Chinese kalligrafie, ook wel bekend als 书法, is één van de oudste kunstvormen van de mensheid. De beheersing van de penseelstreken, de kwaliteit van de penselen en de emoties die zij uitdrukken, hebben millennia doorstaan en de stijl heeft zijn eigen unieke techniek ontwikkeld.

Kunstenaars als Ouyang Xun, Wang Xizhi en Ngan Siu-Mui hebben deze "edele karakters" verheven tot een eigen populaire kunstvorm die steeds meer bewondering uit het Westen oogst.

Sommige mensen onderzoeken elke penseelstreek op aanwijzingen over de emoties en de gemoedstoestand van de kunstenaar. Chinese kalligrafie wordt vaak - maar niet altijd - geassocieerd met begrippen als ontspanning, spiritualiteit, en ontvluchting.

Het leren van het schrift is sinds de oudheid een integraal onderdeel van de Chinese cultuur en kan voor studenten Chinees een geweldige manier zijn om Chinees te leren schrijven, terwijl ze hun potloodetui thuis kunnen laten.

De beste leraren Chinees beschikbaar
Tao
5
5 (12 reviews)
Tao
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shiuan
4,8
4,8 (4 reviews)
Shiuan
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (60 reviews)
Rong
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jiasi
5
5 (3 reviews)
Jiasi
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wendy
Wendy
7€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Korinna
5
5 (3 reviews)
Korinna
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
Daniel
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Matthew
5
5 (1 reviews)
Matthew
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tao
5
5 (12 reviews)
Tao
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shiuan
4,8
4,8 (4 reviews)
Shiuan
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (60 reviews)
Rong
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jiasi
5
5 (3 reviews)
Jiasi
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wendy
Wendy
7€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Korinna
5
5 (3 reviews)
Korinna
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
Daniel
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Matthew
5
5 (1 reviews)
Matthew
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Is kalligrafie, als traditionele kunstvorm, een goede manier om Chinees te leren schrijven?

Chinese kalligrafie
Wat is het verschil tussen de grote zegel (dazhuan) en de kleine zegel (xiaozhuan)? (Bron: Unsplash.com)

Kalligrafie wordt beschouwd als een levenswijze, een moment om stil te staan bij onze aanwezigheid op aarde of als een ode aan de menselijke handvaardigheid. Kalligrafie is een echte eeuwenoude kunstvorm...

Uit de historische artefacten en geschriften die door generaties Chinezen zijn achtergelaten, of zij nu uit de Xia-, Han- of Ming-dynastie stammen, blijkt een grote waardering voor de schoonheid van het Chinese schrift.

Net als bij kalligrafie moet je bij het schrijven van de karakters een aantal regels volgen en ervoor zorgen dat je penseelstreken in de juiste volgorde verlopen.

Bovendien is elke vorm van Chinees schrift tot op zekere hoogte kalligrafie, maar schrijven met een penseel verheft het tot een kunstvorm. Deze traditionele kunstvorm is ook een geweldige manier om Mandarijn Chinees te leren schrijven.

Stijlen van Chinese kalligrafie

Vandaag de dag zijn er zes hoofdstijlen in de kalligrafie, en elke stijl heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Hanzi, wat verschillende millennia heeft geduurd.

 • Jia Gu Wen - deze stijl is meer dan 3000 jaar oud. Hij ontstond tijdens de Shang- of Yin-dynastieën en is te zien op beenderen (en martelwerktuigen) die in de vorige eeuw werden ontdekt.
 • Zegelschrift (ook bekend als zhuanshu) - is ontstaan tijdens de Zhou-dynastie en is te zien op bronzen beelden uit die periode, jinwen genaamd. Deze stijl is nog steeds in gebruik.
 • Officieel schrift van de hofschrijvers (lishu) - deze schrijfstijl was bedoeld om eenvoudiger en sneller te zijn, meer geschikt voor administratief gebruik door het keizerrijk. Deze stijl vertoont veel overeenkomsten met de moderne versie van hanzi die tegenwoordig in het standaard vereenvoudigd Mandarijn wordt gebruikt.
 • Gewoon, normaal, of kaishu schrift - voor het eerst verschenen tijdens de Han-dynastie in de 3e eeuw na Christus. Deze stijl is elegant, gestandaardiseerd en uniform. Dit is de kalligrafiestijl die op scholen in de Volksrepubliek China wordt onderwezen.
 • Modern 'typisch' schrift, of xingshu - dit lijkt een beetje op de cursieve versie van het gewone kaishu schrift. Deze stijl, eveneens ontstaan tijdens de Han dynastie, is gebaseerd op de behoefte om de schrijfsnelheid te verhogen.
 • Grasschrift, of caoshu - deze stijl is bedoeld om wat vrijer en sneller te schrijven, dus zijn de letters allemaal samengevoegd. Het is vaak moeilijk te lezen, deze stijl wordt geschreven zonder de hulp van een denkbeeldige doos en gaf aanleiding tot talloze variaties.

We hebben ook tips over hoe je het Chinese alfabet leert...

Chinees leren lezen via kalligrafie - iets dat voor iedereen toegankelijk is?

De hoofdstijlen van de kalligrafie
Wat zijn de zes hoofdstijlen van de Chinese kalligrafie? (Bron: Unsplash.com)

Kalligrafie leren in het Westen

Kalligrafie is een populaire kunstvorm in Noord-Amerika en Europa, die vaak wordt geprezen om zijn introspectieve, ontspannende en meditatieve eigenschappen. Ook Chinese kunstliefhebbers kunnen niet anders dan ontroerd raken door de schoonheid van de kalligrafie.

Om kalligrafie te beoefenen is het niet nodig om Mandarijn Chinees te spreken, hoewel mensen die kalligrafie gaan studeren zich vaak ook inschrijven voor Chinese lessen om de taal te spreken, begrijpen en schrijven.

Zoals elke kunstvorm vergt ook kalligrafie een zekere mate van talent en een toewijding om bijna dagelijks te oefenen en zo beter te worden.

Zoek hier naar een cursus Chinees.

De nodige instrumenten voor Chinese kalligrafie

Hoewel het zeker voor iedereen toegankelijk is, vergt kalligrafie vooral motivatie en de financiële middelen om de basisinstrumenten aan te schaffen om je nieuwe hobby te beoefenen.

Net als voetbal, zingen of het bespelen van een instrument (waarvoor je respectievelijk een bal, microfoon of gitaar nodig hebt) is kalligrafie de kunst van het schrijven, en daarvoor heb je gereedschap en materiaal nodig.

In het Chinees ook wel de "vier schatten" genoemd, dit zijn de belangrijkste hulpmiddelen om kalligrafie te beoefenen:

 • Het kalligrafiepenseel: het penseel, met zijn bamboe steel en penseelvezels moet gekozen worden naargelang de manier waarop het in je hand ligt en wat je precies hoopt te creëren op het gebied van kalligrafie. De vezels van de borstel zijn over het algemeen afkomstig van het haar van een dier, zoals een geit of een vos. Zorg ervoor dat je het altijd in zijn puntige vorm herschikt voordat je het laat drogen.
 • Chinese soja inkt: over het algemeen een vloeibare inkt. Het is het beste om te investeren in een inkt van betere kwaliteit die niet zo snel uitloopt.
 • Rijstpapier: Er zijn veel verschillende formaten en vormen beschikbaar. Volg bij het kopen het advies van jouw kalligrafieleraar, want sommige versies kunnen te veel inkt absorberen. Het gele papier is alleen bedoeld om te oefenen.
 • Een inktpot of -steen: met dit oude schrijfgerei krijg je snel inkt op je penseel, gewoon door vaste inkt met water te bestrijken.

Op deze pagina vind je een overzicht voor Chinees leren Amsterdam.

Gebruik Chinese kalligrafie om de letters te ontleden

Perfectioneren van de kalligrafie
Je kunt ettelijke jaren bezig zijn met het leren en perfectioneren van de grondbeginselen van het Chinese schrift. (Bron: Unsplash.com)

Technisch gezien is Chinese kalligrafie een goede optie voor mensen die geïnteresseerd zijn in de Chinese cultuur, en nog geen Chinese taallessen willen volgen, maar toch het schrift al willen leren...

In het Chinees schrijf je over het algemeen altijd in een denkbeeldige doos, tenzij je een professionele kalligraaf bent die wat artistieke accenten legt.

Het evenwicht en de verhoudingen die typisch zijn voor Chinese tekens moeten behouden blijven wanneer je de Hanzi-tekens uitschrijft. Het is belangrijk om hun regelmatige, geometrische en goed geproportioneerde vorm te behouden terwijl je penseel over het papier beweegt.

Elk karakter is opgebouwd uit verschillende penseelstreken, die een vaste volgorde en systeem volgen.

De kalligrafie is nu gestandaardiseerd in China en wordt - net als Chinese karakters - van links naar rechts en horizontaal geschreven. Kalligrafie leren is daarom ook een geweldige manier om Chinese karakters te leren schrijven, of je het nu online leert, of handmatig.

In Taiwan, Hong Kong, Macao, Singapore, en in sommige overzeese Chinese bevolkingsgroepen, worden de typische richtingen soms opgegeven voor traditie, en kan het zijn dat er geschreven wordt van:

 • boven naar onder
 • en van rechts naar links

(Dit laatste punt is nuttig als je van plan bent om oude Chinese teksten te bestuderen).

Tijdens een gebruikelijke inleiding tot de kalligrafie zal de leraar de student vaak vragen om de 8 basisstreken van het karakter "yong" te bestuderen en het te ontleden. Een andere leermethode is vaak gericht op het leren van de verschillende symbolen binnen een Chinees karakter en het ontleden van de betekenis ervan, om zo op natuurlijke wijze het inzicht van de leerling te verbeteren.

Misschien vind je het ook leuk om te leren hoe je Chinese karakters schrijft...

Chinees leren online doe je hier.

Waar kun je Chinese kalligrafie leren in Nederland?

Een penseel voor kalligrafie
Hoe moet je een penseel vasthouden om je kalligrafie te verfijnen? (Bron: Unsplash.com)

Of het nu in revalidatiecentra, scholen of musea is, het is erg gemakkelijk om Chinese kalligrafielessen te vinden in Nederland.

Zoek een Chinese kalligrafieles

De Universiteit Leiden biedt een cursus Chinese kalligrafie voor volwassenen.

Hierbij krijg je les van een ervaren en enthousiaste docent: Cara Yuan. Met haar jarenlange ervaring zorgt Cara ervoor dat je veel kunt bijleren, en dit alles in een vrije en onbezorgde sfeer. Stap voor stap leer je de basistechnieken en de regels van de kalligrafie. Die pas je niet alleen toe tijdens de les, maar ook thuis tijdens het oefenen.

Chinesekalligrafie.nl biedt ook cursussen kalligrafie. Deze worden gegeven door Hong, die in haar geboorteland vaak aan kalligrafiewedstrijden deelnam en er ook veel prijzen mee won. De cursus is vooral een doe-cursus. Stap voor stap leer je de basisstreken, eenvoudige karakters en de meest uiteenlopende stijlen.

Zelfs mensen die geen Chinees kennen, kunnen worden opgeleid tot een ware schoonschriftkunstenaar.

De lesboeken, oefenmaterialen en huiswerkboeken zijn door Hong zelf geschreven en ze geeft les aan een groep van maximaal 10 personen.

Volg Chinese kalligrafielessen met een privéleraar

Voor de meest gemotiveerde studenten die snel beter willen worden en al hebben geïnvesteerd in alle benodigdheden om kalligrafie te leren, is een privéleraar een geschikte optie.

Deze docenten, vaak van Chinese afkomst of afgestudeerd aan een kunstacademie in Taiwan, Singapore of Hong Kong, komen vaak bij jou aan huis.

Op Superprof zijn er genoeg leraren om uit te kiezen.

En natuurlijk kosten lessen op Superprof gemiddeld slechts €25/uur en is je eerste les gratis!

Ontdek alles dat je moet weten over schrijven in het Chinees...

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.