De beslissing om piano te leren spelen en pianist te worden betekent bewust een duik nemen in enkele eeuwen muziekgeschiedenis.

Ontwikkeld rond de 18e eeuw en na een evolutie te hebben doorgemaakt, is de piano een van 's werelds favoriete en meest herkenbare muziekinstrumenten geworden.

Denk aan de lange en beroemde lijst van mensen van wie het leven om het pianospel draaide: Bach, Debussy, Beethoven, Mozart, Vivaldi, Stevie Wonder, Ray Charles en Chick Corea, om er maar een paar te noemen

Ondanks de explosie van het aanbod in online pianolessen, als je echt wilt leren hoe je piano moet spelen, in tegenstelling tot alleen maar oefenen als je in de stemming bent, zul je een goede pianoleraar moeten vinden die de basisprincipes van dit snaarinstrument weet over te brengen. Hoe je muziek moet lezen, bijvoorbeeld. Maar het gaat vaak verder dan dat.

Het leren spelen van piano is een zeer complexe onderneming. Neem daarom een pianoles den Haag via Superprof

Je zult frustratie, moeilijkheden, en de uitdagingen van het beheersen van complexe melodieën tegenkomen.

Maar deze pianolessen zullen in veel opzichten een verzameling lessen zijn die ook van toepassing zijn op het leven in het algemeen.

Doorzettingsvermogen, geduld, zelfreflectie en zelfverbetering...

Dus, betekent dat dat je pianoleraar in wezen een levensleraar is? Laten we eens kijken hoe het leren spelen van piano het leren van levenslessen weerspiegelt.

Online pianoles, neem lessen via Superprof.

De beste leraren Piano beschikbaar
Adrián
4,9
4,9 (15 reviews)
Adrián
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bryan
5
5 (9 reviews)
Bryan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paulus
5
5 (22 reviews)
Paulus
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hidde
5
5 (4 reviews)
Hidde
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Catarina
5
5 (8 reviews)
Catarina
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elena
Elena
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mildamatildamusic
4,9
4,9 (7 reviews)
Mildamatildamusic
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ethna
5
5 (8 reviews)
Ethna
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adrián
4,9
4,9 (15 reviews)
Adrián
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bryan
5
5 (9 reviews)
Bryan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paulus
5
5 (22 reviews)
Paulus
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hidde
5
5 (4 reviews)
Hidde
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Catarina
5
5 (8 reviews)
Catarina
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elena
Elena
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mildamatildamusic
4,9
4,9 (7 reviews)
Mildamatildamusic
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ethna
5
5 (8 reviews)
Ethna
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Levensles #1: Piano Leren Spelen Kost Tijd

Deze levensles die je ongetwijfeld zult leren van je pianoleraar kan worden toegepast op bijna alle facetten van het leven.

Als je begint met pianoles, is het vaak aan te raden om langzaam te beginnen. Het beheersen van dit instrument is niet iets dat je kunt overhaasten!

Je leraar zal de basisaspecten van muziek (hele noten, halve, kwart, achtste, stille) tijdens je lessen doornemen. In feite zullen je eerste lessen vooral bestaan uit muziektheorie en de uitleg van de mechanica van de piano. Om de reden daarvan te illustreren, gebruiken we een sportieve analogie.

Heb je ooit een beginnende skiër of snowboarder op de piste gezien?

Misschien herinner je je nog wel je eerste pogingen om de piste te pakken zonder te vallen? Herinner je je nog dat je sneller wilde gaan dan het geluid, verlangend naar opwindende afdalingen op de zwarte pistes waar alle andere skiërs over opscheppen, terwijl jij nog maar net je eerste paar ski's had aangetrokken?

Je moet natuurlijk eerst leren remmen en draaien, hoe je de helling moet lezen. Anders heb je ruwweg één op de drie kans om ergens tegenaan te botsen of gewoon de controle te verliezen wat kan leiden tot een rampzalige, mogelijk dodelijke val.

Ook moet je als beginnende pianist akkoorden en toetsen leren kennen voordat je kunt proberen een pianoconcert van Liszt te spelen!

Piano spelen betekent beginnen met de basis: het lezen van muziek, maatsoorten, ritmische notaties en meer.

Je kunt je afvragen waar je dat allemaal voor nodig hebt. Je hoeft immers niet te weten hoe een motor werkt om een auto te besturen, dus de verleiding om de instructies van de docenten over deze onderwerpen over te slaan is groot.

Tenzij je een enorm talent hebt, begin je niet met pianospelen als een wereldberoemde pianist. Ook al ben je gezegend met veel talent zoals Stephen Hough, die overigens al op zijn vijfde met pianolessen begon, dan nog zou je de basisprincipes van muziek moeten leren.

Net als het leren van alles wat de moeite waard is, zal het leren van pianospelen tijd kosten.

Ontdek 10 redenen waarom je piano zou moeten spelen.

Piano in een woonkamer
Een piano is een prachtig onderdeel van je woonkamer. | Bron: Pixabay.

Levensles #2: Herhaal Niet Je Fouten Tijdens de Pianolessen

Fouten maken als je piano leert spelen is normaal.

Fouten maken is een natuurlijk onderdeel van het leven en een natuurlijk onderdeel van het leren spelen van piano. Hoewel gezegden die specifiek betrekking hebben op het spelen van piano schaars zijn, zijn er honderden citaten die alsnog van toepassing zijn:

  • “Wat ons niet doodt, maakt ons sterker.” - Friedrich Nietzsche
  • “Succes bestaat uit het ondergaan van mislukking tot mislukking zonder verlies van enthousiasme.” - Winston Churchill
  • “Ik heb meer dan 9000 schoten gemist in mijn carrière. Ik heb bijna 300 wedstrijden verloren. 26 keer werd ik vertrouwd om het winnende schot te nemen en ik miste. Ik heb steeds weer opnieuw gefaald in mijn leven. En dat is de reden waarom het me gelukt is.” - Michael Jordan

Gelukkig komen fouten in het pianospel je niet duur te staan. Je zult je broodwinning of je leven niet verliezen als je bij het leren van een nieuw stuk herhaaldelijk in de verkeerde toonsoort speelt, in tegenstelling tot wanneer je bijvoorbeeld herhaaldelijk slechte investeringen zou doen.

Het verkeerd aanslaan van de toetsen, het missen van een overgang, het spelen van de verkeerde toon, het verwarren van het ritme. Terwijl het voor elke pianoleerling volkomen normaal is, zou als je er niet in slaagt om dergelijke fouten aan te pakken, je spel niet worden verbeterd.

Pianoles Arnhem op Superprof

Dit zou kunnen leiden tot een vertraging van je groei en frustratie bij het niet snel en moeiteloos beheersen van eenvoudige basisprincipes. Het kan zelfs je vooruitgang vertragen terwijl je leert om een pianist te worden.

Voortdurend dezelfde fouten maken als je piano leert spelen zal je geen progressie opleveren, net zoals het herhalen van dezelfde fouten in het leven of in een sport situatie je niets anders zal opleveren dan frustratie en schaamte.

Er is niets wat je pianoleraar hieraan kan doen. Het is aan jou om het goed te doen en alle andere uitdagingen te overwinnen!

Het kan zijn dat je verschillende doelen bereikt door middel van pianolessen!

Levensles #3: Werk In Je Eentje, Buiten de Pianolessen Om

Om een goede pianist te worden, moet je er zelf aan werken. (citaat)

Het leren beheersen van alle concepten van de piano gebeurt niet alleen tijdens de lessen die je met je leraar volgt. Om vooruitgang te boeken moet je minstens twee tot drie uur per week besteden aan het oefenen in je eentje.

Dat is natuurlijk slechts een richtlijn. Als je een bijzonder gemotiveerde student bent, is het heel goed mogelijk dat je urenlang aan het oefenen bent met akkoorden en hoe je je vingers plaatst op de toetsen.

Hoe verhoudt dit principe zich tot andere gebieden in je leven?

Laten we zeggen dat je een econoom bent: zou je dan in je vrije tijd geen publicaties lezen die gaan over economie? Als je in de reclame wereld zou zitten, zou je ook buiten werktijden om denken aan pakkende slogans. Als je een chef-kok bent, zou je waarschijnlijk een bezoek brengen aan concurrerende restaurants om hun menukaart te bekijken.

Kortom: tenzij je alleen een baan hebt voor je loonstrookje, zal je een interesse in je werk hebben die onvermijdelijk overloopt in je vrije tijd.

Pianoles Groningen, vind de perfecte leraar.

Waarom zou het leren spelen van piano anders zijn?

Ideaal gezien zou je elke dag oefenen om de basisprincipes snel te leren. Als je je echt aangetrokken voelt tot de piano of als je een dringende reden hebt, bijvoorbeeld het aanstaande zilveren jubileum van je ouders, moet je elke dag meer dan een uur op de pianobank plaatsnemen!

Elke les met je pianoleraar zal altijd nieuwe vaardigheden en aspecten van het spelen bevatten die je op zijn minst moet begrijpen voordat je verder gaat. Je kan zeggen dat een uur met je leraar doorbrengen niet genoeg is om alle kennis te vergaren. Je zult tijd moeten besteden aan het leren van pianospelen in je vrije tijd.

Een pianoleraar zal je de eerste basis geven om de mysteries van muziek te ontrafelen. Het is aan jou om verder te gaan en de kennis die je zoekt zelf te gaan halen door ijverig te oefenen buiten de lessen om.

Ontdek meer redenen om je aan te melden voor pianolessen!

Levensles #4: Leren Vereist Geduld

Impulsieve mensen zijn niet altijd de beste studenten.

Een overijverige student: “er is veel frustratie als ik iets niet snel onder de knie krijg. Net als zoveel andere leerlingen wil ik het liefst zo snel mogelijk werken richting mijn einddoel.

Toen ik begon met pianolessen, realiseerde ik me al snel dat een metronoom, die langzaam en gestaag tikt, veel sneller kon lopen. Waarom heeft de leraar het tempo op zo'n laag pitje gezet?

Ik had een groot verlangen om het tempo op te schroeven, dus begon ik daar naartoe te werken. En het tempo ging toen zeker omhoog! Het was een beangstigende ervaring.

Ik kon het niet meer bijhouden. Ik kon mijn vingers niet zo snel laten bewegen en begon al snel noten te missen, mijn handen verkeerd te plaatsen en de hele oefening te verpesten. Blozend en beschaamd over mijn onvermogen om aan mijn eigen egoïstische ambitie te voldoen, ging ik terug naar het ritme van mijn leraar en had ik mijn lesje geleerd.

Pianoles Amsterdam, neem een kijkje op Superprof een boek je eerste les.

Gelukkig deed ik dat terwijl ik alleen oefende, niet in de les."

Een metronoom kan dienen als symbool voor het tempo in het leven. Je zou sneller kunnen gaan, langer kunnen werken, verder kunnen rennen... Maar wat offer je op voor dat tempo?

Een ander mooi voorbeeld van het belang van geduld is de QWERTY-toetsenbordindeling.

Christopher Sholes, een van de uitvinders van de vroege typemachine had een probleem: als een typiste snel was, liepen de toetsen van de machine vast. In plaats van de typesnelheid op te offeren aan het voortdurend vastlopen van apparatuur, haalde hij de volgorde van de toetsen door elkaar. Vaak gebruikte letters werden naast weinig gebruikte geplaatst.

Typisten moesten nu langzamer werken om de juiste toets te kunnen aanslaan, waardoor verdere machinebelemmeringen werden voorkomen. Interessant genoeg konden ze, als ze eenmaal gewend waren aan de nieuwe indeling, sneller en nauwkeuriger werken!

Wat leren we hiervan? Ga langzamer, leer de grondbeginselen, internaliseer ze! Als je onthoudt dat het goed leren van pianospelen tijd en geduld kost, zul je uiteindelijk beter leren spelen dan je ooit dacht dat je zou kunnen!

Wat echt geweldig is, is dat het geduld wat je zojuist hebt ontdekt elk aspect van je leven zal beïnvloeden. Zou het niet geweldig zijn om eindelijk eens de rust te hebben en te kunnen genieten?

Ontdek onze tips voor het vinden van je ideale pianoleraar.

Hand speelt op piano
Oefen niet te lang achter elkaar, dit kan negatieve gevolgen hebben. | Bron: Pixabay.
De beste leraren Piano beschikbaar
Adrián
4,9
4,9 (15 reviews)
Adrián
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bryan
5
5 (9 reviews)
Bryan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paulus
5
5 (22 reviews)
Paulus
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hidde
5
5 (4 reviews)
Hidde
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Catarina
5
5 (8 reviews)
Catarina
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elena
Elena
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mildamatildamusic
4,9
4,9 (7 reviews)
Mildamatildamusic
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ethna
5
5 (8 reviews)
Ethna
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adrián
4,9
4,9 (15 reviews)
Adrián
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bryan
5
5 (9 reviews)
Bryan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paulus
5
5 (22 reviews)
Paulus
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hidde
5
5 (4 reviews)
Hidde
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Catarina
5
5 (8 reviews)
Catarina
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elena
Elena
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mildamatildamusic
4,9
4,9 (7 reviews)
Mildamatildamusic
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ethna
5
5 (8 reviews)
Ethna
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Levensles #5: Doorzettingsvermogen

De show moet doorgaan.

Weet dat je misschien wat tegenslagen krijgt als je piano leert spelen. Zelfs als je de basis leert, heb je ongetwijfeld de intentie om een duurzame relatie op te bouwen met dat mystieke instrument.

Laten we een kijkje nemen in de toekomst. Stel je voor dat je in een klein theater zit. Je wordt naar het podium geroepen om een voorstelling te geven. In het publiek zitten veel pianisten zoals jij, samen met je ouders en je vrienden. Natuurlijk is je pianoleraar er ook.

Dit is je eerste optreden en je bent gespannen. Er wordt van je verwacht dat je een hele compositie speelt, midden in de schijnwerpers, na een half jaar piano te hebben leren spelen.

Je neemt een buiging en gaat op de bank zitten, haalt diep adem en begint te spelen. De eerste noten klinken wispelturig en aarzelend. Door te forceren verras je jezelf en je muziekleraar door een paar fouten te maken, ook al had je dagelijks geoefend en ken je het stuk goed.

In een oogwenk voel je je terneergeslagen. Al je dromen over een leven achter de piano worden verwoest. Je toekomst ligt in het verschiet, alleen niet zoals jij je het had voorgesteld, een leven zonder muziek.

Geef niet op vanwege deze misstap. Het was maar een kleine mislukking, veroorzaakt door kortstondige stress. Dit is niet erg! In feite is het zeer waarschijnlijk dat alleen jij en je leraar het hebben opgemerkt.

Eigenlijk zouden we nog een stap verder kunnen gaan door te zeggen dat niemand anders dan jij de perfectie verwachtte.

Het is iets wat wij mensen in ons hebben, om de handdoek in de ring te gooien bij het eerste teken van mislukking. Als iedereen dat zou doen, hoe zou er dan ooit vooruitgang worden geboekt?

Slagen in het leven en leren piano spelen betekent doorzetten: door fouten te maken, door tegenspoed. Zelfs door die momenten dat je je afvraagt waarom je ooit bent begonnen met dat avontuur.

Er is veel tijd, werk en meer dan een paar fouten nodig om vooruit te komen. Dus als je je eerste grote fouten maakt, vertel jezelf dan dat, behalve je pianoleraar die je zal blijven steunen, niemand anders in het theater er iets om gaf dat je fouten maakte!

Misschien kun je zelfs dezelfde instelling van het publiek aannemen: dat je trots bent op jezelf dat je op het podium staat en voor iedereen durft te spelen!

In feite zou die gedachtegang ook andere gebieden van je leven ten goede kunnen komen.

Maar als je gekrenkt door je eigen fout stopt met spelen in het midden van je optreden, zal iedereen herkennen dat er iets mis is en automatisch het ergste denken.

Daarom moet je volhouden: de show moet doorgaan!

Pianoles Eindhoven op Superprof

Levensles #6: Je Moet de Lat Hoog Leggen Als Je Piano Leert Spelen

De enige manier om de grenzen van het mogelijke te ontdekken is om verder te gaan, naar het onmogelijke - Arthur Clarke

Kinderen die vanaf vier jaar pianolessen nemen, leren hun kleine handjes zo te gebruiken zodat ze akkoorden kunnen spelen en octaven kunnen overspannen. De mogelijkheid om een octaaf te overspannen is van vitaal belang voor het spelen van complexere muziekstukken.

Je leraar zal waarschijnlijk niet verwachten dat je Beethovens Moonlight Sonata speelt totdat je voldoende vooruitgang hebt geboekt in je spel. Dit betekent dat je de akkoorden onder de knie hebt en verschillende melodieën goed kunt spelen.

Echter, om meer te kunnen spelen dan eenvoudige stukken, zullen je handen behendig en snel moeten worden, in staat om een heel octaaf te overbruggen voordat je overweegt om moeilijkere stukken te spelen.

Hetzelfde kan gezegd worden over het leven: als je je grenzen niet verlegt, hoe weet je dan waartoe je werkelijk in staat bent?

In het bedrijfsleven kom je vaak de laatste tijd allerlei jargon tegen over het overschrijden van je grenzen: 'outside the box' denken betekent kunnen denken aan onconventionele oplossingen voor een traditioneel probleem. Life coaches pleiten ervoor om buiten je comfortzone te treden om zo psychologische en mentale groei te bevorderen.

Survivalist Bear Grylls heeft wereldwijde erkenning gekregen door voortdurend zijn grenzen te verleggen: van uithoudingsvermogen tot extreme honger lijden. In extreme omstandigheden kijken wat het menselijk lichaam aankan.

Tenzij je je hand traint om meer te kunnen dan je huidige niveau, zul je voor altijd een simpele pianospeler zijn, die alleen de minder uitdagende stukken kan spelen. Je zal zeker niet in staat zijn om Lang-Lang op het wereldtoneel te vervangen!

Net als bij het leren spinnen van een basketbal op je vinger, vergt het uitbreiden van je piano skills oefening en techniek. Terwijl de grootte van je handen er wel toe doet, is de positie van je pols en de snelheid waarmee je je handen kunt bewegen veel belangrijker.

Er zijn stappen, trucs en oefeningen die je kunt doen om je handen te trainen.

Wat betreft het buiten je comfortzone treden in het leven: doe je dat niet al door te leren pianospelen? Kom erachter waar het leven jou kan brengen door je grenzen te verleggen!

Ouder en kind spelen piano
Het is geweldig om samen met je kind piano te spelen! | Bron: Pixabay.

Bonus Levensles #1: Op Welke Manieren Heeft Piano Leren Spelen Nog Meer Invloed Op Je leven?

Het zou te simpel zijn om slechts zes levenswijsheden te halen uit de 88 toetsen van een piano en alle muziek die die daaruit kan voortvloeien.

Het leven van een mens moet nooit alleen zwart-wit zijn. Er valt veel meer kleur te halen dan de contrasterende kleuren van een piano!

Als er ooit een levensles uit een piano kan worden gehaald, zou de bovenstaande uitspraak het meest toepasselijk zijn.

Weinig in het leven, en ook het pianospel, is binair. In feite is de piano een uitstekend argument voor nuancering die in het echte leven wordt weerspiegeld!

Het is waar dat de toetsen zwart en wit zijn. Echter, bij het spelen van piano worden zowel de zwarte als de witte toetsen tegelijkertijd gebruikt, vaak binnen dezelfde muziekbalk.

En dan is het onderscheid nog moeilijker te benoemen. Afhankelijk van welke muzieksleutel het stuk is geschreven, kunnen die harmonieën zowel een scherpe als een platte noot weergeven. Verder heb je te maken met het gebruik van pedalen: de sustainpedaal en de zachte pedaal. Sommige piano's hebben zelfs een derde pedaal dat de sostenuto heet!

Het gebruik van pedalen vertegenwoordigt weer een andere dimensie: men bespeelt de piano met de handen maar het voetenwerk, het gebruik van de pedalen, verandert de toon en de kwaliteit van elke noot en elk stuk

Laten we ten slotte eens kijken naar het instrument zelf. Het is een snaarinstrument dat regelmatig gestemd moet worden, zoals een gitaar. Moet het beschouwd worden als een percussie-instrument? Of is het klavier bepalend, waardoor het in dezelfde klasse als orgels komt te staan?

De piano is een gelaagde, complexe propositie die voortdurend moeilijk in een hokje te plaatsen is, net als het leven!

Bonusles #2: De Rechterhand Weet Niet Wat de Linkerhand Doet

Deze opmerking, die vaak wordt gebruikt in de context van management en politieke partijen, is ook geschikt voor het bijzondere talent dat pianospelers hebben om met de ene hand akkoorden te spelen terwijl de andere de melodie speelt.

Misschien vind je het niet leuk of zie je zelfs niet het nut in van het overhandigen van een kleine taak dat voor jouw gevoel contraproductief is voor je normale dagelijkse taken. Je moet je echter realiseren dat het hogere management meer kijkt naar de grote taart in zijn geheel dan jouw individuele stukje.

In dit voorbeeld werk je aan een lopende band. Terwijl je normaal de onderdelen van het product altijd in een bepaalde volgorde samenvoegt, verandert het management die volgorde, waardoor er onzekerheid ontstaat over jouw vermogen om je taken tijdig uit te voeren en er verwarring ontstaat bij de plotselinge, nieuwe richting.

Verwarring die, zoals vaak het geval is, niet wordt weggenomen door middel van een heldere uitleg.

Het is niet waarschijnlijk dat de verandering alleen maar is aangebracht om het leven van de werknemers te bemoeilijken. Het meest waarschijnlijke scenario is dat er uit efficiëntie overwegingen die verandering moest komen met het voorbehoud dat er een moeilijke tijd zou komen tijdens de overgang naar de nieuwe productiemethode.

Ook al zou je de reden voor zo'n verandering misschien intuïtief begrijpen, dan nog kun je van de vergadering weglopen, al schuddende met je hoofd omdat je het er niet mee eens bent! Een typisch geval waarbij de rechterhand niet weet wat de linkerhand doet.

Het maakt niet uit wat je persoonlijke gevoel is over het hoger management en al hun fouten, je zult nog steeds de verandering in het proces moeten accepteren, jezelf uitdagen om goed te worden in de nieuwe rol, of je loopt het risico om je baan te verliezen.

Hetzelfde zal met jou gebeuren als je piano leert spelen: je zult de uitdaging tegenkomen om je handen om te scholen om totaal verschillende functies te vervullen, volledig onafhankelijk van elkaar.

Je pianoleraar zal echter veel meer vergevingsgezind zijn dan een fabrieksbaas, en je loopt niet het risico je levensonderhoud te verliezen.

Om je handen effectief te trainen, zul je waarschijnlijk eerst akkoorden en toonladders spelen met beide handen, en pas later de toonladders splitsen, waarbij je linkerhand de toonladders speelt of de melodie uitkiest terwijl je rechterhand de akkoorden speelt.

Weet je linkerhand wat de rechterhand doet als je piano speelt? Waarschijnlijk wel, het zijn tenslotte allebei je handen.

Echter, net als het management versus de werknemers, zullen ze schijnbaar onafhankelijk van elkaar functioneren om een gemeenschappelijk doel te bereiken. In het geval van piano spelen is dat doel het maken van mooie muziek.

In die context is het feit dat de ene hand niet weet wat de andere doet een vrij goede zaak!

Een klok op een piano
Er gaan vele uren werk zitten in het leren spelen van piano. | Bron: Pixabay.

Bonusles #3: Waar moet je op focussen?

De voeten! De handen... en ook het omslaan van de pagina?

Je zou kunnen zeggen dat het spelen van piano een complete lichaamsoefening is: je voeten werken op de pedalen, je handen spelen op de toetsen en je ogen gaan heen en weer tussen de bladmuziek en je handen.

En laten we niet vergeten dat je naar boven moet reiken om naar de volgende pagina van je bladmuziek te gaan!

Ook hier is er een parallel met het leven. Zelden heeft iemand maar één ding om zich op te concentreren. Je hebt vaak te maken met werk, familie, vrienden, etc...

En net als bij het spelen van de piano schreeuwen verschillende aspecten van het leven om je aandacht: kan je werk opofferen ten behoeve van het gezin of andersom? Moet ik mijn gezondheid negeren vanwege de financiële stabiliteit?

In feite moeten al deze aspecten van het leven, en de piano, in harmonie zijn met elkaar om succes te garanderen.

Wat je pianoleraar zal proberen bij te brengen is het vermogen om te doen wat nodig is wanneer het nodig is, zonder bewust te plannen of na te denken over de actie.

Ben je nu op zoek naar een pianoleraar? Waarom zoek je niet uit hoeveel je moet betalen voor pianolessen?

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Bart