Als je op een doordeweekse dag door Amsterdam loopt, merk je al snel vanaf de start dat je in een echte wereldstad woont. Van de Dappermarkt tot het Vondelpark, van het Museumplein tot de Zuidas, je wordt omringd door verschillende culturen, anderstaligen en hun talen.

Amsterdam is niet alleen de hoofdstad van Nederland, ook als toeristische stad en zakencentrum komen er dagelijks duizenden mensen naar Amsterdam. Je zou bijna vergeten dat je in Nederland woont!

Toch is Nederlands dé taal van Nederland – klinkt logisch, hé – en voor immigranten die in Nederland willen wonen en werken, en met name een paspoort willen bemachtigen, is het spreken van Nederlands verplicht.

Daarom vertellen we je in dit artikel alles over hoe, wat en waar je Nederlandse les kan volgen in Amsterdam!

Een Amsterdamse gracht.
Nederlands oefenen op de grachten, wie wil dat nu niet? | Bron: Pexels
De beste leraren Nederlands (NT2) beschikbaar
Jordan
4,9
4,9 (22 reviews)
Jordan
29€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esly
4,8
4,8 (12 reviews)
Esly
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Piet
5
5 (12 reviews)
Piet
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Karen
4,9
4,9 (12 reviews)
Karen
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Linda
5
5 (9 reviews)
Linda
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tamara
5
5 (9 reviews)
Tamara
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marianne
5
5 (6 reviews)
Marianne
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yke
4,6
4,6 (5 reviews)
Yke
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
4,9
4,9 (22 reviews)
Jordan
29€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esly
4,8
4,8 (12 reviews)
Esly
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Piet
5
5 (12 reviews)
Piet
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Karen
4,9
4,9 (12 reviews)
Karen
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Linda
5
5 (9 reviews)
Linda
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tamara
5
5 (9 reviews)
Tamara
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marianne
5
5 (6 reviews)
Marianne
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yke
4,6
4,6 (5 reviews)
Yke
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom een Nederlands cursus volgen

Zoals we al schreven is Nederland een enorm internationaal land, en de kans is groot dat als je geen Nederlands spreekt je alsnog een uitstekend bestaan kan opbouwen in ons land. Bijna iedereen die je aanspreekt of vragen stelt, kan immers wel een woordje Engels!

Toch is het spreken van Nederlands dé manier om Nederland echt te leren kennen en contact te maken als je vanuit het buitenland hier komt wonen. Je kan dankzij Nederlands de cultuur en de informatie hier beter begrijpen, de mensen beter verstaan, een boek lezen, televisiekijken en radio luisteren, en je echt onderdeel van Nederland voelen!

Maar ook als we kijken naar werk, is het in Nederland zoals je kan verwachten ontzettend belangrijk om Nederlands te spreken. Hoewel er tal van grote, internationale bedrijven in Amsterdam en omstreken zitten, met anderstaligen, waar bijvoorbeeld Engels de voertaal is, zal je bij het gros van de bedrijven bij de start gevraagd worden naar je Nederlands.

Nederlands spreken zorgt er dus voor dat je baankansen omhooggaan. Daarnaast is het ook leuker om contact met collega's te leggen!

Maar er zijn ook nog de officiële vereisten! Als je een verblijfsvergunning wilt krijgen om te mogen werken in Nederland, en een examen moet doen, dan is het spreken van Nederlands NT2, oftewel Nederlands als tweede taal, een verplichting. Nt2 school.

Als je namelijk in Nederland komt wonen na je 18e, moet je volgens de wet binnen drie jaar inburgeren. Onderdeel van dat inburgeren is het leren van Nederlands. Je kan ervoor kiezen gelijk een inburgeringsexamen te doen, maar je zult in de meeste gevallen wel eerst een cursus Nederlands moeten volgen om te kunnen slagen!

Gelukkig heb je in Amsterdam, multicultureel als de stad is, een hoop opties als je Nederlandse les wilt volgen. Maar hoe ziet zo’n Nederlands cursus er eigenlijk uit? En leer je in je boek naast de taal en grammatica ook bijvoorbeeld over de cultuur en de achtergrond? Lees hieronder meer informatie over wat je kan verwachten bij een cursus Nederlands

Fietsen op een brug over de gracht.
Mensen komen naar Amsterdam en gaan nooit meer weg. | Bron: Pexels

Hoe een Nederlandse les eruitziet

Wat je leert bij je lessen Nederlands is mede-afhankelijk van het doel waarmee je de Nederlandse les volgt. Dit is overigens iets wat van toepassing is bij haast alle cursussen, zeker rondom taal!

Als je een bepaald doel hebt, dan kan op basis daarvan een cursus worden opgesteld die, als je hem helemaal doet, zorgt dat je die doelen ook daadwerkelijk zult halen.

  • Als je een cursus Nederlands als tweede taal volgt met als doel jezelf te kunnen redden in de maatschappij, bijvoorbeeld bij het bestellen van een drankje, het doen van boodschappen of het nemen van het openbaar vervoer en het begrijpen van informatie, dan zal je vooral getraind worden in het houden van basisconversaties en je focussen op spreekvaardigheid.
  • Als je doel is het slagen voor je staatsexamen, dan zul je volledig voorbereid worden op zo’n examen, met alle onderdelen en vragen die erbij horen. Dat houdt in dat je lessen krijgt in spreken, een boek lezen, luisteren en schrijven, maar ook wordt bijgespijkerd over de Nederlandse cultuur en geschiedenis. Daarnaast is maatschappijleer ook een belangrijk onderdeel van dit examen, dus daar zul je ongetwijfeld ook een aantal lessen over krijgen.
  • Het kan ook zijn dat je Nederlandse les zoekt omdat je werkgever of een professioneel contact daarom vraagt. Je zult dan vooral leskrijgen op het gebied van zakelijk Nederlands: hoe begroet je iemand formeel, hoe stel je een formele brief op, en conversatiethema’s die regelmatig terugkomen in bijvoorbeeld het zakenleven.

Er zijn dus verschillende zaken die je leert bij Nederlandse lessen, afhankelijk van je doel.

Wat uiteraard ook van belang is, is je niveau. Het kan zijn dat je van huis uit, via vrienden of uit eigen discipline al wat Nederlands hebt geleerd. Misschien heb je wel een Nederlandstalige partner met wie je al wat Nederlandse woordjes hebt geoefend. Aan de andere kant: sommige mensen kennen nog helemaal niets, maar hebben wel de motivatie en de wil om een nieuwe taal te leren, terwijl ze beginners zijn.

Voor iedereen en alle cursisten is er de juiste Nederlandse cursus! Ook qua taalniveaus zal je er zeker uitkomen. Het belangrijkste is dat je een school, academie, instituut of leraar vindt die bij je past vanaf de start. Je wilt immers dat je voor een langere periode prettig met iemand kan samenwerken.

In Amsterdam heb je heel veel opties als je Nederlandse les wilt volgen, van beginners tot verdere niveaus.

Een gracht met op het eind de toren.
Amsterdam, een stad vol historie! | Bron: Pexels

Een Cursus Nederlands Amsterdam volgen

Voordat je gaat zoeken naar een Nederlandse cursus in Amsterdam moet je jezelf de vraag stellen wat voor type les je wilt hebben.

Ben jij het type dat graag privéles krijgt, of geef je de voorkeur aan lessen in een groep? Wil je lessen online, wil je dat je leraar of lerares aan huis komt of heb je er geen problemen mee om op locatie, bijvoorbeeld in een school, les te krijgen?

Follow online dutch course on Superprof

Zoals we al zeiden is het niveau en doel dat je hebt ook belangrijk als je gaat zoeken naar les, maar bijvoorbeeld je niveau is ook iets wat je samen met een leraar kan vaststellen via een aantal vragen in een korte test, zonder dat daar een prijs aan vastzit.

Amsterdam is wellicht een van de beste steden in Nederland als je Nederlands als tweede taal wilt volgen. Zo zijn er zelfs universiteiten waar je cursussen kan volgen, en is het zelfs mogelijk om een gratis taalcursus te doen.

Je kan gratis Nederlandse les volgen bij de gemeente Amsterdam! Dit is vooral handig voor mensen die op een basisniveau Nederlands willen leren praten en vooral iedere dag in aanraking willen komen met de taal. Let op! Als je inburgert of als je expat bent, dan is deze cursus niets voor jou, dit is echt voor beginners en niet voor gevorderde cursisten.

De Vrije Universiteit (VU) is een van de universiteiten waar je lessen Nederlands kan volgen. Of het nou gaat om de voorbereiding op je staatsexamen, of “gewoon” les voor anderstaligen als beginner, je kan hier terecht.

Hetzelfde geldt voor die andere universiteit in Amsterdam: de UvA. Hier kan je voor verschillende niveaus intensieve cursussen volgen waarmee je al gauw de basis van het Nederlands te pakken hebt. Je kan ook kiezen voor deeltijdlessen, waarbij je enkele avonden in de week les hebt met andere cursisten en daarnaast aan zelfstudie moet doen!

Andere goede opties zijn het ROC Amsterdam of de Volksuniversiteit Amsterdam, waar je lessen op maat krijgt van professionele leraren en waarmee je binnen korte tijd naar een hoog niveau kan doorgroeien.

Toch zijn deze opties niet ideaal voor wie juist privéles wil. Daar zijn andere mogelijkheden voor, voor een goede prijs per uur.

Dutch courses Amsterdam, Superprof helps you in every situation.

Het Rijksmuseum.
Het Rijksmuseum is een internationaal topmuseum | Bron: Pexels

Nederlandse lessen via Superprof volgen

Er zitten veel voordelen aan het hebben van privéles. Allereerst is er het feit dat alle aandacht voor jou is! Geen afleiding van klasgenoten, en als je verlegen bent of bang bent om publiekelijk fouten te maken dan kan het ook veiliger voelen om een-op-een met een docent te werken aan je Nederlands.

Daarnaast krijg je bij privéles meestal direct na je intake een lesplan dat is samengesteld op basis van jouw niveau en doel. Geen standaardpakket dus, maar een individueel lespakket dat op maat is gemaakt en waarmee je sneller stappen kan zetten.

Via Superprof kan je direct een privéleraar in Amsterdam vinden waarmee je kan werken aan je Nederlands. De docenten op het platform zijn haast zonder uitzondering professionele mensen met ervaring en kennis in het vak en een enorme energie om je alles te leren over het Nederlands wat ze weten.

Sommigen hebben zelf jarenlang in het onderwijs gewerkt, anderen hebben juist dezelfde cursussen gedaan die jij nu doet en weten dus als ervaringsdeskundige precies wat ze je moeten leren en hoe ze hun kennis moeten overdragen. Ze maken je iedere dag, ieder uur weer beter!

Je kan altijd even overleggen met deze docenten over hun lestarieven per uur. Sommige docenten staan namelijk open voor onderhandeling en het is als je les neemt immers wel belangrijk dat die les qua prijs bij je budget past, om zo te voorkomen dat je na enkele weken weer moet stoppen.

Het komt daarnaast ook vaak voor dat docenten een gratis proefles of intake aanbieden zodat je kan kijken of je bij de docent past, en zodat er direct bepaald kan worden wat je niveau is, om op basis daarvan een lesplan op te stellen.

Superprofdocenten zijn ook bij uitstek gewend om lessen via online platformen zoals Zoom of Skype te geven. Dit is extra handig voor mensen die het druk hebben, die in andere tijdszones zitten of die gewoon liever les krijgen via het beeldscherm.

Sommige docenten hebben specifiek ervaring met het voorbereiden van leerlingen op het staatsexamen. Als je zulke doeleinden weet, kan je specifiek zoeken om ervoor te zorgen dat de docent die je vindt nog beter bij je past.

In Amsterdam zul je niet teleurgesteld worden als het aankomt op het aanbod aan docenten. Er zijn er veel, en ze zijn allemaal goed en staan te springen hun kennis te delen. Zoek dus naar de juiste leraar voor je intake!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.