Je hoeft maar een wandeling door het centrum van Rotterdam te maken en je ontdekt direct, vanaf de start van je tocht, hoe internationaal en multicultureel de stad is.

Er zijn, mede vanwege de haven, een hele hoop internationale bedrijven met anderstaligen in Nederland gevestigd, waar de voertaal niet de hele tijd Nederlands is.

Daarnaast hebben de universiteiten van Rotterdam een enorme aantrekkingskracht op studenten vanuit het buitenland, die een semester, een studiejaar of soms zelfs een hele studie komen volgen in Rotterdam, en niet zelden blijven plakken en in de stad blijven wonen voor de rest van hun leven.

Een andere uiting van het multiculturele karakter van de stad zijn de vele migranten, anderstaligen en hun culturen die zich in Rotterdam hebben gevestigd. Je hoeft helemaal niet te reizen om de wereld te leren kennen! Een ronde maken door Rotterdam is genoeg om contact te maken met het mooiste, lekkerste, meest exotische en meest excentrieke van culturen van over de hele wereld te leren kennen.

Maar, voor al die bedrijven die zich hier vestigen, vooral die studenten die hier komen studeren en voor al die verschillende culturen geldt: hoe communiceren we en maken we contact met elkaar? Hoe voorkomen we dat er spraakverwarring en onbegrip ontstaat? Hoe vermijden we een situatie als in het Bijbelse Babylon, waar informatie, vragen en andere kennis niet begrepen werd en er met de dag een grotere chaos ontstond?

In dit artikel vertellen we je alles over het volgen van een cursus Nederlands in Rotterdam.

De Erasmusbrug.
Rotterdam, een bruisende stad voor velen! | Bron: Pexels

Taalcursus Nederlands Amsterdam - Volg je N2T cursus in Amsterdam!

De beste leraren Nederlands (NT2) beschikbaar
Jordan
5
5 (33 reviews)
Jordan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Karen
4,9
4,9 (15 reviews)
Karen
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Linda
5
5 (15 reviews)
Linda
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tamara
5
5 (12 reviews)
Tamara
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Piet
5
5 (15 reviews)
Piet
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (9 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marianne
5
5 (7 reviews)
Marianne
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anita
5
5 (8 reviews)
Anita
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
5
5 (33 reviews)
Jordan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Karen
4,9
4,9 (15 reviews)
Karen
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Linda
5
5 (15 reviews)
Linda
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tamara
5
5 (12 reviews)
Tamara
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Piet
5
5 (15 reviews)
Piet
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (9 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marianne
5
5 (7 reviews)
Marianne
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anita
5
5 (8 reviews)
Anita
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Redenen om een Nederlands Cursus te Volgen

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom iemand een Nederlands opleiding doet. Omdat er heel veel soorten Nederlands cursussen, zijn zullen we ons in dit artikel vooral richten op Nederlands als Tweede Taal, ook wel bekend als Nederlands NT2.

Nederlands NT2 is dus niet het soort Nederlands dat je leert als je docent Nederlands wilt worden, een boek wilt schrijven, of als je Nederlands op de middelbare school krijgt.

Nederlands NT2 is voor mensen die een andere moedertaal hebben, en vanwege wat voor reden dan ook nu Nederlands willen of moeten leren. Die redenen kunnen uiteenlopen:

  • Inburgering: een reden voor veel mensen om niet alleen Nederlands op conversatieniveau te leren, maar ook daadwerkelijk de moeite te doen om grammatica, woordenschat, luistervaardigheid, en ook dingen als Maatschappijleer, cultuur en geschiedenis te leren is vanwege het staatsexamen. Iedereen die in Nederland wil komen wonen en werken met een vaste verblijfsvergunning dient een inburgeringscursus te doen met als afsluiting een examen Nederlands NT2. Dit is geen gemakkelijk examen maar gelukkig zijn er ook in Rotterdam tal van taalscholen die gespecialiseerd zijn in het voorbereiden hierop. Hierover later meer.
  • Familie: Met name in gezinnen met een migratieachtergrond die naar Nederland komen komt het voor dat er gezinsleden zijn die de taal niet onder de knie hebben. Het gaat dan vaak om oudere generaties die hier komen wonen en graag met hun (klein)kinderen kunnen praten die wél goed Nederlands onder de knie hebben. Een cursus Nederlands NT2 kan dan enorm helpen, al is het maar om iedere week een uur les te volgen voor een goede prijs!
  • Zakelijk: Zoals gezegd is Rotterdam een knooppunt van internationale handel en het gebeurt dan ook niet zelden dat buitenlandse bedrijven werknemers naar Nederland sturen om hier een tijd te wonen en te werken. Hoewel veel Nederlanders Engels praten en bedrijven zich hier vaak ook vestigen met een Engelse voertaal, kiezen werknemers en bedrijven er soms toch voor om zich ook te laten bijscholen in het Nederlands. Een cursus Nederlands NT2 is dan een perfecte manier om zowel op professioneel als persoonlijk gebied vooruit te komen. Ze willen iedere informatie op iedere pagina van contracten kunnen begrijpen, en logisch ook!
  • Persoonlijk: De student die vrienden wil worden met Nederlandstalige studenten. De expat die beter wil begrijpen wat er in het land gebeurt en Nederlandstalige media wil kunnen volgen. De taalliefhebber die gewoon graag Nederlands wil leren. Onder de categorie “Persoonlijk” vallen een hoop verschillende redenen om Nederlands te leren, maar ze hebben allemaal een ding gemeen: ze zullen het best stappen maken met een stevige, intensieve cursus Nederlands NT2, waar ze na het aanmelden of inschrijven binnen een paar weken meer leren.

Nt2 school via Superprof te vinden.

De vraag is nu: wat leer je op zo’n cursus?

Een Nederlandse stad.
Weet jij welke stad dit is? | Bron: Pexels

Wat kan je Verwachten bij Nederlandse Les

Een Nederlands cursus kan opgedeeld worden in verschillende onderdelen. Voorafgaand aan een taalcursus, waar je die cursus ook volgt, zal er gekeken worden naar je niveau en je doel.

Het heeft immers geen zin om Nederlandse les voor gevorderden te volgen als je het verschil tussen goeiemorgen en goeienavond nog niet weet. Daarnaast heeft het geen zin om je alles te leren over Nederlandse literatuur als je vooral Nederlands wil leren om een gesprekje te kunnen voeren in een supermarkt.

Iedere school, academie, opleiding of leraar zal zijn of haar lesprogramma aanpassen aan de behoeften van de leerling. Het kan zijn, dat als je een les volgt in een klas, het lesprogramma iets minder geïndividualiseerd is en daarom is het belangrijk dat je in dat geval op zijn minst zorgt dat je het juiste niveau voor die les hebt.

Maar goed, ervan uitgaand dat je een volledige cursus Nederlands NT2 volgt, dan zitten daar hoe dan ook de volgende vier onderdelen bij:

  • Luisteren: de Nederlandse taal is geen gemakkelijke taal om te verstaan en dan heb je ook nog eens de regionale en lokale dialecten. Voor mensen die goed willen leren praten is luisteren een belangrijk onderdeel van het leren van Nederlands, anders zullen de conversaties wel heel erg eenrichtingsverkeer worden!
  • Schrijven: dit is met name belangrijk voor mensen die Nederlands willen doen vanuit professioneel oogpunt, en bijvoorbeeld willen leren hoe ze een correcte mail schrijven. Want hoe logisch een woord ook klinkt, op papier ziet het er soms heel anders uit!
  • Lezen: Het (begrijpend) lezen van een Nederlandse tekst is iets wat best lastig kan zijn en iets wat met name voor studenten een belangrijke vaardigheid is om te leren.
  • Spreken: de kern van iedere taal is het spreken, dat is immers hoe je je verstaanbaar maakt en hoe je communiceert met anderen die dezelfde taal spreken. Dit is een onderdeel van het Nederlands dat je, wat je doel ook is, zult moeten leren.

Dutch courses Amsterdam, for more information follow the link.

Nederlandse tulpen.
Tulpen uit Nederland, ze zijn wereldberoemd! | Bron: Pexels

Een Nederlandse Cursus in Rotterdam Volgen

Bij veel scholen en opleidingen in Rotterdam kan je terecht voor klassikale lessen Nederlands. Je zit dan in een middelgrote groep van jouw niveau waarmee je een bepaalde periode lessen volgt.

Een populaire plek om cursussen Nederlands te volgen is de Volksuniversiteit Rotterdam. Hoewel het woord “universiteit” wat formeel klinkt, is dit juist een hele toegankelijke plek waar iedereen welkom is, van welk niveau dan ook, om in groepslessen naar een nieuw niveau Nederlands toe te werken. De leraren zijn bevlogen, de cursussen lopen uiteen: er is kortom heel veel te kiezen, wat voor soort student je ook bent.

Voor de mensen die op zoek zijn, naast groepslessen, naar privélessen, zakelijk Nederlands of een hele intensieve cursus, is Masterclass Dutch een optie. Dit is een centrum dat zich specialiseert in lessen Nederlands van een hoger niveau, met meer diepte en meer intensiteit. De docenten zijn er ook naar!

Een andere goede optie voor wie Nederlands wil leren en ook evenementen rondom de Nederlandse taal wil bezoeken is het Dutch Language Institute Rotterdam. Hier worden cursussen voor verschillende doeleinden en verschillende niveaus gegeven.

Een talencentrum dat als een soort franchise vestigingen in verschillende delen van Nederland heet is Berlitz. Het idee achter Berlitz is dat mensen verschillende talen kunnen leren van kundige docenten die vaak geboren zijn in het land waar de taal die ze doceren gesproken wordt. Een betere docent kan je je dus niet wensen, en ieder uur is de tijd waard!

De Taaltrainer is voor mensen die niet per se een cursus hoeven die ze voorbereidt op het staatsexamen waar we het over hadden, maar die wel weten hoe je ze het best Nederlands kunnen leren, wat je doel ook is. De taaltrainer is ook zo’n franchise die op verschillende plekken in Nederland zit, dus mocht je ooit naar een andere stad verhuizen, dan kan je je lessen Nederlands gewoon doorzetten. Zo houd je iedere dag of week contact met de taal!

Een boerderij.
Wat een plaatje he, het Nederlandse platteland! | Bron: Pexels

Nederlands Leraar via Superprof Vinden

Sommigen van de bovengenoemde opleidingen bieden de extra mogelijkheid om privéles te volgen. Het probleem bij deze scholen is dan vaak wel direct dat daar een behoorlijke prijs aan verbonden zit.

Privélessen Nederlands hebben echter wel een extra groot voordeel. Alle aandacht is voor jou, het lesplan wordt volledig aangepast aan je behoeften en zwakten en als je een beetje verlegen bent hoef je niet ten overstaan van een volle klas Nederlands te oefenen en vragen te beantwoorden, en bang te zijn dat je wordt bekritiseerd op eventuele fouten door andere cursisten.

Superprof is een uitstekende plek om aan je lessen Nederlands te komen, met name als je privéles wilt of de voorkeur geeft aan online lessen in plaats van lessen op locatie. Zo hoef je geen deel van je tijd of je uur les te delen met andere cursisten. Iedere dag deelt de leraar zijn kennis alleen met jou!

Nederlands leren online via Superprof.

Als je zoekt op Nederlands leren in Rotterdam zul je zien dat er heel veel docenten zijn die allemaal ervaren en gekwalificeerd zijn en precies weten hoe ze je Nederlands moeten leren. Ze hebben vaak verschillende achtergronden, waardoor de een beter bij jou past dan de ander, maar ze hebben een ding gemeen: ze weten hoe ze Nederlands moeten overbrengen op studenten en cursisten van verschillende niveaus, van beginners tot anderstaligen die al een deel van de taal kennen.

Vraag je je af wie je moet kiezen? Moeite met een keuze maken? Bedenk dan dat veel docenten een gratis proefles  of intake aanbieden waarbij je kan kijken of het tussen elkaar klikt. Je hoeft niet te denken aan aanmelden of inschrijven, maar krijgt al direct meer informatie over de kennis van je leraar, en kan de tijd gelijk benutten om vragen te stellen. Succes!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.