Wie Rotterdam zegt Feyenoord en de Kuip. In ieder geval geldt dat voor de voetballiefhebbers. Anderen associëren de stad met de Maas waar Rotterdam als de belangrijkste havenstad van Europa onlosmakelijk mee is verbonden. Maak eens een wandeling langs het water en geniet van het uitzicht op de scheepvaart en de karakteristieke skyline (ook wel Manhattan aan de Maas genoemd) van de stad.

Kunst en cultuur staan in de stad hoog in het vaandel. Niet vreemd als je bedenkt dat er ruim 170 culturen samenleven in Rotterdam. De stad biedt voor iedereen wel wat te beleven of te zien. Je kunt hierbij denken aan:

Deze brug in Rotterdam wordt ook wel de Zwaan genoemd
Rotterdam is bekend om de Erasmusbrug ǀ Visualhunt - Christian Grelard
 • Het North Sea Jazz Festival dat jaarlijks in het tweede weekend van juli in Ahoy Rotterdam wordt georganiseerd. Het is een internationaal festival waarin gedurende drie dagen veel beroemde artiesten optreden;
 • Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is het grootse filmfestival van Nederland. Het is een jaarlijks terugkerend evenement waar Nederlandse films in première gaan, korte en lange films zijn te zien uit alle delen van de wereld en kleinere onafhankelijke en artistieke films worden getoond;
 • De architectuur. Denk aan de 800 meter lange iconische Erasmusbrug. De brug verbindt de wijk Kop van Zuid met het centrum aan de noordzijde van de rivieren en wordt ook wel De Zwaan genoemd;
 • Een ander staaltje van architectuur is de Euromast. Dit is een uitzichtpunt met een hoogte van 186 meter. Bij helder weer heb je een uitzicht van wel dertig kilometer;
 • De kleurrijke multiculturele Markthal waar je ingrediënten en etenswaren uit alle windstreken. Een culinaire ontdekkingsreis waardig.
De beste leraren Schilderen beschikbaar
Roos
5
5 (9 reviews)
Roos
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Heidi
5
5 (3 reviews)
Heidi
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (6 reviews)
Anne
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Denise
5
5 (5 reviews)
Denise
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Michiel
5
5 (3 reviews)
Michiel
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mercado
5
5 (4 reviews)
Mercado
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mirjam
5
5 (8 reviews)
Mirjam
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maral
Maral
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Roos
5
5 (9 reviews)
Roos
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Heidi
5
5 (3 reviews)
Heidi
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (6 reviews)
Anne
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Denise
5
5 (5 reviews)
Denise
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Michiel
5
5 (3 reviews)
Michiel
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mercado
5
5 (4 reviews)
Mercado
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mirjam
5
5 (8 reviews)
Mirjam
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maral
Maral
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Kunst Kijken en Beleven in Rotterdam

"Het is leuk als je het einde van de straat kunt zien, maar leuker nog is het ook af en toe eens om de hoek te kijken."

De nachtburgemeester van Rotterdam
Jules Deelder op het North Sea Jazz Festival in Rotterdam ǀ Visualhunt - eworm

Deze uitspraak van dichter, schrijver en voordrachtskunstenaar Jules Deelder (1944-2019), ook wel de nachtburgemeester van Rotterdam genoemd, betekent eigenlijk verder moet kijken dan je neus lang is en dat geldt ook voor een kunstschilder.

Als beginnend kunstschilder moet je kijken naar kunst, de kunst begrijpen en je eigen richting ontwikkelen. Rotterdam biedt daarvoor vele mogelijkheden. Je hoeft alleen maar naar buiten te gaan, want de openbare ruimte is gevuld met kunst. Beelden van Ossip Zadkine, Henry Moore en Picasso kom je gewoon tegen als je over straat wandelt. Ze worden afgewisseld met hedendaagse kunst van nationale en internationale kunstenaars en Street Art uit de hiphopscene.

Als je wat meer moeite doet kun je op de Westersingel, die China Town met het Museumkwartier verbindt, ligt de Beeldenroute volgen. Een wandeling over de statige singel voert je langs zeventien kunstwerken van grote beeldhouwers zoals Rodin, Carel Visser, Joel Shapiro en Umberto Mastroianni.

In het Museumpark in het centrum van Rotterdam vind je het Museum Boymans Van Beuningen en de Kunsthal.

 • Museum Boymans Van Beuningen laat als enige museum in Nederland een overzicht van de Nederlandse en Europese beeldende kunst zien van de Vroege Middeleeuwen tot in de 21ste eeuw. Je vindt er werk van Rembrandt, Van Gogh en Dali. Het museum toont wisselende tentoonstellingen;
 • De in 1992 opgerichte Kunsthal neemt een unieke positie in binnen het Nederlandse culturele landschap. Er zijn altijd meerdere tentoonstellingen, rond de 25 per jaar.

Ook kun je een bezoek brengen aan de vele galeries. Een voorbeeld is Garage Rotterdam, een galerie voor hedendaagse kunst in het centrum van Rotterdam die vier tentoonstellingen per jaar laat zien. Het tentoonstellingsprogramma wordt aangevuld met lezingen, performances en concerten.

Als laatste noemen we Art Rotterdam, een beurs bedoeld om jonge kunst te ontdekken. In 2021 wordt de beurs gehouden van vier tot zeven februari in de Van Nellefabriek in Rotterdam. Voor kunstliefhebbers geldt Art Rotterdam als dé plek om de laatste ontwikkelingen binnen de beeldende kunst te zien.

Zoek hier naar een schildercursus Zwolle.

Schilderles voor Beginners

Volg een cursus tekenen en schilderen
Leer alles over schilderen door een cursus te volgen ǀ Visualhunt - Lefteris Koulonis

Schilderles van Peter

Peter Hengst (1963) werkt sinds 1989 als zelfstandig kunstenaar. Hij geeft Schildercursussen olieverf - voor mensen met en zonder ervaring. Deze schildercursussen bestaande uit acht lessen van 2,5 uur worden gegeven aan de Heer Danielstraat in Rotterdam. De kosten voor deze lessen bedraagt € 194,-. Hij geeft ook workshops en doet mee aan het Groot Rotterdams Atelier Weekend, waarbij je zijn atelier kunt bezoeken, zijn werk kunt bezichtigen en natuurlijk Peter zelf ontmoeten. Bezoek zijn website https://www.schilderlesvanpeter.nl/ om meer te weten te komen.

Volksuniversiteit

Aan de Volksuniversiteit aan de Heemraadsingel in Rotterdam kun je de cursus tekenen en Schilderen voor Starters volgen. Deze cursus bestaat uit 34 lessen van twee uur en de kosten bedragen € 427,-. Je leert alles wat je als beginnend kunstschilder moet weten!

Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR)

Deze Stichting waarvan het hoofdkantoor zich bevindt in de Aert van Nesstraat biedt heel veel cursussen op het gebied van beeldende kunst.

Er zijn tal van cursussen als je wilt leren schilderen te volgen:

 • Basiscursus Tekenen en Schilderen;
 • Tekenen en Schilderen Ideeontwikkeling;
 • Portret Tekenen en Schilderen;
 • Botanisch Tekenen en Schilderen;
 • Enzovoort

Als je bijvoorbeeld de Basiscursus Tekenen en Schilderen wilt volgen, betaal je als volwassene (25+) voor vijftien lessen van 2,5 uur
€ 273,-. Als je jonger bent betaal je minder. Het gaat in deze cursus om de basisbeginselen van de schilderkunst, zoals compositie, perspectief, kleurenleer, maar ook heel oefenen!

Het is de moeite waard om hun website https://skvr.nl/cursussen/beeldende-kunst/tekenen-en-schilderen eens te bekijken!

Zin in een schilderworkshop, neem dan een kijkje op Superprof.

Atelier Miedema

Atelier Miedema is een winkel en werkplaats voor beeldende kunst. Bij Atelier Miedema aan de Waterloostraat in Rotterdam kun je onder anderen de cursus olieverf schilderen volgen. Twaalf lessen van twee uur kosten € 275,- Kijk op haar website https://www.ateliermiedema.com/ voor verdere mogelijkheden.

Zoek hier naar een schildercursus Amsterdam.

Schilderles voor Gevorderden en Beroepsmatigen

Willem de Kooning Academie

De Willem de Kooning Academie in Rotterdam
Als je van schilderen je beroep wilt maken, ga dan naar de Willem de Kooning Academie ǀ Visualhunt - dodeckiahedron

De opleiding Autonome Beeldende Kunst wordt gegeven aan de Willem de Kooning Academie aan de Blaak in Rotterdam. Het is een van de instituten van de Hogeschool Rotterdam. Er wordt gewerkt met drie leerlijnen: kennis gestuurd, praktijk gestuurd en student gestuurd onderwijs.

Om te worden toegelaten moet je voldoen aan een aantal voorwaarden:

 • Je moet in het bezit zijn van een Havo- of Vwo diploma met het juiste profiel of een Mbo 4 diploma;
 • Een portfolio met minstens twintig werkstukken en twee uitgewerkte opdrachten. De portfolio moet ook een aantal tekeningen en schetsen bevatten;
 • Meedoen aan een assessment van een dag tijdens het toelatingsonderzoek;
 • Tijdens de toelatingsdag krijg je ook een toelatingsgesprek. In dit gesprek moet je in staat zijn jezelf actief en overtuigend te presenteren en het werk uit je portfolio helder toe te lichten.

De opleiding is in voltijd te volgen en duurt vier jaar.

Door middel van kwartaalprojecten, waarin alle aspecten van het beroep aan bod komen, leer je ook samenwerken en jouw activiteiten organiseren en documenteren. Je werkt toe naar een persoonlijk artistiek plan dat je samen met je docenten inhoudelijk en organisatorisch ontwikkelt. Je richt je op de internationale kant van het beroep, de actuele praktijk of op een vervolgstudie op masterniveau.

Nadat je bent afgestudeerd als bachelor Autonome Beeldende Kunst kun je een (internationale) master volgen op het gebied van kunst, design, kunsteducatie of curatorschap. Het Piet Zwart Instituut aan de Karel Doormanhof in Rotterdam, biedt bijvoorbeeld een Engelstalige master Fine Art van twee jaar aan.

Je kunt ook kiezen voor de bacheloropleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan de Willem de Kooning Academie. Deze opleiding is te volgen in voltijd en deeltijd en duurt vier jaar. Om toegelaten te worden tot deze opleiding moet je aan dezelfde voorwaarden voldoen als bij de opleiding Autonome Beeldende Kunst.

Na je afstuderen kun je aan de slag als docent in het primair en voortgezet onderwijs, bij educatieve afdelingen in musea of zelf cursussen geven.

Privéles Schilderen of Online Leren Schilderen

 • Superprof heeft voor jou 30 docenten schilderen gevonden in Rotterdam en omgeving. Ze hebben hun credits verdiend of zijn zelf beeldend kunstenaar. Ze bieden teken- en schilderlessen voor beginners, gevorderden, maar ook als je als hobbyist wat meer wilt weten over een onderwerp. Ook kun je bij hen terecht als voorbereiding op de academie. Ze stemmen hun lessen af op jouw behoefte. Ze komen bij je thuis, jij gaat naar de docent toe of je krijgt les online. Hun prijzen verschillen van € 15,- tot € 30,- per uur en de eerste les is altijd gratis!
 • Solko Schalm geeft online schilderles. Hij studeerde af aan de Koninklijke Academie in Den Haag en heeft nu zijn eigen galerie aan de Hoogstraat in Rotterdam. Hij geeft zijn schilderlessen wekelijks die geschikt zijn voor alle niveaus. Voor acht lessen van twee uur betaal je € 185,-;
 • In haar Atelier Du Jardin aan de Linus Paulingweg in Rotterdam geeft Ann van de Meer onder anderen privéles schilderen. Zij laat op een geheel unieke wijze elk beginnend en gevorderd tekenaar en schilder kennismaken met de wereld van de beeldende kunsten. Haar lessen kosten € 40,- per uur.

Rotterdam biedt voor iedereen wel een mogelijkheid om te leren schilderen, in verschillende prijsklassen en door heel de stad heen. Weet je nog niet of je van schilderen je beroep wilt maken, bezoek dan eens van de vele schilderworkshops in de stad.

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!