Maakt piano spelen je slimmer?

Als je er over nadenkt: een instrument vereist intellectuele inspanning, dus natuurlijk maakt het je slimmer!

Het verbeteren van je intelligentie is echter niet de belangrijkste reden waarom iemand piano of muziek in het algemeen leert spelen.

Je wordt aangetrokken door de schoonheid van het instrument en de liefde voor pianomuziek.

Zelfs zoveel dat je de moeite neemt om op pianoles te gaan.

En als dit snaarinstrument het vermogen heeft om je IQ en cognitieve vaardigheden te verbeteren, is dat een goede aanvullende reden om piano te leren spelen, toch?

Zoals je zult zien, zijn er een aantal studies gedaan die dit fenomeen bewijzen. Te beginnen met het beroemde “Mozart Effect”.

Verspil geen tijd en ga verder met het lezen van onze 10 wetenschappelijke redenen om piano te spelen.

De beste leraren Piano beschikbaar
Adrián
4,9
4,9 (17 reviews)
Adrián
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bryan
5
5 (10 reviews)
Bryan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paulus
5
5 (22 reviews)
Paulus
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hidde
5
5 (4 reviews)
Hidde
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lotus
5
5 (7 reviews)
Lotus
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Evelina
5
5 (6 reviews)
Evelina
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Catarina
5
5 (8 reviews)
Catarina
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arwin
5
5 (7 reviews)
Arwin
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adrián
4,9
4,9 (17 reviews)
Adrián
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bryan
5
5 (10 reviews)
Bryan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Paulus
5
5 (22 reviews)
Paulus
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hidde
5
5 (4 reviews)
Hidde
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lotus
5
5 (7 reviews)
Lotus
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Evelina
5
5 (6 reviews)
Evelina
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Catarina
5
5 (8 reviews)
Catarina
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arwin
5
5 (7 reviews)
Arwin
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Piano Leren Spelen Maakt je Slimmer: Het “Mozart Effect”

Leren piano spelen maakt je slimmer?

In de loop der jaren zijn er een aantal studies gedaan om de voordelen van het beroemdste instrument van allemaal te onderzoeken voor je gezondheid, je welzijn en je intellectuele capaciteiten.

Als je nieuwsgierig bent, verzekeren wij je dat je er tientallen online kunt vinden.

Heb je ooit wel eens gehoord van het “Mozart Effect”?

Genoemd naar het genie van de piano en de klassieke muziek, Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), is het een soort neuro-muzikaal fenomeen geworden. In 1993 gebruikte de wetenschap, vertegenwoordigd door Rauscher, Ky en Shaw, de klassieke muziek om uit te leggen wat zij onder het “Mozart Effect” verstonden in een artikel dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Nature.

De drie wetenschappers stelden dat veel studenten die deelnamen aan hun onderzoek, waarbij ze luisterden naar een sonate van Mozart voordat ze werden getest, beter bleken te zijn in het oplossen van ruimtelijke opgaven.

Het effect verdwijnt echter wel na verloop van tijd (ongeveer een uur). Maar het feit blijft dat het luisteren en spelen van piano, en vooral van Mozart, je slimmer maakt.

Waarom zou je kinderen piano leren spelen?

In 1997 werd een soortgelijk onderzoek uitgevoerd met kinderen, dat aantoonde dat muzieklessen hen in staat stelden om hun “ruimtelijk redeneervermogen” te vergroten. Een jaar later werd een ander experiment uitgevoerd op laboratoriumratten, die werden blootgesteld aan pianomuziek van Mozart toen ze opgroeiden, en die beter presteerden dan andere ratten in doolhoven.

Dus kunnen we de conclusie trekken dat het spelen van piano, en het spelen van Mozart in het specifiek, helpt je om intelligenter te worden?

Het “Mozart Effect” heeft zich sindsdien over de hele wereld verspreid en is een soort mythe geworden. We moeten vaststellen dat er binnen de wetenschap sindsdien scepticisme is ontstaan over het bewijs wat wordt geleverd.

Een voorbeeld hiervan is het onderzoek van Christopher Chabris, een neurowetenschapper die in 1999 zestien studies over dit fenomeen heeft uitgevoerd.

Pianoles den Haag, neem een les via Superprof.

Hij concludeerde uiteindelijk dat het effect te zwak is om geldig te zijn. Maar dat weerhield bepaalde mensen er niet van te geloven dat het leren spelen van Mozart op de piano je slimmer maakt.

Veel huisvrouwen begonnen allemaal hun baby's naar de componist te laten luisteren.

Is het Mozart Effect motivatie genoeg voor jou om je aan te melden voor pianoles?

Vrouw speelt zingend achter piano
Ook voor volwassenen is het belangrijk om aan het dagelijks leven te ontsnappen. | Bron: Pixabay.

Maakt het Spelen van Piano Je Intelligenter? 10 Redenen om het te geloven!

  1. Het leren spelen van piano “herstructureert je brein”.

Wat bedoelen we hiermee? Gaat het bijvoorbeeld om een direct effect op de neuronen?

Wetenschappers van de Northwestern University in Chicago hebben onderzoek gedaan naar de voordelen van muziek op de gezondheid en het welzijn.

En volgens hen is pianospelen niet alleen een hobby, maar ook een manier om intelligenter te worden.

Het leren spelen van piano of een ander muziekinstrument en de bijbehorende technieken creëert namelijk nieuwe neurale verbindingen!

Verbindingen die niet gemaakt zouden zijn zonder het spelen van piano.

Hun bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift Nature Reviews Neuroscience, met de conclusie: het leren spelen van muziek heeft een diepgaande invloed op onze mogelijkheden om talen te leren, op onze concentratie, onze herinneringen en zelfs onze emoties.

  1. Op zoek naar een pianomethode die je welzijn verbetert en stress vermindert?

Meerdere studies hebben de voordelen van muziek voor stressbestrijding aangetoond, met als conclusie: de piano is goed voor de gezondheid. Het helpt je om stress en dagelijkse angsten te verminderen en een gevoel van kalmte te vinden.

Het leren spelen van piano lijkt een remedie te zijn die net zo krachtig is als lichaamsbeweging!

Maar om andere redenen.

Vooral omdat het de pianist of musicus dwingt om zich te concentreren op de betreffende taak en nergens anders aan te denken.

Muziek is een veeleisende discipline die geen ruimte geeft voor afleiding. De pianist moet zich concentreren op de ademhaling, de noten (hele, halve, kwart, achtste), de muziektheorie, de harmonie, de intervallen, de toonladders en het ritme. Er is niets beters wat jou helpt om je stress te vergeten.

Je moet ook weten dat het leren spelen van piano en het elke dag oefenen veel nieuwe en leuke sensaties oplevert. Het beheersen van de kunstvorm en het horen van een door jouw eigen vingers gecreëerde melodie geeft een echt gevoel van voldoening.

De wetenschap heeft zich ook beziggehouden met deze stress verminderende kwestie, met name door werknemers in veeleisende banen regelmatig muzieklessen aan te bieden. Het resultaat: minder burnouts en meer geluk!

Welke levenslessen zou je kunnen leren tijdens het leren spelen van piano?

Bladmuziek voor de piano.
Het kost veel inzet om bladmuziek te leren lezen. | Bron: Pixabay.
  1. Het leren spelen van piano verbetert het geheugen en de cognitieve vaardigheden.

We weten al jaren dat het leren spelen van piano en muziek in het algemeen onze intellectuele capaciteiten verbetert. Het is dus logisch dat wetenschappers verder onderzoek doen om te kijken wat het nog meer voor voordelen kan opleveren.

En onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat het luisteren naar muziek en het bespelen van een instrument ook het functioneren van het geheugen verbetert.

22 kinderen, tussen de 3 en 4,5 jaar oud, kregen een test. 15 van hen kregen pianoles, met een professionele pianoleraar aan hun zijde, terwijl de overige 7 zangles kregen.

Uiteindelijk, enkele weken later, bleek dat de 15 pianoleerlingen hun ruimtelijke vaardigheden met 34% hadden verbeterd.

Het online tijdschrift Telegraph meldde onlangs: “Nieuw onderzoek laat zien dat het regelmatig bespelen van een instrument de structuur van het menselijk brein verandert en bovendien de capaciteiten ervan vergroot. Muziek zou kunnen worden gebruikt als een vorm van therapie om patiënten te helpen hun geheugenproblemen te verbeteren.

Het leren spelen van piano is als het ontcijferen van een nieuwe taal, namelijk de toonladders en alle noten waaruit ze bestaan die moeten worden bestudeerd.

Noten (hele, halve, in de toonsoort G, in de toonsoort F, intervallen, toonladders, muziektheorie, harmonie) staan niet alleen in je bladmuziek, maar vormen ook een toets op de piano, evenals een geluid wat je oor binnenkomt.

Ontdek hoe je je doelen kunt bepalen door het leren spelen van piano.

  1. Muziek, de bijbehorende theorie en de piano vereisen doorzettingsvermogen.

Het leren spelen van piano met behulp van een privé-pianodocent of op een muziekschool vereist een zekere mate van doorzettingsvermogen.

Ten eerste omdat je de basis van de muziektheorie moet leren om aan de slag te kunnen gaan met pianolessen. Dit zal je ten minste een of twee jaar moeten doen, afhankelijk van je leeftijd.

En dan zijn er nog enkele jaren pianolessen die onmisbaar zijn als je een echte pianist wilt worden. Muziek en piano zijn zeer veeleisende disciplines, of je nu hoogbegaafd bent of niet.

Dus als je niet van nature het type bent dat er van houdt om hard te werken, zal het spelen van piano je leren om een harde werker te worden. Als je de ambitie hebt om perfect piano te spelen, zijn geduld en doorzettingsvermogen zeer nuttige eigenschappen. De kans bestaat anders dat je al vroeg opgeeft.

Ontdek hoeveel privé pianoles kost.

  1. Piano spelen verhoogt de band tussen geest en lichaam.

Naast het vermogen van een muzikant om zelf muziek te maken en te improviseren, komt er veel coördinatie bij kijken.

Het is een samenwerking tussen je coördinatie en je geest, je ogen en je handen. De pianist, zittend op zijn of haar bankje tegenover de bladmuziek, moet het ritme en de muziek ontcijferen en omzetten in klanken. In een oogwenk moeten de aangegeven noten en akkoorden worden omgezet in bewegingen op de piano, met veel precisie. En de juiste noten moeten op de juiste manier worden gespeeld.

En hou er rekening mee dat je beide handen gebruikt: de rechter- en de linkerhand!

Dit soort coördinatie kan aangeboren zijn, maar het kan ook voortkomen uit goede training en goede pianolessen.

  1. Het leren spelen van piano helpt je je leesvaardigheid te verbeteren.

Het leren van de muziektheorie voor het spelen van piano en het leren over muziek in het algemeen is in wezen hetzelfde als het leren van een nieuwe taal. Een taal gemaakt van noten, akkoorden, toonsoorten (de G, de F), intervallen, harmonie en ritmes om bladmuziek te kunnen lezen. Het tijdschrift Psychology of Music heeft geprobeerd meer te leren over het feit dat muziek je slimmer kan maken. En vooral in termen van begrijpend lezen.

“Kinderen die in de loop van een aantal jaren muzieklessen nemen, met training in ritmes en toonsoorten, laten een verhoogde leesvaardigheid zien in vergelijking met hun niet-muzikante klasgenoten”.

Het spelen van piano vereist dat je voortdurend bladmuziek, noten en akkoorden moet lezen. Of het nu gaat om een hele noot, een halve noot of een kwart noot, of om een verandering in het ritme, het maakt je intelligenter!

Ontdek hoe je de beste pianoleraar kunt kiezen voor jouw behoeften.

Een duo dat op de piano speelt
Je kan ook samen op de piano spelen! | Bron: Pixabay.
  1. Kennismaking met de piano is een manier om eeuwenlange muziekgeschiedenis te bestuderen!

Klassieke muziek en de piano hebben eeuwen van geschiedenis en cultuur in zich. Van Bach tot Beethoven, Debussy, Vivaldi, Brahms, Chopin, Haendel, Schubert, Verdi en vele anderen... Je leert de grootste componisten kennen!

Piano leren spelen beperkt zich ook niet tot klassieke muziek. Het is ook een manier om andere genres zoals blues, jazz, folk en R&B te leren kennen. Waarom ga je niet ontdekken hoe ongelofelijk veel kanten je op kunt met dit instrument?

We zien een oude vorm van de vleugel of akoestische piano voor het eerst in 1709. Het was de geboorte van een instrument dat “piano” of “forte” (“zacht” of “sterk”) bespeeld kon worden. Het instrument werd verbeterd door de Duitser Gottfried Silbermann in 1728, en vervolgens getest door de bekende Johann Sebastian Bach.

  1. Het leren van muziek helpt je om betere cijfers te halen op school.

Als we kijken naar al deze verschillende argumenten die bewijzen dat het spelen van piano je slimmer maakt, kunnen we concluderen dat het instrument je kan helpen om betere cijfers te halen op school.

Neem bijvoorbeeld het feit dat het je leesvaardigheid verbetert. Of dat het je geheugen verbetert, of dat het nieuwe verbindingen creëert in je brein.

Het leren spelen van piano en alle technieken die daarbij komen kijken verbetert ook je mogelijkheden om een nieuwe taal te leren. Muziektheorie is een eigen taal. Misschien is het wel het eerste wat je leert buiten je moedertaal om. Het leren kennen van de muziektheorie is dus het eerste bewijs van je vermogen om een andere taal te leren spreken.

Er zijn erg veel overtuigende aanwijzingen dat het leren spelen van piano je zal helpen om betere cijfers te halen op school! In welk vak dan ook!

Ben je er nog steeds niet zeker van of je privé pianoles moet nemen, ontdek pianoles Amsterdam.

  1. Piano spelen vereist discipline.

Het leren spelen van piano duurt enkele jaren. Doorzettingsvermogen en geduld zijn dus onmisbare kwaliteiten, zoals we al gezegd hebben. Maar dat geldt voor de lange termijn.

Voor de korte termijn moet je niet alleen geduld hebben als je de piano wilt leren kennen, maar ook veel discipline op kunnen brengen.

Je zult niet in staat zijn om moeilijke liedjes op de piano te leren spelen als je niet gestructureerd te werk gaat, of de melodie die op de bladmuziek staat niet respecteert.

Daarnaast moet je ook ijverig zijn. Je moet echt willen leren piano spelen.

Het spelen van piano gebeurt niet alleen in het bijzijn van je muziekleraar. Pianist worden betekent regelmatig oefenen buiten de tijd die je met je leraar doorbrengt om! Uren van je vrije tijd moet je in beslag nemen om te oefenen, tijd die je niet kunt besteden aan het ontspannen of aan het rondhangen met je vrienden. Dit vereist een grote mate van discipline, die je ook weer kan gebruiken op andere vlakken in je leven, zoals je baan.

Pianoles Groningen, neem een kijkje op Superprof.

Een jong kind die op de piano aan het spelen is.
Je kunt nooit te vroeg beginnen met het leren spelen van piano. | Bron: Pixabay.
  1. Het leren spelen van piano verbetert je sociale leven.

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, zal het leren spelen van piano je sociale capaciteiten ontwikkelen. Ook al wordt het instrument vaak alleen bespeeld, het vereist toch een serieuze training samen met een leraar. Beginnende pianisten schrijven zich vaak in voor lessen op een muziekschool waar ze samen met veel andere pianostudenten kennismaken met de muziektheorie.

Maar het spelen van liedjes op de piano hoeft niet iets te zijn wat je in je eentje doet.

Later kan het instrument gebruikt worden om in een band te spelen of om met vrienden samen te spelen

En waarom geef je niet een keer een klein concert aan bekenden?

Zet je hersenen aan het werk en speel piano!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Bart

Schrijver, Amsterdammer en Ajax-supporter in hart en nieren. Duizendpoot met minstens zoveel interesses!