schilder werd geïnspireerd door Caravaggio ǀ Visualhunt - jean-louis-mazieres

Nieuwe Akademie Utrecht (NAU)

Het NAU gelegen aan de Smijerslaan in Utrecht is een Zaterdag Akademie voor beeldende kunsten. Hier kun je in deeltijd een vijfjarige opleiding beeldende kunst volgen.

De NAU geeft kunstonderwijs aan volwassenen die meer intensiteit en inhoudelijkheid in hun werk zoeken. De academie heeft tot doel studenten te begeleiden in de ontwikkeling tot zelfstandig beeldend kunstenaars met een eigen visie.

Van de studenten wordt verwacht dat ze al kennis gemaakt hebben met beeldende kunst (bijvoorbeeld op creativiteitscentra, andere academies of als autodidact) en dit ook tot uiting kunnen brengen.

De opleiding is opgebouwd uit twee lesprogramma's:

 • Een basisprogramma (twee jaar) dat bestaat uit de vakken tekenen, schilderen en ruimtelijk 1 en mixed media die verdeeld worden over twee jaar;
 • Een academieprogramma (drie jaar) waarbij de lesdagen steeds meer gekoppeld zijn aan het eigen werk van de student. De nadruk wordt gelegd op persoonlijke visie. Bij elke overgang wordt bekeken of de student door kan stromen naar het volgend studiejaar.

De lessen en werkbesprekingen vinden uitsluitend op zaterdag plaats (dertien keer), waardoor je deze deeltijdopleiding kunt combineren met je gezin en/of baan. Wel wordt er verwacht dat je met regelmaat en inzet thuis doorwerkt; het gaat tenslotte om de ontwikkeling en verdieping van je eigen werk.

De kosten voor deze opleiding bedragen € 915,- per jaar.

Je kunt ook de opleiding NANAU volgen, die bedoeld is voor (startende) kunstenaars, die minimaal twee jaar geleden een kunstopleiding voltooid hebben en zich artistiek verder willen ontwikkelen, open staan voor feedback en bereid zijn om kritisch naar zichzelf te kijken. Belangrijk is de beeldende kwaliteit van het werk en de houding en betrokkenheid van de deelnemer. Dit wordt getoetst in het toelatingsgesprek.

Elke deelnemer krijgt een individuele begeleider. Deze begeleider bezoekt tijdens de gehele periode de deelnemer vijf keer op zijn atelier. De kosten voor deze begeleiding bedragen € 650,- voor vijf atelierbezoeken van ca 1,5 uur. Deze opleiding kan op ieder moment worden gestart en de planning wordt in overleg afgesproken.

Opzoek naar een schilderworkshop, neem een kijkje op Superprof.

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU)

Zaal in het Centraal Museum in Utrecht
Het Centraal Museum in Utrecht bezit de grootste Rietveld-collectie ǀ Visualhunt - 23dingenvoormusea

De HKU die zich in de Pastoe Fabriek in Utrecht bevindt biedt een aantal mogelijkheden op het gebied van beeldende kunst. Wat kun je doen?

 • Basisopleiding Beeldende Kunst

Als je niet weet welke richting je op wilt dan biedt de basisopleiding beeldende kunst uitkomst. Deze vooropleiding is bedoeld voor iedereen die een bacheloropleiding wil doen in de richting van Fine Art of Fine Art and Design in Education (Docent Beeldende Kunst en Vormgeving).

Je hebt geen diploma nodig, maar je moet wel toelatingsexamen doen. Je kunt de vooropleiding volgen vanaf de bovenbouw van Havo, Vwo of Mbo. Omdat de Basisopleiding Beeldende Kunst best wat tijd kost, is het moeilijk te combineren als je in hetzelfde jaar eindexamen doet. De minimumleeftijd is 16 jaar.

Na de Basisopleiding Beeldende Kunst weet je welke van de twee studierichtingen van HKU Beeldende Kunst bij je past, heb je een portfolio opgebouwd en ben je goed voorbereid om (opnieuw) het toelatingsexamen te doen.

De opleiding duurt 27 weken. Van september tot april krijg je elke vrijdag les van 10.00 uur tot 15.15 uur. Voor de kosten van € 1.050,- (exclusief materiaal) moet je helaas zelf opdraaien, omdat er geen beroep op Studiefinanciering valt te doen.

 • Doorstromen naar een Bacheloropleiding

Als je de basisopleiding doet is jouw kans op toelating tot een bacheloropleiding groter, maar het is geen garantie. Een commissie oordeelt tijdens het toelatingsexamen of je de studie mag volgen. Ook moet je aan alle inschrijfeisen voldoen om met een bacheloropleiding Fine Art of Fine Art and Design in Education te beginnen, te weten:

 • Je hebt een Vwo-, Havo-, Mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma;
 • Je moet beschikken over voldoende artistieke aanleg;
 • Je moet in het bezit zijn van een portfolio van je eigen werk.

Beide bachelors duren vier jaar.

Zoek hier naar een schildercursus Den Haag.

Privéles Schilderen via Superprof of Online

Graffiti, Catharijne-viaduct, Utrecht
Trek erop uit en bekijk de kunst in de openbare ruimte ǀ Visualhunt - Gerben's Photos

Bij Superprof staan een aantal docenten schilderen tot je beschikking in Utrecht en omgeving. Ze hebben hun credits verdiend of zijn zelf beeldend kunstenaar.  Ze bieden Teken- en Schilderlessen voor beginners, gevorderden, maar ook als je als hobbyist wat meer wilt weten over een onderwerp. Ook kun je bij hen terecht als voorbereiding op de academie. Ze stemmen hun lessen af op jouw behoefte. Ze komen bij je thuis, jij gaat naar de docent toe of je krijgt les online. Hun prijzen verschillen van € 15,- tot € 30,- per uur en de eerste les is altijd gratis.

In de provincie Utrecht, in Vianen geeft Catherine Gathier schilderlessen en workshops online. Dus je hoeft de deur niet uit! Ze is ook bereidt om naar jou toe te komen. Bekijk haar website http://www.catherinegathier.nl/.

Als je wilt leren schilderen of je verder wilt ontwikkelen dan biedt Utrecht vele mogelijkheden. Ga erop uit of kijk op internet!

 

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!