Als je Nederlands hebt gestudeerd, of zelfs alleen maar hoger onderwijs hebt gevolgd. Dan heb je hoogstwaarschijnlijk kunnen genieten van een brede waaier aan Nederlandse literatuurklassiekers. Als je bovendien een fervente lezer bent, heb je wellicht het werk van heel wat internationale auteurs gelezen. Auteurs die de literatuur in de loop der jaren mede vorm hebben gegeven. Lees hier hoe je kinderen leert lezen. 

De beste Nederlandse literatuur lezen lukt het best in de bibliotheek
Je vindt vast heel wat klassiekers in je lokale bibliotheek! (Bron: Unsplash.com)

Wat is 'klassieke' Nederlandse literatuur?

Als we het woord 'klassiek' horen, denken we vaak aan 'oud' of  'vintage'. Daarom zullen veel mensen aan werken denken die ver in het verleden werden geschreven. Veel modernere werken worden echter intussen ook beschouwd als klassiekers. Dit is dus geen goede manier van denken. Hoeft een bepaald werk werkelijk de tand des tijds te doorstaan om als klassieker bestempeld te worden? Of kan het ook een boek zijn dat lezers op grote schaal inspireert? Lees hier hoe je iemand leert om sneller te lezen. 

De definitie van 'klassieker' zegt ons ook dat het "iets is dat al heel lang als uitstekend wordt beschouwd". Dit brengt ons terug bij het idee dat de tijd een grote rol speelt om een bepaald literair werk als klassiek te beschouwen. Als we hierover meer duidelijkheid willen, moeten we ons afvragen hoeveel tijd er precies moet voorbijgaan om beschouwd te worden als 'lang geleden'? Zoals je intussen wel weet, zijn de meeste theorieën rond literatuur en de kunsten erg subjectief!

Een studie van The Guardian onderzocht het concept van literaire klassiekers en kwam tot de conclusie dat veel klassiekers oud zijn omdat veel mensen ze over een tijdspanne van enkele tientallen jaren of zelfs eeuwen als fantastisch beschouwen. Er moet echter op gewezen worden dat niet alle oude boeken meteen klassiekers zijn.

Wat is nu volgens jou een 'klassieker'? Is het een roman die je hebt gelezen tijdens je studie Nederlands, een verhaal dat je als kind werd voorgelezen, of is het een boek dat je steeds opnieuw wilt blijven ervaren? Jouw opvatting over wat een klassieker moet zijn, is het enige wat hier telt. Er zijn ook heel wat voordelen aan goed kunnen lezen! 

De beste leraren Nederlands (schoolvak) beschikbaar
Hannah
4,8
4,8 (13 reviews)
Hannah
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kate
5
5 (2 reviews)
Kate
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lina
5
5 (7 reviews)
Lina
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josca
4,9
4,9 (9 reviews)
Josca
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joëlle
5
5 (9 reviews)
Joëlle
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vera
5
5 (8 reviews)
Vera
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Huib
5
5 (6 reviews)
Huib
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Melissa
5
5 (8 reviews)
Melissa
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hannah
4,8
4,8 (13 reviews)
Hannah
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kate
5
5 (2 reviews)
Kate
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lina
5
5 (7 reviews)
Lina
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josca
4,9
4,9 (9 reviews)
Josca
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joëlle
5
5 (9 reviews)
Joëlle
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vera
5
5 (8 reviews)
Vera
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Huib
5
5 (6 reviews)
Huib
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Melissa
5
5 (8 reviews)
Melissa
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Enkele klassiekers van de Nederlandse literatuur

De ontdekking van de hemel - Harry Mulisch

Volgens velen de beste Nederlandstalige roman ooit. Hoewel het zeker niet iedereen zal bevallen, bestaat er geen twijfel over hoe goed dit boek is geschreven. Het verhaal gaat over - zie de titel - de hemel, en de ontdekking ervan. Mulisch beschrijft talloze manieren hoe volgens hem de hemel eruit ziet, en laat hierbij geen enkel aspect onbenut. In dit boek komen zowel psychologische, historische, avontuurlijke en filosofische aspecten aan bod. Het is een literair meesterwerk dat de lezer stevig aan het denken zet.

De ontdekking van de hemel is één van de beste boeken van de Nederlandse literatuur
De ontdekking van de hemel is één van de grootste Nederlandse klassiekers! (Bron: Unsplash.com)

In dit artikel lees je hoe je kinderen meer laat lezen. 

De avonden - Gerard Reve

Samen met Harry Mulisch en Willem Frederik Hermans is Gerard Reve een lid van de Grote Drie. Hiermee worden de drie grootste en belangrijkste schrijvers van het land bedoeld. Een boek uit de pen van Gerard Reve mag dan ook zeker niet ontbreken in een lijst met de beste Nederlandse romans. De avonden speelt zich af in de jaren na de oorlog, waarin hoofdpersonage Frits nog bij zijn ouders thuis woont. Frits heeft echter zo’n verschrikkelijke dingen meegemaakt tijdens de oorlog, dat hij niet meer zichzelf is. Dit uit zich in verschrikkelijke nachtmerries en lugubere gedachten, die de lezer de stuipen op het lijf jagen.

Komt een vrouw bij de dokter - Kluun

Komt een vrouw bij de dokter is wellicht één van de meest droevige romans uit de Nederlandse geschiedenis. Het boek werd de best verkochte debuutroman ooit, en werd later succesvol verfilmd met Carice van Houten in de hoofdrol. Het verhaal gaat over die ene ziekte die zoveel levens kapot maakt: kanker. Stijn is namelijk net op een leeftijd waarop hij alles onder controle denkt te hebben, totdat hij te horen krijgt dat zijn vrouw ongeneeslijk ziek is. Hij probeert haar zo goed mogelijk te steunen, maar je vrouw zien sterven is voor iedereen moeilijk. Dat hij zo erg de fout in zou gaan, had hij echter niet van tevoren verwacht.

Hier vind je enkele leuke gedichten en poëzie om het lezen aan te moedigen. 

Max Havelaar - Multatuli

Zegt de naam ‘Eduard Douwes Dekker’ je iets? De meeste mensen kennen de auteur alleen van zijn pseudoniem ‘Multatuli’. In 1860 werd zijn roman ‘Max Havelaar’ gepubliceerd. Het verhaal gaat over een man, die in opstand komt tegen het corrupte regeringssysteem van Nederlands-Indië. Niet alleen geldt ‘Max Havelaar’ als één van de belangrijkste werken uit de Nederlandse literatuur, ook heeft het grote invloed gehad op de koloniale politiek van Nederland. Heel bijzonder is dat ‘Max Havelaar’ ruim een eeuw later nog altijd actueel is. Het boek is erg tijdloos omdat het eindigt als iets wat ingrijpt in de werkelijkheid. In 1976 is het boek verfilmd.

Nooit meer slapen - Willem Frederik Hermans

De klassieke roman ‘Nooit meer slapen’ gaat over grote dromen. Hoewel de missie van begin af aan al niet soepel verloopt, gaat geologiestudent Alfred toch op expeditie in Noorwegen. Terwijl hij geplaagd wordt door muggen en slapeloosheid, ontdekt Alfred dat één van de expeditieleden informatie achterhoudt. Als dan ook nog één van de jongens verongelukt, msilukt de expeditie helemaal. Alfred maakt de balans op en moet erkennen dat hij zijn vader – ook een wetenschapper – niet heeft kunnen overtreffen; ook hij heeft geen betekenisvolle bijdrage kunnen leveren aan de wetenschap.

Nooit meer slapen is een essentieel boek uit de Nederlandse literatuur
In Nooit meer slapen gaat geologiestudent Alfred op expeditie in Noorwegen. (Bron: Unsplash.com)

Het huis van de moskee - Kader Abdolah

‘Het huis van de moskee’ is geschikt voor een groot publiek. Auteur Kader Abdolah staat namelijk bekend als een ware vertelkunstenaar. In de roman ‘Het huis van de moskee’ ervaar je wat moslimfundamentalisme teweeg brengt. Niet alleen lees je hoe de terreur een land ten gronde richt, maar ook wat het doet met verstandhoudingen tussen mensen. Verstandhoudingen die ooit onaantastbaar leken. Zo veranderen vrienden in vijanden en vallen families uiteen.

Hier zijn 12 tips om sneller te leren lezen. 

De avond is ongemak - Marieke Lucas Rijneveld

Jas groeit op in een streng gelovig gezin, en woont samen met haar ouders en broertjes en zussen op een boerderij. Als één van haar broers omkomt bij een ongeluk, ondergaan de familiebanden een grote verandering. Het boek vertelt vanuit het oogpunt van Jas, maar laat van ieder gezinslid zien hoe hij/zij omgaat met het grote verlies. Omdat de ouders niet kunnen omgaan met het verdriet, zien ze niet dat hun nog levende kinderen steeds raardere dingen beginnen te doen. Hierdoor vinden er gebeurtenissen plaats waar de lezer ongemakkelijk van wordt, dit is meteen ook waar de titel van het boek vandaan komt. De avond is ongemak leverde Marieke Lucas Rijneveld nu talloze veel prijzen op.

Confrontaties - Simone Atangana Bekono

Dit boek van Simone Atanga Bekono werd in 2020 uitgeroepen tot één van de beste romans van het jaar. Dat is niet gek, want het is een prachtig verhaal dat de lezer leert over angst, eenzaamheid en de risico’s van foute keuzes. Het verhaal draait namelijk om een meisje van zestien jaar dat twee klasgenoten ernstig heeft mishandeld. Om deze reden zit ze in een jeugddetentiecentrum, een plek waar treiteren aan de orde van de dag is. Dit bezorgt haar angst en nare gevoelens, maar ze verheugt zich ook niet bepaald op haar vrijlating over een maand. Dan zal ze namelijk terecht komen in een een gezin en dorp dat niet meer is wat het ooit was.

Terug naar de kust - Saskia Noort

Saskia Noort is wellicht één van de bekendste schrijvers van Nederlandse boeken. Ze schrijft voornamelijk romans die meestal een spannend tintje hebben. Dit is ook het geval bij Terug naar de kust, een vrij dun boek dat een spannend verhaal vertelt. Maria komt er namelijk achter dat ze zwanger is, maar zonder het aan de vader van het kind te vertellen verbreekt ze de zwangerschap. Vanaf dat moment wordt ze gestalkt en ontvangt ze rare, vieze dingen met de post. Ze wordt zelfs met de dood bedreigd, en besluit voor de veiligheid van haar andere twee kinderen tijdelijk naar haar zus te gaan, die in hun ouderlijk huis aan de kust woont.

Het is nu eenmaal erg belangrijk om goed te kunnen lezen... 

Let op! De Nederlandse literatuur kan verslavend zijn!
Sommige boeken uit de Nederlandse literatuur zijn zo verslavend dat je ze overal wil lezen! (Bron: Unsplash.com)

Ik ook van jou - Ronald Giphart

Ik ook van jou is een prachtige roman waarin de liefde voor schrijven naar voren komt. In het verhaal vertrekken twee schrijvers naar de Dordogne, om daar het ultieme leven van een auteur te leiden. Eén van de schrijvers is tegelijkertijd smoorverliefd op een vrouw genaamd Reza. Het is nogal een mysterieuze vrouw, en zijn liefde voor haar botst af en toe met zijn schrijverschap.

De donkere kamer van Damocles - Willem Frederik Hermans

‘De donkere kamer van Damocles’ staat bekend als Hermans’ meest gelezen boek. Jij hebt het vast ook gelezen voor je literatuurlijst op de middelbare school! De grote vraag is: wat is er nu precies gebeurd? Hoofdpersoon Osewoudt is ervan overtuigd dat hij een grote rol speelde binnen de verzetswereld. Nadat Nederland is bevrijd, wordt hij echter beschuldigd van meervoudig landverraad. Zijn ervaringen lijken niet op waarheid te berusten. Al snel raakt Osewoudt verstrikt in zijn eigen beleveniswereld. Onder de titel ‘Als twee druppels water’ is het verhaal in 1963 verfilmd door Fons Rademakers.

Dit is hoe je een betere lezer wordt. 

De beste leraren Nederlands (schoolvak) beschikbaar
Hannah
4,8
4,8 (13 reviews)
Hannah
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kate
5
5 (2 reviews)
Kate
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lina
5
5 (7 reviews)
Lina
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josca
4,9
4,9 (9 reviews)
Josca
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joëlle
5
5 (9 reviews)
Joëlle
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vera
5
5 (8 reviews)
Vera
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Huib
5
5 (6 reviews)
Huib
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Melissa
5
5 (8 reviews)
Melissa
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hannah
4,8
4,8 (13 reviews)
Hannah
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kate
5
5 (2 reviews)
Kate
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lina
5
5 (7 reviews)
Lina
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josca
4,9
4,9 (9 reviews)
Josca
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joëlle
5
5 (9 reviews)
Joëlle
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vera
5
5 (8 reviews)
Vera
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Huib
5
5 (6 reviews)
Huib
39€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Melissa
5
5 (8 reviews)
Melissa
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go
>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter