De multiculturele stad Rotterdam telt 587.960 inwoners met wel 175 nationaliteiten. Herman den Blijker (1958) is een bekende Rotterdamse chef kok. Naast het runnen van zijn restaurants presenteert hij verschillende televisie programma's, zoals Herrie in de keuken (het helpen van noodlijdende restaurants om hun zaken weer op orde te krijgen). Maar...

De beste leraren Koken beschikbaar
Julia
Julia
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sonny
5
5 (5 reviews)
Sonny
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Louise
5
5 (2 reviews)
Louise
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josephine
5
5 (2 reviews)
Josephine
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Malak
Malak
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luuk
Luuk
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tim
Tim
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bente
5
5 (2 reviews)
Bente
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Julia
Julia
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sonny
5
5 (5 reviews)
Sonny
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Louise
5
5 (2 reviews)
Louise
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josephine
5
5 (2 reviews)
Josephine
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Malak
Malak
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luuk
Luuk
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tim
Tim
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bente
5
5 (2 reviews)
Bente
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat Eet de Rotterdammer het Liefst?

Wat zijn nou typisch Rotterdamse lekkernijen? Zelfs als je dit aan Rotterdammers vraagt dan kunnen ze vaak niet een-twee-drie een voorbeeld noemen. Toch zijn ze er wel degelijk. Zo is de Kapsalon een shoarmagerecht dat uit Rotterdam komt. Een Kapsalon bestaat uit patat, shoarmavlees, komkommer, tomaat, gesmolten kaas, sambal en natuurlijk de onvermijdelijke knoflooksaus. Je moet ervan houden en je moet ook niet bang zijn om een behoorlijke dosis calorieën naar binnen te werken.

Rotterdammers prefereren echter ook een lekkere gezonde Poké Bowl! Althans, bij bezorgservice Deliveroo dan. ‘Poke’ (spreek uit als póh keh, niet ‘pokie’) is een van oorsprong Hawaïaans gerecht, ontstaan rond 1970. Het betekent zoiets als 'in plakken snijden' en bestaat voornamelijk uit rauwe vis en ingrediënten als komkommer en avocado – sushi in een bakje. Officieel heet het poke, maar hier wordt het meestal geschreven als poké. Stop het in een bakje of kommetje en daar is je poké bowl. Rotterdammers zijn dus helemaal niet zo ongezond als je misschien zou denken!

Iedere Rotterdammer kent natuurlijk de Rotterdammertjes, want dat zijn de enige echte Rotterdamse snoepjes. Maar wist je ook dat de smaak van de bouwsteentjes van Rotterdam is aangepast op basis van de mening van de Rotterdammer? Kaneel-, sinaasappel- en frisse mint smaak, verwijzend naar de stad. Ook is het formaat gehalveerd, waardoor het een kleiner snoepje is geworden, veel fijner in de mond.

Rotterdam heeft zijn eigen kaas
Een typisch product van de stad is de Rotterdamse oude kaas ǀ Visualhunt - dietmut

Ze hebben ook hun eigen kaas in Rotterdam: De Rotterdamsche Oude. Deze kaas is ontstaan in De Kuip toen een stel ondernemende Rotterdammers hier samen bedachten dat een echte 010-kaas nog miste in de stad! Om bij deze kaas te combineren hebben ze krotenmosterd. Een heerlijk zacht-zoete mosterd met de smaak van vers gekookte kroten (rode bieten) en een bijzondere kleur.

Daarnaast hebben ze Zeemansboter, een soort pindakaas met 99,8 procent bio-pinda’s en 0,2 procent zeezout. Zeemansboter pindakaas is ontstaan op Katendrecht in Rotterdam, dé thuishaven voor echte zeemannen. Er komen in Rotterdam al sinds jaar en dag ladingen pinda’s aan wal, en daar maken ze dan zeemansboter van.

Een typisch Rotterdams gerecht dat je bijna niet meer tegenkomt is Rotterdamse uierboordsalade, gemaakt van o.a. een koeienuier, ui, prei, winterpeen, peper en zout. Dat je het bijna niet meer tegenkomt heeft deels te maken dat koeienuiers tegenwoordig niet veel meer gebruikt worden als voedsel en het feit dat het gerecht vereist dat je de uierboord gedurende maar liefst drie uur schoonspoelt onder stromend water.

Er bestaat zelf een Rotterdams kookboek, geschreven door de in Rotterdam wonende schrijfster Linda Rodenburg. Zij heeft gekozen om in haar kookboek Rotterdams Kookboek (2004) dertien Rotterdamse eetculturen te behandelen.

Krijg je al zin om zelf te gaan koken?

Kookcursus voor Beginners

Kookstudio van Belle

Deze kookstudio in de Joubertstraat in Rotterdam geeft onder anderen kookworkshops en een Masterclass voor beginners. Je kunt hier een kookworkshop boeken vanaf een tot acht persoon(en).

Tijdens de kookworkshops focussen ze zich op meerdere internationale keukens. Bij een workshop ligt de nadruk op de (exotische) ingrediënten en hun bereiding. Een kookworkshop inspireert om thuis verder te experimenteren met andere smaken.

Een paar voorbeelden waar je uit kunt kiezen zijn:

 • Asian Streetfood;
 • Happy Thai;
 • Mediterraans.

De privé kookworkshop die vierenhalf uur duurt is beschikbaar vanaf €69,95 per persoon.

De Masterclass voor beginners duurt vijf weken. In deze vijf lessen van drie uur komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Introductie insnij- en kooktechnieken;
 • Vlees: Leer de anatomie van het dier, de perfecte biefstuk en een eenvoudige saus;
 • Vis: vissoorten, vis kopen, duurzame vis en anatomie. Zelf fileren en manieren van hoe je vis kunt bereiden;
 • Sausbereidingen: Je maakt de drie basis sauzen: mayonaise, hollandaise en beurre blanc en de vele variaties hierop;
 • Desserts: Het bereiden van deeg en bavarois.

Aan het eind van deze vijfdelige kookworkshop ben jij de baas over vlees, vis, groenten en desserts. De kosten voor deze lessen bedragen € 325,- per persoon.

Rotterdam heeft vele mogelijkheden om te leren koken
Volg een kookcursus in Rotterdam ǀ Pixabay - hfossmark

Koken in Rotterdam

In deze kookstudio aan de Hoogstraat in Rotterdam geven ze kookworkshops, maar werken ze ook met individuele inschrijvingen. Je kunt dan terecht met maximaal vier personen. Je kunt dan kiezen uit bijvoorbeeld de volgende workshops:

 • Franse bistro;
 • Klassiek Italiaans;
 • Honderd procent vegetarisch.

De meeste kookworkshops beginnen om 16.00 uur en eindigen om 19.30 uur. De kosten bedragen € 60,- per persoon.

Keizer Culinair

Keizer Culinair aan de Insulindestraat in Rotterdam biedt kookworkshops en -cursussen aan voor groepen (zakelijk en particulier) en individuele hobbykoks. Voor individuele deelnemers kun je bijvoorbeeld kiezen uit de kookcursussen:

 • Puur Piemonte;
 • Paris Bistro;
 • Puur Arabisch.

Al deze workshops duren vier uur en kosten € 85,- per persoon.

Je kunt er ook een kookcursus kooktechnieken van vijf dagdelen volgen waarin je les krijgt in groente en snijtechnieken, het bereiden van soepen en sauzen, het bereiden van vlees en vis en improvisatie koken. De kosten voor deze cursus bedragen € 425,- per persoon.

Chef’Special

Kookstudio Chef'Special is gevestigd op de Agniesestraat 111a in Rotterdam, waar je je individueel kunt inschrijven voor een workshop koken. De workshops worden in de avond gegeven en je kunt bijvoorbeeld kiezen uit:

 • Chef ‘Special Antipasti: € 49, - per persoon;
 • Franse keuken: € 59,- per persoon;
 • Spaanse tapas: € 59,- per persoon;
 • Thaise keuken: € 69,- per persoon.

Koken voor Gevorderden en Professionals

Zadkine

Is koken jouw passie en zou je hiervan je beroep willen maken? Dan kun je je bij Zadkine laten opleiden tot Kok op diverse niveaus. Je kunt de opleiding voor Kok volgen op twee manieren:

 • Via de Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) Niveau 2, waarbij je naar school gaat en stage volgt;
 • Via de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) Niveau 2, waarbij je al een baan hebt en één dag in de week naar school gaat.

De duur van de opleiding hangt af van je voorkennis:

 • Als je een algemene vooropleiding hebt gehad duurt het studietraject drie jaar;
 • Als je een horeca vakopleiding hebt genoten duurt de opleiding twee jaar.

De kosten bedragen € 1.202, - per jaar.

Vervolgens zou je kunnen doorstromen naar de opleiding Zelfstandig Werkend Kok Niveau 3. Deze opleiding kun je ook via bovenstaande twee leerwegen volgen. De duur van de opleiding is twee tot drie jaar, afhankelijk van je voorkennis. De kosten bedragen € 1.202, - per jaar.

De laatste opleiding die we hier noemen is die van Gespecialiseerd Kok. Dit is een BBL-opleiding op Niveau 4. Deze opleiding duurt één tot drie jaar, afhankelijk van je vooropleiding. Deze opleiding kost € 606,- per jaar.

Alle opleidingen worden aan het Benthemplein in Rotterdam gegeven.

In Rotterdam kun je je laten opleiden tot kok
In Rotterdam kun je de opleiding Gespecialiseerd Kok volgen ǀ Pixabay - amsferguson

010HorecaOpleidingen

Als je wilt gaan werken in de horeca, dan is de opleiding tot Kok de eerste stap in je professionele carrière. Bij de 010HorecaOpleidingingen kun je deze opleiding volgen. Iedere volwassene kan beginnen met de opleiding Branche Diploma Kok '010HorecaOpleidingen', maar het is wel een pré wanneer je al werkt of stageloopt in de branche. Het is echter wel noodzakelijk de Nederlandse taal en rekenvaardigheden te beheersen of bereid zijn deze te volgen/behalen.

De opleiding bestaat uit 25 lesdagen. Een lesdag bestaat uit vijf lesuren van vijftig minuten praktijk en ‘een lesuur studiebegeleiding bij het maken van je Portfolio. De totale kosten voor deze opleiding zijn € 3.780, -

Daarna kun je eventueel de opleiding Zelfstandig Kok volgen. Je kunt deze opleiding volgen als je in het bezit bent het diploma Kok of een branche erkenning Kok. De verdere condities zijn gelijk aan die hierboven genoemd. De kosten voor deze opleiding bedragen in totaal € 3.980, De opleidingen worden gegeven aan de Schuttevaerweg 22 in Rotterdam.

Koken met Superprof, Privéles of Online

Superprof

In en rond Rotterdam worden door Superprof tal van kooklessen aangeboden. Ervaren docenten geven onder andere les in:

 • Het maken van gemakkelijke gerechten;
 • De traditionele keuken;
 • De Mediterrane keuken;
 • De Aziatische keuken;
 • De Franse keuken;
 • De Arabische keuken;
 • Biologisch koken.

Te veel om op te noemen dus. Je slaat hier zeker je slag! En de prijs valt ook reuze mee. Je hebt al een kookles voor € 10,- per uur en daarbij is de eerste les ook nog eens gratis! De docenten komen bij jou thuis, jij gaat naar de docent toe of je krijgt les online.

Leer online stap voor stap koken
Volg een kookcursus online ǀ Pixabay - shaun729

Het Zesde Geluk

Het Zesde Geluk aan de Oostzeedijk Beneden in Rotterdam verzorgt diverse internationale kookworkshops, maar ze geven ook online kookworkshops. Online bieden ze workshops aan over de Aziatische keuken (Cambodjaans, Vietnamees, Nepalees, en nog veel meer).

Deze workshops kun je alleen op afspraak boeken. De kosten hiervan zijn vanaf € 30,- per persoon, afhankelijk van je wensen en aantal deelnemers. Je betaalt dit alleen voor de online kooklessen. De ingrediënten moet je zelf aanschaffen.

De Kookfabriek

Naast allerlei kookworkshops op hun locatie aan de Lloydstraat in Rotterdam, geven ze ook digitale kookworkshops. Bij de St(r)eaming Chefs kun je een volledig kookworkshop online volgen onder leiding van een Kookfabriek chef op een datum en tijd naar jouw keuze. Je kunt zelf de duur van de kookles kiezen:

 • Kookworkshop 1 uur: €7,50 per persoon;
 • Kookworkshop 2 uur: €15,00 per persoon;
 • Kookworkshop 2,5 tot 3 uur: €25,00 per persoon.

Wel moet je zelf de boodschappen doen!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!