Utrecht is een stad met veel jongeren en relatief weinig ouderen. In Utrecht wonen ruim 64.000 studenten. Hoe koken die?

En hebben ze weleens gehoord van de ‘Hylickmakers’ of 'Tekantjes’, echte Utrechtse lekkernijen waarvoor zelfs mensen uit Amsterdam speciaal naar Utrecht kwamen?

Had je in de 17de, 18de of 19de eeuw een oogje op een meisje? Dan gaf je haar een Utrechtse 'heiligmaker' of wel 'huwelijksmaker'. Een uitgelezen kans dus om een Utrechtse 'huwelijksmaker' op de kop te tikken en het meisje van je dromen mee uit te vragen. Een 'tekantje' (theerandje) is een reepje gekruide koek van een Nederlandse handpalm lengte en een duim breedte en werd gegeten bij de thee.

Wat zijn nog meer typisch Utrechtse gerechten en producten?

 • Vijfschaft is een oud-Utrechts gerecht dat vaak werd gegeten als het boerenwerk stillag tijdens een vorstperiode. Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat Vijfschaft oorspronkelijk uit vijf ingrediënten: wortel, aardappel, uien, bruine bonen en appels. Je raadt het al: Zevenschaft bestaat oorspronkelijk niet uit vijf, maar uit zeven ingrediënten. Het is eigenlijk een uitgebreide versie van Vijfschaft en het recept is dan ook bijna precies hetzelfde;
 • Als echte Utrechter ken je de ongetwijfeld beroemde botersprits;
 • Het Domtorentje, een grote bonbon van pure chocolade met een zachte vulling en een decoratief domtorentje erbovenop;
 • De Vockingworst, een leverworst waarvan het recept 125 jaar niet is veranderd.
Het symbool van Utrecht
Er is in Utrecht zelfs een bonbon die zo heet! ǀ Visualhunt - maltman23

Als je het leuk vindt om deze dingen zelf te maken, dan staan er twee kookboeken tot je beschikking.

 • Utrechtse Pot (2011) door Vitataal (€ 14,95). In dit kookboek worden de Utrechtse keukengeheimen prijsgegeven. Je maakt kennis met de Utrechtse streekgerechten en wetenswaardigheden;
 • Kookboek van Utrecht (2020) door Frank Noë (€ 12,50). Hierin vind je de recepten van onder anderen de beroemde Vocking leverworst (sinds 1891) de Utrechtse theerandjes (1726) en de boerenmaaltijd Vijfschaft.

Nu kun je als jongere misschien denken, wat moet ik met al die ouderwetse maaltijden. Superprof begrijpt dat! Daarom zijn we voor de toekomstige moderne kok (jong of oud) op zoek gegaan naar de beste mogelijkheden in Utrecht om te leren koken.

De beste leraren Koken beschikbaar
Pascal
5
5 (1 reviews)
Pascal
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Julia
Julia
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sonny
5
5 (5 reviews)
Sonny
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Louise
5
5 (2 reviews)
Louise
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Malak
Malak
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luuk
Luuk
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tim
Tim
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bente
5
5 (2 reviews)
Bente
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pascal
5
5 (1 reviews)
Pascal
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Julia
Julia
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sonny
5
5 (5 reviews)
Sonny
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Louise
5
5 (2 reviews)
Louise
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Malak
Malak
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luuk
Luuk
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tim
Tim
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bente
5
5 (2 reviews)
Bente
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Kookcursus voor Beginners

Volksuniversiteit Utrecht

Je houdt van koken of bakken, maar je wilt graag nog wat extra kennis opdoen zodat je in het vervolg de lekkerste gerechten kunt maken. Kijk dan eens naar een leuke culinaire workshop van de Volksuniversiteit Utrecht en verbeter je culinaire vaardigheden. Bij de hartige kookworkshop kun je leren om authentieke hartige Italiaanse pasta te maken en de Thaise keuken te ontdekken. Voor verdere informatie verwijzen we naar hun website https://www.volksuniversiteitutrecht.nl/culinair.

Volg een cursus om zelf pastadeeg te bereiden
Jij kunt ook leren hoe je zelf pasta kunt maken ǀ Visualhunt - Jeroen Moes

KEUKENvuur

Bij KEUKENvuur aan de Hyperonenweg in Utrecht kun je kiezen uit verschillende workshops (minimaal tien personen):

 • Thema workshops (bijvoorbeeld over barbecue, streetfood of chocolade). De workshop barbecue duurt drie uur en kost € 70,- per persoon;
 • Lokale workshops (bijvoorbeeld het maken van Indonesische, Mexicaanse, Italiaanse gerechten). Je kunt je bijvoorbeeld inschrijven voor een Mexicaanse workshop van drie uur voor € 65,- per persoon;
 • Een Tapas workshop van drie uur voor € 55,- per persoon.

Leuk om eens met een groep vrienden te doen!

Kookmeesters

Aan de Kromme Nieuwegracht in Utrecht kun je bij de Kookmeesters verschillende kookworkshops reserveren. Je moet wel met minimaal tien personen zijn. Je kookt dus gezamenlijk en na anderhalf uur in de keuken te hebben gewerkt wordt er met elkaar gegeten. Je kunt onder anderen kiezen uit een kookworkshop:

 • Hamburger & worst: € 47,50 per persoon;
 • Asian bites: € 52,50 per persoon;
 • Tapas & Pinchos: € 48,50 per persoon;
 • Streetfood: € 52,50 per persoon:
 • La Cucina Italia: € 67,50 per persoon;
 • Enzovoort.

Koken voor Gevorderden en Professionals

ROC

Bij ROC Utrecht kun je verschillende koksopleidingen volgen op verschillende niveaus. De opleidingen zijn er voor studenten en volwassenen.

Is koken jouw passie en zou je hiervan je beroep willen maken? Dan kun je je als student bij ROC onder anderen laten opleiden tot Kok op diverse niveaus. Je kunt de opleiding voor Kok volgen op twee manieren:

 • De Mbo-opleiding Kok Niveau 2 BOL (Beroeps Opleidende Leerweg). Hier combineer je leren en werken. De opleiding duurt twee jaar en kost € 1.216,- per jaar;
 • Via de Mbo-opleiding Kok Niveau 2 BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg), waarbij je al een baan hebt en één dag in de week naar school gaat. Ook deze opleiding duurt twee jaar en kost € 253,- per jaar.

Vervolgens zou je kunnen doorstromen naar de Mbo-opleiding Zelfstandig Werkend Kok Niveau Niveau 3 BOL of BBL. De duur van de opleiding is drie jaar. De kosten voor de BOL-opleiding zijn € 1,202, - en voor de BBL-opleiding € 606,- per jaar.

De hoogste opleiding die je hier kunt volgen is die van Gespecialiseerd Kok. Dit is een BBL-opleiding op Niveau 4. Deze opleiding duurt twee tot drie jaar, afhankelijk van je vooropleiding. Deze opleiding kost € 612,- per jaar.

Alle opleidingen worden aan de les locatie van het Horeca & Toerisme College aan de Newtonbaan 12 in Nieuwegein gegeven.

Bij ROC Utrecht kun je verschillende koksopleidingen volgen
Wil van kok je beroep maken, dan kun je kiezen uit verschillende niveaus ǀ Visualhunt - Lukas Vermeer

Het ROC in Utrecht biedt ook bedrijfsopleidingen voor volwassenen. Je kunt onder anderen kiezen uit:

 • Aankomend Kok/koken in de horeca. Je kunt hieraan deelnemen als je:
  • In het bezit bent van minimaal een diploma Lbo, Vbo, Vmbo, Mavo, entree opleiding of 
  • Je een bewijs hebt dat je de eerste drie leerjaren van de Havo of het Vwo of gelijkwaardig hebt doorlopen, of
  • Een positief resultaat van hun toelatingstest hebt behaald.

De twaalf lesdagen zijn op dinsdag en worden gegeven aan het Horeca & Toerisme College in Nieuwegein.  Het cursusgeld bedraagt € 1.950,-.

 • Basiskok Niveau 2. Hier is geen vooropleiding voor vereist. De lesdag is op maandag van 11.00 tot 18.00 uur of woensdag van 14.00 tot 21.00 uur (afhankelijk van het aantal deelnemers). Deze opleiding duurt één jaar (22 lessen) en kost € 3.358, De locatie is dezelfde als hierboven;
 • Zelfstandig Werkend Kok Niveau 3. Als je deze cursus wilt volgen ben je in het bezit het (Branche)diploma kok of heb je minimaal drie jaar relevante werkervaring. De opleiding duurt één jaar en bestaat uit 27 bijeenkomsten. De lesdag is op maandag 12.00 - 19.00 uur. Het cursusgeld bedraagt € 3.687. De locatie is hetzelfde als hierboven.

Koken met Superprof, Privéles of Online

Superprof

In en rond Utrecht worden door Superprof tal van kooklessen aangeboden. Ervaren docenten geven onder andere les in:

 • Het maken van gemakkelijke gerechten;
 • De traditionele keuken;
 • De vegetarische en veganistische keuken;
 • Aziatische keuken;
 • Franse keuken;
 • Arabische keuken;
 • Biologisch koken.
Vegetariërs eten ook vlees vervangende producten
Vegetarisch leren koken is goed voor het milieu ǀ Visualhunt - ratexla (protected by Pixsy)

Te veel om op te noemen dus. Je slaat hier zeker je slag! En de prijs valt ook reuze mee. Je hebt al een kookles voor € 10,- per uur en daarbij is de eerste les ook nog eens gratis! De kooklessen kun je volgen bij jou thuis, bij de docent thuis of via de webcam.

De Kookfabriek

Naast allerlei kookworkshops op hun locatie aan de 2e Daalsedijk in Utrecht, geven ze ook korte digitale kookcursussen. Bij de St(r)eaming Chefs kun je een volledig kookworkshop online volgen onder leiding van een Kookfabriek chef op een datum en tijd naar jouw keuze. Je kunt zelf de duur van de kookles kiezen:

 • Kookworkshop 1 uur: €7,50 per persoon;
 • Kookworkshop 2 uur: €15,00 per persoon;
 • Kookworkshop 2,5 tot 3 uur: €25,00 per persoon.

Wel moet je zelf de boodschappen doen!

Leidse Onderwijs Instellingen

De kookcursus Koken en Bakken van het LOI is een uitdagende cursus voor amateurkoks. Een gevarieerde cursus waaronder de volgende onderdelen aan bod komen:

 • Basis kooktechnieken

Hier komen onder meer blancheren en pocheren, marineren en gratineren, sauteren, roerbakken en wokken en braiseren en stoven aan bod. Ook wordt er aandacht besteed aan frituren en braden in de oven.

 • Korstdeeg- en grilltechnieken

En croûte, zo wordt korstdeeg ook wel genoemd. Maar wat is het precies en hoe bereid je het? Daarnaast leer je in dit onderdeel alles over grillen. Wat is het en welke producten kun je grillen?

 • Binden, opbinden en konfijten

Hoe kun je ossenhaas opbinden? Wat zijn bindmiddelen? Hoe maak je een roux? Hoe kun je vruchten konfijten en jam maken?

 • Slow food, trancheren en flamberen

De nieuwe culinaire stromingen slow food en slow cooking worden besproken, evenals de begrippen food design en foodpairing. Ook moleculaire gastronomie komt aan bod.

Deze online thuisstudie duur tien maanden en kost € 3.456,- exclusief € 29,50 inschrijfkosten (éénmalig).

Andere Mogelijkheden

Je kunt kiezen voor eenvoudige recepten
Je kunt in een handomdraai deze verantwoorde maaltijd op tafel zetten ǀ Visualhunt - stijn

Behalve bij de Kookfabriek en Superprof zijn alle kookcursussen behoorlijk aan de prijs. Daarom hier nog een geweldige gratis website 'UitPaulinesKeuken.nl'. Als je je hebt geregistreerd als gratis member, gaat er een wereld van recepten voor je open. Je vindt er hoofdgerechten met vlees en vis, vegetarische gerechten, gezonde recepten, soepen en nog veel meer. Bovendien staat bij het recept hoe lang het duurt om het te maken. Het volgende recept is een voorbeeld waarbij je in twintig minuten Ravioli met spinazie roomsaus op tafel zet.

Ingrediënten (4 personen): 500 gram vegetarische ravioli, 2 uien, 30 gram walnoten, 800 gram spinazie, 4 eetlepels mascarpone, 2 takjes basilicum, peper, zout en olijfolie.

Bereidingswijze: Hak de uien fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de ui 2-3 minuten aan. Doe de spinazie in de pan en laat al omscheppend de spinazie slinken. Schep de mascarpone door de spinazie en breng op smaak met zout en peper; voor een mooie gladde saus pureer je alles met een staafmixer. Kook de ravioli volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Schep de spinaziesaus op de borden, verdeel de ravioli er over en garneer met de walnoten en blaadjes basilicum en rasp er lekker veel Parmezaanse kaas over.

We wensen je veel succes op je kookavontuur!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!