Meer en meer Nederlandse studenten kiezen ervoor om in het buitenland te studeren. Het aantal Nederlandse studenten dat in Duitsland gaat studeren bedraagt volgens het Erasmus-programma jaarlijks 1500. Of het nu voor werk, studie of plezier is, je kunt niet winnen zonder in het buitenland te wonen.

De Bondsrepubliek Duitsland blijft een van de populairste landen om in het buitenland te studeren en Duits te leren.

De economische bekwaamheid en de kwaliteit van het onderwijs in Duitsland maken het een ideale keuze voor elke internationale student.

Wil je naar Duitsland gaan, de taal leren, een baan vinden of in het buitenland studeren? Hoe doe je het? Waarom naar een Duitse stad gaan? Hoe kun je Duits leren?

Voordat je je koffers gaat inpakken, heb je de antwoorden op deze vragen nodig!

De beste leraren Duits beschikbaar
Harry
4,7
4,7 (11 reviews)
Harry
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
5
5 (23 reviews)
Jordan
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pina
5
5 (8 reviews)
Pina
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mareike
4,6
4,6 (5 reviews)
Mareike
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adri
5
5 (4 reviews)
Adri
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Melissa
5
5 (6 reviews)
Melissa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (8 reviews)
Nadine
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stefan
4,8
4,8 (4 reviews)
Stefan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harry
4,7
4,7 (11 reviews)
Harry
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
5
5 (23 reviews)
Jordan
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pina
5
5 (8 reviews)
Pina
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mareike
4,6
4,6 (5 reviews)
Mareike
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adri
5
5 (4 reviews)
Adri
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Melissa
5
5 (6 reviews)
Melissa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (8 reviews)
Nadine
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stefan
4,8
4,8 (4 reviews)
Stefan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De Voordelen van Werken in Duitsland

Je hebt geen visum van de Duitse overheid nodig om een baan te krijgen en in Duitsland te wonen.

Werken in Duitsland heeft veel voordelen.

Het Salaris

Zelfs voor banen met een vergelijkbaar salaris, vinden veel mensen het financieel beter om voor een Duits bedrijf te werken. In de chemie, IT en de auto-industrie is het salaris in Duitsland vaak beter.

Verdien je in Duitsland meer?
Is er een verschil in salaris? ǀ Visualhunt

Het netto gemiddelde salaris in Duitsland is € 2.270 per maand in vergelijking met € 1.912 in Nederland.

De industriële lonen zijn ook gestegen. De werkloosheid in Duitsland is momenteel het laagst sinds de hereniging in 1990!

Meer Verantwoordelijkheden

Werk in Duitsland geeft meestal meer verantwoordelijkheid. Je zult meer mensen onder je hebben in Duitsland dan je hetzelfde zou doen in Nederland. Wanneer bedrijven werknemers naar het buitenland sturen, komt dat vaak omdat ze in de lift zitten. Dit betekent dat ze de werknemer waarderen en vertrouwen. Ze worden geacht de vaardigheden te hebben die nodig zijn om een ​​team in binnen- en buitenland te leiden.

Duits cursus, vind een leraar

Ervaring Opdoen

Zelfs als je geen topmanager bent, is werken in de Bondsrepubliek Duitsland geweldig voor je CV (zij het in het Duits of Nederlands).

Je leert veel door een nieuwe bedrijfscultuur te ontdekken en betrokken te raken bij 'Duits management' en uit je comfortzone.

Voor de meeste recruiters zijn werknemers die in het buitenland hebben gewerkt zeer wenselijk. Het toont niet alleen het aanpassingsvermogen van een medewerker, maar ook taalvaardigheden.

Leer online Duits om je Duits op te poetsen voor je nieuwe baan!

Duitse Wervingsbureaus

Als je op zoek bent naar een baan in Duitsland, moet je op de hoogte zijn van wervingsbureaus in Duitsland. Ze zijn een geweldige manier om werk te vinden.

Door het bureau je CV te geven, zullen ze je kansen om werk te vinden in een Duits bedrijf enorm verbeteren.

Duitse wervingsbureaus behoren tot de beste ter wereld en werken samen met een aantal grote bedrijven om personeel te vinden.

Cursus Duits online, meld je aan op Superprof en volg vandaag nog je eerste Duitse les

Hoe vind je een baan in Duitsland?
Meld je aan bij een Duits wervingsbureau ǀ Visualhunt

Na een interview met hen bieden ze een persoonlijke service om je te helpen een baan te vinden. Het is zowel een professionele baan coaching service als baan zoekservice.

Hoewel er genoeg zijn, moet je DFP Consulting raadplegen als je een bestuurder of een manager bent.

Ontdek de Duitse Taal in Berlijn

Werk is niet de enige reden om naar Duitsland te gaan. Veel mensen gaan naar Duitsland om de Duitse taal te leren. In dit geval is de Duitse hoofdstad vaak de meest populaire keuze.

Waarom naar Berlijn Gaan?

De Duitse hoofdstad is beroemd om zijn stedelijke cultuur. Het is de ideale plek voor creatievelingen vanwege de artistieke straten en de sfeer die toeristen ook aantrekkelijk vinden. Met al zijn kunstgalerijen, boetieks en musea is er altijd iets te doen in Berlijn!

Het is de toonaangevende hoofdstad van elektronische muziek en is redelijk betaalbaar in vergelijking met vergelijkbare Europese steden. Wat je budget ook is, je kunt jezelf altijd verwennen.

Studeer in Berlijn

Dankzij zijn reputatie voor feesten is Berlijn een populaire bestemming voor toeristen. Studeren in Duitsland is geweldig voor je werkvooruitzichten. De Duitse hoofdstad heeft tal van voordelen.

Vooral als het gaat om de kosten van levensonderhoud. Je vindt appartementen voor slechts € 300,- per maand!

Je kunt bijvoorbeeld naar de universiteit in Berlijn gaan en deelnemen aan een uitwisselingsprogramma op de Fachhochschule für Technik und Wirtschaft. De universiteit kan zelfs jouw accommodatie voor jou vinden!

Cursus Duits Rotterdam, vind je leraar op Superprof

Berlijn is een van de plaatsen waar je kunt gaan studeren
Is Berlijn voor jou geschikt om te gaan studeren? ǀ Pixabay

Je kunt zelfs deelnemen aan het beroemde Erasmus-programma. Het volgen van Duitse lessen zal je ook helpen verbeteren, hoewel totale onderdompeling in de Duitse cultuur de beste manier is om het meeste uit je verblijf in Duitsland te halen!

Werk in de Duitse Hoofdstad

Als je een beetje Duits kent, kun je nog beter worden door een baan te krijgen in Berlijn! Je kennis van de Engelse taal is ook een pluspunt als je in het toerisme werkt (bijvoorbeeld als hotel receptionist) of in de fast food.

Werk je graag met kinderen? Je kunt ook een Au Pair zijn voor een Duits gezin!

Als je je eenmaal in Berlijn hebt gevestigd, kun je ook stagelopen of een taalreis maken. Er zijn veel opties. Het is aan jou om de beste te kiezen!

De Vijf Beste Studentensteden in Duitsland

Als je hebt besloten om in Duitsland te studeren, is er meer dan alleen Berlijn. In feite zijn de twee miljoen studenten in het land niet alleen in Berlijn. Ze zijn overal in het land!

Er zijn minder bekende steden die je ook moet kennen. Je bent misschien geïnteresseerd in enkele van deze Duitse studentensteden.

Constance/Konstanz

Constance/Konstanz is een echte universiteitsstad die te vinden is aan het gelijknamige meer. De moderne universiteit wordt vaak vermeld bij de tien meest prestigieuze universiteiten van Duitsland.

Het heeft de bijnaam 'Little Harvard by the Lake' en is beroemd om zijn kleine Duitse klassen en toegankelijke docenten.

Er zijn prachtige plaatsen om te studeren
Als je van meren houdt, moet je naar Constance/Konstanz gaan ǀ Pexels - Bri Schneitner

Het biedt ook tal van culturele activiteiten en je kunt genieten van een totale onderdompeling in het land. Het is ook zo dicht bij Zwitserland dat je gemakkelijk tussen de twee landen kunt reizen!

Tübingen

Dankzij de architectuur uit de middeleeuwen, de oude stad en het beroemde kasteel, beschouwen Duitse studenten Tübingen als een echte oase van rust. De drukke bedrijven in de smalle straatjes van de stad en de vele cafés trekken veel Duitse en buitenlandse studenten aan.

De universiteit van Tübingen is een van de oudste in Duitsland en verwelkomt elk jaar ongeveer 29.000 studenten.

Sommige grote namen hebben gestudeerd in deze beroemde pittoreske stad, waaronder de beroemde astronoom Kepler en de voormalige paus Benedictus XVI.

Göttingen

Göttingen, met 130.000 inwoners, is een van de grootste studentensteden van het land. Veel studentenwoningen werden gecreëerd om de stijgende huurkosten in de stad te bestrijden. De universiteit wordt beschouwd als een broedplaats voor wiskundigen.

De hoogwaardige infrastructuur en gebouwen worden beschouwd als een gewaardeerd huis voor onderzoek. Biowetenschappen, menswetenschappen, biologie en milieuwetenschappen: er zijn tal van richtingen om uit te kiezen! Er is ook een uitstekend busnetwerk en tal van clubs, bars en restaurants. Deze stad heeft alles voor studenten!

Heidelberg

Dankzij de prachtige oude binnenstad en de prachtige kerk van de Heilige Geest is deze prachtige Duitse stad een favoriet onder studenten. De universiteit biedt alle gebruikelijke opleidingen en meer.

Wanneer je in Heidelberg studeert, zijn er genoeg dingen om je bezig te houden. Politiek, debat en cultuur: er zijn talloze dingen om te studeren in Heidelberg!

Heidelberg is een leuke studentenstad
Zou je hier niet willen studeren? ǀ Pixabay - Ann Carter

De theatergroep volledig samengesteld uit niet-native Duitse sprekers heeft een cult-aanhang in het hele land!

Bonn

Een echt levend museum met een hoge levenskwaliteit. Bonn heeft alles wat studenten zoeken.

Ten eerste heeft het veel geschiedenis en bevindt het zich in een prachtige omgeving. Verder zijn er tal van betaalbare bars en nachtclubs.

De studentenwoningen hebben zelfs hun eigen bars! De universiteit bestaat uit 350 gebouwen verspreid over de stad, waardoor het een vrij unieke campus is!

Waar kun je beter studeren dan in kastelen, ziekenhuizen en zelfs luxe villa's?

De beste leraren Duits beschikbaar
Harry
4,7
4,7 (11 reviews)
Harry
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
5
5 (23 reviews)
Jordan
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pina
5
5 (8 reviews)
Pina
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mareike
4,6
4,6 (5 reviews)
Mareike
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adri
5
5 (4 reviews)
Adri
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Melissa
5
5 (6 reviews)
Melissa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (8 reviews)
Nadine
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stefan
4,8
4,8 (4 reviews)
Stefan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harry
4,7
4,7 (11 reviews)
Harry
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
5
5 (23 reviews)
Jordan
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pina
5
5 (8 reviews)
Pina
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mareike
4,6
4,6 (5 reviews)
Mareike
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adri
5
5 (4 reviews)
Adri
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Melissa
5
5 (6 reviews)
Melissa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (8 reviews)
Nadine
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stefan
4,8
4,8 (4 reviews)
Stefan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De Beste Duitse Universiteiten

Werken in Duitsland is geweldig, maar daar vooraf studeren is nog beter! Zoveel mensen verhuizen naar Duitsland, wetende dat alle voordelen hiervan hun toekomstige carrièremogelijkheden kunnen bieden.

42 Duitse universiteiten behoren tot de 800 beste ter wereld! Inclusief:

 1. Technische Universiteit van München. Het onderwijs hier is nationaal beroemd. De studenten kunnen economische wetenschappen, geneeskunde, natuurkunde, wiskunde, civiele techniek, enzovoort studeren;
 2. Ludwig Maximilian Universiteit van München, waar 34 Nobelprijswinnaars werden opgeleid! Voor € 52,- per semester kun je rechten, pedagogische wetenschappen, literatuur, kunstgeschiedenis, enzovoort studeren;
 3. Universiteit van Constance/Konstanz met de bijnaam ‘Little Harvard’. Ze zijn gespecialiseerd in politiek, wetenschap, economie en menswetenschappen.

Handige Zinnen om te Kennen in het Duits

Wanneer je in Duitsland aankomt, moet je een paar uitdrukkingen kennen. Ken je geen Duits Maak je geen zorgen! Wij zijn hier om te helpen!

Hier zijn een paar basisuitdrukkingen om je in gesprek te brengen met de lokale bevolking.

Nuttige Uitdrukkingen

Om te beginnen met Duits, moet je de basis leren:

 • Hallo: Guten Tag!
 • Mijn naam is ...: Ich heiße ...
 • Ja: Ja
 • Nee: Nein
 • Hoe gaat het?: Wie geht es dir?
 • Ik spreek geen Duits: Ich spreche kein Deutsch
 • Spreekt u Nederlands?: Sprechen Sie Niederländisch?
 • Ik begrijp het niet: Ich verstehe das nicht.

Dit zou genoeg moeten zijn om je op weg te helpen in het Duits.

Maak jezelf verstaanbaar in het Duits
Leer handige Duitse uitdrukkingen! ǀ Pixabay

10 Essentiële Uitdrukkingen in het Duits

Naast jezelf voorstellen, moet je ook een paar uitdrukkingen kennen om je weg naar je hotel te vinden en wat eten te bestellen.

Hier zijn een paar uitdrukkingen om dat te doen:

 • Waar is de Mozartstraat? Waar is Berlijn ?: Wo ist die Straße Mozart? Wo ist Berlijn?
 • Kan ik een menu krijgen?: Kann ich das Menü ansehen?
 • Mag ik een biertje?: Kann Ich ein Bier haben, bitte?
 • Zijn er kamers beschikbaar?: Sind einige Zimmer Frei?
 • Is er internettoegang?: Kann ich das Internet benutzen?

Met deze Duitse uitdrukkingen zou je klaar moeten zijn om te beginnen!

Als je je Duits wilt verbeteren voordat je gaat, vergeet dan niet dat je in Nederland altijd een Duitse privéleraar kunt krijgen of Duitse avondlessen kunt volgen!

Over de verschillende regio's van Duitsland (of Duitstalige landen) zijn er natuurlijk verschillende accenten. Van noord naar zuid kan Duits enorm verschillen. Net als in Nederland en andere landen over de hele wereld.

Desalniettemin is het belangrijk voordat je naar Duitsland gaat, een paar van deze belangrijke uitdrukkingen te kennen.

Hoewel Ja en Nein bij iedereen bekend moeten zijn, zijn hier een paar andere nuttige uitdrukkingen:

 • Hoe laat is het? = Wie spät ist es?
 • Wat is je naam? = Wie heißen Sie?
 • Ik ben het er niet mee eens = Das finde ich nicht!
 • Kun je dat alsjeblieft langzamer herhalen? = Können Sie langsamer wiederholen, bitte?

Voordat je naar Duitsland vertrekt, moet je ook je Duitse vocabulaire oefenen met een paar flashcards!

De Duitse Mentaliteit op de Werkvloer

Zonder stereotypisch proberen te doen, zou het bekend moeten zijn dat de Duitsers een behoorlijk serieuze werkethiek hebben! Hoewel het misschien een beetje cliché klinkt, werken ze erg hard.

Als je echter meer wilt weten over de Duitse werkethiek, moet je een paar dingen weten ...

Duits onderwijs bevordert expressie, creativiteit en persoonlijk initiatief. Er wordt hier niet gestampt.

Het onderwijssysteem leert Duitse kinderen om theorieën te interpreteren en te bevragen.

Hun stijl moedigen studenten ook aan om te experimenteren en zich te uiten. Hier zijn vijf kwaliteiten die je moet hebben als je in Duitsland wilt werken:

 1. Nauwgezetheid;
 2. Initiatief;
 3. Mentale behendigheid;
 4. Taalvaardigheden (Duits, Engels, Nederlands);
 5. IT vaardigheden.

Ben je op zoek naar een Duitse bijlesdocent voordat je naar Duitsland verhuist?

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!