Wie in Nederlands is geboren en hier naar school is gegaan spreekt over het algemeen Nederlands. Sommige mensen spreken het iets beter dan anderen, bepaalde mensen maken er zelfs hun beroep van en gaan bijvoorbeeld zelfs Nederlands geven, een boek schrijven of worden taalwetenschapper.

Maar zoals je ongetwijfeld zal weten, werkt Nederland als een magneet op mensen vanuit de hele wereld. Mensen komen hiernaartoe om de cultuur beter te leren kennen, om meer te leren over wie we zijn en wat we doen, of gewoon omdat de kwaliteit van het leven hier zo goed is.

Echt waar! Hoewel wij Nederlanders houden van klagen hebben we hier een goed leven. We kunnen iedere dag onze kinderen veilig buiten laten spelen, er is goede zorg en onderwijs, goede salarissen en weinig corruptie.

De Nederlandse spoorwegen.
Zelf de trein kunnen nemen met je Nederlandse les, perfect toch? | Bron: Pexels
De beste leraren Nederlands (NT2) beschikbaar
Jordan
5
5 (32 reviews)
Jordan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Karen
4,9
4,9 (14 reviews)
Karen
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esly
4,8
4,8 (12 reviews)
Esly
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tamara
5
5 (12 reviews)
Tamara
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Linda
5
5 (14 reviews)
Linda
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Piet
5
5 (13 reviews)
Piet
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marianne
5
5 (7 reviews)
Marianne
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
5
5 (32 reviews)
Jordan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Karen
4,9
4,9 (14 reviews)
Karen
38€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esly
4,8
4,8 (12 reviews)
Esly
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tamara
5
5 (12 reviews)
Tamara
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Linda
5
5 (14 reviews)
Linda
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Piet
5
5 (13 reviews)
Piet
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marianne
5
5 (7 reviews)
Marianne
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom Nederlands Leren?

Mensen uit het buitenland die een verblijfsvergunning willen om in Nederland te kunnen wonen en werken kunnen we dan ook alleen maar gelijk geven. Het is goed vertoeven hier!

Om zo’n verblijfsvergunning te verkrijgen, moet men echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Een belangrijke voorwaarde is dat ze Nederlands leren. Start dus direct met een taalcursus!

Mensen die willen inburgeren moeten een zogeheten staatsexamen doen bij een van de overheidsinstellingen in het land. Ze moeten daarbij aantoonbaar een niveau Nederlands hebben waarmee ze een gesprek kunnen voeren in de supermarkt, kunnen vertellen over hun gezin en beroep en kunnen zeggen wat ze afgelopen weekend hebben gedaan.

Daarnaast zijn er vragen over de Nederlandse cultuur en maatschappij, zoals de geschiedenis, de tradities en informatie over hoe de verschillende staatsapparaten werken.

Al deze dingen zijn onderdeel van wat je direct leert als je start met een taalcursus Nederlands NT2.

NT2 staat voor Nederlands als tweede taal. Het gaat hier namelijk om mensen die zijn geboren in een ander land en daar een andere taal hebben geleerd. Zij hebben een moedertaal, en moeten nu een tweede taal leren om te voldoen aan de eisen die de Nederlandse staat stelt om in aanmerking te komen voor zo’n belangrijk papiertje.

Maar even los van die voorwaarden: het leren van Nederlands is ook iets wat je gewoon moet willen als je hier komt wonen. Zoals we namelijk al eerder schreven is Nederland een fantastisch land waar je een heerlijk bestaan kunt opbouwen. En hoewel met name in de grote steden zoveel toeristen komen dat je er met Engels en zelfs Spaans of Frans ook prima overweg kan, kan je alleen door Nederlands te spreken een echt begrip van het land en de cultuur krijgen.

Je zult namelijk iedere dag naar een winkel kunnen, je eigen boodschappen kunnen doen en daar een praatje aanknopen met mensen. Je kunt een brief schrijven, je zult je zekerder voelen in het openbaar vervoer, omdat je, als je twijfelt, prima aan iemand om hulp kunt vragen. Je zult vriendschappen kunnen sluiten met Nederlanders, iedere week het nieuws kunnen volgen, alle informatie begrijpen, kranten kunnen lezen en misschien zelfs een baan in het Nederlands kunnen vinden. Met andere woorden: je kan echt deel worden van het land waar je gaat wonen! Leer dus vanaf de start direct Nederlands!

Een Nederlandse molen.
We krijgen maar niet genoeg van de molens! | Bron: Pexels

Waar Kan Je in Utrecht Nederlandse Les Volgen?

In Utrecht ben je op de goede plek als je direct een cursus Nederlands NT2 wilt volgen. Hoewel Utrecht geen wereldstad lijkt komen er ieder jaar heel veel studenten, toeristen, migranten en expats naar de Domstad om te proeven van de rijke cultuur, de schitterende historie en de prachtige binnenstad.

Studenten komen hier voor een semester studeren en blijven voor de rest van hun leven plakken, toeristen raken betoverd bij hun eerste bezoekje en willen nooit meer weg en expats vinden hier de baan of de liefde van hun leven.

Ze kunnen in Utrecht bijvoorbeeld een uitstekende voorbereiding krijgen op het staatsexamen Nederlands bij het Taleninstituut Babel. Dit zijn cursussen van een behoorlijk niveau en intensiteit en zijn bedoeld voor hogeropgeleiden die binnen een bepaalde periode hun examen Nederlands NT2 willen behalen. NT2 school te vinden via Superprof.

Er worden taalcursussen voor verschillende niveaus gegeven, van beginners tot gevorderd en als je Nederlands wilt leren vanwege een professioneel doel, bijvoorbeeld een nieuwe baan, dan worden er ook gespecialiseerde cursussen Nederlands voor zakenmensen aangeboden. Zij leren hoe je vanaf de basis een zakelijke brief kan schrijven, en extra informatie kan begrijpen.

Een andere goede optie is Nederlands voor anderstaligen aan de Universiteit Utrecht. Bij deze cursus, bedoeld voor cursisten die in Nederland willen wonen maar de taal niet spreken, zijn er verschillende opties. Er is zelfs een speciale cursus Nederlands voor Duitstaligen en voor medici, die bekend moeten zijn met een bepaald vocabulaire en informatie om hier als arts aan de slag te kunnen.

Een ander bekend instituut waar mensen Nederlands als tweede taal kunnen leren is bij het ROC Utrecht. Hier worden cursussen voor iedereen aangeboden en je kunt je aanmelden via de website, waarna een medewerker van het ROC contact met je opneemt om met je te praten over je motieven. Een soort intake!

Als je liever een talenschool hebt die iets minder formeel is dan de Universiteit Utrecht of het ROC, dan kun je erover denken om aan de slag te gaan bij de Dutch Language School Utrecht. Er worden hier zomercursussen gegeven, eenjarige taalprogramma’s, en taalcursussen van verschillende niveaus, bijvoorbeeld vanaf de basis voor beginners. Dit is een perfecte plek om Nederlands te leren als je nog niets kan, maar ook als je al een behoorlijk niveau hebt aangetikt.

You are living the the capital? Follow the link Dutch courses Amsterdam and you get more information to learn the dutch language.

Een kasteel.
De geschiedenis leren in het Nederlands, geweldig toch! | Bron: Pexels

Neem Privéles Nederlands

Als je niet zo staat te springen om Nederlandse les bij een groot en bekend instituut, en zeker geen zin hebt om je lestijd te delen met andere cursisten, dan kun je eens denken over het aanmelden voor een privéles Nederlands.

Het krijgen van privéles Nederlands heeft verschillende voordelen. Allereerst, als je een beetje verlegen bent en liever niet je uitspraak oefent waar andere klasgenoten bij zijn, dan kan je wat veiliger en meer in je element voelen tijdens een een-op-een-sessie met een docent Nederlands.

Een ander voordeel van privéles Nederlands is het feit dat een docent zich gedurende het lesuur volledig met jou bezighoudt. Het draait om jou, en jou alleen. Hierdoor kan een lesprogramma ook aangepast worden. Ben je minder goed in schrijven? Hoor je bij de beginners en moet je beginnen vanaf de basis? Of begrijp je bepaalde informatie niet? Bij een privéles leer je het, iedere week weer!

Als jij bijvoorbeeld minder goed bent in het spreken van Nederlands, dan kan een docent daar de nadruk op leggen tijdens de lessen. In groepslessen zou je het gevaar lopen dat je per week meer achter gaat lopen, omdat de andere cursisten in de klas dat onderdeel wel makkelijk onder de knie krijgt.

Een docent kan zo dus een persoonlijk lesplan opstellen. Daarnaast is het makkelijker om een les in te plannen op een moment dat jou uitkomt. Je hoeft immers geen rekening te houden met de wensen van anderen. Voor mensen met een druk leven is dat wel zo prettig: je kan de les, als de docent kan, precies doen wanneer het jou even uitkomt.

Niet alle taalscholen bieden privélessen aan. De hierboven genoemde Universiteit Utrecht en het ROC, bijvoorbeeld, geven beiden alleen groepscursussen. Sommige taalscholen geven de optie tot privéles wel, maar daar staat uiteraard wel een hogere prijs tegenover. Een docent kan immers alleen aan jou lesgeven tijdens dat uur, dus het is logisch dat daar meer voor betaald moet worden.

Een andere optie om een privéleraar Nederlands te vinden is sociale media. Alleen weet je dan niet altijd of de docent waar je mee te maken krijgt wel zo bekwaam is. Als je een echte specialist wil, en extra recensies wil kunnen lezen van eerdere leerlingen, dan kan je het best je docent Nederlands op Superprof vinden.

De Nederlands duinen.
Lopen door de duinen terwijl je Nederlands oefent! | Bron: Pexels

Zoek een Leraar Nederlands bij Superprof

Bij Superprof kan je in Utrecht en omgeving een hoop docenten vinden die precies weten hoe ze je kunnen voorbereiden op het staatsexamen Nederlands. Het zijn namelijk niet zomaar een paar docenten die zich hebben ingeschreven bij Superprof: het gaat hier om zeer hooggekwalificeerde mensen met ruime ervaring en kennis in hun vakgebied.

Regelmatig zijn het mensen die zelf les hebben gegeven aan de middelbare school, Nederlands hebben gestudeerd of zelfs, in het ultieme geval, staatsexamens Nederlands hebben afgenomen waardoor ze je de best mogelijke voorbereiding kunnen geven!

Neem de tijd om je perfecte docent Nederlands in Utrecht via Superprof te vinden. Kijk naar hun profielen, kijk naar hun beschrijving waar ze hun ervaring en kennis vermelden. Een paar dagen wachten met inschrijven of aanmelden kan beter zijn!

Kijk ook eens naar de recensies! Je kan bij Superprof direct lezen wat leerlingen van eerdere lessen gezegd hebben, of ze extra tevreden zijn of niet, en wat de sterke punten van de docent in kwestie zijn.

Als je vervolgens een docent hebt gevonden waarbij je denkt: dit kan het wel eens worden, kijk dan eerst of het lestarief binnen je budget past. Je wilt immers niet dat je een uitstekende docent hebt gevonden waar je na een aantal lessen of binnen een paar weken afscheid van moet nemen omdat je het niet meer kunt betalen.

Laat je laatste twijfels wegnemen door een gratis eerste proefles of intake die de meeste docenten op Superprof aanbieden! Zo kan je elkaar leren kennen, kan de docent kijken wat je niveau is en kan jij kijken of de lesstijl je bevalt. Binnen een dag weet je of de leraar bevalt, en je hoeft nog niet aan inschrijven of aanmelden te denken!

Een ander groot voordeel aan de docenten op Superprof is dat ze vaak ook de mogelijkheid bieden om iedere week of zelfs iedere dag online les te krijgen. Dit is al helemaal ideaal voor mensen die bijvoorbeeld geen tijd hebben om naar een school te reizen, die in het buitenland wonen of die liever geen docent aan huis krijgen. Een fijne extra dus!

Nederlands leren online via Superprof.

Je kan online ook prima Nederlands als tweede taal leren, maar je hebt in Utrecht dus ook opties genoeg!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.