Prachtig, exotisch, mysterieus... deze adjectieven beschrijven echter geen tropische vakantiebestemming, ik heb het namelijk over het Chinese schrift!

Als we het over Chinese tekens hebben, gaat het niet over een alfabet zoals in het Nederlands. Het Chinese schrift is totaal verschillend van het Engelse, Spaanse of zelfs Russische.

Of je nu net begonnen bent met lessen Mandarijn, of lessen Chinees voor gevorderden volgt, de hanzi leren schrijven kan best een moeilijke uitdaging zijn en het is lastig om hiervoor de juiste leermethoden te vinden.

In dit artikel geven we je enkele van onze beste tips om Chinees te leren schrijven, en hoe je Chinese karakters kunt onthouden en lezen.

Chinees leren online doe je hier.

De beste leraren Chinees beschikbaar
Tao
5
5 (12 reviews)
Tao
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shiuan
4,8
4,8 (4 reviews)
Shiuan
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (60 reviews)
Rong
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jiasi
5
5 (3 reviews)
Jiasi
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wendy
Wendy
7€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Korinna
5
5 (3 reviews)
Korinna
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
Daniel
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Matthew
5
5 (1 reviews)
Matthew
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tao
5
5 (12 reviews)
Tao
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shiuan
4,8
4,8 (4 reviews)
Shiuan
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (60 reviews)
Rong
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jiasi
5
5 (3 reviews)
Jiasi
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wendy
Wendy
7€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Korinna
5
5 (3 reviews)
Korinna
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
Daniel
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Matthew
5
5 (1 reviews)
Matthew
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Eenvoudige Chinese Woorden en Tekens om te Leren

Chinees schrift
De meeste online 'Chinese naam-generators' werken eigenlijk niet echt. Als je een Chinese naam zoekt, kun je die het beste aan een moedertaalspreker vragen. (Bron: Unsplash.com)

Een beginnende student Chinees die de karakters (het Chinese alfabet, als het ware) wil leren zal vaak niet weten waar te beginnen.

Uit een studie is gebleken dat slechts 100 Hanzi 42% uitmaken van de meest gebruikte woorden in het Mandarijn Chinees.

Daarom is het logisch om met deze 100 Hanzis te beginnen. Als je ze eenmaal kent, zul je 42% van de tekens in kranten, tijdschriften en het alledaagse teksten kunnen begrijpen.

Er zijn veel verschillende methoden om deze eerste reeks karakters aan te pakken, en weinig mensen zijn het eens over de beste manier om dit te doen. Maar over het algemeen staan ze er allemaal op dat je de eerste 100 symbolen moet leren voordat je verder gaat met de taalstudie.

Het is verstandig om te beginnen met de eerste 100 Hanzi - veel andere karakters zijn complexe karakters, samengesteld uit twee of meer lettertekens bij elkaar. Als een leerling eenmaal een goede basis van Chinese karakters heeft waarmee hij kan werken, zal het makkelijker zijn om ook andere Hanzi te onthouden.

Bijvoorbeeld:

 • Het woord voor "bos" bestaat uit het teken voor boom, driemaal herhaald; een "bosje" is het teken voor boom, maar tweemaal herhaald.
 • Een ander voorbeeld is het teken 肉 (ròu, vlees) en 鱼 (Yú, dat het symbool is voor vis), dus wanneer je 牛肉 (niurou, rundvlees) in een restaurant ziet, kun je daaruit afleiden dat het symbool duidt op één of andere vorm van vlees, en niet op vis.
 • Dankzij het teken 站 (Zhàn) zullen leerlingen Chinees zich in China met het openbaar vervoer kunnen verplaatsen.

Je moet weten dat het noodzakelijk is om regelmatig te oefenen met het schrijven en identificeren van de eerste 100 tekens, zodat je ze goed kunt onthouden en betere vorderingen kunt maken in je taalstudie.

We hebben ook enkele tips om Chinees te leren schrijven.

In welke richting lees en schrijf je in het Chinees?

Een Chinese familie
In China worden familienamen al millennia lang doorgegeven in de vaderlijke lijn. (Bron: Unsplash.com)

De Volksrepubliek China volgde het voorbeeld van Japan en Singapore en schafte in 1956 haar traditionele manier van schrijven volledig af. Deze verandering volgde op een toename van de westerse invloed in Azië en was bedoeld om het schrift eenvoudiger en eenduidiger te maken.

Als je op een Chinese taalschool zit of lessen volgt aan het Confucius Instituut, is het daarom normaal om Chinees te leren schrijven in een westerse stijl - dat wil zeggen horizontaal, van links naar rechts.

Het is de manier waarop je het in het dagdagelijkse leven het Chinese schrift ziet in kranten, tijdschriften en boeken.

Het traditionele schrijven wordt dan gereduceerd tot het niveau van goede smaak, savoir-vive, en taalkundige vaardigheden.

Vaak zie je verticaal schrift (van boven naar beneden, en van rechts naar links), vaak zonder interpunctie, in wenskaarten of handgeschreven brieven die je schrijft aan je oudste familieleden.

Esthetisch neemt de Chinese kalligrafie ook vaak de vorm aan van het klassieke schrift op winkelborden.

Ook op de buitenkant van oude monumenten, in tempels en op de uithangborden van veel restaurants zie je het schrift van boven naar beneden lopen. Het kan vaak leiden tot grappige verhalen van verwarring, dus is het de moeite waard om deze mogelijkheid in gedachten te houden als je een reis naar China plant en een semester Chinese lessen volgt voordat je naar het buitenland gaat.

Hoewel het zelden voorkomt, hebben mensen soms moeite om de geschreven tekens te lezen, en dat is iets waar je aan zult moeten wennen als je van plan bent in China te gaan wonen. Het belangrijkste is om te onthouden dat er geen spaties tussen woorden zijn zoals in de Romaanse en Germaanse talen, en dat de betekenis van sommige woorden moet worden afgeleid uit de context.

Zowel expats als mensen die Chinees als moedertaal hebben, zijn het over één ding eens: het is soms moeilijk te zien in welke richting je de karakters moet lezen. In Taiwan en Hong Kong worden kranten nog steeds verticaal geschreven, en zie je soms tekens geschreven staan:

 • van links naar rechts, in de omgekeerde richting die in de jaren 1950 werd ingevoerd om de Chinese taal te vereenvoudigen.
 • van boven naar beneden, zoals Chinees traditioneel werd geschreven tot de eerste helft van de 20e eeuw.
 • En soms worden de twee systemen door elkaar gebruikt, waardoor het schrift onmogelijk te lezen is voor iedereen die na de Chinese taalhervorming werd geboren.

Leer meer over schrijven in het Chinees met deze woordenlijst...

Hoe onthoud je de manier waarop je Chinese karakters schrijft?

Chinees nieuwjaar
Is er een manier om iemand gelukkig nieuwjaar te wensen in het Chinees zonder naar geld te verwijzen? (Bron: Unsplash.com)

"Een mensenleven is niet lang genoeg om alle tekens te kennen."

Dit Chinese spreekwoord kan je een idee geven van de enorme taak die je op je neemt wanneer je de Chinese karakters uit je hoofd wilt leren.

Er zijn naar schatting 56.000 hanzis 汉字 (Chinese tekens)! Het zou meer dan een heel leven kosten - tenminste als de onsterfelijkheid nog niet is uitgevonden - om elk Chinees karakter te leren.

Om de hanzis beter te leren kennen, leggen Chinese taalcentra vaak de nadruk op de volgorde waarin je de streken maakt bij het schrijven. Deze manier van leren kan erg lijken op memoriseren, maar het is eigenlijk heel logisch. De repetitieve streken worden in je hersenen geregistreerd, net als elke andere vorm van schrijven, en net zoals je in het Nederlands hebt leren schrijven.

Als je begint met het schrijven van Chinese karakters, is het goed om te beginnen met streken die links beginnen en dan over te gaan naar streken die rechts beginnen. Op die manier leer je in dezelfde richting als het Nederlands schrijven.

Daarna is, voor de weinige keren dat de leerling gevraagd wordt van hoog naar laag te schrijven, de volgorde dezelfde:

 • Begin altijd de bovenste streken te schrijven en ga dan pas verder met de streken eronder, net zoals je in het Nederlands zou doen.
 • Daarna moet je, logisch gezien, altijd het vierkant of de omtrek vullen voordat je het sluit. Het is logisch dat je eerst het personage moet tekenen voordat je er een contour omheen tekent.
 • Bovendien moet je, als je een complex karakter tekent, de horizontale streken vóór de verticale plaatsen.
 • Ten slotte moeten sommige woorden die uit twee of meer tekens bestaan, van rechts naar links worden geschreven. Het woord 'hallo' is daar een goed voorbeeld van.

Normaal gezien leer je al deze regels voor het schrift in je lessen Mandarijn, en helpen ze je om de vreemde wereld van het Hanzi te begrijpen. Maar er zijn natuurlijk ook veel andere manieren om Chinese tekens te schrijven, en er is niet één bepaalde manier om het te doen.

Hoe dan ook, het maakt niet zoveel uit op welke manier je de Chinese karakters leert, het belangrijkste is dat het mogelijk is, zelfs al lijkt het misschien een onmogelijke taak.

Zoek hier naar een cursus Chinees.

Online Chinees leren
Chinees kun je ook online leren! (Bron: Unsplash.com)

Handige hulpmiddelen om Chinese karakters te leren

Handige websites om de hanzi te leren

 • omniglot

Deze handige online encyclopedie over verschillende talen biedt een aantal geweldige bronnen en nuttige links naar andere websites, maar ook een app voor het leren van de meest courante Chinese tekens, beschikbaar voor Android en iPhone.

Online apps om Mandarijn Chinees te leren

 • skritter.com

Deze mobiele app is beschikbaar voor iPhone, of online, en maakt het gemakkelijk om Chinese tekens te leren en te bestuderen. De app is zo ontworpen dat studenten continu gemotiveerd en gestimuleerd worden.

Aan de hand van nauwkeurige aanwijzingen wordt de gebruiker gevraagd om het teken, streek per streek, in de juiste volgorde neer te schrijven. Er is zelfs een functie om hulp te vragen als je een teken ziet dat je bent vergeten (of nooit hebt geleerd).

De app zal je ook verschillende oefeningen en quizzen bieden zodra hij je niveau heeft bepaald, op basis van welke karakters je al beheerst, en met welke hanzi je moeite hebt.

De app is geschikt voor iedereen, zelfs voor beginners, en biedt zelfs flashcards om je te helpen studeren, zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Dankzij zijn algoritme voor machinaal leren houdt de app ook je fouten bij en zal hij zich aanpassen om samen met jou je zwakke punten te verbeteren.

De iPhone app biedt ook een audio-optie, zodat u kunt luisteren naar de juiste uitspraak van elk hanzi-teken. Het is een geweldige manier om zowel begrijpend lezen als luisteren te combineren.

De app wordt door bloggers en studenten Chinees beschouwd als het beste hulpmiddel om de Chinese karakters te leren. De app kost geld, maar er is ook een gratis demo beschikbaar om de app uit te testen, of om alvast een tipje van de sluier op te lichten voor je eerste Chinese les.

Ik ontdekte dat de beste manier om Chinees te leren schrijven een Superprof-leraar is!

Op deze pagina vind je een overzicht voor Chinees leren Amsterdam.

Chinese karakters leren via video

YouTube biedt een grote verscheidenheid aan Chinese moedertaalsprekers en Chinese leraren die je graag willen helpen om Chinees te leren. Met titels als 'De beste manier om Chinese tekens te leren' en 'Vier basisconcepten om Chinese karakters te leren', moet je in staat zijn om in een mum van tijd een videoblogger te vinden die goed bij je past.

Het is een geweldige manier om de uitdaging aan te gaan en Chinese tekens te leren lezen.

Om de schoonheid van de verschillende Hanzi écht te waarderen, is er echter niets beter dan je in te schrijven voor Chinese lessen.

Ontdek hoe je klassieke Chinese kalligrafie schrijft...

Op zoek naar een leraar Chinees in Nederland? Zoek niet verder! Of je nu in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, of een andere stad in Nederland zoekt, je vindt ze altijd bij Superprof.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter

Fanatiek reiziger, schrijver en levensgenieter. Actief voor Superprof sinds 2020.