Het favoriete eten van de Hagenaar is een hamburger, niet echt gezond maar wel lekker. Hagenaars houden wel van een vette hap en een zoete lekkernij, zo blijkt uit de Haagse toppers.

De favoriet in Den Haag
Dit wordt in Den Haag heel veel gegeten ǀ Pixabay - Engin_Akyurt
 • Voor de 'Koninklijke kroket' van Slagerij Dungelmann aan de Hoogstraat in Den Haag staan zelfs ministers in de rij. Iedereen houdt van deze kroketten, die worden bereid met runderragout, verse room en boter. Ook zijn gehaktbal 'plus broodje' is hier een culinair hoogtepunt en heeft al meerdere prijzen gewonnen;
 • De Haagsche Kakker ontstond jaren geleden, toen krenterige Hagenezen zich tegenover hun gasten royaal wilden voordoen. Om te bewijzen dat zij niet krenterig waren serveerden zij hun gasten een ambachtelijk gevuld krentenbrood, met een vulling van amandelspijs, kaneel, roomboter en noten. De Haagsche Kakker dus. Je kunt de echte kopen bij Bakker Hessing  aan de Denneweg, de Reinkenstraat en de Theresiastraat;
 • Het Haagsche Hopje is een snoepje dat zijn naam dankt aan Baron Hendrik Hop, die tot 1801 aan de Allee Lange Voorhout in Den Haag  woonde. De baron was een groot liefhebber van koffie. Naar verluidt liet hij op een avond zijn kopje koffie met suiker en room op het fornuis staan ​​en de volgende ochtend was de inhoud in karamel veranderd. De baron hield van de klontjes suiker met koffiesmaak en vroeg zijn buurman, een banketbakker, om er snoep van te maken. Zo ontstonden de snoepjes van Baron Hop, die in 1880 de naam Haagsche Hopjes kregen.
 • Paviljoen Malieveld is al sinds 1941 te vinden op het Haagse Malieveld. Niet alleen binnen Den Haag maar ook ver daarbuiten staat het restaurant bekend om zijn lekkerste poffertjes, pannenkoeken en Oud-Hollandse wafels.

Het lijkt erop dat we in Den Haag te weinig mensen hebben die op sterrenniveau willen eten. Zou dit de reden zijn dat we maar één restaurant hebben met één Michelinster (Restaurant Calla’s).

Hagenaars houden blijkbaar van gewoon wat blijkt uit het succes van de voormalige kookprogramma's op televisie van de Haagse kok Pierre Wind. Hij is vooral bekend door zijn hyperactieve manier van presenteren. Wind schreef een aantal zeer originele kookboeken. Wel eens gehoord van dropsoep? Dit recept kun je vinden in het kookboek Wind Aan De Kook (2003; € 24,95).

Dus daag jezelf uit en begin met het maken de heerlijkste gerechten!

De beste leraren Koken beschikbaar
Pascal
5
5 (1 reviews)
Pascal
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Julia
Julia
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sonny
5
5 (5 reviews)
Sonny
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Louise
5
5 (2 reviews)
Louise
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Malak
Malak
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luuk
Luuk
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tim
Tim
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bente
5
5 (2 reviews)
Bente
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pascal
5
5 (1 reviews)
Pascal
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Julia
Julia
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sonny
5
5 (5 reviews)
Sonny
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Louise
5
5 (2 reviews)
Louise
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Malak
Malak
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luuk
Luuk
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tim
Tim
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bente
5
5 (2 reviews)
Bente
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Kookcursus voor Beginners

Keizer Culinair

Keizer Culinair aan de Boomsluiterkade in Den Haag biedt kookworkshops en -cursussen aan voor groepen (zakelijk en particulier) en individuele hobbykoks. Individuele deelnemers kunnen bijvoorbeeld kiezen uit de workshops:

 • Puur Piemonte;
 • Paris Bistro;
 • Puur Arabisch.

Al deze workshops duren vier uur en kosten € 85,- per persoon.

Je kunt er ook een cursus kooktechnieken van vijf dagdelen volgen waarin je les krijgt in groente en snijtechnieken, het bereiden van soepen en sauzen, het bereiden van vlees en vis en improvisatie koken. De kosten voor deze cursus bedragen € 425,- per persoon.

Voel je als een vis in de keuken
Leer koken via een kookcursus, -workshop of -les ǀ Visualhunt - Thomas Cizaukas

Kook- en Proefstudio Den Haag

In deze kookstudio aan de Haverkamp geven ze kookworkshops en - cursussen en wijnproeverijen. Ze bieden de volgende kookworkshops aan:

 • Tapas maken: twaalf tot dertig personen koken vier uur voor € 45,- per persoon;
 • Sushi maken: twaalf tot tweeëntwintig personen koken vier uur voor € 49,50 per persoon;
 • Indonesisch koken: twaalf tot dertig personen gedurende 4,5 uur à € 45,- per persoon.

Daarnaast kun je bij hen een kookcursus van vijf avonden volgen in Basis Indisch koken en Indische Streek Gerechten maken. Wil je hier meer informatie over hebben dan kun je contact opnemen met telefoonnummer 070-3222327.

Koken-op-maat

Koken-op-maat aan de Prinsegracht in Den Haag doet precies wat de naam zegt: ze leveren maatwerk. Wil je samen met een aantal vrienden, minimaal acht personen en maximaal zestig personen, een kookcursus over een speciaal onderwerp volgen (basistechnieken, koken met vis, Indonesische keuken, Italiaanse keuken, enzovoort), mail (kom@koken-op-maat.nl) of bel (06-43996010) ze dan. In samenspraak wordt een cursusprogramma opgesteld. Dit kan een eenmalige gebeurtenis zijn, of een serie van bijvoorbeeld vier keer per maand, of vier maanden achter elkaar een keer per maand.

Daarnaast geven ze kookworkshops. Je kunt kiezen uit drie categorieën:

 • Een hapjesmenu (bijvoorbeeld Spaanse tapas en Libanese hapjes): € 59,50 per persoon;
 • Een driegangenmenu (alle windstreken van Zuid-Amerika tot Zuidoost-Azië): € 59,50 per persoon;
 • Een vier of meer gangen menu (bijvoorbeeld een Kerstmenu): Prijs op aanvraag.

Kook Clinic

Als je niet zomaar een kookworkshop wilt volgen, maar wilt leren koken als een professional, dan kun bij de Kook Clinic (onderdeel van de Horeca Academie) een tiendaagse kookcursus volgen. Het is mogelijk op om elk moment te starten met de kookcursus. De lessen worden op vrijdag of zaterdag gegeven van 10.00 uur tot 17.00 uur in de Hanoverstraat in Den Haag. Aan bod komen:

 • Verschillende kook- & bereidingstechnieken;
 • Ontwikkelen van productkennis;
 • Planning en Mise-en-Place;
 • Allergenen ( aanpassingen maken op menu’s);
 • Vis (fileren) en schaal-en schelpdieren;
 • Desserts en friandises (kleine hapjes en gbakjes).

De kosten voor deze kookcursus bedragen € 1.400, -.

Koken voor Gevorderden en Professionals

Horeca Academie

Wil van koken je beroep maken dan kun je naar de Horeca Academie in de Anna van Hanoverstraat in Den Haag. Hier geven ze onder onderen de volgende opleidingen:

Basiskok: Dit is een eenjarige opleiding en leidt op tot het MBO diploma Niveau 2. Om toegelaten te worden moet je:

 • In het bezit zijn van een Vmbo-diploma of je haalt het niveau van Mbo 2 via een intaketoets;
 • Je bent of kunt aan de slag bij een erkend leerbedrijf;
 • Je moet ouder zijn dan zestien jaar.
 • Je hebt een passie voor koken en werken in de horeca.

De kosten voor deze opleiding bedragen € 3.280,90.

Laat je opleiden tot kok
In Den Haag kun je verschillende koksopleidingen volgen ǀ Visualhunt - Les Roches

Professioneel Chef Niveau 2: Dit is een eenjarige opleiding die in het Engels wordt gegeven. De toelatingseisen zijn:

 • Middelbareschooldiploma of gelijkwaardig;
 • Bewijs van begrip van de Engelse taal;
 • Er is geen voorafgaande culinaire ervaring vereist;
 • Alle studenten moeten 16 jaar of ouder zijn;
 • Het intakeproces van de Horeca Academie bevat een proefles met een standaardtest (basis Engels) en eventueel een motivatiegesprek;
 • Je bent of kunt aan de slag bij een erkend leerbedrijf

De kosten voor deze opleiding bedragen € 3.950, -.

Als je geslaagd bent voor Niveau 2 dan kun je verder gaan met de opleiding Professioneel Chef Niveau 3. Ook deze opleiding duurt een jaar en kost € 4.250, -.

Zelfstandig Werkend Kok: Deze opleiding duurt een of twee jaar, afhankelijk van je vooropleiding. Je wordt opgeleid tot Zelfstandig Werkend Kok Niveau 3.

De kosten voor deze opleiding bedragen € 3.422,90.

ROC Mondriaan

Is koken jouw passie, dan kun je je als student bij ROC onder anderen laten opleiden tot Kok op diverse niveaus. Je kunt de opleiding voor Kok volgen op twee manieren:

 • De Mbo-opleiding Kok Niveau 2 BOL (Beroeps Opleidende Leerweg). Hier combineer je leren en werken. De opleiding duurt twee jaar en kost € 1.168,- per jaar;
 • Via de Mbo-opleiding Kok Niveau 2 BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg), waarbij je al een baan hebt en één dag in de week naar school gaat. Ook deze opleiding duurt twee jaar en kost € 250,- per jaar.

Vervolgens zou je kunnen doorstromen naar de Mbo-opleiding Zelfstandig Werkend Kok Niveau Niveau 3 BOL of BBL. De duur van de opleiding is drie jaar. De kosten voor de BOL-opleiding zijn € 1,202, - en voor de BBL-opleiding € 606,- per jaar.

De hoogste opleiding die je hier kunt volgen is die van Gespecialiseerd Kok. Dit is een BBL-opleiding op Niveau 4. Deze opleiding duurt twee tot drie jaar, afhankelijk van je vooropleiding. Deze opleiding kost € 606,- per jaar.

Alle opleidingen worden aan de les locatie van de Horeca en Facilitaire Dienstverlening aan de Koningin Marialaan of de Helenastraat in Den Haag gegeven.

Koken via Superprof, Privéles of Online

Superprof

In en rond Den Haag worden door Superprof tal van kooklessen aangeboden. Ervaren docenten geven onder andere les in:

 • Het maken van gemakkelijke gerechten;
 • De vegetarische keuken;
 • De Caribische keuken
 • De Aziatische keuken;
 • De Franse keuken;
 • De Turkse keuken;
 • De Arabische keuken.

Te veel om op te noemen dus. Je slaat hier zeker je slag! En de prijs valt ook reuze mee. Je hebt al een kookles voor € 12,- per uur en daarbij is de eerste les ook nog eens gratis! De kooklessen kun je volgen bij jou thuis, bij de docent thuis of via de webcam.

Volg een kookcursus privé of online
Leer koken in je eigen keuken ǀ Visualhunt - kattebelletje

De Kookfabriek

Naast allerlei kookworkshops op hun locatie in de Televisiestraat in Den Haag, geven ze ook digitale kookworkshops. Bij de St(r)eaming Chefs kun je een volledig kookworkshop online volgen onder leiding van een Kookfabriek chef op een datum en tijd naar jouw keuze. Je kunt zelf de duur van de kookles kiezen:

 • Kookworkshop 1 uur: €7,50 per persoon;
 • Kookworkshop 2 uur: €15,00 per persoon;
 • Kookworkshop 2,5 tot 3 uur: €25,00 per persoon.

Wel moet je zelf de boodschappen doen!

Divertito

De betekenis van de Spaanse naam van deze kookworkshop in de Groningsestraat in Den Haag is 'plezier en vermaken' en wordt gerund door Ilona Clintjens. Zij biedt onder anderen kookworkshops bij jou thuis. Je kunt kiezen uit:

 • Een menu voor fijnproevers (gemakkelijk). Duur 4,5 uur à € 59,50 per persoon;
 • Een menu voor de échte fijnproever (gebruik van meer verfijnde ingrediënten). Duur 4,5 uur à € 69,50 per persoon;
 • Een menu voor kookliefhebbers (moeilijker). Duur vijf uur a € 69,50 per persoon

Bij alle voorgestelde menu’s op de site https://www.divertido.nl/ kun je zelf een keuze maken uit wat je wilt gaan koken.

Superprof zegt: doe met bovenstaande je voordeel en ga aan de slag!

 

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!