Heb je je ooit afgevraagd hoe wiskunde eigenlijk is ontstaan? Of waarom wiskunde op school zo belangrijk is?

Wiskunde en andere wetenschappelijke disciplines staan wereldwijd hoog aangeschreven.

Met een goed cijfer voor wiskunde en een hoge score voor je GCSE-wiskundetoets ben je welkom op veel universiteiten en bij veel bedrijven.

Wiskunde is in het dagelijkse leven heel belangrijk, dus zorg dat je hard studeert en slaagt voor je GCSE-toets of wiskunde-examens.

 

budgetteren en rekenen
Wiskundig inzicht en budgetbeheer hebben veel overeenkomsten | Bron: Pixabay - Photo-Mix

Maar wat zijn de toepassingen van wiskunde in het dagelijkse leven?

Zijn wiskundig ingestelde mensen noodzakelijkerwijs intelligenter?

Zijn ze succesvoller?

Je kunt ongelofelijk uitblinken in vakken als muziek en literatuur maar helemaal niet goed zijn in wiskunde.

Als je weet hoe wiskunde werkt en je kunt goed rekenen dan is dat vanzelfsprekend een groot voordeel bij het beheren van je persoonlijke financiën in het leven van alledag.

Vraag jezelf af hoe kennis van wiskunde je kan helpen om meer inzicht te krijgen in geld en vooral ook hoe je beter je met je geld of maandinkomen om kunt gaan, zodat budgetbeheer een gewoonte wordt.

Ik weet niet of het je al is opgevallen, maar als het gaat om wiskunde, zijn er twee soorten mensen. Degenen die ervan houden en degene die er een hartgrondige hekel aan hebben.

Heb jij nog steeds een hekel aan wiskunde, zelfs nu je al afgestudeerd bent? Heb je nog steeds slapeloze nachten van oneindige staartdelingen en onbegrijpelijke formules? Relax, het kan ook anders.

De Franse scenarioschrijver Olivier Peyon maakte een documentaire met de titel 'How I Hated Maths', waarin onze perceptie van wiskunde en de gemeenschappelijke afkeer van het onderwerp werden onderzocht.

In zijn film werkte hij aan het vereenvoudigen van bepaalde problemen, door zijn creativiteit te gebruiken en niet door krampachtig te zoeken naar die ene oplossing.

Wiskundigen zijn altijd de eersten om te zeggen: "Geloof niet welke autoriteit dan ook en check wat ze je vertellen".

Bij wiskundeoefeningen op school en in het dagelijks leven gebruiken we getallen als bewijs.

Wiskunde zoals we die kennen en het idee van vrijheid dat gedeeld wordt door veel wiskundigen, brengt ons bij het onderwerp financiële vrijheid dankzij budgettering.

Als je je budget onder controle kunt houden ben je pas baas over je eigen geld.

Dus hoe moet je op je geld en budget letten met behulp van wiskunde?Kunnen aanvullende wiskundelessen helpen? Bijles wiskunde?

rekenen en geldbeheer
Wiskunde helpt bij budgettering | Bron: Pixabay-stevepb
De beste leraren Wiskunde beschikbaar
Paul
4,9
4,9 (25 reviews)
Paul
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (48 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,8
4,8 (11 reviews)
Ton
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marvin
5
5 (26 reviews)
Marvin
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
4,9
4,9 (18 reviews)
Daniel
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (69 reviews)
Rong
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sjoerd
5
5 (10 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paul
4,9
4,9 (25 reviews)
Paul
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adam
4,9
4,9 (48 reviews)
Adam
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ton
4,8
4,8 (11 reviews)
Ton
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marvin
5
5 (26 reviews)
Marvin
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ayoub
4,9
4,9 (21 reviews)
Ayoub
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
4,9
4,9 (18 reviews)
Daniel
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (69 reviews)
Rong
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sjoerd
5
5 (10 reviews)
Sjoerd
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

In de film Moneyball met Brad Pitt vertelt regisseur Bennett Miller het ware verhaal dat op zijn zachtst gezegd boeiend is.

Centraal in de film staat software die nauwkeurige gegevens en statistieken over honkbalspelers verwerkt. De software veroorzaakt een chaos in de transfermarkt van de honkbalspelers.

Billy Beane, de algemeen manager van Oakland Athletics, neemt een jonge afgestudeerde wiskundige aan die hem helpt bij zijn zoektocht naar de ontwikkeling van een IT-programma waarin de details van elke prestatie van iedere Amerikaanse honkbalspeler wordt vastgelegd en verwerkt. Zo krijgt elke speler een bepaalde waarde.

De manager werkte volgens een nogal controversiële en nieuwe methode en dat was groot nieuws.

Destijds was Oakland in populariteit vergelijkbaar met de winnaar van de Champions league.

Dankzij de software konden ze ondergewaardeerde sporters inhuren voor een lagere prijs.

Enige tijd later verbeterde Oakland verrassend het historische record  ‘voor wedstrijden die achter elkaar door een club werden gewonnen’.

Of het nu op school is, in de sport, in je dagelijkse leven, wiskunde is echt overal!

Je budget beheren, geld besparen en een lening of hypotheek aanvragen, het heeft allemaal te maken met wiskunde.

Met wiskunde kun je prognoses maken en toeslagen bepalen, je berekent hoeveel belasting je moet betalen, hoeveel je rente je betaalt. Wat je pensioen later is, hoe het ervoor staat met je studentenlening, en nog veel meer!

Dit is precies waarom een goede beheersing van wiskunde nodig is voor financiële zaken.

De onderwijzer en de wiskunde leraar zijn niet voor niets gestart met het onderwijzen van wiskunde en rekenen toen je nog een kind was. De vaardigheden die je vroeger geleerd hebt, draag je de rest van je leven met je mee.

Leer wiskunde om je inzicht in je financiën te vergroten

Wiskunde helpt je niet alleen om inzicht te krijgen in hoe getallen zich tot elkaar verhouden, maar het kan ook helpen je financiële situatie te begrijpen en te beheren. Bijles wiskunde Amsterdam te vinden via Superprof.

We beginnen onze wiskundevaardigheden te ontwikkelen vanaf een ongelooflijk jonge leeftijd, met die basiskennis leren we steeds verder en ontdekken we steeds meer over wiskunde, rekenen, economie en financiën.

En dat helpt ons om later onze geldzaken goed op orde te hebben.

Wiskunde speelt een enorme rol in het dagelijks leven. Elk bedrijf heeft wiskunde nodig om chaos te voorkomen. Met wiskunde kun je gebouwen bouwen en wegen aanleggen en je persoonlijke budget efficiënt beheren.

Omgaan met geld start al in onze kindertijd, waar ons het verschil tussen een euro en een biljet van 10 euro wordt geleerd. We spelen ‘winkeltje’ of monopoly.

We krijgen zakgeld, doen klusjes of verkopen iets op de rommelmarkt. Zo leren we de waarde van het geld kennen.

Dat is belangrijk want later moeten we in staat zijn om onze eigen financiën te beheren en door budgettering onze uitgaven binnen de perken te houden.

En hoe zit het met de rekenkunde?

Optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Dit zijn de basisvaardigheden die onder de titel 'rekenkunde' vallen en die je het meest zult gebruiken zodra je het onderwijssysteem verlaat.

Om elke maand te weten hoe je je salaris het beste kunt besteden, moet je een maandelijks budget opstellen.

Om dit te doen, moet je uitrekenen hoeveel geld je nodig hebt voor je woning, de wekelijkse boodschappen, zomervakantie, zakgeld, en hoeveel je nodig hebt voor, sport, kleding, cadeautjes en uitgaan. Het is belangrijk dat je leert om goed met geld om te gaan. Bijles Wiskunde in Rotterdam te vinden via Superprof.

Kennis van wiskunde is onmisbaar als het gaat om het beheren van je geld. Door berekeningen te maken zou je overmatige uitgaven moeten vermijden en elke maand wat kunnen sparen.

Met een mooie spaarrekening voorkom je dat geld moet lenen. Zonder wiskundig inzicht loop je het risico dat je niet genoeg geld reserveert voor de toekomst of voor onverwachte uitgaven.

Of je spaart niet of niet voldoende voor grote aankopen met als gevolg dat je misschien geld moet lenen bij de bank en daar betaal je dan weer rente over. Want geld lenen kost geld.

berekenen van risico
Gokverslaving aanpakken door berekenen van risico | Bron: Pixabay-fielperson

 

Hoe Wiskunde Gokverslaafden kan Helpen

Twee onderzoekers van een technische school in Milaan geven wiskundelessen aan gokverslaafden om hen te helpen begrijpen welke risico's ze nemen.

In 2016 is er een onderzoek gedaan in Nederland naar het aantal mensen dat gokt: https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/hoeveel-mensen-gokken/

Onderzoekers verklaren dat meer begrip van kansberekening een effectieve manier is om verslaving te voorkomen. Het is bewezen dat gokkers geholpen zijn als ze meer leren over logisch denken en het beoordelen van risico’s.

Tijdens de  wiskundelessen, leer je over kansberekening  en krijg je inzage in de risico's die je neemt als je speelt met geld.

Je hebt bijvoorbeeld net zo veel kans op het winnen van de loterij als het geblinddoekt kiezen van een rode voetbal op een veld tussen 600 miljoen witte.

Als je weet dat ongeveer 3 op de 5 mensen het afgelopen jaar geld heeft ingezet bij gokken, dan begrijp je dat kennis van wiskunde nuttig is bij het beoordelen van risico's.

En, zoals we blijven vermelden, wiskunde is overal!

Lees meer over wiskunde in het algemeen

Wiskunde vs State Of Mind

Kennis van wiskunde heeft een positief effect op budgetbeheer en helpt bij het bedachtzaam omgaan met  geld. Maar als je te impulsief bent of geld uitgeeft om je depressieve gevoelens te compenseren, dan heeft dit een negatief effect op je bank-en spaarrekening.

Je bent misschien briljant in je wiskundelessen, maar als je te impulsief handelt, riskeer je toch verkeerde keuzes te maken en dit kan natuurlijk een behoorlijke impact hebben op je financiële gezondheid.

Als je impulsief te veel of zelfs al je geld ergens aan uitgeeft, dan raak je uiteraard in de problemen.

Impulsiviteit is volgens de psychologie een aspect van iemands persoonlijkheid.

Ook als je depressief bent is dit niet goed voor je studieprestaties en vaak ook niet voor je portemonnaie.

Als je niet weet waarom je iets koopt, is er een probleem.

Als je de volgende dag spijt hebt van een aankoop, moeten alarmbellen gaan rinkelen en financiële noodklokken gaan luiden

Als je aan het einde van de maand worstelt met je financiën, zelfs als je prima in staat zou moeten zijn  om met  je kennis van wiskunde je bestedingspatroon goed te beheren, dan heb je waarschijnlijk een probleem.

Het is dan tijd om op zoek te gaan naar manieren om geld te besparen en je financiële doelen helder te stellen.

Zelfs wiskundeleraren kunnen geldproblemen hebben. Waarom?

Omdat geld uitgeven niet alleen een financiële transactie is, maar er speelt ook een groot psychologisch aspect mee.

Laten we reclame als voorbeeld nemen. Heb jij de indruk dat advertenties en campagnes geen invloed hebben op je bestedingspatroon?

Zeggen je vrienden en collega's ook dat ze niet worden beïnvloed door advertenties?

In werkelijkheid blijft reclame zich ontwikkelen en een rol spelen in ons leven, zelfs als het ongewenst is, en dit is om een eenvoudige reden.

Advertenties strelen onze ego's en vleien ons om ons gedrag te beïnvloeden. En marketing werkt! Ongemerkt word je beïnvloed en raak je overtuigd dat je bepaalde uitgaven echt moet doen en dan koop je dingen die je niet nodig hebt.

Dus hoe kun je die verleidingen weerstaan en beter grip houden op je financiën? De beste methode is goed te begrijpen welke financiële consequenties een aankoop heeft.

Dankzij wiskunde kun je leren om te weten of er ruimte in je budget is, of niet. Goed kunnen rekenen is dus wel handig.

Wiskunde leren online begin vandaag nog!

Dit begint bij het nemen van de verantwoordelijkheid voor je acties en het oefenen van zelfbeheersing als het gaat om je uitgaven.

Het is beter om schuldenvrij te leven, en als het je niet lukt om je huishoudbudget van maand tot maand onder controle te houden, is het tijd om een adviseur of budget planner te raadplegen.

Als je positief in het leven staat, ben je beter in staat om je geld goed te beheren, mede dankzij de hulp van wiskunde.

Maar als je depressief en impulsief bent, kom je onvermijdelijk in de problemen. Zelfs als je een ware rekenmeester bent.

 

Onopgeloste Wiskundeproblemen

In de wiskunde zijn we nooit uitgeleerd, er zijn nog steeds veel onopgeloste rekenproblemen.

Het Clay Mathematics Institute in Cambridge, Massachusetts heeft 7  millenniumprijsproblemen met een beloning van $ 1 miljoen voor degene die een oplossing heeft voor een van deze 7 problemen.

Dat is $ 1 miljoen voor elk onopgelost wiskundig probleem! Er zijn 7 prijzen voor 7 problemen over belangrijke kwesties die nooit zijn opgelost.

 

een appeltje voor de dorst
Budgetbeheer, ook voor later | Bron: Visual hunt- Funchye

Dus als je nog een zakcentje kunt gebruiken…..

Natuurlijk maken we een grapje door te suggereren dat dit een manier is om financiële problemen te voorkomen.

Maar wat als het leren van wiskunde zou kunnen helpen om uit de schulden te komen?

Door wiskunde te begrijpen en een positieve ingesteldheid te hebben, kun je je geld intelligent beheren.

Er zijn twee zeer eenvoudige manieren om op de lange termijn voor gezonde financiën te zorgen:

  • Geef geen geld uit dat je niet hebt, voorkom te hoge uitgaven en leef met het geld dat je hebt.
  • Investeer vroeg genoeg om te zorgen voor voldoende inkomen voor als je later met pensioen wil gaan.

Het is waar dat vrijheid begint wanneer je niet langer een slaaf van het geld bent, vergeet echter niet dat vrijheid komt met onderwijs en het toepassen van de vaardigheden die je leert.

Dus, duik in je studieboeken en ga aan het werk, investeer in je toekomst en ga verstandig met geld om! Als je extra hulp nodig hebt, zoek dan met Superprof naar 'wiskundeleraren bij mij in de buurt'.

Leer rekenen met Einstein in onze andere blog!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Els