Er zijn veel dingen waar mensen spijt van krijgen naarmate ze ouder worden; niet meer reizen, geen muziekinstrument oppakken en nooit een andere taal leren. Als het om dat laatste gaat, is het nooit te laat.

Spaans is een taal die wereldwijd door ongeveer 400 miljoen moedertaalsprekers wordt gesproken. Het is een taal van enorm belang, niet alleen omdat het een officiële taal is in 20 verschillende landen, maar ook omdat het een van de officiële talen van de VN is.

Het is daarom geen verrassing dat veel mensen ervoor kiezen om Spaans te leren, aangezien veel scholen al vanaf jonge leeftijd Spaans leren aan kinderen. Maar als je Spaans wilt leren spreken, hoef je niet per se jong te zijn. Een beginner die Spaans als tweede taal wil leren, kan van elke leeftijd zijn.

Het is duidelijk dat degenen die ervoor kiezen om Spaans te studeren, een actieplan moeten hebben om Spaans te leren, en dit zal veranderen op basis van de individuele doelen van elke persoon, evenals hun leeftijd.

Spaanse cursus - vind lessen via Superprof.

Of je nu de Spaanse taal onder de knie wilt krijgen, Spaanse lessen bij mij in de buurt wilt nemen om nieuwe vrienden te maken, Spaans online wilt leren in je vrije tijd, of gewoon een nieuwe taal wilt leren omdat het iets is dat je altijd al wilde doen, leeftijd is slechts een cijfer en iedereen kan zijn leven verrijken door een taal te leren.

Een Spaans plein.
Een mooi Spaans pleintje om een koffie of wijntje te drinken | Bron: Pexels
De beste leraren Spaans beschikbaar
Héctor
4,9
4,9 (31 reviews)
Héctor
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (25 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esly
4,8
4,8 (12 reviews)
Esly
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martine
5
5 (14 reviews)
Martine
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lola
5
5 (12 reviews)
Lola
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sara
4,9
4,9 (14 reviews)
Sara
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nay
5
5 (14 reviews)
Nay
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Juan
4,9
4,9 (10 reviews)
Juan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Héctor
4,9
4,9 (31 reviews)
Héctor
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (25 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esly
4,8
4,8 (12 reviews)
Esly
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martine
5
5 (14 reviews)
Martine
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lola
5
5 (12 reviews)
Lola
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sara
4,9
4,9 (14 reviews)
Sara
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nay
5
5 (14 reviews)
Nay
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Juan
4,9
4,9 (10 reviews)
Juan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat Zegt de "Hypothese van de Kritieke Periode"?

Is er een ideale leeftijd om een ​​vreemde taal zoals Spaans te leren? Kun je de grammatica die nodig is om Spaans te spreken niet begrijpen als je bijvoorbeeld 40 bent? Is er een bepaalde maximum- of minimumleeftijd om Spaans te leren? Dit zijn vragen die, als je het nog niet wist, al tientallen jaren enorm populair zijn onder wetenschappers en taalkundigen!

Dit is ook de reden waarom we dachten dat het de moeite waard was om de controversiële "Critical Period Hypothesis" te noemen. Voorgesteld door Penfield en Roberts (1959) en vervolgens Lenneberg (1967), stelt de hypothese dat er een ideale leeftijd is om een ​​taal te leren. Er is een venster voor het leren van talen dat sluit en het leren van talen veel moeilijker maakt. We noemen dit de "gevoelige periode".

Spaanse les Amsterdam - neem lessen via Superprof. 

Lenneberg suggereerde door persoonlijk onderzoek dat deze periode begint rond de leeftijd van 2 en eindigt aan het begin van de puberteit. Deze onderzoeken zijn uitgevoerd bij dove kinderen die gebarentaal hebben geleerd.

Later, 1989 en vervolgens in 1995, werden studies uitgevoerd om deze hypothese en de zinvolle of kritische periode te verifiëren. Ze hebben geverifieerd dat:

  • Na de puberteit kan het leren van talen niet dat van een "native speaker" bereiken.
  • Volwassenen boeken echter sneller vooruitgang in de vroege stadia van hun taalverwerving, hoewel hun vooruitgang in latere stadia zal vertragen.

Over verschillende onderzoeken werd een afname vastgesteld. We moeten hieraan toevoegen dat deze theorie nog steeds wordt bekritiseerd en we nog steeds niet volledig begrijpen 'hoe en waarom' deze achteruitgang plaatsvindt.

Maar zoals je misschien al geraden hebt, kan het niet onmogelijk zijn om als volwassene Spaans te leren spreken, anders zouden er geen Spaanse lessen voor volwassenen zijn! In sommige opzichten hebben volwassenen zelfs een aantal voordelen ten opzichte van kinderen.

Spaanse cursus online op Superprof

Een mooie Spaanse stad.
Een tijdje in Spanje zijn, zorgt ervoor dat je de taal geweldig leert | Bron: Pexels

Leer Spaans voor Beginners: Voordelen voor Volwassenen Ten Opzichte van Kinderen

Bijna iedereen is het erover eens dat het voor een kind gemakkelijker is om een ​​taal te leren. Dat is wetenschappelijk bewezen.

Zoals we allemaal weten, zijn de hersenen van een kind als een spons. Dat betekent echter niet dat een volwassene later in zijn leven geen taal kan leren en er tweetalig in kan worden. Hoewel het langer kan duren en moeilijker kan zijn, is het verre van onmogelijk om de Spaanse grammatica onder de knie te krijgen en een paar werkwoorden te leren. Er zijn bepaalde voordelen verbonden aan het leren van een taal op latere leeftijd. Ten eerste ben je volwassener.

Er is nog iets dat je hebt dat een kind niet heeft: concentratie. Neem bijvoorbeeld een kind van 3 tot 6 jaar. We zeggen vaak dat ze zich maar 10 tot 20 minuten kunnen concentreren. Hoe konden ze zich mogelijk een uur concentreren? Dit is 20 minuten als het ons is gelukt om ze te laten zitten en ook op te letten! Als volwassene heb je veel meer kans om te gaan zitten en wat Spaanse woordenschat of werkwoordvervoegingen te studeren na een van je Spaanse cursussen dan een kind.

Aan de andere kant kan deze focus in de loop van de tijd toenemen. Volwassenen hebben nog één ding nodig: motivatie. Zonder motivatie kan een volwassene zelfs eerder stoppen met opletten.

Motivatie is de sleutel als het gaat om het leren van Spaans later in het leven. Dit zou geen probleem moeten zijn, aangezien het leren van een taal als volwassene meestal voortkomt uit het willen bereiken van een vorm van persoonlijke verrijking.

Als je gemotiveerd bent om Spaans te leren, zul je proactief zijn in je lessen, en nieuwsgierig blijven naar de taal zelf. Als je vraagt ​​wanneer je Spaans kunt gaan spreken, ben je waarschijnlijk het soort persoon dat snel vooruitgang zal boeken.

Het hebben van een dergelijke motivatie zal het bestuderen van de iets saaiere onderwerpen, zoals vervoeging en zinsopbouw, draaglijker maken. Het is om deze reden dat elke gids voor het leren van Spaans het belang van gemotiveerdheid benadrukt.

Spaanse les Eindhoven, vind een leraar op Superprof

Barcelona tijdens zonsondergang.
Barcelona: een geweldige stad om Spaans te leren! | Bron: Pexels

Lexicale Overeenkomsten met Nederlands: Spaanse Woordenschat en Nog Veel Meer

Zoals je kunt zien, zijn er al enkele voordelen verbonden aan de keuze om op latere leeftijd een vreemde taal te leren. Er zijn echter ook nadelen. Er is één ding waarop je kunt vertrouwen om jezelf als nieuwe leerling te motiveren; Spaans zal gemakkelijker zijn dan een aantal andere talen, omdat een groot deel van de Nederlandse woordenschat lijkt op het Spaans.

Meer dan de helft van de Nederlandse woordenschat komt rechtstreeks uit het Latijn of uit het Frans, dat zelf uit het Latijn is voortgekomen. Spaans is ook een taal die is voortgekomen uit het Latijn. Deze gedeelde lexicale geschiedenis betekent dat er overeenkomsten zijn tussen Nederlands en Spaans die je niet zou vinden als je een taal als Chinees zou leren.

Zoals je al vermoedde, geldt hetzelfde voor de meeste niet-Europese talen. Dit is geweldig nieuws voor iedereen die geïnteresseerd is in het leren van Spaans. Denk echter niet dat dit betekent dat Spaans heel gemakkelijk te leren is. Het betekent ook dat je ook niet zomaar een "o" of "a" aan het einde van elk woord in het Nederlands kunt zetten!

Begin je net met Spaans? Je kent waarschijnlijk meer Spaans dan je denkt. Je hebt waarschijnlijk al een paar woorden gehoord.

Een kop koffie met een Spaanse tekst.
Weet jij wat hier staat? | Bron: Pexels

Van Privéleraren tot Spaans Boeken voor Beginners: Hoe Je Spaans Leert als Je Ouder Bent

Nu we weten dat er geen leeftijdsgrens is voor het leren van Spaans, zelfs als het moeilijk kan zijn naarmate je ouder wordt, moeten we door naar de volgende stap! Dit is het gedeelte waar we je een paar tips en trucs geven om snel en effectief Spaans te leren.

Als beginner moet je weten hoe je Spaans moet leren, dus hier zijn onze suggesties ...

Krijg Privélessen Spaans

Je had waarschijnlijk kunnen vermoeden dat we dat zouden zeggen, maar het is waar! Het is waarschijnlijk niet de moeite waard om weer naar de universiteit te gaan! Een bachelordiploma kan lang duren en je wilt zo snel mogelijk Spaans leren.

We raden aan om direct naar een privéleraar te gaan en je te concentreren op het leren van Spaans. Spaans leren met een toegewijde Spaans leraar betekent dat de lessen op jou zijn afgestemd en dat je veel sneller vooruitgang kunt boeken dan in een klas. Vergeet niet dat er ook online Spaanse tutorials beschikbaar zijn via Skype als je in een landelijk gebied woont of je Spaanse lessen niet kunt halen.

Spaans leren online - vind vandaag nog lessen bij Superprof. 

In plaats van in een enorme collegezaal te zitten en op te gaan in de menigte, kun je persoonlijke lessen krijgen! Je zult in een mum van tijd Spaans leren. Je bijlesdocent heeft de vrijheid om zich te concentreren op eventuele hiaten in je kennis of dingen waarmee je worstelt.

Als je het geluk hebt gepensioneerd te zijn, wil je misschien niet eens vloeiend Spaans spreken. Misschien wil je gewoon Spaans spreken met vrienden of familieleden in Spaanstalige landen. Als dit het geval is, zijn er tal van conversatietaalcursussen beschikbaar die je kunnen helpen een gesprek te voeren met een moedertaal, en daarbij werk je aan taalvaardigheden zoals begrip en spreken.

Als je echter Spaans voor gevorderden wilt leren spreken, zul je veel meer moeten doen dan een paar Spaanse basiszinnen lezen voordat je naar bed gaat. Dat gezegd hebbende, kunnen intensieve taallessen je helpen meer te weten te komen over de Spaanse cultuur en alle fijne kneepjes van deze fascinerende taal.

Onderdompeling

We noemen dit vaak als we het hebben over het leren van vreemde talen. Onderdompeling is magisch als het gaat om het leren van talen. Daarom besluiten zoveel jongeren tijdens hun studie naar het buitenland te reizen.

Als je eenmaal omringd bent door Spaanstaligen, heb je de kans om je gehoor te trainen en te wennen aan het dagelijks spreken van Spaans.

Er is geen zwart-wit antwoord voor hoelang het duurt om Spaans te leren, maar als het je doel is om zo snel mogelijk Spaans te leren en binnen een paar maanden een goed niveau te behalen, dan is onderdompeling echt je enige optie!

Word Lid van Sprekende Groepen

Niet iedereen kan zomaar naar een Spaanstalig land verhuizen wanneer ze maar willen. We weten dat! Als je geen tutorials wilt doen of niet terug wilt gaan naar de universiteit, wat kun je dan nog meer doen?

In steden over het hele land zijn er groepen waar je kunt oefenen met het spreken van een taal met andere leerlingen. Deze groepen zijn vaak te vinden in studentensteden (waar grote aantallen studenten vreemde talen leren) en worden beheerd door studenten.

Er worden ook uitwisselingen georganiseerd door mensen die Nederlands willen oefenen met een moedertaalspreker in ruil voor het helpen van iemand anders met het oefenen van een vreemde taal. Ze organiseren ook evenementen waar mensen Spaanstaligen kunnen ontmoeten. Het belangrijkste doel is echter om met zoveel mogelijk mensen Spaans te oefenen. Op je eerste avond heb je waarschijnlijk meer gesprekken in het Spaans dan tot nu toe.

Probeer de site meetup.com eens. Deze site is gespecialiseerd in het samenbrengen van mensen op basis van hun interesses (bijvoorbeeld Spaans leren). Leden ontmoeten elkaar en gaan bijvoorbeeld picknicken of wandelen, waarbij je kunt oefenen en beter kunt worden in het Spaans.

Als je genoeg oefent, heb je misschien zelfs dromen in het Spaans. Dit is wanneer je echt weet dat je grote vooruitgang boekt!

Leer de Basiswoordenschat Spaans door Spaanse films en TV-Shows te Kijken

Eindelijk de laatste tip voor degenen die net zijn begonnen met het leren van Spaans en voor hun tv, computer of tablet zitten: films en tv-programma's! Met zoveel streaming-sites die de afgelopen jaren opduiken, heeft iedereen toegang tot media van over de hele wereld. Je kunt dit gebruiken om tv-programma's en films in het Spaans te zoeken.

Of je nu nieuwe woorden leert door de ondertitels te lezen of je oor traint terwijl ze zijn uitgeschakeld, films en tv-series zijn geweldig om talen te leren.

Koop een Goed Boek om Je te Helpen Spaans te Leren

Welke methode je ook denkt dat het beste voor je is, het is waarschijnlijk aan te raden om een ​​Spaans leerboek te kopen om je studie te begeleiden. Dit zal niet je enige leermethode zijn, maar het kan een goede manier zijn om buiten de klas te oefenen, of op een andere manier dan je belangrijkste Spaanse leermethode.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.