Eindhoven heeft van oudsher een industriële traditie; denk aan Philips, DAF en Stork. Eindhoven heeft de bijnaam ‘Lichtstad’, te danken aan de aanwezigheid van de luciferfabrieken (tot 1979) in de stad en niet - zoals velen denken - aan Philips.

Maar omdat het Philips elektronicaconcern onlosmakelijk met Eindhoven is verbonden liggen even een woordje over de geschiedenis hiervan.

Philips

In 1891 richtte Gerard Philips samen met zijn vader Frederik Philips in Eindhoven de firma Philips & Co op. De eerste producten waren gloeilampen. Gerard Philips was vooral in onderzoek geïnteresseerd en legde de basis voor het Natuurkundig Laboratorium (NatLab) van Philips, waarvan de opvolger, de High Tech Campus, zich nog steeds in Eindhoven bevindt. In 1895 kwam Anton Philips, de broer van Gerard bij de leiding van het bedrijf, die in staat was om de onderneming te doen groeien. In 1899 werd Anton medefirmant van het bedrijf. In 1912 volgde de oprichting van de NV Philips' Gloeilampenfabrieken, waarvan Gerard en Anton Philips de eerste directeuren waren. Frits Philips (1905-2005), de enige zoon van Anton was de laatste directeur van het elektronicaconcern met een Philips-achternaam. Philips heeft een behoorlijk stempel op de stad gedrukt. Je komt de naam steeds weer tegen.

Glow Festval in Eindhoven 2018
De kunst van het licht in Eindhoven ǀ Visualhunt - FaceMePls

Het icoon van Eindhoven is wel het Evoluon. Het heeft in de afgelopen decennia verschillende bestemmingen gehad. In eerste instantie werd ‘de vliegende schotel’ in 1966 ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Philips aan de stad Eindhoven aangeboden. Het gebouw is van 1966 tot 1989 als educatief technologiemuseum in gebruik geweest en trok tot in de jaren zeventig grote bezoekersaantallen. Dit kwam ook omdat de bezoekers zelf mochten experimenteren en demonstratiemodellen konden bedienen (interactief avant la lettre). Nu is het een veel gebruikt congrescentrum.

Door de productie van lucifers en gloeilampen in Eindhoven heeft de stad altijd wel iets met licht gehad. Het is daarom niet verwonderlijk dat er jaarlijks een gratis lichtkunstfestival wordt georganiseerd. Alle kenmerkende gebouwen en locaties worden dan met kunstlicht belicht. Dit Glow Festival trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Waarschijnlijk is de Sint-Catharinakerk het mooiste rijksmonument van Eindhoven. De Rooms-Katholieke kerk werd ontworpen door de architect Pierre Cuypers en gebouwd in 1861. Heel bijzonder aan de kerk zijn de twee torens van 73 meter. Na de de Tweede Wereldoorlog liep de kerk een aantal beschadigingen op, die gerestaureerd moesten worden. Het klokkenspel oftewel carillon werd in 1966 geschonken door het personeel van Philips.

Andere Bijzonderheden in de Stad

Midden in het oude centrum van Eindhoven, op het ’18 septemberplein’ staat een futurist gebouw dat bijzonder opvallend is in de omgeving. Het heet De Blob en is ontworpen door de Italiaanse architect Massimiliano Fuksas. Het organisch gevormde bouwwerk van glas en staal doet dienst als toegang tot het prachtige winkelcentrum ‘De Admirant’.

Een mooi staaltje van architrctuur
De Blob in Eindhoven is een bezoekje waard ǀ Pixabay - lyasco

Waar Eindhoven heel trots op is de negendaagse Dutch Design Week (DDW) die elk jaar in oktober plaatsvindt. Dit grootste designevenement van Noord-Europa presenteert dan werk en concepten van ruim 2600 ontwerpers aan meer dan 350.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Dit evenement is verspreid over zo’n 120 locaties door de hele stad.

In de stad zijn een aantal musea te vinden, waarvan het Van Abbemuseum wel het meest bekend is. Het is een museum voor moderne en hedendaagse kunst en is in het bezit van een van de grootste collecties kunstwerken ter wereld van de Rus El Lissitzky. Tevens beschikt het over werken van Pablo Picasso en Wassily Kandinsky. Dus als je wilt leren schilderen moet je hier zeker eens gaan kijken.

Een ander evenement dat veel aandacht trekt is de deelname van de TU Eindhoven aan de World Solar Challenge. Dit is een tweejaarlijkse wedstrijd voor zonnewagens, auto's die rijden op zonne-energie. De wedstrijd gaat dwars door Australië over een afstand van 3021 kilometer. De start is in de noordelijke stad Darwin en de wedstrijd gaat via Alice Springs naar de zuidelijke stad Adelaide. De TU Eindhoven won deze wedstrijd in 2017 en 2019.

Het mag duidelijk zijn dat techniek de boventoon voert in de stad. Maar kun je er ook leren schilderen? Superprof zocht dit voor je uit.

De beste leraren Schilderen beschikbaar
Roos
5
5 (9 reviews)
Roos
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Heidi
5
5 (3 reviews)
Heidi
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (6 reviews)
Anne
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Michiel
5
5 (3 reviews)
Michiel
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mercado
5
5 (4 reviews)
Mercado
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Denise
5
5 (5 reviews)
Denise
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mirjam
5
5 (8 reviews)
Mirjam
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maral
Maral
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Roos
5
5 (9 reviews)
Roos
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Heidi
5
5 (3 reviews)
Heidi
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (6 reviews)
Anne
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Michiel
5
5 (3 reviews)
Michiel
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mercado
5
5 (4 reviews)
Mercado
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Denise
5
5 (5 reviews)
Denise
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mirjam
5
5 (8 reviews)
Mirjam
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maral
Maral
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Schilderles voor Beginners

Joos Atelier

De schildercursus van Joos Atelier aan de Hurkestraat in Eindhoven is bestemd voor iedereen, maar zeker voor de beginner. De lessen worden gegeven in de avond of overdag. De wekelijkse of tweewekelijkse lessen duren 2,5 uur en kosten € 20,- per keer (exclusief materiaal). Je kunt ook eerst een proefles nemen van € 15,-.

Atelier De Olifant voor Kunst

In dit atelier, gelegen aan de Jan Heynslaan in Eindhoven worden Teken- en Schilderlessen Voor Volwassenen gegeven. Je leert er de basistechnieken voor tekenen en schilderen. Je werkt aan een een werkstuk of samen in en uitdagende project. De lessen duren twee uur en voor een strippenkaart van vier lessen betaal je € 40,-

Annemie van der Ven

Deze kunstschilderes geeft al sinds 1978 schildercursussen in haar zelfontworpen atelier aan de Steenmarter 5 in Eindhoven. Haar schildercursus met Olieverf en acryl van vijftien lessen van 2,5 uur kost € 280,-. Kijk voor meer mogelijkheden en ideeën op haar website https://www.annemievandeven.nl/.

Atelier36

Wil je je passie vinden in schilderen, je vaardigheden vergroten of je eigen stijl ontdekken en ontwikkelen? Dat kan Afke Schenkelaars van Atelier36 je helpen. Er wordt gewerkt in kleine groepen van vier tot maximaal acht personen, onder haar persoonlijke begeleiding.

Iedere week schilderen; steeds vier weken theorie, dan vier weken werken naar eigen idee, gevolgd door weer vier weken theorie. Al schilderend en onderzoekend ga je tijdens de theorie aan de slag met onder anderen toonwaarden, kleur, portret, abstraheren, schilderen zoals de Oude Meesters dat deden met onderschildering en opschilderen. In de vier vrije weken kun je onder begeleiding van Schenkelaars het geleerde in praktijk brengen. Een reeks van tien lessen van 2,5 uur kost € 195,- en worden gegeven aan de Nieuwe Fellenoord 36 in Eindhoven. Ook geeft zij workshops van een halve dag, waar je € 90,- voor betaald.

Stadshobbycentrum

Het Stadshobbycentrum Eindhoven bestaat al vanaf 1992. Het ligt enigszins verscholen achter een huizenrij in de Paul Krügerlaan op een idyllische plek, in een oude rooms-katholieke meisjesschool. Ze bieden allerlei creatieve activiteiten aan, waaronder Tekenen en Schilderen. Ze zijn drie dagdelen per week open en zijn bedoeld voor voor 50-plussers uit de regio Eindhoven. De contributie bedraagt € 35,- per jaar waarvoor je kunt deelnemen aan alle beschikbare hobby's.

Strijp-S is een wijk en voormalig bedrijventerrein in het stadsdeel Strijp in Eindhoven
Strijp-S profileert zich als het culturele hart van Eindhoven ǀ Visualhunt - wwwYnand!

Zoek hier naar een schildercursus Den Haag.

Schildercursus voor Gevorderden en Beroepsmatigen

In Eindhoven staat de Technische Universiteit, waar je de opleiding Industrial Design kunt volgen. Duidelijk is dat technische studies de overhand hebben.

Daarnaast heb je de Design Academy Eindhoven. Deze academie biedt een vierjarige bacheloropleiding en verscheidene masteropleidingen aan op het gebied van industriële vormgeving.

Als je docent beeldende kunst wilt worden kun je naar de Fontys Hogeschool. Zij bieden de vierjarige bacheloropleiding Docent Beeldende Kunt en Vormgeving. Maar daarvoor moet je wel naar Tilburg.

Centrum voor de Kunsten Eindhoven

Als je in de stad zelf wilt blijven dan kun je naar het CKE. Deze academie biedt een vierjarige opleiding Tekenen en Schilderen en is bedoeld voor iedereen vanaf achttien jaar die zichzelf wil ontwikkelen als amateurkunstenaar.

In de basisopleiding (eerste en tweede jaar) volg je theorie- en praktijklessen die gericht zijn op persoonlijke groei, met als thema’s creativiteit, techniek, materiaalkennis, leren experimenteren, intensivering van de waarneming, intellectuele groei, vrees omzetten in uitdaging en openstaan voor andere visies.

In de tweede fase van de opleiding (derde en vierde jaar) komen thematische opdrachten aan de orde. Deze brengen een zoektocht naar eigen beeldende oplossingen in beweging, die worden ondersteund door kunstgeschiedenislessen in het Van Abbemuseum. In de tweede helft van het derde leerjaar vindt een specialisatie plaats (mensbeeld/natuur/conceptueel/anders). Het vierde leerjaar staat in het teken van deze specialisatie, waarin een eigen visie vorm krijgt.

De cursussen worden overdag gegeven aan de Pastoor Petersstraat 180 in Eindhoven. De dertig lessen van 5,5 uur kosten per jaar € 862,20. Aan het einde van de opleiding ontvang je een certificaat.

Kunst in de openbare ruimte
Ontdek de straatkunst in Eindhoven! ǀ Pixabay - RoelArnold

Zaterdagacademie

De Zaterdagacademie is Vereniging van Amateur Beeldende Kunstenaars in Eindhoven. Ze geven les op de zaterdagochtend van 9.30 uur – 12.30 uur in het Vakcollege Eindhoven, Piuslaan 93. Er wordt les gegeven in groepen van maximaal vijftien cursisten. Je kunt kiezen uit: Modeltekenen, Schilderen, en in drie groepen: Tekenen en Schilderen. De contributie voor modeltekenen bedraagt € 222,50 voor een cursusjaar, voor de overige groepen € 202,50.

Zoek hier naar een schildercursus Haarlem.

Abstract Schilderen

De naam zegt het al, je kunt hier abstract leren schilderen. Je bent niet zozeer gericht op resultaat. maar laat je leiden door je binnenwereld of de reële wereld om je heen. De lessen van 2,5 uur worden op maandag- en woensdagavond gegeven aan de Barrierweg 163 in Eindhoven. De kosten bedragen voor twaalf lessen € 325,- en voor vierentwintig lessen € 535,- per jaar. De groepsgrootte bedraagt maximaal zeven personen.

Privéles Schilderen met Superprof of Online

  • Bij Superprof staan een aantal docenten schilderen tot je beschikking in Utrecht en omgeving. Ze hebben hun credits verdiend of zijn zelf beeldend kunstenaar. Je kunt door hen leren over tekenen, schilderen, kleurenleer, abstract, figuratief als hobby en als voorbereiding op de academie. Ze stemmen hun lessen af op jouw behoefte. Ze komen bij je thuis, jij gaat naar de docent toe of je krijgt les online. Hun prijzen verschillen van € 15,- tot € 30,- per uur en de eerste les is altijd gratis!
  • Als Je liever niet de deur uit gaat kun je ook opteren om een cursus Tekenen en Schilderen thuis te volgen bij de LOI of de NHA of gebruik te maken van de filmpjes op YouTube, waar je van alles over tekenen en schilderen kunt vinden.

Alhoewel er in Eindhoven geen academie beeldende kunst is, kun je er wel tal van cursussen, lessen en schilderworkshop tekenen en schilderen vinden. Dus zoek er vandaag op internet nog een op en schrijf je in als cursist en maak je eerste echte schilderij!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

4,00 (2 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!