Amsterdam is een vooruitstrevende stad waar kunst en cultuur een grote rol spelen. Er is altijd wel iets op dit gebied te doen. Daarom komen er jaarlijks miljoenen toeristen naar Amsterdam. Ze bezoeken de Amsterdamse Grachtengordel, met de historische panden uit de Gouden Eeuw, de Amsterdamse Wallen waar veel prostituees hun zaken doen, de Dam, het Vondelpark en Leidse Plein of het evenement Pride Amsterdam.

Maar buiten deze algemene toeristische bezienswaardigheden is Amsterdam vooral bekend om zijn vele musea. Superprof heeft de meest bezochte en bekende voor je op een rijtje gezet:

Probeer eens in de techniek van Rembrandt te schilderen
Het bekendste meesterstuk van Rembrandt ǀ Visualhunt - f_snarfel
 • Anne Frank Huis. Het huis (achterhuis) waar het Joodse meisje Anne Frank tijdens de WOII zat ondergedoken. Je vindt daar onder anderen haar originele dagboeken;
 • Rijksmuseum. Hier kun je de beroemde Nachtwacht van Rembrandt van Rijn bewonderen, naast heel veel andere schilderkunst, beeldhouwkunst en kunstnijverheid;
 • Het Van Gogh Museum bezit de grootste Van Gogh-collectie ter wereld, bestaande uit 201 schilderijen, 437 tekeningen en 31 prenten;
 • Stedelijk Museum Amsterdam waarvan de verzameling geldt als één van de belangrijkste collecties hedendaagse en moderne kunst van Europa. Het museum toont beeldende kunst uit de periode 1860 tot heden;
 • Het Joods Historisch Museum is gevestigd in vier synagogen. Het is een modern museum over het jodendom;
 • De Hermitage in Amsterdam is een dependance van de Hermitage in Sint-Petersburg (Rusland). Het museum heeft wisselende kunsttentoonstellingen;
 • Eye Filmmuseum. Dit nationale museum voor de film beheert ruim veertigduizend films uit alle genres: een staalkaart van de filmgeschiedenis, van klassiekers en kaskrakers tot cultfilms.

Daarnaast zijn er talloze galeries te bezoeken, die werk laten zien van minder bekende, maar wel veelbelovende kunstenaars.

Amsterdam is ook de organisator van vele Kunstbeurzen. Om een paar bekende te noemen:

 • De Annual Dutch Art Fair (ADAF);
 • Affordable Art Fair;
 • KunstRai;
 • Europe Art Fair;
 • Pan Amsterdam.

Er is in Amsterdam dus genoeg kunst te zien en dat is wat je ook moet doen als je wilt beginnen met schilderen. Je kunt al heel veel leren door alleen maar te kijken!

Wist je dat een aantal wereldberoemde kunstenaars in Amsterdam zijn geboren? Denk maar eens aan Karel Appel, Armando, Carel Willink en Constant Nieuwenhuijs.

De beste leraren Schilderen beschikbaar
Roos
5
5 (9 reviews)
Roos
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Heidi
5
5 (3 reviews)
Heidi
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (6 reviews)
Anne
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Michiel
5
5 (3 reviews)
Michiel
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mercado
5
5 (4 reviews)
Mercado
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Denise
5
5 (5 reviews)
Denise
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mirjam
5
5 (8 reviews)
Mirjam
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maral
Maral
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Roos
5
5 (9 reviews)
Roos
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Heidi
5
5 (3 reviews)
Heidi
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (6 reviews)
Anne
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Michiel
5
5 (3 reviews)
Michiel
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mercado
5
5 (4 reviews)
Mercado
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Denise
5
5 (5 reviews)
Denise
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mirjam
5
5 (8 reviews)
Mirjam
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maral
Maral
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Schilderen voor Beginners in de Stad

“Ik rotzooi maar een beetje an. Ik leg het er tegenwoordig flink dik op, ik smijt de verf er met kwasten en plamuurmessen en blote handen tegenaan. Ik gooi er soms hele potten tegelijk op.”, 1955 - Karel Appel

Dit citaat moet je als beginnende kunstschilder niet verkeerd interpreteren. Hij deed deze uitspraak voornamelijk om zich af te zetten tegen het pseudo-intellectuele blablabla over beeldende kunst. Zijn kunst werd in die tijd gezien als het schilderen van kleuters. Hoe vaak hoorde je in musea niet de woorden: “Dat kan mijn kind ook!”. Appel ging echter veel subtieler te werk dan hij deed voorkomen. Hij koos zijn gereedschap en verf zeer zorgvuldig.

Karel Appel in actie
Karel Appel was een expressionistische en experimentele kunstenaar ǀ Visualhunt - ekenitr

Dus als jij serieus wilt beginnen met schilderen, moet je het anders aanpakken. Superprof heeft hier voor jou als beginner een aantal opties op een rijtje gezet.

Schilderles Amsterdam

Het atelier van Schilderles Amsterdam vind je aan het Stadionplein. Het bestaat al meer dan tien jaar. Een Beginnerscursus Schilderen met Olieverf van tien lessen van 2,5 uur kost € 249,-. Deze cursus is bedoeld om de basistechnieken van het schilderen met olieverf onder de knie te krijgen. Je leert onder anderen over:

 • Kleurenleer (kleuren mengen);
 • Toonverloop schilderen;
 • Het in lagen opbouwen van het schilderij;
 • Compositie bepalen.

Ze bieden ook een Jaarcursus Olieverf en Tekenen van veertig lessen aan waar allerlei technieken aan bod komen, zoals perspectief, stijl en collage. Daarvoor betaal je € 875,-. Het leuke is dat als je nog niet weet wat je precies wilt, je je kunt inschrijven voor een snuffelcursus van vier lessen (€ 124,-).

Groeten van Marc

Bij Groeten van Marc aan de Vespuccistraat in Amsterdam kun je terecht voor Tekenen en Schilderen voor Beginners. Een 'rittenkaart' van tien lessen van 2,5 uur kost € 225,-. Je begint deze cursus bij de basis, dat wil zeggen: tekenen naar de waarneming, schaduw- en lichtwerking weergeven, kleuren mengen, leren hoe je gebruik maakt van verschillende kwasten en verfsoorten, en hoe je een spannende compositie maakt. Er wordt ook Teken- en Schilderles gegeven voor kinderen (zes tot achttien jaar) en je kunt er terecht voor privéles of een advies voor je portfolio.

Ateliers Westerdok

Bij de Ateliers van Westerdok in Amsterdam kun je een basisjaar Tekenen en Schilderen voor Beginners volgen. Je krijgt les van verschillende docenten die elk in een module van circa zes lessen beeldaspecten aan de orde stellen als vorm, compositie, kleur en ruimte. Je maakt ook kennis met allerlei teken- en schildermaterialen. Het basisjaar start twee keer per jaar; begin februari en half september. Een jaar bestaat uit zes modulen. Je betaalt voor een half jaar van ongeveer achttien lessen € 350,-. Verder werken ze met zogenoemde pre-paid pakketten voor allerlei vrije keuze activiteiten op het gebied van Tekenen en Schilderen.

Zoek hier naar een schildercursus Zwolle.

De Zondagsschilders

De Zondagsschilders is een centrum voor beeldende kunst aan de Rozenstraat in Amsterdam. Als je gebruik wilt maken van de cursussen of activiteiten moet je eerst lid worden. Een lidmaatschap voor een jaar kost € 40,-. Daarna kun je bijvoorbeeld een cursus Tekenen en Schilderen van 2,5 uur per week volgen die, afhankelijk van of je in het bezit bent van een cursuspas, € 380,- of € 160,- kost.

Schilderen voor Gevorderden of Beroepsmatigen

Als je van schilderen je beroep wilt maken dan kun je in Amsterdam kiezen uit twee academische opleidingen.

De Breitner Academie

Deze Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten aan het Overhoeksplein verzorgt de bacheloropleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. Je kunt deze opleiding in voltijd (vier jaar) volgen als je recent je middelbare schoolopleiding hebt afgerond of in deeltijd (twee jaar) als je als beeldend kunstenaar je onderwijsbevoegdheid wilt halen.

Om toegelaten te worden tot de opleiding moet je in het bezit zijn van minimaal een Havo-, Mbo (niveau 4)- diploma of een gelijkwaardig buitenlands diploma.

Tevens moet je in het bezit zijn van een portfolio van je eigen werk. Dit is een belangrijk onderdeel voor je toelating. De portfolio moet recent werk, visuele fascinaties en inspiratiebronnen bevatten. Het gaat niet zozeer om perfectionisme, maar hoe je tot dingen komt.

De toelating bestaat uit een portfoliogesprek, een beeldende opdracht en een presentatie-opdracht.

Als aankomend docent ontwikkel je je creatieve talent, je kritische blik op de wereld en leer je hoe je dit over kunt dragen. Je krijgt tijdens de voltijdopleiding een mix van praktijk en theorie, na je afstuderen ben je bevoegd om als 1e graad docent beeldende kunst en vormgeving les te geven in het primair onderwijs, Vmbo, onder- en bovenbouw Havo/Vwo en in culturele organisaties.

Wil je doorgaan voor je Master Kunsteducatie dan kun je je professionaliseren. Tijdens deze tweejarige deeltijdopleiding werk je nauw samen met medestudenten uit verschillende disciplines en ontwikkel je een persoonlijke visie op actuele vraagstukken in de kunst en kunsteducatie.

Zoek hier naar een schildercursus Amsterdam.

De kunstacademie is niet voor iedereen weggelegd
Om aan de Gerrit Rietveld Academie te kunnen studeren moet je toelatingsexamen doen ǀ Visualhunt - hughesjoseph

De Gerrit Rietveld Academie

De Gerrit Rietveld Academie is een hogeschool voor Beeldende Kunst en Vormgeving in de Fred. Roeskestraat in Amsterdam.

De afdeling Beeldende Kunst leidt studenten op tot professionele beeldend kunstenaars. Na hun afstuderen beschikken studenten over de vaardigheden om deel te worden van de kunstwereld en om eventueel na deze bachelor een master- of een postacademische opleiding te volgen in binnen- of buitenland

De voltijd opleiding duurt vier jaar (de parttime 5 jaar) , waarbij je in het laatste jaar toewerkt naar je eindexamenexpositie. Hier presenteer je jezelf aan het grote publiek.

Om aan de Gerrit Rietveld Academie te kunnen studeren heb je minimaal een Havo of Mbo-4 opleiding (of gelijkwaardig diploma) nodig. Daarnaast moet je over voldoende artistieke aanleg beschikken. Tijdens de toelatingsprocedure onderzoekt de academie of je geschikt bent voor het onderwijs.

Raymond Huisman

Huisman (1967) studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en is werkzaam aan de Binnenkant 39 in Amsterdam. Daar geeft hij in zijn atelier ook Teken- en Schilderlessen. Hij geeft al tien jaar les. Je kunt instappen op elk niveau, van beginner tot professional. Je kunt kiezen voor een cursus of een schilderworkshop. Hij werkt in groepen van zes tot acht personen. Bijvoorbeeld de cursus ‘Alles rond portret en model tekenen en -schilderen’ van twaalf wekelijkse lessen van drie uur kost € 396,-. Je kunt hem bereiken onder nummer 06 407 310 76 of e-mail: info@raymondhuisman.nl.

Privéles via Superprof en Online

Leer schilderen door bijles te nemen
Neem bijles en leer over compositie, perspectief en kleur ǀ Visualhunt - torbakhopper
 • Superprof heeft ruim vijftig docenten schilderen gevonden in Amsterdam en omgeving. Ze hebben hun erkenning verdiend of zijn zelf beeldend kunstenaar. Je kun door hen leren over tekenen, schilderen, kleurenleer, abstracte-, figuratieve schilderkunst of als hobby en voorbereiding op de academie. Ze stemmen hun lessen af op jouw behoefte. Ze komen bij je thuis, jij gaat naar de docent toe of je krijgt les online. Hun prijzen verschillen van € 15,- tot € 30,- per uur en de eerste les is altijd gratis!
 • Schilderles online in Amsterdam geeft allerlei cursussen variërend van een snuffelcursus, basis schildercursus tot een schildercursus voor gevorderden. Vijf lessen kosten € 49,- . Heb je de eerste vijf lessen gekocht en wil je verder dan krijg je daarna bij aanschaf van de volgende vijf lessen 10,- euro korting en betaal je dus geen € 49,- maar € 39,-
 • Vincent Van Oss die zijn atelier heeft aan de Tweede Schinkelstraat in Amsterdam geeft Schilder- en Tekenlessen voor beginners en gevorderden. Hij studeerde af aan de (voorheen) Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving in Den Bosch en volgde daarna een pedagogische opleiding in Amsterdam. Zijn lessen van 2,5 uur kosten voor zestien lessen € 290,-. In overleg zijn ook privélessen mogelijk! Je kunt meer over hem lezen op zijn website vincentvanoss.nl.;
 • Denk ook eens aan de filmpjes op YouTube, waar je van alles over tekenen en schilderen kunt vinden.

Als je in Amsterdam woont zit je goed! Er is zoveel te doen en er zijn zoveel mogelijkheden om te leren schilderen of je talent te ontwikkelen! Maak er gebruik van!

 

 

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!