Als je pianoles neemt, is dat omdat je wilt leren piano spelen. Op deze manier is het hoofddoel van pianolessen eenvoudig en duidelijk gedefinieerd.

Maar de doelen kunnen echter van persoon tot persoon verschillen.

Een beginnende pianist heeft bijvoorbeeld niet dezelfde doelen als een ervaren pianist.

Sommige studenten willen zich meer verdiepen in muziektheorie en compositie, terwijl anderen gewoon hun favoriete liedje willen kunnen spelen. Er zijn veel verschillende redenen te bedenken.

Hieronder volgt een (niet volledige) samenvatting van de meest genoemde doelen die mensen hebben als reden om zich aan te melden voor pianolessen.

Dus, vragen we ons hardop af, wat zijn de verschillende doelen van pianolessen?

Voordat we die vraag beantwoorden, is het belangrijk om te onthouden dat er veel verschillende soorten pianolessen zijn.

Je kunt in principe onderscheid maken tussen deze verschillende soorten lessen: pianolessen bij een instelling (muziekschool of conservatorium) en pianolessen samen met een privéleraar.

De doelen voor elk van deze twee soorten pianolessen zijn verschillend.

Zie ook onze 12 redenen om je aan te melden voor pianolessen!

Handen van een kind op de piano
Een kind moet vooral plezier hebben in het spelen van piano. | Bron: Pixabay.
De beste leraren Piano beschikbaar
Bryan
5
5 (9 reviews)
Bryan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adrián
4,9
4,9 (14 reviews)
Adrián
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paulus
5
5 (22 reviews)
Paulus
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hidde
5
5 (4 reviews)
Hidde
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Catarina
5
5 (8 reviews)
Catarina
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elena
Elena
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mildamatildamusic
4,9
4,9 (7 reviews)
Mildamatildamusic
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ethna
5
5 (8 reviews)
Ethna
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bryan
5
5 (9 reviews)
Bryan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adrián
4,9
4,9 (14 reviews)
Adrián
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paulus
5
5 (22 reviews)
Paulus
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hidde
5
5 (4 reviews)
Hidde
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Catarina
5
5 (8 reviews)
Catarina
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elena
Elena
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mildamatildamusic
4,9
4,9 (7 reviews)
Mildamatildamusic
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ethna
5
5 (8 reviews)
Ethna
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De Grote Verscheidenheid Aan Pianolessen

Laten we het eerst eens hebben over pianolessen bij een instelling. Cursussen op een muziekschool of een conservatorium hebben overeenkomsten die hen onderscheiden van privé-lessen. Op een conservatorium of muziekschool volg je over het algemeen een curriculum.

De programma's die je kunt volgen variëren op een aantal punten, zoals de leeftijd en het vaardigheidsniveau van de studenten. Er is een algemene “wetenschappelijke” aanpak, vooral op een conservatorium: lessen die veel onderwerpen behandelen (theorie, de piano zelf, compositie), audities, examens, diploma's, enz.

Het leren spelen van piano op een muziekschool of bij een conservatorium biedt de mogelijkheid om een algemeen begrip van muziek en je instrument te krijgen. Soms gaat dat natuurlijk ten koste van de leuke kant van de piano. Als je voor de lol piano wilt leren spelen, zijn onderwijsinstellingen misschien niet geschikt voor jou.

Hierbij moet wel worden gezegd dat bepaalde muziekscholen, meestal de kleinere culturele organisaties, een veel vrijere geest, een meer open gevoel en een minder “wetenschappelijk” aanpak hebben.

Je leert piano spelen samen met andere gepassioneerde pianisten, zonder dat er noodzakelijkerwijs te veel informatie naar je toe wordt gegooid. Muzikale instellingen hebben het voordeel, in vergelijking met privé pianolessen, om groepslessen aan te bieden. Als je in een band wilt leren spelen, zijn muziekscholen iets voor jou. Maar weet dat de kosten van pianolessen op een muziekschool duurder zullen zijn.

Ontdek hoeveel je moet betalen voor pianoles.

Pianolessen met een privéleraar kunnen verschillende doelen nastreven en variëren op basis van de expertise van de leraar en het niveau van de leerling. Privé pianoles kan zowel beginners als gevorderden helpen.

Het voordeel van deze vorm van pianoles is dat het mogelijk is om een duurzame relatie op te bouwen met een pianoleraar. Deze relatie stelt de leraar in staat om jou goed te leren kennen en je zwakke en sterke punten te kunnen beoordelen, om vervolgens beter richting te kunnen geven aan de lesinhoud. Dit zijn meer geïndividualiseerde pianolessen.

Als je wilt leren pianospelen om jezelf te vermaken, zonder al te veel ambities te hebben, of als je één aspect van je spel in het bijzonder wilt perfectioneren, dan zijn pianolessen met een privé docent zonder twijfel de meest flexibele oplossing.

Natuurlijk is het onder de voorwaarde dat je een goede pianoleraar weet te vinden. Maar dat is een ander verhaal.

Je ziet dus dat de doelen van de pianolessen variëren afhankelijk van de leerstijl.

Als je wilt leren spelen in een band, en echt muziektheorie wilt leren zoals wordt gebruikt door technische pianisten, kan een muziekschool of conservatorium een goede keuze zijn. Hier heb je namelijk ook profijt van als je ervoor kiest om een ander instrument te gaan leren spelen.

Als je de voorkeur geeft aan een minder intensieve opleiding, zijn privélessen geschikter. Maar dit hoeft lang niet altijd zo te zijn. Bepaalde muziekscholen hebben een erg leuke aanpak en lossere lesmethoden, en privé leraren kunnen ook erg veeleisend zijn. De grootste componisten namen vaak pianolessen met privé docenten, die vaak erg streng waren.

Ontdek de levenslessen die je leert tijdens je pianolessen.

Hand speelt op piano
Oefen niet te lang achter elkaar, dit kan negatieve gevolgen hebben. | Bron: Pixabay.

Pianoles: De Doelen Variëren Per Vaardigheidsniveau

Het is ook belangrijk om te benadrukken dat de doelstellingen van het volgen van pianolessen direct zijn gekoppeld aan je vaardigheidsniveau.

Als je echt een beginner bent, zijn het leren van muziektheorie, ritme, het lezen van bladmuziek, vingergevoeligheid, of de individuele rollen van elke hand de eerste doelstellingen die moeten worden behaald.

De positie van je handen en je lichaam tijdens het spelen zijn net zo belangrijk.

Pianoles den Haag, boek vandaag nog je eerste les.

Aan de andere kant, als je al redelijk ervaren bent, kunnen pianolessen nog veel meer verschillende doelen hebben, zoals:

  • Het versterken van je praktische en theoretische basis. Er wordt vaak gezegd dat de piano met een fiets vergeleken kan worden: je verleert het nooit. Dit klopt meestal, maar soms is het goed om je basiskennis te versterken als je de praktijk weer wilt oppakken. Als je als kind of puber hebt geleerd hoe je moet spelen, en vervolgens bent gestopt en later besluit dat je weer wilt spelen, is het misschien een goed idee om een paar lessen te nemen om de basis op te frissen. Dit zal je helpen om de draad op te pakken wat je in het verleden hebt geleerd en de verloren tijd in te halen. De leerkracht kan je adviseren over goede manieren om deze lessen optimaal te benutten.
  • Verdiep je kennis van bepaalde technieken of vaardigheden. Wil je sneller spelen, complexere liedjes spelen, leren improviseren, meer vooruitgang boeken in het algemeen? Dan heb je pianoles nodig. Het is makkelijker en effectiever dan alleen aan deze onderdelen te werken, wat ook het risico met zich meebrengt dat je slechte gewoontes gaat aanleren.

Ons advies: zoek een pianoleraar die past bij jouw niveau.

Sommige docenten geven geen les aan beginnende of gevorderde leerlingen. Vraag, voordat je uiteindelijk een beslissing neemt over een leraar, of de lessen die zij aanbieden in verhouding staan tot je vaardigheidsniveau en doelstellingen.

Zelfs als je gewoon voor de lol piano leert spelen, zul je zien dat de doelen aanzienlijk kunnen variëren, afhankelijk van je vaardigheidsniveau.

Maar het is niet de enige bepalende factor.

Je online pianoleraar leert je alles wat je moet weten over het spelen van piano.

Studiemateriaal afgebeeld op een tafel
Je kind zal veel voordelen hebben na het volgen van piano les. | Bron: Pixabay.

Pianolessen: Plezier Of Werk?

Er zijn vele manieren voor te stellen waarop je piano leert spelen, afhankelijk van de doelen die je hebt vastgesteld.

Er zijn mensen die pop willen kunnen spelen voor hun vrienden en er zijn mensen die de "Appassionata" sonate van Beethoven willen leren spelen. Ook zijn er mensen die gefascineerd zijn door improvisatie en die willen leren improviseren zoals Chick Corea en aan de andere kant zijn er mensen die gewoonweg op de piano willen spelen om te ontspannen na een lange dag op het werk. Daarnaast zijn er creatieve mensen die graag willen leren hoe ze muziek moeten componeren en zijn er mensen die een kleine verzameling liedjes willen spelen om een goede sfeer op feestjes te creëren.

In principe heeft iedereen zijn eigen en verschillende doelen in het leren spelen van piano.

De doelen van de pianolessen variëren gezien de verschillende mogelijke wensen, specifieke projecten en de ambities van de student. Uiteindelijk is het de student die de doelstellingen van de pianolessen bepaalt.

Deze verschillende doelen dragen bij aan de vorm en de methoden die gebruikt worden bij het leren spelen van piano. De hoeveelheid werk die je kunt doen, samen met de tijd die je kunt besteden aan het oefenen, variëren afhankelijk van deze doelen.

Ontdek de vele voordelen van het pianospelen.

Een duo dat op de piano speelt
Je kan ook samen op de piano spelen! | Bron: Pixabay.

Harmonie Of Improvisatie Leren Met Pianolessen

Sommige mensen willen door het volgen van pianolessen ook leren over muzikale harmonie.

De meesten mensen zijn niet geïnteresseerd in harmonie of muziektheorie in het algemeen, en ze negeren het volledig.

Maar anderen willen wel de geheimen van muziek doorgronden. Wat is precies een tonaliteit? Hoe verhouden ze zich tot elkaar? Wat zijn de hoofdakkoorden in een toonladder? Waarom klinkt het ene akkoord goed, terwijl het andere akkoord totaal de verkeerde plank slaat? Wat zijn medeklinkers- en dissonante akkoorden? Waarom zou je überhaupt piano willen leren spelen? Wat zijn de regels voor de volgorde van de akkoorden? Hoe leer je improviseren op de piano?

Zo kunnen we nog lang doorgaan.

Het antwoord op deze vragen zijn essentieel voor wie van plan is te componeren of te improviseren. Het is belangrijk om op te merken dat componeren en improviseren, historisch gezien, twee activiteiten zijn die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt was het niet jazz die het improviseren in de muziek introduceerde, want de piano is daar al eeuwenlang de basis van. De klassieke componisten waren vooral de grootste improvisatoren.

Het is belangrijk dat men zich hiervan bewust is: het grootste deel van de pianolessen is gewijd aan het aanleren van pianotechnieken.

Er is een zekere mate van theorie, dat klopt, maar meestal alleen genoeg om je in staat te stellen om bladmuziek te kunnen lezen.

Als je harmonie en de regels van compositie en improvisatie wilt leren, moet je een leraar vinden die in staat is om je deze aspecten te leren. Sommige pianodocenten zijn perfecte experts op het gebied van muziektheorie en kunnen aan al je wensen voldoen. We kunnen niet genoeg nadruk leggen op het belang van het kiezen van de juiste pianoleraar voordat je aan de slag gaat.

Pianoles Amsterdam te vinden via Superprof.

Het is de beste manier om snel vooruitgang te boeken en je pianolessen om te zetten in echte momenten waarin je kunt ontspannen.

Met Superprof, waar tientallen beschikbare pianodocenten te vinden zijn, kan je de pianolessen vinden die precies passen bij wat je zoekt: je hoeft niet verder te zoeken op het internet naar pianolessen bij jou in de buurt!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Bart